Instruktioner för användning och egenskaper hos bovint leptospirosvaccin, dosering

Leptospiros är en infektionssjukdom hos nötkreatur och andra däggdjur som har en negativ inverkan på många djurorgan. Bland de förebyggande åtgärderna för att eliminera och förebygga sjukdomen är vaccination ledande. Tänk på de biologiska egenskaperna hos vaccinet mot bovin leptospiros och tillämpningsreglerna enligt instruktionerna, vilka förebyggande åtgärder som används mot sjukdomen.

allmän information

Leptospiros hos kor botas inte, användning av medicinering kan bara stödja kroppen och minska svårighetsgraden av symtom. Sjuka djur återhämtar sig inte och kommer att bära Leptospira under många år i rad. Patogenerna utsöndras i urinen genom kontakt med vilka friska individer är infekterade. På grund av sjukdomens förekomst är det bästa alternativet att bekämpa den vaccination, vilket ger nästan 100% garanti för att djuren inte blir sjuka.

Stavropol Biofactory producerar ett inaktiverat vaccin som kallas Leptopro. Detta är en injektionssuspension, som innehåller Leptospira-kulturer för immunisering av grisar, nötkreatur och små idisslare och konserveringsmedel. Läkemedlet är en färglös vätska, transparent, men med en gråvit fällning; när den skakas bildar fällningen en homogen blandning med vätskan. Förpackad i flaskor på 100 ml. Hållbarheten är 1,5 år. Förvaring och transport vid 2-8 ° C i en mörk och torr behållare.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Läkemedlet är avsett för immunisering av djur på gårdar där fall av leptospiros har rapporterats, liksom för de där nya individer inte testas för denna sjukdom.

Biologiska egenskaper

"Leptopro" bildar en aktiv immunitet mot sjukdomen som orsakar sjukdomen hos husdjur. Vaccination minskar sannolikheten för att djur blir sjuka, eliminerar sekundär infektion och massiv spridning av infektion.

nötkreaturvaccin

Hur man använder leptospirosvaccinet

Kor vaccineras när de når 1,5 månader. Immunitet utvecklas på 2-3 veckor hos vuxna djur som vaccinerades vid 1 års ålder - inom 12 månader. Vaccinet injiceras i korens kropp en gång i den dos som anges i instruktionerna. Åtgärden av immunitet varar upp till 6 månader, så vaccination är nödvändig varje år.

Vuxna kor vaccineras 1-2 månader före insemination eller under den första tredjedelen av graviditeten för att förhindra abort. För bildning av immunitet hos nyfödda kalvar immuniseras kor 1,5-3 månader före leverans.

Innan ympningen måste du skaka flaskan så att suspensionen är homogen. Desinficera injektionsstället med alkohol, koka instrumenten.

nötkreatur injektion

I vilka fall kan inte användas?

Du kan inte vaccinera kor under den senaste månaden av graviditeten, inom en och en halv vecka efter kalvning och avmaskning. Efter de angivna datumen kan sådana kor vaccineras.

Det är möjligt att vaccinera helt friska kor, om det finns feber, inflammation och skador, tecken på infektionssjukdomar - vaccination bör skjutas upp tills individen återhämtar sig. Kan vaccineras tidigast tre veckor efter administrering av hyperimmunt serum, efter immunsuppressiva läkemedel - efter 3 månader.

Finns det några biverkningar

Vaccinet visar inga biverkningar om det används i enlighet med instruktionerna. Mjölk och kött från vaccinerade djur är lämpliga för konsumtion.

Förebyggande åtgärder

Leptospira avlar på fuktiga och varma platser, ofta i vattendrag. Komplexet av förebyggande åtgärder mot leptospiros inkluderar skydd av vattenkällor från förorening av utsöndringar av sjuka djur och bärare av leptospirosbakterier, jordbruksföremål och mat från gnagare (leptospira kan bäras av råttor och skruvar). Hundar är också farliga. Förvara inte djur och bete dem nära förorenade vattendrag.

Vid upptäckt av sjukdomsfall bör vaccination utföras för människor. Människor blir smittade med leptospira genom kontakt med utsöndringar av sjuka kor när de tar hand om dem, liksom genom vatten. Du kan smittas när du bearbetar kött, dricker mjölk. För att bakterier kommer in i kroppen räcker det med en liten skada på huden, patogenet kan också komma in i slemhinnorna och ögonens konjunktiva.

Vaccinet mot leptospiros är avsett för den årliga vaccinationen av nötkreatur i industri och hushåll. Du kan vaccinera mjölkkalvar, vuxna kor, inklusive gravida och försvagade djur. Under påverkan av droger utvecklar boskap en aktiv immunitet som varar i 6 månader.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa