Instruktioner för användning och sammansättning av Kormilak för kalvar, utfodringshastigheter

Tillräcklig näring är nyckeln till aktiv tillväxt och utveckling av nyfödda kalvar. Det är inte ekonomiskt lönsamt att använda helmjölk för utfodring av unga djur. Den optimala lösningen är att använda "Kormilak" -kalvsubstitutet enligt instruktionerna för användning. Kalvar matas med blandningen från födseln till 2,5-3 månader. Fodret är efterfrågat bland uppfödare, eftersom det är billigt och inte är sämre näringsvärde för helmjölk.

Vad är mjölksättare: vad som ingår

"Kormilak" skapas av en blandning av delaktos söt vassle, vassleproteinkoncentrat och laktosanhydrid. Procentandel av mjölkersättningskomposition:

 • 73-75% - mejeriprodukter (varav 29-30 - söt vassle, 18-20 - vassleproteinkoncentrat, 20-25 - delaktos vassle);
 • 5% - mineral- och vitamintillskott;
 • 9-10% vegetabiliskt proteinblandning.

Koncentratet, som har en värdefull balanserad aminosyrasammansättning, ger särskilt värde till produkten. Membranteknologi gör det möjligt att få ett koncentrat genom att dränera mjölkevassle och "rena" produkten från överskott av mineraler, laktos. Delaktos vassle bör inte underskattas eftersom matsmältningen av nyfödda kalvar kan smälta en begränsad mängd laktos.

Fördelar och nackdelar

Många producenter erbjuder mjölkmjöljer för utfodring av kalvar. Blandningar finns i olika kompositioner och typer (torrt pulver, koncentrerad substans, flytande produkt). Positiva egenskaper hos Kormilak-mjölksättare:

 • blandningen innehåller inte antibiotika;
 • produkten berikas med biologiskt aktiva element (vitaminer, makro- och mikroelement);
 • vid tillverkningen används lättmältbara mjölk- och vegetabiliska proteiner, animaliska och vegetabiliska fetter, syntetiska aminosyror;
 • förekomsten av speciella emulgatorer förhindrar uppkomsten av klumpar;
 • tillsatser och smaker bidrar till ökad aptit hos kalvar;
 • fodrets hållbarhet är 8 månader.

Blandningen visar inga uttalade brister. Vid utspädning av foder måste de proportioner som anges av tillverkaren följas strikt. Eftersom ett brott mot normerna kan orsaka diarré hos djur.

Typer och klassificering

Företag producerar mjölkbyte enligt vissa recept. Beroende på andelen ämnen i produkten är pulverna avsedda att utfodra kalvar i en viss ålder. Flera typer av "Kormilak" -pulver produceras enligt procentandelen fett och proteiner (jämförande tabell).

Kormilaka-vyAndel ämnen
fetterproteiner
Nr 20 för kalvar från den femte dagen i livet2022
Nr 16 för nyfödda från sjunde dagen i livet1622
Nr 12 för djur från den 21: e dagen i livet1221

När du väljer en viss typ av ersättare måste dess klassificering (i förhållande till djurens ålder) beaktas.

Hur väljer jag mjölkbyte?

För att välja en kvalitetsersättning för helmjölk måste flera faktorer beaktas: produktens biokemiska sammansättning, tillgången på foder för kalvar i olika åldrar, typen av konsistens och kostnaden. För djurfoder producerar tillverkare två typer av ersättare:

 • torrt pulver och koncentrerade blandningar (utspädd med vatten i vissa proportioner);
 • flytande foder, redo för omedelbar användning.

Torra foder är mest efterfrågade eftersom produkter är lättare att lagra och har lång hållbarhet. Ett betydande plus är att fodersammansättningen ligger så nära kvaliteten på komjölk som möjligt.

Om du fokuserar på kostnaden för produkten måste du ta hänsyn till att billiga blandningar skiljer sig i dålig kvalitet.

Obehandlat sojamjöl och andra substanser av låg kvalitet tillsätts till ersättningarna. Dessa tillsatser kan orsaka diarré hos djur och rekommenderas därför inte för utfodring av kalvar.

små kalvar

Hur späds ut torrmjölksersättare?

En ordentligt förberedd mjölksättare absorberas bättre av den nyfödda matsmältningssystemet. Den erforderliga delen av pulvret späds först ut med en liten volym varmt vatten, och sedan tillsätts en viss mängd vätska gradvis så att det inte finns klumpar i den färdiga blandningen. Pulverutspädningsegenskaper:

 • blandningen måste vara färsk, därför bereds den omedelbart innan djuren matas. Den färdiga produkten måste matas inom 8-10 minuter, eftersom sediment bildas senare och näringsvärdet för hela mjölkersättningen minskar;
 • vätskan hälls i rent tvättade behållare för att inte framkalla diarré;
 • kall mejeriprodukt ska inte matas till kalvar. Blandningen ska vara varm (den optimala temperaturen är 35-38 ° C).

Det rekommenderas att strikt följa anvisningarna från fodertillverkaren. Som regel bör det finnas minst 12% i den färdiga lösningen av torrt pulver.

Dricka normer

Under tillväxtprocessen äter kalven i genomsnitt 38-40 kg helmjölksersättningspulver innan han byter till vuxen. Eftersom det dagliga behovet av ett djur (2 till 12 veckor gammalt) i en mejeriprodukt är 6-7 liter, används cirka ett kilo pulver för att bereda blandningen.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Tillverkaren rekommenderar, från och med det tredje decenniet, varannan dag att öka volymen "Kormilak" med 20% och gradvis minska volymen helmjölk i kosten.

När de blir äldre, efter ungefär en och en halv månad, börjar kalvarna mata en mindre mängd mjölkbyte, eftersom kompletterande livsmedel (hö, ensilage, grönsaker, foderblandning) gradvis införs i kosten.

Under de första månaderna av livet utvecklas kalvens kropp mest aktivt. För full tillväxt behöver ett djur tillräckliga mängder av både proteiner, fetter, kolhydrater och vitaminer, mikroelement. Torr mat "Kormilak" är en högkvalitativ och kostnadseffektiv ersättning för komjölk.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa