Orsaker och symtom på förstoppning hos en kanin, metoder för behandling och förebyggande

Förstoppning hos kaniner är ett vanligt problem och otidig hjälp till husdjur är dödligt. Djur av ordningen Lagomorphs kan inte kontrollera mängden mat som konsumeras. I ögonblick av vakenhet gnagar de något oavbrutet, magen är ständigt full. Detta leder till störningar i mag-tarmkanalen när mat inuti tarmen bryts ned och kroppen förgiftas.

Orsaker till förstoppning hos en kanin

Kaniner är djur som kräver särskild uppmärksamhet. De reagerar ganska smärtsamt på brott mot reglerna för innehåll. Faktorer som påverkar utseendet på förstoppning:

 • infektiös;
 • icke-infektiös.

Orsaken till otillräcklig avföring av smittsam karaktär är den patogena bakterien Clostridium. När antalet patogena mikroorganismer överskrider normen, finns det i lagomorfer en ansamling av gaser, en kränkning av peristaltis. Bakterier Clostridium spp, multiplicerar, släpper toxiner som har en förstörande effekt på djurets lever och bristen på terapi leder till dess död.

Icke-smittsamma orsaker till förstoppning hos en kanin inkluderar:

 • plötslig förändring i kosten. Till exempel när djuret plötsligt överförs till hö efter en saftig måltid;
 • otillräcklig mängd kostfiber i lagomorphs diet;
 • djurets låga fysiska aktivitet på grund av den trånga buren;
 • ett tillstånd av nervös överbelastning, som kan orsakas av förändring av ägaren;
 • uttorkning av kroppen orsakad av brist på vatten i drinkaren, torr luft eller höga omgivningstemperaturer.

förstoppning hos kaniner

Matsmältproblem kan orsaka en uppbyggnad av päls i en kanins mage under smältning.

Symtom på problemet

Uppfödaren bör varnas om att djuret inte går på toaletten på mer än en dag. Andra symtom på förstoppning orsakade av smittsamma orsaker:

 • djurets förtryckta tillstånd;
 • aptitlöshet;
 • uppblåsthet, brummande i magen;
 • kaninen är orolig vid beröring av buken;
 • fekala klumpar med slem.

Ofta växlar förstoppning hos kaniner med diarré. I detta fall bör djuret tas bort från besättningen i en separat bur och visas för veterinären.

förstoppning hos kaniner

Behandlingsmetoder

Det är möjligt att lindra lagomorferna med läkemedel och folkmetoder. Men för att inte skada djuren måste du konsultera en läkare. Sök råd så snart kaninen har de första symptomen på förstoppning.

Antibiotikum

I svåra fall behandlas hindrad avföring hos en dekorativ kanin med antibiotika från tetracyklingruppen. Terapi utförs i form av injektioner, men endast en veterinär kan ge rekommendationer för användning och beräkna dosen.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Den mest populära medicinen är Baytril. Injektioner ges 3 gånger om dagen vid djurets manke. Doseringen beräknas baserat på husdjurets vikt: 0,1 mg av läkemedlet tas per 1 kg och späds med 0,5 ml saltlösning. Behandlingsförloppet för varje djur fastställs individuellt.

Tillsammans med injektioner av antibiotika är det nödvändigt att avmorma djuret med Baycox-lösning. Det är förbjudet att behandla kaniner för förstoppning med laxermedel. Sådan terapi förvärrar bara djurets tillstånd.

kaninprick

Traditionella metoder

Vad gör man när det inte finns något sätt att söka hjälp från en läkare? Om förstoppningens natur inte är smittsam kan du använda folkrättsmedel. De vanligaste är:

 1. Ett sjukt djur masseras var tredje timme. Djuret läggs på knäna, flyttas försiktigt för hand från svans till hals. Om kaninen är orolig bör manipuleringen stoppas omedelbart.
 2. Vaselinolja. Läkemedlet ges till djuret i mängden 5 ml åt gången. Det fungerar som ett laxermedel och hjälper försiktigt att bli av med djuret från en främmande produkt eller en boll av ull. Om avföringen har förbättrats behöver du inte upprepa proceduren.
 3. En avkok av kamomill och tansy ges till kaninen den allra första dagen av förstoppning. Produkten hälls i djuret från sprutan genom att ta bort nålen.

Innan behandlingen av djur av Lagomorphs-ordningen fortsätter, bör orsaken till förstoppning fastställas och sedan elimineras.

gräs kanin

Kost för sjuka kaniner

Rent dricksvatten och hö är väsentliga ingredienser för korrekt kanin näring.

Det är det torkade gräset som håller tarmmusklerna hos djur från lagomorffamiljen i god form och hjälper till att ta bort strimlor av svalt ull från kroppen.

Om kaninen har symtom på förstoppning är det nödvändigt att noggrant övervaka dess kost. Förutom hö (70-80% av kosten) bör menyn innehålla:

 • färska grönsaker. Ett utmärkt alternativ är kål, men du kan inte bli med på det. Färgade, rosenkål, broccoli är lämpliga;
 • vegetabilisk puré med växtbaserade granuler löst i vatten. En pastaformig blandning bereds, som dras in i en spruta och pressas in i husdjurets mun i små portioner;
 • vitamin A - du bör erbjuda djuret ett val av örter (grön sallad, persilja, trädgård eller cikoria sallad);
 • vitamin B - rädisablad, morot toppar, broccoli;
 • vitamin C - dill, vattenkrasse, spenat, rutabagor, maskros, persiljrot.

förstoppning hos kaniner

Grönsaker måste tvättas innan servering. De trädgårdsgåvor som har odlats med användning av gödselmedel och bekämpningsmedel bör undvikas. Frukt är godis, så det rekommenderas inte att ge dem mer än två gånger i veckan.

Förebyggande av förstoppning

Det bästa förebyggandet av förstoppning är att äta en kanin väl. Djurets dagliga diet bör innehålla:

 • grönsaker, toppar, färska örter;
 • rent vatten för att dricka i tillräcklig mängd;
 • granulat med hög fiber;
 • färskt hö.

Dessutom är orsaken till förstoppning husdjurets stillasittande livsstil, så han måste ge dagliga promenader. En annan viktig komponent är regelbundna besök hos din veterinär. Vissa sjukdomar fortsätter utan uppenbara tecken, bara en erfaren specialist kan känna igen sjukdomen.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa