Populära raser av dunkiga kaniner, regler för underhåll och skötsel

För att få högkvalitativa textilier, filt, stickat kläder, tillsammans med angora, kashmir och alpakkaull, använder mänskligheten också ull från dunkiga kaniner. De ger tunt långt ludd, har praktiskt taget inget skyddshår och har ett attraktivt utseende, på grund av vilket de är uppfödda inte bara för industriella utan också för dekorativa ändamål.

Funktioner i riktningen

De duniga kaninerna som vi är vana till fanns inte i naturen. Alla raser som nu odlas har erhållits genom långtidsval i flera steg. Djur valdes ut för produktivitet, kvalitet, längd och mjukhet i dun, tidig mognad och andra viktiga indikatorer. Det är svårt att avla duniga kaniner, eftersom de måste sköts noggrant, matas ordentligt, skapade speciella levnadsförhållanden och övervaka kappans tillstånd. För närvarande finns de viktigaste kaninodlingarna för produktion av värdefullt dun i ett antal västeuropeiska länder och i Kina.

I avel för dun deltar män, men själva produkterna samlas bara in från kvinnor, eftersom hos män dunfibrerna är tjockare och tuffare. Kvinnor producerar varmt, mjukt och lätt material.

Populära raser av duniga kaniner

För närvarande föds upp följande raser av dunkiga kaniner:

  1. Angorakanin. Detta är en av de äldsta raserna erhållna från förfäderna från Turkiet under 1700-talet. Ursprungligen tjänade sådana djur som husdjur för adeln, och först efter nästan två århundraden började de användas i industriell avel. Denna ras har en egenhet: den kan användas inte bara som en dun, utan också som kött och dekorativ. Kroppsvikt - upp till 4 kg, ned längd - upp till 25 centimeter. Djur är kända för sin fogliga och godmodiga natur. För närvarande finns det flera sorter av Angorakaniner:
  • Engelska angora;
  • Fransk angorakanin;
  • Tyska angorakanin;
  • angoragigant;
  • dvärg angora kanin.

duniga kaniner

  1. Vit dunig kanin. Denna ras utvecklades i Sovjetunionen från angorakaninerna och de lokala lokala producenterna - den vita jätten och silverkaninen. Det betraktades som en fullfjädrad ras år 1957. Som ett resultat av korsningen erhölls stora, starka djur med en massiv konstitution, rundat huvud, raka öron. Vikten når 4,5 kg, färgen på renrasade prover är ren vit, och i hybrider kan den vara vit, grå, blå, svart. Vita duniga kaniner är röda ögon, resten av ögonen är mörkfärgade.

På ett år ger representanter för den vita dunrasen från 300 till 500 gram av den tunnaste uppvärmningen, och de bästa proverna - från 750 gram till 1 kg. För att få kvalitetsprodukter måste djur tillhandahålla utmärkta levnadsvillkor och näringsrik näring.

Regler för underhåll och vård

För dunkiga kaniner är hygien och balanserat foder av största vikt. Eftersom djur har långa, tunna lager, bör de leva i rena, ofta rengjorda, ventilerade områden, på ett torrt och varmt ställe, fritt från drag och fukt.

Värdefullt ner tas från dessa kaniner, så det är bäst att hålla dem i burar. Så de kommer inte att kunna skada varandra, och pälsen kommer att förbli i perfekt skick. Unga djur hålls 3-4 i en bur, vuxna dunkiga kaniner - en efter en. Burgolv är mesh eller lameller för avfallshantering. Vid kallt väder används halmströ, eftersom andra typer av beläggning, såsom spån eller sågspån, täpper i ullen, förstör luddet och orsakar trassel.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
En viktig del av grooming är kamning, som utförs 1-2 gånger var sjunde dag. Ner tas bort minst en gång per kvartal.

Dunniga kaniner matas och vattnas på samma sätt som representanter för andra raser. Menyn innehåller blandat foder, grönsaker, frukt, färskt gräs, hö, trädgrenar och bladverk, mineraltillskott och vitaminer. Förekomsten av rent dricksvatten är absolut nödvändigt. För att kaniner ska producera fluff av utmärkt kvalitet måste deras näring vara balanserad och fullständig.

Hur man väljer en bra kanin

När man väljer tillverkare styrs de av renavel. För detta görs köpet från en professionell avel av rasen strikt enligt standarden. Kvaliteten bekräftas av dokument och veterinärpass.

duniga kaniner

Det är också oönskat att köpa dekorativa husdjur från händerna. Det är bättre att göra detta hos uppfödare eller i specialiserade kaninavelklubbar, där husdjuret också får ett pass och vaccinationer som säkerställer hälsa och sjukdomens freeness. När du väljer styrs de av kaninens beteende och utseende. Han ska vara aktiv, men inte aggressiv, ren, med en blank, glansig päls utan mattor och parasiter, tydliga ögon. Avsaknaden av lukt och sekret är viktigt.

Ett friskt husdjur är lugnt, vägrar inte mat och vatten. Han har inga tecken på sjukdom och yttre defekter.

Samla och lagra

Följande metoder används för att erhålla produkter:

  1. En frisyr.
  2. Plockning.
  3. Kamning.

Första gången erhålls fluffet från två månader gamla kaniner genom klippning, sedan klipps de ytterligare två gånger - vid 4,5 månader och vid sex månader. Därefter plockas djuren en gång i månaden. Vid kallt väder görs detta noggrant så att kaninerna inte fryser.

Fluff tas inte från nyligen kläckta eller gravida kvinnor, sjuka djur. Förfarandet utförs försiktigt utan att skrämma kaninerna. När den hanteras korrekt orsakar det inte smärta eller obehag. Tvärtom. Smarta avlägsnande av fluff stimulerar vilande folliklar och nya hårstrån växer snabbt tillbaka. Mogen fluff separerar enkelt och utan blod.

En frisyr gör att du får mer fluff i taget. I den borttagna massan av ull kvarstår både grovare skyddshår och en kort underrock. Detta påverkar produktens kvalitet negativt.

Kamning är besvärande, stressande för själva krypet och risken för skador på människor. Det används inte på gårdar, men det är viktigt för dekorativa fitta. Dunniga kaniner är söta och användbara djur, som tillhandahåller ett ljust och varmt material för att tillverka kläder samt fungera som husdjur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa