Hur mycket mjölk ger en get i genomsnitt per dag, dag och år

Under samma förhållanden för att hålla och lika utfodring ger en get inte mer än 2 liter mjölk, och den andra - 4-5 liter. Mjölkutbytet är en variabel indikator, hur mycket mjölk en get ger per dag, beror på rasen, djurets ålder, antalet födelser, juverets anatomiska drag, kvaliteten på vård och näring. En stor mängd av en värdefull produkt kan endast erhållas från en mogen mjölkras.

Vid vilken ålder börjar en get ge mjölk?

Tror inte att geten kommer att vara mjölkleverantören hela tiden eftersom den har ett juver. För att få status som ett mjölkningsdjur måste det bli gravid. Mjölkproduktionen i getjuver börjar under den första graviditeten. Den producerade produkten räcker för att mata barnen, men mogna mjölk getter ger en överskott av produkten. Överskottet tas av en person för hans behov.

För att ett husdjur som blir gravid för första gången efter födseln börjar ge mer mjölk masseras hon regelbundet juveren. En ung get kommer att vänja sig vid mjölkningsprocessen, den kommer inte att stressa henne, och massagebehandlingar kommer att hjälpa till att undvika stagnation i juvervävnaderna och som ett resultat mastit.

En get mogen för parning vid 5 månaders ålder, men detta är en för tidig ålder för graviditet. Med en hane, råkar en kvinna vara 1,5 år gammal. Ett barn i livmodern utvecklas i 150 dagar. Det visar sig att ägaren får den första mjölken från ett 2-årigt husdjur.

Hur många liter ger en get i genomsnitt per dag?

Den första veckan efter födseln bildas råmjölk i juvret - ett fettämne som stärker immuniteten hos nyfödda barn. Allt råmjölk används för att mata barnen. Under 2-3 månader ger ägaren merparten av mjölken till de växande ungarna. Om ägaren inte har transplanterat barnen från mamman, kan mjölk för personliga behov mjölkas endast när avkomman når 3 månaders ålder och börjar äta enligt den vanliga dieten för vuxna.

mjölka en get

Efter den första lammningen är getens produktivitet liten, den dagliga volymen av produkten är i genomsnitt 1,5 liter. Men högavkastande fullblods husdjur, som har fött första gången, kan ge 3-4 liter per dag. Geten blir maximalt produktiv efter den 3-4: e graviditeten.

En gravid get får inte mjölkas före leverans. Ett undantag är svallningen av juver från överskottsmjölk, vilket får djuret att uppleva allvarligt obehag. I detta fall blir mjölkning en handling som hjälper det lidande husdjuret.

Genomsnittliga statistiska indikatorer för utbyte av getmjölk:

 • per dag - 2-4 liter;
 • en vecka - 14 liter;
 • under vårmånaden - 55 liter;
 • under sommarmånaden - 80 liter;
 • på ett år - 400 liter;
 • under en livstid - 4-5 ton.

Antalet mjölk ger ut beroende på rasen

De mest produktiva är schweiziska mejerik getter (Saanen, Alpine), den genomsnittliga dagliga mängden produkt från en individ är 6-8 liter. Men det finns många representanter för schweiziska raser, minimipriset för ett djur är 20 tusen rubel.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Representanter för kött- och ullraser mjölkas inte, eftersom de ger lite mjölk, som alla används för att mata de unga.

Rekordhållaren för mjölkavkastning är rasen Saanen. En individ kan ge upp till 3 tusen liter per år. Mjölkutbytet hos inhemska fullblods getter är mer blygsamt: den första kviga mjölken ger ungefär 3 liter per dag, vilket är mindre än för en elit schweizisk get, men mer än för en mogen vanlig get.

Jämförande daglig och årlig produktivitet hos djur av olika raser visas i tabellen.

RasMjölk per dag, lGenomsnittlig årlig produktivitet, lProduktens fettinnehåll,%
Zaanen612003,8-4,5
alpina59003,5
Toggenburg38003,5
tjeck512003,5-4,5
La Manche410004
nubisk4,510004,5
cameroonian22005,2
ryska2,55004,5
Gorkovskaya35004,5-5,5
margel1,52504,5

mjölka en get

Volymer beroende på ålder

Efter den första födelsen bör du inte förvänta dig hög prestanda från geten. Ökningen i mjölkutbytet är gradvis, från det första lammet till det nästa.

Beräkningen av mängden mjölk bör påbörjas efter 3-4 födslar, dessa indikatorer kommer att återspegla den mogna individs verkliga produktivitet. Om det genomsnittliga dagliga mjölkutbytet för en förstfödda get, beroende på ras, varierar från 2 till 4 liter, sedan efter den tredje graviditeten - från 4 till 8 liter. Det vill säga skillnaden mellan mjölkutbytet i början och mitten av mjölkåldern är 50%.

Den maximala mängden mjölk som en get ger upp till 5 års ålder. Därefter mjölkas djuret med mått i 2-3 år. Och efter 7-8 år minskar volymen mjölk varje månad. Vid denna ålder slaktas getter, men mjölkdjur lever upp till 12, och vissa till och med upp till 15 år. Med rätt skötsel och kvalitetsnäring kan amning vara upp till 12 år. Långa lever anses vara Zaanen husdjur som lever upp till 18-20 år.

En minskning av mängden mjölk i ett äldre husdjur är inte bara förknippat med åldrandet av kroppen, utan också med en försämring av tändernas tillstånd. Geten kan inte absorbera och tugga mat korrekt, vilket negativt påverkar mjölkkörtlarnas prestanda.

Villkor för amning

Laktationsperioden bestäms av rasen. Skivhållare bör kallas Zaanen och Gorky getter, som ger produkten utan kvalitetsförlust i 8-9 månader. Men i genomsnitt förser husdjur ägaren med mjölk i 6-7 månader. Dessa är sommar, höstmånader och några dagar på vintern. Geten ger den största mängden mjölk på sommaren när den konsumerar saftig örtmat.

Hur ökar mjölkutbytet?

Den främsta orsaken till minskningen av mjölkproduktionen är dålig näring. Under sommarmånaderna, när man skickar getter till bete, väljs betesmarken noggrant. Det bör vara en äng med hög markfuktighet, men utan tecken på vattensträngning, där gräsmattan är saftig.

mjölka en get

Det finns örter som du kan öka mjölkutbytet. Den:

 • klöver;
 • kamomill;
 • persilja;
 • nässla;
 • hästsorrel;
 • klarhet.

Getter som använder persilja och andra örter i örtfoder kan producera mjölk med en specifik lukt. Gravida och födande kvinnor rekommenderas att regelbundet festa på flera valnötkärnor, inte bara öka mängden mjölk, utan också göra den mer fet. Klöver djur får lite vissnat så att matsmältningen inte försämras. Lamm och nässlor placeras i tråget i torkad form.

Och på vintern är det bra att behandla husdjurna med skördade äpple-, plommon-, björk-, buskgrenar för att öka amningen.

Att födda getter bör inte vara törstig, mängden bildad mjölk beror på användningen av vatten. Om det inte finns någon naturlig drickkälla på betet, vattnas djuren innan de släpps från ladan. Och husdjuren i ladan vattnas efter att de har ätit hö.

Mjölkkvaliteten försämras när getens kropp är brist på mineraler. Därför ges gravida och födande kvinnor näringstillskott som innehåller en uppsättning mineraler som är nödvändiga för amning. Veterinären berättar vilket läkemedel du ska välja. En bra och billig källa till mineraler är saltsten, som djur slickar när de vill.

Att gå i soligt väder är bra för gravida getter. Det förbättrar inte bara immuniteten hos ofödda barn, utan främjar också god mjölkutbyte.

På rekommendation av en veterinär kan den förstfödda geten få prebiotika. Dessa läkemedel stärker immunförsvaret, hjälper maten att absorberas, varför mjölkutbytet ökar med 20%.

Anledningar till minskningen av mjölkutbytet

När mängden mjölk minskar kan man misstänka:

 • åldrande av djuret;
 • hypovitaminos och mineralbrist;
 • kost av dålig kvalitet;
 • försämring av aptit på grund av att den vanliga maten för en ny förändras;
 • otillräckligt vattenintag;
 • skräck, att vara i ett stressande tillstånd;
 • utvecklingen av en intern sjukdom;
 • stress från ägarbyte eller hem;
 • helminthiasis;
 • att gå in i sexuell värme;
 • analfabeter underhåll, grymhet mot djur.

Getter med graviditet och postpartum ska förvaras i ett separat rum i en behaglig miljö. Under vintermånaderna bör lufttemperaturen i getbostaden inte falla under +8 ° C, och på sommaren bör den inte stiga över +20 ° C. Ladan där mjölkningsdjuret hålls borde vara fritt från drag och smuts.

Hur mycket mjölk en get ger kommer beror på ägarens beteende och attityd. Djuret upplever smärtsamt bristen på vård och uppmärksamhet. Mjölkproduktionen minskar betydligt när getter är under stress. Därför måste ägaren behandla djuren kärleksfullt, inte ropa på dem, inte slå dem, inte skrämma dem med höga ljud.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa