Symtom och metoder för behandling av lav i getter, metoder för förebyggande

Getar är ett av de vanligaste husdjuren som husdjades av mänskligheten sedan urminnes tider. De kännetecknas av god hälsa, fertilitet, de tar matkött, hälsosam mjölk, ull. Dessa djur är användbara i hushållsplottar, uppfostras industriellt, så att utseendet på sjukdomar kan hota boskapen. Det är viktigt att veta orsakerna till bältros hos getter och att kunna hantera sjukdomen effektivt.

Orsaker till sjukdomen

Djur lider av olika typer av hudinfektioner orsakade av svampar. Ringorm är vanligare. Husdjur och husdjur är sjuka av det. Mer än andra är katter och hundar mottagliga för detta, nötkreatur, får och getter lider av det mindre ofta.

Svampinfektioner är emellertid mycket smittsamma, det vill säga de överförs genom kontakt med en infekterad patient. Sjukdomen kan också migrera från getter och andra representanter till människor och vice versa, eftersom det inte finns några specifika patogener som skiljer sig åt människor och djur.

Trichophytosis, microsporia och scab utlöses av svamparna Trichophyton, Microsporum och Epidermophyton. Hos getter sätter de sig på huden och skadar vävnader och ull och lokaliseras i känsliga områden - öron, näsa, ansikte, buk och sprider sig sedan i kroppen.

Infektionssymptom

Lav ser ut som en vitaktig, rosa eller rödaktig plats, ofta oval eller rund i form, på vilken pälsen faller ut, och flagniga och kliande vågar bildas.

vita getter

Barn och unga djur drabbas oftare på grund av att deras immunitet ännu inte har bildats ännu och huden är mycket mer mottaglig för infektioner. Detta betyder dock inte att en vuxen get inte kan smittas. Om hon kommer i kontakt med sjuka medstammar eller andra invånare i ladugården, husdjur, kan hon bli sjuk när som helst.

Ursprungligen kan subtila märken av lav växa och växa, vilket stör störande klåda och irritation. Getterna kommer att försöka repa det drabbade området, vilket kan sprida infektionen till andra delar av kroppen, samt leda till uppkomsten av en sekundär bakteriell infektion på grund av inträde av mikroorganismer i skadade vävnader.

Diagnostiska metoder

En svampinfektion kan upptäckas visuellt om sjukdomen har gått långt. Emellertid förekommer ett antal infektioner i en latent form, och de yttre manifestationerna kan likna varandra. Därför kan det enda exakta sättet att upptäcka lav vara en speciell diagnos av en veterinär.

lav i en get

För detta tas en smet från fokus för patologisk aktivitet och undersöks under ett mikroskop.Om denna metod inte fungerar heller måste du använda inokuleringen av patogenen på ett näringsmedium i en petriskål. Med denna metod kan du noggrant ta reda på typen av patogen och börja professionell behandling.

Hur man behandlar lavar på getter på rätt sätt

Svampsjukdomar sprids av sporer som "fastnar" på pälsen och fäster vid vävnader. Innan behandlingen påbörjas bör det därför tas bort håret, åtminstone på de drabbade delarna, så kort som möjligt eller åtminstone klippa det. Detta minskar risken för att bältros sprids till friska vävnader och underlättar förenklad användning av aktuella produkter.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Behandlingen består i att behandla getens kropp med speciella svampdödande läkemedel. Skjuvad ull, liksom begagnat sängkläder och textilier, måste förstöras och verktyg och tillbehör måste desinficeras för att eliminera patogener.

Djuret måste behandlas med en komposition som dödar svampar och sporer. Det bästa för detta ändamål är läkemedel "Imaverol" och "Lime Sulphur", men du kan också använda schampon som innehåller mikonazol, till exempel "Nizoral". Antimykotiska tvättmedel arbetar med direktkontakt, det vill säga de verkar på patogenen under tvätt, men de är lämpliga för stora djur. Till exempel kan du tvätta en vuxen get med schampo, och sedan vid behov komplettera proceduren med behandling. Ett bad med en liknande beredning räcker för ett barn.

Om det inte var tillräckligt med badning eller det finns djupa, omfattande skadade områden på getens kropp, används komplex behandling. Externt behandlas såren med antimykotiska salvor, och inuti ges de läkemedel mot svampar som "Griseofulvin", "Ketoconazole" eller "Itraconazole". Den sista åtgärden kännetecknas av minsta toxicitet och biverkningar.

Valet av läkemedel, dosering och behandlingsperiod är relaterat till typen av sjukdom, ålder och vikt hos djuret, därför hör de till veterinärets befogenhet.

Potentiell fara

Lavar kanske inte visas utåt eller är subtila förrän en viss tid. Emellertid utvecklas sjukdomen, gradvis undergräver kroppens styrka och försvagar immunsystemet. I detta tillstånd kan geten lätt "plocka upp" någon sjukdom. Immunitet kanske inte kan hantera förkylningar eller andra sjukdomar, så att djuret lider eller till och med dör.

Mykoser och lavar i synnerhet kan orsaka en sekundär infektion, vilket ytterligare förvärrar djurets tillstånd. Ur rent teknisk synvinkel lider pälsen, vilket kan orsaka ekonomiska förluster för jordbrukaren vid uppfödning av finull eller duniga getter. Dessutom kan lavar orsaka förändringar i amning, så att geten inte kan mata avkomman eller inte ger tillräckligt med mjölk om den tillhör profilrasen.

Imaverol och kalksvavel

Ett läkemedel mot lavar kan också utgöra en fara, särskilt om doseringen eller tiden för behandling bryts. Ett antal läkemedel framkallar biverkningar som negativt påverkar funktionen i levern, njurarna, mag-tarmkanalen, samt deprimerar benmärgsfunktionen.

Förebyggande metoder

För att undvika ett sjukdomsutbrott bland getter och överföring till andra djur, liksom människor som tar hand om dem, är det nödvändigt att följa dessa rekommendationer:

  1. Överensstämmelse med renlighet i rum där getter hålls.
  2. Rengöring, kamning och vid behov tvätt av djur, eftersom svampar ofta utvecklas på smutsig, obehandlad och mattad ull.
  3. Isolering av en infekterad get eller barn för att förhindra spridning av lav.
  4. Användning av specialiserade vacciner.
  5. Balanserad utfodring och efterlevnad av reglerna för att hålla getter bidrar till en stark naturlig immunitet, vilket hjälper till att inte smittas eller snabbt hantera infektionen av kroppens krafter.

Om du ger getterna levnadsvillkor, matar dem med naturligt, balanserat foder och snabbt påbörjar procedurer när laven upptäcks kommer du att kunna undvika allvarliga förluster och rädda boskapen, inklusive barn och vuxna djur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa