Hur man gör kumis från getmjölk hemma och hållbarhet

Kumis förknippas traditionellt med hästar, men östra människor gör också en hälsosam och uppfriskande drink från getmjölk. Smaken är ovanlig och sötaktig, och den innehåller många användbara element och mineraler. Kumis förbättrar matsmältningen, stabiliserar nervsystemet, återställer den skyddande mikrofloraen i övre luftvägarna. Den ständiga användningen av kumis från getmjölk är en garanti för hälsa och livslängd.

Nödvändiga ingredienser

Vem som helst kan göra kumis, det räcker bara för att få några färska ingredienser:

  • getmjölk - endast mycket färskt kommer att göra, 1 liter;
  • 1 glas rent kokt vatten;
  • kefir - alla fettinnehåll, köpta eller hemlagade - 3 msk;
  • sötningsmedel - honung, socker - efter smak;
  • bakarens jäst - 5 gr.

Det är lämpligt att använda hemmagjorda produkter, eftersom köpd mjölk kan vara för låg i fett - då kommer drycken inte att vara tillräckligt stark. Den bästa mjölken är färsk morgonmjölk, så det är bättre att gå till marknaden med 6-7 på morgonen. Istället för kefir kan du ta luktfri och smaklös yoghurt.

Hur man gör kumis från getmjölk hemma

Kokt vatten och socker hälls i mjölk, den resulterande blandningen blandas ordentligt. Innan du lagar mat rekommenderas det att låta mjölken brygga i kylen i ett par timmar. Häll kefir i en tesked, rör om efter varje tillsats av en ny dos. Resultatet ska vara en homogen blandning utan klumpar och flingor.

Den resulterande vätskan lindas i en tät trasa och lämnas på en varm plats över natten (5-6 timmar). Efter oxidation erhålls en ganska tjock substans som måste filtreras genom en medelstor sil. Därefter tillsättes en liten mängd vatten till jästen och rörs om tills en krämig konsistens. Den beredda blandningen sättes till kumis och lämnas i 5-10 minuter.

getmjölk koumiss

Efter uppkomsten av ett tjockt skum hälls vätskan i flaskor och når inte 2 cm till kanten av halsen och placeras i kylen. Kumis kommer att vara redo för konsumtion om en dag. Ju mer flaskorna förvaras i kylen, desto mer blir den slutliga graden av drinken.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
De starkaste kumisna infunderas i mer än en vecka. Flaskan öppnas långsamt, annars kan glaset explodera på grund av gasansamling.

Lagringsregler och perioder

Drycken bereds med hjälp av en speciell mjölkbakteriens vitala aktivitet, därför kan felaktig lagring leda till för snabb multiplikation av mikroorganismer och försämring av produkten.Naturliga, opasturerade kumis lagras sällan i mer än 3 dagar, men vid låga temperaturer kan det pågå i en vecka.

getmjölk koumiss

I sommarstugor eller i en by där det inte finns några elektriska kylskåp kan du sänka flaskorna i en behållare med kallt vatten eller i en källare där temperaturen hålls låg. Den optimala lagringstemperaturen är 2-5 grader Celsius. Ju högre den är, desto mer minskas produktens hållbarhet. För att öka dryckens motståndskraft mot reproduktionen av mikroferien med jäsad mjölk kan du använda speciella stabiliserande tillsatser, vilket dock ökar produktens totala kostnad.

Du kan också koka den färdiga produkten på 95 grader i 5 minuter. Den pastöriserade drinken kan lagras i 5-7 dagar.

Det bör noteras att starka kumis innehåller en imponerande andel alkohol, därför rekommenderas det inte för kvinnor, barn och personer anställda i viktiga jobb som kräver hög koncentration.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa