Beskrivning och egenskaper hos jordgubbar av Maryshka-sorten, odling och reproduktion

Uppfödare i Holland, Ryssland, Italien och andra länder utvecklar ständigt nya jordgubbar. Växtens frukter är rika på vitaminer och mikroelement och uppskattas inte bara för sin delikata doft, fantastiska smak, utan också för deras unika egenskaper. Bär fungerar som en antioxidant, förhindrar åldrande av celler och förbättrar synen. Många trädgårdsmästare fortsätter att odla Maryshka jordgubbar, även om hon, till skillnad från de remontantvarianter som har dykt upp, ger en skörd per säsong, men frukterna är större.

Beskrivning av jordgubbar

Maryshkas trädgårdsjordgubbar odlades först i sitt hemland i Tjeckien, men sorten fick snabbt popularitet i många europeiska länder. Kompakta, låga buskar ger en stabil skörd av bär som väger cirka 50 g. Frukter mognar tillsammans, när de är mogna får de en mörkröd nyans och glansig glans.

Jordgubbens behag:

 • utmärkt smak;
 • delikat trädgårdsduft;
 • tät konsistens.

Peduncles gömmer sig inte under bladen, bären växer i form av klaser, rör inte marken, blir inte smutsiga, ruttnar inte, mognar under det andra decenniet av juni. Det är bekvämt att plocka frukterna eftersom de ligger högst upp. Jordgubbar kan transporteras över en lång sträcka, täta bär tappar inte sin presentation, låt inte juice.

Egenskaper av sorten

Upp till 500 g frukt i olika former skördas från en Maryshka-buske, cirka 2 kg från en kvadratmeter. Jordgubbar har starka rötter som inte ruttnar. Växten lider sällan av sjukdomar, tål extrem värme, tål normalt frost.

Positiva och negativa sidor av trädgårdsjordgubbar

Jordbrukarna blev intresserade av beskrivningen av Maryshka jordgubbar, eftersom bär med en tät struktur kan odlas på industriell basis och säljas inte bara i grannregionen utan också i ett annat land. Sorten har många fördelar, inklusive:

 • hög produktivitet;
 • motstånd mot ogynnsamma förhållanden;
 • vänlig mognad av frukter;
 • arom av vilda jordgubbar;
 • närvaron av immunitet mot vissa sjukdomar.

jordgubbe Maryshka

Det kan inte kallas ett minus jordgubbar att bären skördas en gång per säsong, eftersom det inte tillhör den remontant sorten. Växten släpper ut många vispare, som är utmärkt planteringsmaterial, men de extra måste ständigt avskäras.Förutom de positiva aspekterna har sorten också nackdelar - bristen på frostbeständighet.

Finesserna i växande jordgubbar Maryshka

Trädgårdsjordgubbar, skapade i Tjeckien, anses anspråkslösa att ta hand om, men för att konsekvent samla in ett högt utbyte av stora bär måste du uppfylla kraven i jordbruksteknik och studera funktionerna i odling.

trädgårdsjordgubbe

Plantor urval

För att förhindra att jordgubbar visnar, inte lider av sjukdomar, är det nödvändigt att välja en hälsosam mustasch eller köpa buskar med starka rötter som har en hals som är större än 0,6 cm. På plantorna med snodiga löv täckta med vitaktiga fläckar är det nödvändigt att kasta, för om de accepteras, sedan för skörden inte värt att räkna. Växten ska ha en saftig mörkgrön nyans.

Att välja en plats för plantering

Även om jordgubbar slår rot i skuggan älskar de en öppen, väl upplyst plats. Jordgubbar kan inte odlas nära buskar och träd. Söta och stora bär mognar bara i solen. Det rekommenderas inte att placera plantor bredvid tomater, paprika, potatis, som lider av svampsjukdomar. Infektion från sådana grödor överförs till olika typer av växter.

Jordgubbsrötterna påverkas av grå råta i vattendrag. Innan de planterar buskar på en plats där vatten kommer nära ytan, fyller de jorden eller gör ett dräneringsskikt.

landningsplats

Hur man förbereder jorden

Jordgubbssorten Maryshka känner sig bekväm på bördiga jordar, växer normalt på leror med låg surhet. Innan vårplantningen i oktober gräver de marken och 1 kvadratmeter. kvadratmeter bidra:

 • humus - 5 kg;
 • superfosfat - 3 matskedar;
 • kaliumklorid - 20 gram.

Tomten förbereds i april eller maj och befruktas med organiska ämnen om jordgubbar planteras under hösten. Under växtsäsongen växer buskarna starkt, så ett avstånd på 30 cm finns kvar mellan dem.

gräva ett hål

Hur och när man ska plantera

I de södra regionerna passerar våren snabbt, följt av inte särskilt varm april, börjar värmen omedelbart. Unga jordgubbbuskar planterade vid denna tid har inte tid att slå rot, torka ut från värmen och dö. Hösten i de södra regionerna varar länge, och buskarna är väl accepterade, de övervintrar normalt.

I tempererade klimat är det bättre att skicka jordgubbar plantor i marken på våren, på sommaren kommer de första bären att mogna. Jordgubbar kommer att lägga på en mustasch, till hösten kommer de att bilda rosetter som redan kan placeras i jorden.

I de nordliga regionerna planteras jordgubbar i slutet av juli och hela det första decenniet av augusti, men sorten Maryshka slår inte rot i dessa regioner, växer varken i Sibirien eller i Ural.

Innan proceduren löses ett halvt glas salt och en tesked kopparsulfat i en hink med vatten. En jordgubbbusk med blad och rötter sänks ner i den beredda kompositionen under en kvarts timme.

plantor i en låda

Maryshkas plantor placeras var 30 cm, ett avstånd på 06-0,7 m görs mellan raderna.

Först gräver de hål, sedan sänks en buske ned i dem, strö med jord, utan att räta ut roten lämnas rosetten ovanför markytan. Jorden vattnas och täcks med torv eller humus.

Jordgubbar planteras i rader, buskar, bo, när de placeras i ett hål upp till 7 växter.

Regler för grödomsorg

Maryshka-sorten glädjer sig med ett högt utbyte, stora och söta bär bara för trädgårdsmästare som omsorgsfullt tar hand om växterna.

plantera sorter

Jord och gödselmedel

Organiska ämnen och mineralkomplex införs under beredningen av platsen, de planterade buskarna matas endast under det andra året med en lösning av mullein eller fågelavfall i ett förhållande av 1 till 5 och 1:20 till vatten.

Jordgubbar befruktas varje vår, i söder görs det under det första decenniet av mars, i mitten av latitud vid slutet av månaden - i början av april. För att stärka stjälkarna, påskynda utvecklingen av njurarna, förbättra bildningen av äggstocken, sprayas buskarna med en speciell förening. För att förbereda den i en hink med varmt vatten, löser du 2 g kaliumpermanganat, borsyra, 20 ml jod, 2 matskedar gödningsmedel för bärgrödor.Andra gången genomförs bladfodring innan blommor ser ut.

Tillsätt försiktigt ämnen som innehåller kväve under jordgubbarna. Med brist på denna komponent blir bladen ljusare, smaklösa och små bär mognar, med ett överskott, fruktarna ruttnar.

trädgård trädgård

Vattning och luftfuktighet

Sorten Maryshka tolererar inte torka väl. De första dagarna efter plantering bevattnas buskarna varje dag. Om vädret är svalt och jordgubbar slå rot, minskas vattenmängden till en gång i veckan. I värmen behöver anläggningen mer fukt. När det regnar stoppas bevattningen för att förhindra att rötter ruttnar. Vatten för bevattning skördas i fat, där det värms upp och sedimenteras.

Lossa och ogräs

I mars eller början av april tas ruttna och torkade löv och stjälkar bort från jordgubbarträdgården och brännas, där insektslarver och svampsporer övervintrar. Det första ogräset dras väl ut för hand. Efter att ha vattnat och gödslat i torrt väder måste du försiktigt lossa jorden och försöka att inte fånga rötter. Buskarna ska inte kullas, det är bättre att göra små hål i marken genom vilken luft kan passera. Ogräs bör tas bort så snart de dyker upp igen.

lossna med ett verktyg

Kompostering

Efter befruktning och bevattning täcks jorden under jordgubbbuskar Maryshka med torv, halm, agrofiber eller sågspån. Tack vare mulching:

 1. Förångningen av vatten bromsar ner.
 2. Ogräs växer mindre.
 3. Bären blir inte smutsig på marken och sand.

Både organiskt material och agrospan bibehåller fukt, påskyndar mogningen av frukt. Täckmaterialet skyddar rötter från hypotermi.

Förhållande till temperatur

Jordgubbes Maryshka är inte resistent mot svår frost, men växer bra på mellanlängder, i söder kräver det privat vattning, men tolererar värme bättre än kyla.

unga bär

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

En mängd trädgårdsjordgubbar, skapade i Tjeckien, är immun mot virus och bakterier, men påverkas av en svampinfektion. För att förhindra multiplikation av dessa mikroorganismer hjälper man att blötlägga plantorna i en komposition, för framställning av vilken 5 g kopparsulfat och 25 g soda löses i en hink med vatten.

Med ett överskott av fukt i marken, i kombination med fuktigt väder, utvecklas rotrot. För att förebygga sjukdomen besprutas jordgubbar med fungicider.

Sorten Maryshka lider:

 • från whitefly-larver;
 • jordgubbe skalbagge;
 • vivel.

Använd "Karbofos" för att skydda växten mot parasiter. Buskar behandlas med denna produkt i torrt och svalt väder.

påse Karbofos

Förökning av jordgubbar

Jordgubbeplantningar förnyas på 3-5 år, eftersom växterna åldras, avkastningen minskar, bären minskar. För avel av Maryshka-sorten används ofta två metoder.

Mustasch

När jordgubbar blommar, vilket vanligtvis observeras i maj, sväller de vegetativa knopparna och bildar flera grenar som kallas viskhår. För reproduktion i de starkaste unga buskarna väljs de första rosetterna, allt som fortfarande kommer att visas tas bort. I juli strö 2 eller 3 processer med jord, vattnas, ogräs, marken nära dem lossnar.

I augusti klipps mustaschen av och de rotade buskarna planteras på en ny plats var 30–40 cm, ett intervall på 60 cm görs mellan raderna. Sängen vattnas rikligt, efter en vecka befruktad med en svag lösning av fågelavfall. På hösten täcks plantorna med nålar.

mustasch för avel

Genom att dela busken

Om det inte finns tillräckligt med vispor för att föröka jordgubbar, gräver de upp en fruktanläggning som inte är äldre än fyra år. Med en väl skärpen kniv delas busken upp i flera skott, som bör ha 3 blad och en rot. Varje del planteras i marken.

Möjliga växande svårigheter

Sommarbeboare har vanligtvis inga speciella problem med Maryshka-sorten. Jordgubbar rotar snabbt, med normal vård lider de inte av sjukdomar och insektsinfektioner. Nybörjaträdgårdsmästare vattnar ibland växterna fel, buskarna bör inte uppleva både brist och fuktöverskott.I det första fallet blir frukterna mindre, i det andra rötterna rotar.

jordgubbar i marken

Skörd och lagring

Jordgubbar ska plockas en dag eller två innan de är helt mogna. Bär plockas ut tillsammans med svansarna och vikas i ett lager i en korg eller låda, som är täckt med papper eller en trasa servett. På grund av sin täta konsistens lagras Maryshka jordgubbar i en glasburk placerad i kylen under en hel vecka.Bär fryss bäst eller används för att göra kompott och sylt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa