Beskrivning och egenskaper hos jordgubbssorter Garland, plantering och vård

Garlandjordgubbe är en utbredd art i OSS-länderna. Sorten har kraftfull immunitet, är opretentiös mot jord och vård och bär frukt under lång tid. För en framgångsrik odling av bär är det lämpligt att bekanta dig med alla agrotekniska funktioner.

Avelshistoria

Garlandsorten odlades av den ryska uppfödaren G. Govorova. Sorten fick erkännande nästan omedelbart. Jordgubbar bär frukt nästan till frost, buskarna blommar våldsamt och skapar en romantisk atmosfär i trädgården. Kransen klassificeras som en remontant sort.

Beskrivning

buske

Jordgubbbuskar Garland av liten storlek, växer upp till 25 cm höga, medelgröna blad. Bladen är små, ovala, med taggade kanter. Deras skugga är rikgrön med en blåaktig eller blåaktig nyans. Antenner är gröna, blekrosa i ljuset. Det finns få av dem på buskarna, vilket är ett plus på sorten.

Frukt

Konisk jordgubbe, djup röd nyans. Vikten av 1 frukt är cirka 25-33 gram. Massan är ljusrosa, med en uttalad jordgubbedoft. Smakarna betygsatte sorten till 4,1 poäng.

Torkmotstånd och frostbeständighet

Jordgubbsorten Garland är känd för sin medelstora torkmotstånd. I områden med varma somrar och minimal nederbörd kommer sorten att vara mindre produktiv. För att få riklig frukt, bör agrotekniska egenskaper observeras. Genomsnittlig frostbeständighet, i norr och Sibirien, planteras arten endast i ett växthus.

jordgubbar krans

Mognadstid och utbyte

Jordgubbsgarland bär frukt kontinuerligt, från slutet av maj till oktober. Buskar täcks kontinuerligt med pedunkler, formade äggstockar, mogna bär. 616 centners skördas från 1 hektar, med förbehåll för agrotekniska regler. En buske ger 1-1,2 kg. Jordgubbar tolererar säkert transport, bevarar sin presentation och smak under lång tid.

Ansökan

Doftande bär kan användas för att dekorera desserter, lägga till bakverk, förbereda kompott, konserver, sylt. Jordgubbar är oerhört välsmakande och färska. Bär är ofta frusna hela eller hackade. De använder en extraordinär metod - torkning, som gör att de kan bevara bär hela vintern.

sorter av bär

Positiva och negativa sidor av Strawberry Garland

En mängd jordgubbar Garland erbjuder många fördelar, men det finns också negativa egenskaper.

fördelarminuses
Högt utbyteDålig torktolerans
Frukt på lång siktLåg motståndskraft mot mjölkpulver
Genomsnittlig motståndskraft mot torka, frostMed hög luftfuktighet förekommer ofta svampinfektion
Kraftfull immunitet
Pollen och fruktgöring beror inte på dagsljusets längd
Krävande vård
Bär tolererar transport på ett säkert sätt

skörd på jorden

Växande funktioner

Strawberry Garland kräver inte ett antal pollinerare. Det odlas i trädgården, i blomkrukor, hängande krukor, upp på en spaljé.

Hur man väljer rätt plantmaterial

Kompetent urval av plantmaterial är nyckeln till en högkvalitativ, riklig skörd i framtiden. När du väljer det beaktas följande nyanser:

  • varje planta bör ha en formad rosett, 3-4 blad;
  • rhizomen utvecklas, bildas;
  • friskt utseende.

Plantor med dåligt utvecklade rötter, smärtsamt utseende, kommer att skada efter plantering på ett permanent ställe, bär dålig frukt.

jordgubbar plantor

Förbereda marken och landningsplatsen

Jorden för jordgubbar bereds 3 veckor före plantering. Tomten rensas från föregångare, marken plöjs med en spade bajonett, förstör ogräs. Jorden innehåller ibland skadliga bakterier, svampar, skadedjur. Efter plöjning behandlas marken med Aktara-insekticid, befruktas med 5 kg gödsel, 100 g superfosfat, 50 g kaliumsalt per 1 kvadratmeter.

Jordgubbar bör planteras på en solbelyst, platt eller förhöjd plats. Du kan inte gräva hål i låglandet, det finns ofta stillastående fukt.

När och hur man planterar korrekt

Jordgubbar bör planteras i september eller slutet av mars och välja en mulen dag. I det senare fallet kommer skörden inte att vara riklig, men sådana perioder är att föredra i regioner med kalla vintrar. Buskarna planterade under hösten kommer att bära frukt intensivt under hela säsongen.

plantering av bär

Det är tillrådligt att plantera kulturen med häckningsmetoden, bibehålla ett avstånd mellan planteringar på 50 cm. Då får varje buske den erforderliga mängden ultraviolett ljus, näringsämnen från jorden. Jorden ska vara fuktig, men inte våt. Gräv hål 20 * 20 cm, häll 2-3 handfullar humus och träaska på botten. Vatten hälls i hålen, plantorna sänks så att deras risor är placerade vertikalt, de täcks med jord. Komprimera sedan marken runt de planterade buskarna med händerna. För bättre rotfästning skyddade jordgubben sig mot frost, täck den med folie eller lutrasil.

Uppföljning

Det är inte svårt att ta hand om jordgubbar Garland, det kräver snabb vattning, befruktning, lossning. Regelbundet behandlas planteringar mot skadliga skalbaggar och sjukdomar.

Vattning och utfodring

När det inte finns någon nederbörd under en lång tid, vattnas jordgubbarna en gång var tredje dag. Vatten tas för 1 buske i mängden 2 liter. Den avsatta vätskan ska hällas, inte kall. Vatten ska inte komma i kontakt med löv och frukt, det är lämpligt att använda en vattenkanna.

vattna med slangar

Gödda jordgubbar på våren med kväve, vilket stimulerar bildandet av pedunkler. Under en lång tid av fruktning matas buskarna en gång med fosfor-kaliumföreningar. Efter regn eller vattning kan du mata växterna med nässlingstinktur. Gödslar inte jordgubbar med färsk gödsel och klorinnehållande föreningar.

Böjning och lossning

Mulching bör inte försummas, på grund av det, jordgubbar behåller fukt under en lång tid, ogräs tillväxt hämmas. Takmaterial, agronom fiber, svart lutrasil, halm, sågspån, grangrenar används för att täcka planteringar. Icke-organisk mulch varar 2-3 år, skyddar marken effektivt mot överhettning, hypotermi, behåller värme och hämmar odlingen av ogräs.

Under sönderdelning berikar organisk bark jord, vilket gör den lättare och mer luftad.

Sängarna bör ogräs till ett djup av 3 cm och gå tillbaka 7 cm mellan buskarna. Förfarandet måste utföras försiktigt för att inte skada antennerna med rotsystemet. Den första lossningen inträffar i mars, efter att snön smälter. Sedan är marken ogräs ogräs bara mellan raderna och förstör ogräset. Plantering av mulch kräver inte lossning.

halm i buskarna

Förbereder för vinterperioden

I regioner med varma vintrar, där lufttemperaturen inte sjunker under -25, bör du inte skydda jordgubbar för vintern. Ett lager av mulch med snö räcker. Som en förberedelse för vintersäsongen stoppas vattningen en månad före det förutspådda kalla vädret, sängarna frigörs från mulch, ogräs avlägsnas och torkade / röda löv avskärs från buskarna. Jorden lossnar, samtidigt som växterna parallellt gränsas, fodras ett böjande lager av humus med torr torv.

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Om inte jordbrukstekniska regler följs, krävs inte bearbetning av jordgubbar från skadedjur och sjukdomar. Ibland visas sniglar på buskarna. För att förhindra att de ser ut, läggs bränn nässlor runt omkretsen, salt eller röd paprika strös. För att skrämma bort skadliga insekter kan du plantera vitlök eller sammet bredvid den.

grön nässlor

Reproduktionsmetoder

Strawberry Garland sprids genom att dela busken, frön, antenner. I det första fallet ger en ny anläggning en obetydlig mängd utbyte och utsätts ofta för sjukdomar. Odlade jordgubbar från frön bibehåller perfekt sortsegenskaper, men själva processen är noggrann och tar mycket tid. Uppfödning med antenner är det mest optimala alternativet eftersom det inte kräver mycket ansträngning. 1 mustasch kvar på livmodern busken, som rotar.

Skörd och lagring

Jordgubbskörden mognar från slutet av maj, de första blomstjälkarna skärs av. Under den första säsongen efter plantering blir frukterna små, vanligtvis få. Den andra skörden kommer att glädja dig med ett överflöd av bär, deras försäljningsbara utseende. Frukt lagras i ett svalt rum i upp till 2 veckor och placerar dem i trälådor. Det är lämpligt att sätta oljeduk på botten. Rumstemperaturen bör vara upp till +5 grader.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa