Hur förbereder jag och applicerar aska som gödningsmedel i trädgården?

Träaska används som gödningsmedel för att berika jorden med föreningar av kalium, magnesium, svavel, bor, fosfor och andra oorganiska ämnen som är nödvändiga för att förbättra jordens kvalitet. Det speciella med naturligt mineralförband är att det kan användas under utveckling och tillväxt av frukt-, bär- och blommor, utan att vara rädd för att skada växterna och minska utbytet. Så vad är askgödselgödselsläget bland analoger?

Askas sammansättning och användning

För att underlätta doseringen av gödningsmedel från kaminen används standardåtgärder, våg, i vilka torrsubstansinnehållet kännetecknas av följande indikatorer:

 • 1 msk. sked (med ett objektglas) - 5-6 g;
 • ett glas - 95-110 g;
 • 0,5 liter burk - 240–255 g;
 • burk på 1 l - 480-510 g.

Askens nominella sammansättning i sin rena form är praktiskt taget densamma, trots att källan till råmaterial inte bara är vedträ och sågspån, utan också löv, gräs, kol. Men det kvalitativa innehållet i vissa kemiska element kommer att variera avsevärt, även beroende på typ eller ålder på materialet som bränns.

aska fördelar

Det antas att den högsta koncentrationen av näringsämnen ägs av aska av växter som solros och bovete, och från träd, gödselmedel från en björkstam har samma användbarhet. De minst användbara typerna är aska från bränd torv.

Sammansättningen av en ren askgödselmedel innehåller följande obligatoriska element:

ren gödningsmedel

 • fosfor;
 • kalium;
 • kalcium;
 • svavel;
 • järn;
 • zink;
 • magnesium;
 • mangan;
 • molybden.

Beträffande de två första elementen - fosfor och kalium, bör det noteras att assimilering av dessa ämnen av växter från askaskoncentrat är en storleksordning högre än från industriell gödselmedel. Dessutom är frånvaron av kloridinnehåll i foderbasen, vilket är oacceptabelt vid vård av grödor som vinbär, druvor, krusbär och hallon, också anmärkningsvärt.

fosfor och kalium

Användningen av aska som gödningsmedel uppfyller de flesta av kraven på frukt- och blommor: grödans mättnad med syre, lossning av tung lamjord och en minskning av jordens surhet. Det rekommenderas att man introducerar ask, efter att man förstärkt effekten med biologiskt aktiva tillsatser som torv, kompostsubstrat eller humus. I avsaknad av dessa näringsblandningar är det tillåtet att använda outspädd askgödsel genom att tillsätta dem direkt i hålet.

Fördelarna med löv- och blomsteraska

Gödselmedel från löv- eller blomaska, erhållet efter bränning av vissnat växtmaterial, som vanligtvis används för rostning i en kompostgrop. För att förhindra förlust av ett värdefullt ämne anpassas ett torrt järnfat för att bränna växtmassan.

kloridinnehåll

Lövande aska, som gödningsmedel för trädgården, representeras av kalcium, mangan, svavelsyra och zinkoxider, som finns mest i fruktträd som päron och valnöt. Tyvärr bränner det ut andra användbara ämnen, som den organiska miljön med överhettande blad är rik på.

Askpåföring efter jordtyp

Varje jord behöver periodisk utfodring med naturlig mineralgödselmedel, varav en lösning av aska eller en torr substans som innehåller detta element anses vara den säkraste för jord och växter. Men genom att använda fraktionen okontrollerat och dessutom, om du inte känner till jordens ursprungliga egenskaper, kan du få motsatt resultat och depersonalisera jorden till ett alkaliskt tillstånd med en pH-gradering på 7.

blomma ask

Alkalinisering av tung, lerande och lerjord med askgödsel, genomförs två gånger om året, under säsongsgrävning, med en mängd av 250-300 g ämne per 1 m2... Dubbel så mycket aska - upp till 650 g per 1 m2, ge en tät jord med en hög surhetsnivå. Befruktningsgraden för utarmat träsk och grå skogsområden, det är cirka 500 g gödningsmedel per 1 m2.

Sandig lerjord kräver högst 150 g per 1 m med en enda injektion2, och sod-podzoliska jordar befruktas med aska i minimala proportioner - från 50 till 80 g ämne per 1 m2.

Hur applicerar jag gödselmedel korrekt?

Oavsett hur aska används, som gödselmedel för växter eller som medel mot skadedjur, kommer varje gröda att göra sina egna justeringar av hur det behandlas. Askar för befruktning används på minst tre sätt: genom sprutning av bladens toppar, genom att införa den beredda lösningen i marken och genom att direkt sätta torrsubstans i hålet.

jordtyper

Applicering av askgödsel i trädgården:

 • Gurkor kräver potatisfoder om en försening av blomningen märks eller om kvaliteten på grödan måste förbättras genom att påskynda mogningen av gurkorna. Det är bäst att applicera rotvattning av plantor med askinfusion i början av växtsäsongen och upprepa proceduren ytterligare två gånger, med en paus på 10-12 dagar. Totalt används 400 ml infusion från bränt gräs eller trä för en anläggning.
 • Tomater och paprika tolererar perfekt utfodring med torrsubstans, medan aska kan strös på marken både när man planterar plantor i öppen mark - 50 g per hål, och innan vattningen i taget när plantorna blommar. Torr jord strö helt enkelt med en liten mängd ask, och en timme eller två efter vattning utförs djup lossning.
 • Alla lökar kräver god askmatning, minst två gånger under aktiv tillväxtperiod. Använd en medelkoncentrerad infusion för rikligt med utsläpp av fåra.
 • Ask, som gödningsmedel för potatis, används på flera sätt - först appliceras den under plantering, somnar under varje potatis i en liten handfull, sedan med djup lossning, fördelar minst 100 g gödningsmedel per 1 m2... De nästa två matar potatis förekommer i början och slutet av blomningen, under hilling, under vilken de gör: för första gången - 30 g gödningsmedel under en potatisbuske, för andra gången - 70 g. Ett annat sätt att mata potatis med aska är att bevattna topparna med askbuljonger. Och slutligen är det tredje sättet att använda aska att skydda potatis från skadedjur genom att damma topparna med krossad aska.
 • Gödningskål med aska är det viktigt att inte "överfodra" plantorna och mäta i varje hål när du planterar plantor, inte mer än en hel matsked torr gödningsmedel. Senare, med bildandet av kålhuvud, bör du ständigt hålla den beredda askinfusionen och använda den för att spruta så ofta som möjligt vid de första tecknen på skadedjur i trädgården.

askgödsel

Ask kan ersättas med superfosfat och kaliumsulfat, som har blivit bekant för många, och vid behov lägga till fosfatgödselmedel - till och med det populära nitrofosfatet. Det enda som inte kan undvikas vid användning av aska är användning av kvävegödselmedel, eftersom det är detta element som saknas i denna kategori av mineralsammansättning.

populärt nitrofosfat

Askgödselmedel i trädgården

Ask kan också användas som gödningsmedel för träd och buskar. För dessa ändamål är ask från kol lämplig, som males innan den tillsätts i jorden med en liten mängd torv. 1 m2, vilket, räknar med plantering, betyder - för ett träd införs minst 2 glas av en sådan komposition. Senare, när plantan blir starkare och kräver stimulering av utvecklingen, blandas redan samma mängd aska 1: 1 med gödsel och blandningen införs när man gräver stammcirkeln.

Såväl som för träd är aska användbar för att mata buskar - svarta vinbär och krusbär är särskilt väl accepterade. Kolaska, som gödningsmedel, är inte särskilt lämplig i detta fall, men lätt ask från gräs eller löv uppfattas av växter som en fullständig gödningsmedel som inte kräver tillskott.

träd och buskar

Hur förbereder man asklösningar?

Var får man ask för gödsling? Som ni vet är aska en produkt erhållen genom att bränna delar av trä, gräs, löv och blommor. Om du planerar att använda aska som gödselmedel måste du ta bara omålade och inte mögliga material som inte innehåller svampsporer och spår av kemisk bearbetning.

Hur gör jag flytande gödningsmedel från torrsubstans? Ett glas ask, som gnides lätt i handflatorna för slipning, hälls i en 10-liters behållare med vatten, omrördes och får sätta sig i en vecka. Som ett resultat erhålls en infusion med medelkoncentration, som kan förbättras eller försvagas genom att ändra mängden gödningsmedel.

asklösningar

Det är bra att vattna potatis och andra grönsaker med en sådan infusion omedelbart efter att jorden grundligt har fuktats, dessutom är den också förberedd för bladfoder, det vill säga för bevattning, druva och nattskugga.

Hur kan effekten av aska förbättras? Införa kvävekomponenten i gödningsmedlet och göra utfodringen mer fullständig, beredningen av en mineralorganisk blandning från aska och fuktad torv 1: 3 hjälper... Den resulterande massan måste också tillåtas bryggas, men högst 2-3 timmar, varefter gödselmedlet distribueras över trädgården och kombinerar handlingen med grävning.

brinnande trä

Ofta ersätts alla kalla lösningar och blandningar, som gödselmedel från ask, med en avkokning, även kallad "bas". På grundval av dessa framställs senare multikomponentmineralförband, men det är ganska lämpligt för oberoende användning. För buljongen, ta minst 8 fulla glas torr ask och späd den i en hink med vatten, varefter vätskan kokas i 15 minuter. Varje liter kyld buljong måste spädas med 9-11 liter vatten och endast sedan användas för vattning.

Hur byter man aska eller fyller i det saknade beloppet korrekt? De flesta trädgårdsmästare använder dolomitmjöl och till och med fluffalkalk för dessa ändamål, men varken den ena eller den andra uppfyller askstrukturen och kan göra det svårt för växter att absorbera huvudämnet - fosfor.

askblandningar

Samma kategoriska svar ges på frågan om det är möjligt att framställa blandningar baserade på aska och gödsel eller ta kycklinggödsel för en näringsbas. Alla dessa ämnen relaterade till organiska ämnen av en aggressiv typ, tillsammans med mineralämnet, ger en ogynnsam och komplex kemisk reaktion som endast kan skada växten, men på inget sätt bidra till dess utveckling.

aska och gödsel

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa