Instruktioner för användning av läkemedlet Zenkor mot ogräs på potatis

Zenkor är en herbicid från det tyska företaget "Bayer". Effektivt på årliga ogräsgräsar. Det används av personligt dotterbolag och stora gårdar för att plantera grönsaker, inklusive potatis. Relativt säkert för människor och miljö.

Läkemedlets verkan

Basen för herbiciden är metribuzin (70%). Finns i flera praktiska former. Den aktiva substansen absorberas av alla delar av ogräsplantan, når rotsystemet och blockerar processen för celldelning. Har god selektivitet i förhållande till odlade växter. Zenkor är en selektiv systemisk herbicid.

Håller skyddet på potatisen under lång tid. Under gynnsamma förhållanden (ingen nederbörd, mekanisk störning av det övre jordlagret) upp till 30 dagar. Liten utfällning ökar effekten av läkemedlet, detta bör beaktas vid framställning av lösningar.

Bidrar inte till utvecklingen av immunitet hos ogräs. Kombineras med andra herbicider och bekämpningsmedel. För mångfaldigande åtgärder på monocotyledonous ogräs (blåblomma, yarutka, dope, bovete, fält ärter, kardborre, maskros, vild havre, etc.) Zenkor används tillsammans med följande preparat:

drogen Zencor

 • Olitref.
 • Dubbel.
 • Vernam.

Vid höga lufttemperaturer, långvarig torka eller omvänt överskottsfuktighet minskar potatisens tolerans mot Zenkor-herbicidet. Läkemedlet hämmar svagt:

kemisk herbicid

 • krypande nattskydd;
 • vetegräs, sänggräs;
 • fältslinga.

Effektivare än andra herbicider förstör den såsistel, nässlor, hästrev, herdehandväska, ragweed, medium starworm. Det uppvisar en svag effekt på mycket lätta jordar, där humusens mättnad är mindre än 2%, liksom på sandstenar.

gynnsamma förhållanden

Programfunktioner

Det rekommenderas att använda Zenkor i instruktionerna potatisherbicid två gånger per säsong:

 1. Innan spiring.
 2. Efter grodd.

Används inte vid hackning av potatisskott. Före användning är jorden jämn, stora klumpar bryts. Om jorden är torr, rekommenderas att fukta den med vatten till ett djup av 2 cm. Förbrukningen beräknas baserat på jordtyp:

applikationsfunktioner

 1. Lätt 0,5–0,75 kg / ha.
 2. Genomsnitt 0,75–1,0 kg / ha.
 3. Tung 1,0–1,5 kg / ha.

För små sommarstugor utspäds 10 ml Zenkora i 3 liter vatten och besprutas jämnt ett område på hundra kvadratmeter. Spirande ogräs kan inte bryta igenom den skyddande filmen från Zenkor-herbiciden.

Lösningen används nyberedd. Tomma behållare från herbiciden tvättas noggrant med vatten, innehållet hälls på det behandlade fältet.

spraya området

För postemergence potatisbearbetning herbicidet används på växter upp till 10 cm långa. På odlade buskar efter applicering av läkemedlet registreras en försvagning av bladets gröna färg. I de flesta fall återställs pigmentet efter 10-14 dagar. Inga andra manifestationer av fytotoxicitet registrerades. Läkemedlet har inte någon negativ inverkan på potatisgrödans kvantitet och kvalitet.

Säkerhetsåtgärder

Herbiciden används endast utomhus. Använd försiktighet på potatisvaror för tidig och mitten av säsongen. Före groddbearbetning utförs inte på sådana sorter av tidigt mogna potatis: Karatop, Alena, Riviera, Lark, Bellarosa och Ariel.

behandling efter uppkomst

Kulturer är mycket känsliga för ämnet metribuzin. Det rekommenderas inte att använda de maximala doserna av läkemedlet på lätta jordar, herbiciden kommer att påverka groddningen negativt.

Zenkor används i tankblandningar som bas, vilket skyddar potatis från ogräs, sjukdomar och skadedjur. Instruktionerna för användning av läkemedlet med sulfonylurea föreskriver tillsatsen av Zenkora till den färdiga blandningen.

i tankblandningar

Blanda försiktigt med insektsmedel, det är lämpligt att utföra kompatibilitetstest före arbetet. Det är förbjudet att blanda Zenkor-herbicid med kväveinnehållande gödselmedel.

Undvik att kombinera torra outspädda preparat. En överdos av produkten leder till gulning eller fullständig utbränning av plantor.

Vid lufttemperaturer över 25 ° C används inte Zenkor för potatis, eftersom herbicidet har en toxisk effekt. De mest gynnsamma temperaturerna för sprutning är + 10 ... + 20 ° C. Den aktiva substansen ska mättas marken med 2-3 cm.

blandad med insekticider

Förvara i originalförpackning vid en temperatur som inte överstiger +40 ° C. Resterna av Zenkor-herbicidet kastas i djupa gropar på mycket avstånd från vattendrag. Har restriktioner för användning i sanitetsområdet.

Trots att metribuzin förfaller i jorden är tre månader rekommenderas det inte att plantera på fältet efter kemisk ogräs nästa säsong:

 • lök;
 • kål;
 • betor;
 • solros, pumpa.

förfall av metribuzin

Dessa grödor är särskilt mottagliga för det herbicidala preparatet.

Släpp formulär

Tillverkaren "Bayer" presenterar flera typer av Zenkora:

 1. WG 70 (granulärt pulver).
 2. Vätska (vattenlösligt pulver, suspension).
 3. Zenkor ultra (upphängning).

granulärt pulver

De två sista formerna är mer perfekta. De har inget sediment när de späds ut med vatten, de upplöses snabbare (inom 30 minuter).

Det finns industriella torrmaterialförpackningar och tankar (5 l). Flaskor för privat bruk produceras i volymer upp till 100 g och påsar med pulver upp till 20 g. Förutom potatis används herbicidet framgångsrikt på morötter, sojabönor, äppelträd och tomater.

Andra fördelar med läkemedlet:

vattenlösligt pulver

 • bidrar inte till spridningen av mekaniskt överförda virus;
 • inte giftigt för bin och andra insekter;
 • kräver inte särskilt andningsskydd under arbetet;
 • har inte en uttalad lukt;
 • lämplig för användning i alla klimatzoner;
 • samlas inte i jorden.

Bruksanvisningen innehåller tabeller med den exakta dosen av läkemedlet. Utgångsdatum 3 år från tillverkningsdatum. Långsiktiga test har bekräftat Zenkor-herbicidens tillförlitlighet. Kombineras med andra tillverkares produkter. Tillgänglig för försäljning till rimliga priser.

Zenkor ultra

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa