Beskrivning av Zekura-potatissorten, dess egenskaper och utbyte

Zekurs mitten av tidiga bordspotatis uppföddes av uppfödare från Tyskland. Ung potatis redo för 65–80 dagar, full mognad nås på 90–100 dagar. Sorten uppfyller kraven från tyskarna: trevlig smak, resistens mot sjukdomar, förmågan att växa under ogynnsamma förhållanden. Zekura infördes 1997 i Rysslands statsregister. En produktiv variation visas för odling i de ryska, ukrainska, moldaviska, vitryska territorierna. Den bästa platsen för odling utsågs till Central Black Earth Region i Ryssland.

Beskrivning av sorten

Sortsbeskrivningen innehåller en översikt över potatisbuskar och knölar.

Mellantypen växer av medelhöjd och förblir kompakt under växtsäsongen. Buskarna bildar mörkgröna blad och rödlila blommor. En växt bildar 12-15 frukter med små, knappt märkbara ögon. Kompetent vård och gynnsamma väderförhållanden gör det möjligt att samla upp till 325 centners av grödan per 1 hektar.

Avlånga, rika gula knölar som väger 60 till 150 g med en slät skalning har en massa av samma färg. Kokande potatis beror på stärkelseinnehållet på upp till 18%, vilket är perfekt för potatismos, stek och första rätter.

Växande

Innan man planterar Zekura potatis fokuseras uppmärksamheten på att samla starkt, skumt material som groddar och grönas under en period av två veckor.

zekura potatis

Ansvarig verksamhet är förberedelsen av platsen, vars val är baserat på markens fertilitet, god luftning utan närliggande grundvatten. Det rekommenderas att växla grönsaker på platsen eller byta planteringar minst två år senare. Om detta inte kan genomföras, botas jorden genom att sådd grön gödsel.

Sura jordar kräver vårpåföring av dolomitmjöl eller kalk. Organiska gödningsmedel och superfosfater läggs på hösten.

De bästa föregångarna till potatis är baljväxter, gurkor och majs.

Direkt vid plantering av potatis måste du följa följande regler:

 • Placera knölarna i jord uppvärmd till +8 till ett djup av 10-15 cm.
 • Forma rader och plantera frön enligt schemat 60x35 cm, fördjupa med 8-10 cm.
 • Applicera en dos aktiv Pix-gödningsmedel på varje brunn, vilket gör denna typ av potatis mer produktiv. I detta avseende är komplexa klorfria gödningsmedel från Finland Kemira-potatis och Kemira-universal effektiva.

odling av potatis

En snabb förnyelse av plantmaterialet kommer att förhindra degenerering av sorten.

Skötselfunktioner

Zekura potatisar behöver inte noggrann skötsel, vänjer sig lätt på klimatet i odlingsområdet, tolererar vanligtvis vagarierna i vädret, som inkluderar korta frost, torka och värme. Konsekventa utbyten uppnås när de odlas i både varma och kalla regioner.

Skötselfunktioner:

 • Den första lossningen utförs redan före skottens uppkomst, en vecka efter att potatisen planterats med hjälp av en kraftig rake eller harv.
 • Fröplantor är kramade med full jordtäcke för att skydda dem från eventuell frost.
 • Den tredje höjningen bildar ytterligare underjordiska skott.
 • Borttagning av platsen minskar planteringskraven för vattning, lossning, ogräs, skyddar jorden från fuktindunstning och överhettning. Nålar, humus, ruttna sågspån anses vara goda råvaror för mulch.
 • Om det inte finns någon mulch, när jorden torkar, måste den fuktas och strö potatisbuskar. Därefter rekommenderas lossning av marken för att förhindra bildande av en skorpa på ytan och återuppta den ohindrade luftinträngningen till växternas rötter.

sortens värdighet

Fördelar och nackdelar

Zecura är en potatis med många fördelar:

 • Konsekvent höga avkastningar, förutsatt att agrotekniska krav uppfylls.
 • Utmärkt smak av rotgrönsaker, mjukhet, smaksättning, attraktivt utseende.
 • Hållbarhet upp till 4 månader.
 • Opretentiöshet, motstånd mot den negativa påverkan av den yttre miljön.
 • Utmärkt anpassning till det inhemska klimatet.
 • Medium tidig skörd.
 • Enkel grävning av knölar på grund av grunda sängkläder (om regelbunden hilling utfördes).
 • Bevarande av sortsegenskaper under flera år.
 • Oberoende av de flesta nattskyddssjukdomar och skadedjur.

potatisknölar i trädgården

Egenskaperna hos sorten visar att Zekura praktiskt taget inte har några brister, varför potatisen är så älskade av ägarna till sommarstugor och jordbruksföretagens agronomer som väljer sorter för kommersiellt bruk.

Med alla sorts fördelar är det önskvärt att tillhandahålla full vård, detta fungerar som en garanti för maximal avkastning. Trots torkmotstånd, till exempel, i frånvaro av regn och vattning, blir knölarna mindre. Inte alla är nöjda med potatisens kokbarhet. Det finns inga andra nackdelar med Zekura, och det låga utbytet beror på felaktig vård.

Skadedjur och sjukdomar

Grödan är i allmänhet resistent mot sjukdomar och attackeras sällan av skadedjur och gnagare. Det rekommenderas att vidta förebyggande åtgärder för att maximera skyddet mot vanliga potatisskadedjur, som är: björn, Colorado potatisbagge, nematod, wireworm. Av sjukdomarna bör svart ben, fytophthora, vissnande löv och andra särskiljas.

skalbagge på potatis

Förebyggande:

 • Regelbunden lossning av marken och ogräsbekämpning.
 • Introduktionen av träaska eller kalk på hösten.
 • Behandling med fungicider och insekticider.
 • Överensstämmelse med bevattningssystemet, undviker vattenavlagring och övertorkning av marken.

Skörd och lagring

Tillväxtperioden för Zekura potatis varar 100 dagar. Om planteringen genomfördes i början till mitten av maj kan du börja gräva under andra halvan av augusti.

grödlagring

Potatis toppar måste skäras en vecka före skörden!

Knölarna grävs ut på en fin dag och lägger dem ut på åsarna för torkning. Sedan placeras potatisen under en tak så att den är helt torr.

Det är viktigt att se till att rummet blir mörkare och undvika grönsaker av frukten. En grön skal visar en deponering av gift.

Före lagring sorteras knölarna genom att välja frömaterialet. Potatis får lagras i källaren, källaren, loggian eller balkongen. Lådor och nät anses vara lämpliga containrar. Bulkmetod med ett lager på upp till en och en halv meter är inte förbjudet.

Rekommenderad rumstemperatur: + 2–5 ºC.Under de ovanstående förhållandena behåller de flesta knölar sina egenskaper fram till sen vår. Om skott visas långt innan plantering, är de avskurna.

Det är inte svårt att odla potatis av Zekura-sorten, men goda resultat uppnås med förbehåll för jordbruks- och vårdregler.

Den "utländska gästen" spriddes över hela det ryska territoriet och OSS-länderna på grund av dess smak och höga avkastning.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa