Fördelar och nackdelar med att odla potatis enligt Mittlider-metoden, hur man planterar korrekt

Att plantera potatis enligt Mittlider anses vara en av de mest populära metoderna. Trots detta uppfinner trädgårdsmästare nya alternativ i varje region. Med tiden återgår de till att använda beprövade tekniker. Att plantera rotgrödor enligt Meatlider i trädgården underlättar processen att odla en grönsakskörd.

Den allmänna essensen av plantering och odling enligt Mittlider

Metoden kännetecknas av skapandet av smala sängar. De tar lite plats och ger fortfarande 20% mer än en vanlig potatisplantning. Gynnsamma väderförhållanden hjälper till att öka antalet knölar. Belysning och befruktning är också viktiga faktorer.

odling av potatis

Fördelar med metoden

Mittlider-metoden har flera betydande fördelar:

 1. Odling av potatis är möjlig på alla typer av jord.
 2. Sparar planteringsområdet och ökar samtidigt utbytet.
 3. När du väljer denna metod, lossas inte jorden och hålningen.

På grund av de breda gångarna med smala bäddar har växten adekvat näring, mycket värme och solljus. Sådana förhållanden har en positiv effekt på kulturutvecklingen. I sin tur växer rötterna stora och välsmakande. En annan fördel med tekniken är att den kan användas i regioner med vilket klimat som helst.

betydande fördelar

Nackdelar med metoden

Att plantera potatis med denna teknik är inte lämplig för användning i områden belägna på de norra sluttningarna. Låg-, träsk- och torviga platser är inte lämpliga. Allt detta kan bidra till uppkomsten av stillastående vatten. Bäddar med sådana förhållanden återspeglas negativt i utvecklingen av potatis.

Mittlider-metoden kräver mycket gödningsmedel. Ämnen kostar mycket pengar, så en person bör veta detta innan man startar en landning. Inte alla trädgårdsmästare har en tomt på den soliga sidan. Om en skugga faller på marken reduceras avkastningen automatiskt med fyra gånger. Potatiserna själva är mättade med nitrater.

webbplatsapplikationer

Fördelarna med smala sängar

Smala sängar är en utmärkt lösning för trädgårdsmästare med en liten tomt. De växlar med breda gångar. Detta ger buskarna god belysning. Tack vare detta växer den aktivt och ger en stor skörd. En smal bädd gör det också lätt att applicera gödningsmedel.

Smala åsar i ojämn terräng och dålig mark

Ojämnt land lämpar sig inte för odling av potatis med Mittleider-metoden. Först av allt gör de att ta hand om buskarna i trädgården obekvämt. Om en person ignorerar denna regel och gör många misstag sjunker avkastningsnivån. Dålig jord är inte ett problem, eftersom metoden innebär användning av gödselmedel för korrekt näring av potatisknölar.

smala sängar

Mittlider-metoden och ekologiskt jordbruk

Personer som använder detta potatisodlingssystem återvänder ofta till ekologiskt jordbruk. En av huvudfunktionerna i Mittlider är ofta vattning. Som regel börjar problemen i detta skede. Vissa trädgårdsmästare är begränsade i detta avseende.

Innan du odlar potatis enligt Mittlideren, måste du förbereda dig och vara övertygad om din egen styrka.

Mittlider-systemet gör det möjligt att få grödan direkt. Detta tar inte hänsyn till webbplatsens lämplighet. Om metoden överges reduceras utbytet avsevärt och trädgårdsbädden blir salt. Du måste ha en pålitlig vattenkälla i närheten. Ekologiskt jordbruk innebär respekt för marken och är utformat under flera år, Mittlider-metoden gör det inte.

ekologiskt jordbruk

Mittlider-metod och hilling

Fördelen med systemet är att det inte finns något behov av att utföra kullproceduren. Det är väldigt bekvämt. Istället behöver potatis mycket gödningsmedel. Förutom hilling finns det inget behov av att lossa.

kullförfarande

Hur planterar jag?

Innan du planterar potatisknölar måste du vara uppmärksam på många punkter. Inte bara rotgrödor behöver förberedas utan också åsar. Om det behövs planterar trädgårdsmästaren knölar för att få plantor. Dessutom bildas en tomt på vilken landningen kommer att genomföras.

många stunder

Förbereda sängarna

Innan du förbereder sängarna måste du välja en lämplig tomt för potatis. Det bör grävas upp så att det är jämnt. Ta sedan bort rötter från gamla växter och ogräs. Markera upp och bild smala rektangulära sängar. De bör vara belägna från norr till söder. För in gödningsmedel i jorden. Rippa varje bädd från sidorna och bilda sidor med en höjd av minst 10 cm. Tack vare denna strategi förblir fukt i marken mycket längre.

välj lämplig

Förbereda potatis

Stora rötter väljs för plantering, eftersom små inte är lämpliga i detta avseende. De utvalda grönsakerna måste vara helt friska. Det är möjligt att plantera potatis i trädgårdsbädden eller i lådor. I det andra fallet måste du transplantera dem.

En person kan plantera potatis i lådor. Transplantation av unga skott i början av växtsäsongen stimulerar deras tillväxt och främjar full utveckling. Planteringen gör det möjligt att gräva upp rötter från marken före huvudskörden.

Förbereda potatis

Förbereda knölar före plantering i sängarna

Före plantering genomgår knölarna en liten men obligatorisk förberedelse:

 1. De placeras i vatten, vars temperatur varierar från +50 till +60 ° C. Låt stå i detta formulär i 20-25 minuter.
 2. Därefter avlägsnas det från vattnet och placeras i en lösning av kopparsulfat eller kaliumpermanganat i 7-10 minuter.
 3. Knölarna slätas ut i ett lager i grunt lådor och tas ut på gatan i solen.

I den här formen kan potatis vara kvar från ett par dagar till en vecka eller mer. Hela tiden måste den sprayas med en lösning framställd genom att blanda superfosfat med vatten. Så snart ögonen dyker upp på knölarna skärs de i bitar. Var och en av dem måste ha ett grodd öga.

knölar före plantering

Plantor förberedelse

Lådans botten är strö med sågspån så att skiktet inte är mindre än 3-4 cm. På toppen vattnas de med en lösning av kopparsulfat (0,2% räcker). Behållaren är fylld med grönsaker från slut till slut. Strö med sågspån på toppen igen, håll en skikttjocklek på 1,5 till 2 cm.

Lådorna med potatis överförs till ett rum med en temperatur på + 13-15 ° C. Efter 8-9 dagar kommer rötterna att täckas med tjocka, men korta skott. Små rötter kommer också att dyka upp. Före plantering, cirka 2–2,5 timmar, vattnas knölarna med komplex gödningsmedel. Potatisknölar förvaras inte i lådor för länge. Om rötterna växer mycket långt kan de skadas när de transplanteras i sängarna.

Plantor förberedelse

Landningsplan

Systemet för att plantera potatis i Mittlider-sängarna är mycket enkelt. I detta fall måste du vara försiktig och följa alla instruktioner strikt. Först och främst bekanta dig med varje steg och fortsätt sedan med att implementera det. Enkel vård och skörden beror på detta.

följ alla anvisningar

Webbplatsuppdelning

Innan du planterar grönsaker är det viktigt att välja en plats och förbereda sängarna ordentligt. Att följa enkla instruktioner hjälper till att eliminera eventuella misstag från trädgårdsmästaren och utföra allt arbete med hög kvalitet. Lista över etapper:

 1. Välj en plats med direkt solljus.
 2. Följ sedan alla rekommendationerna för bildandet av potatisbäddar, som beskrivs ovan.
 3. Avståndet mellan dem bör vara minst 70 cm och inte mer än 1 m. Själva bäddens längd är 9 m, och bredden är 45-50 cm.

beredning av sängar

Detta system valdes inte av en slump. Tack vare layouten får varje buske tillräckligt med ljus hela dagen.

Om tomten har en sluttning och den inte kan jämnas, är bäddarna ordnade i form av trappsteg. Under bildandet av en sådan bädd grävs hål för potatis i ett schackbrädemönster. Avståndet mellan dem är bara 30 cm. Det rekommenderade djupet är från 7 till 12 cm.

valt inte av en slump

Plantera knölar under sugrör

Många trädgårdsmästare anser att det är viktigt att plantera potatis under halm. Det skyddar inte bara rotgrödor, utan också jorden från dåliga väderförhållanden. Tack vare lagret håller jorden fukt och värme väl. Ogräs i sängarna växer flera gånger långsammare eller försvinner helt.

Själva busken växer utan fördröjning och utvecklas väl samtidigt. Halm har inte bara en skyddande funktion för potatis, utan också mättar jorden med användbart organiskt material. Du måste lägga halmen i ett tjockt lager, inte skona det. För första gången räcker det bara med 9 cm. Med tiden sätter halmen ner och tjockleken minskar, så att en extra mängd placeras ovanpå.

potatis under halm

Landa i marken

Du kan fortsätta till planteringsstadiet på sängarna efter allt förberedande arbete. Innan potatisen placeras i hålet fylls den med gödselmedel. Det räcker med att hälla 1 msk i hålet. l vermicompost. Efter det kan du lägga rotskörden på toppen.

Att se till att ögonen är riktade uppåt är en förutsättning. När du fyller hålet med jord ska du vara försiktig så att du inte skadar ögonen eller bryter dem helt. I inga fall ska du gräva upp jorden mellan potatisbäddar. Systemet kan användas i många år, så nästa år ändras inte platsen vid landning.

kan inte grävas upp

Vilka potatisvarianter är lämpliga?

Alla typer av grönsaker är lämpliga för odling av potatisknölar med Mittlider-metoden. Detta tar inte hänsyn till mognadstiden. Beroende på önskat resultat, välj tidigt, mitten av säsongen eller sent. Trädgårdsmästare som har testat metoden minst en gång säger att det är att föredra att plantera zonerad potatis. Oavsett vilken sort som valts används samma gödselmedel.

försökte metoden

Kompostering

Förfarandet hjälper till att skydda unga buskar och främjar deras fulla utveckling. Det har noterats att barkning hjälper grödan växa snabbare.För proceduren, använd humus, hackad bark, kompost, vass och finhackat gräs. Den beredda kompositionen har en gynnsam effekt på jorden, vilket ökar innehållet av organiskt material i den. Skiktet ska täcka potatisarna med 5 till 10 cm.

Mulch tunnas över tid till följd av nederbörd och regelbunden vattning. I det här fallet upprepas mulchproceduren.

full utveckling

Gödsel

Mittlider-systemet rekommenderar 2 beprövade foderblandningar:

 • komposition nr 1;
 • komposition nr 2.

I det första fallet bereds gödningsmedlet genom att blanda 40 g borsyra med 5 kg dolomitmjöl. I genomsnitt 1 kvm. m av tomten konsumeras inte mer än 100 g av blandningen. För att bereda en annan komposition, ta 1,5 kg ammoniumnitrat, 0,5 kg magnesiumsulfat, 5 g molybdinsyra, 0,5 kg ammofos. 5 g borsyra och 1 kg kaliumsulfat tillsättes också till dessa komponenter. För 1 kvm m endast 50 g ämne konsumeras.

blandningar för utfodring

Under den första utfodringen av potatisknölar används två gödselmedel samtidigt. När du gräver upp marken sprider du blandningen beredd enligt det första receptet. Strö över gödningsmedel nr 2 ovanpå. Den andra befruktningen utförs när groddarna når en höjd av 15 cm. Den tredje befruktningsförfarandet faller under bildandet av blomknoppar på stora buskar. För att inte bränna potatisrötterna måste gödningsmedel spridas i mitten av trädgårdsbädden.

potatisrötter

Vattning

Mittliderpotatis är mycket rädd för torr jord. Så att buskarna inte behöver mat, måste du vattna dem varje dag. Använd för detta ändamål en slang eller droppbevattning. När du använder slangen riktas vattenflödet under rötterna. Vattning i sängarna utförs under utvecklingen av potatisbuskar, och stannar efter att blommorna har bleknat.

använder slangen

Knölvård

Efter plantering av potatis behöver grönsaken noggrann skötsel, som inkluderar regelbunden utfodring, konstant vattning och avlägsnande av ogräs. Det är viktigt att se till att jorden inte torkar ut under potatisbuskarna. Varje växt bör ges samma mängd vatten och gödselmedel i trädgården. Toppförband görs nödvändigtvis före grodd. Sedan utförs ytterligare en tredje, medan buskarna i sängarna inte heller behöver kullas.

Knölvård

Hur man skördar?

Rotgrödor bör grävas ut i tid utan att lämna dem i marken under lång tid. Du kan inte skörda dem i förväg, eftersom det finns risk för att samla gröna rötter. Sena datum har alltid ruttna eller visna potatis. De torkade topparna i trädgården är en indikator som talar om grönsakens mognad. Tyvärr är detta inte alltid fallet.

Skördades från sängarna i slutet av augusti och början av september. Detta är den optimala tidsram som trädgårdsmästare styrs. För att äntligen se till att rotgrödorna är mogna, gräver du ut flera knölar. Potatisens stora storlek och den täta skalen indikerar att det är dags att börja skörda.

att skörda

Skörda potatis utförs med en spade eller en bakomgående traktor. Det andra alternativet är lämpligt för personer med en stor tomt. Efter att ha skördat grönsaken förblir topparna i sängarna. De måste tas bort från sängarna och brännas för att inte skada grödan för nästa år. Potatisgrenar kan innehålla svampar eller andra skadedjur som provocerar utvecklingen av olika sjukdomar.

Det är bättre att gräva upp rötter i torrt och soligt väder. Detta är nödvändigt så att knölarna torkar i solen och strålarna och ventilerar. Samlad från trädgården i lådor eller andra behagliga behållare, rensade från jordrester. Lämpliga förhållanden för förvaring av potatis är temperaturer från +4 till +5 ° C.

spade eller bakomgående traktor

Bästa misstag i denna metod

Enkla regler är enkla att följa, men långt ifrån. Det finns människor som gör mindre misstag i sin vård.Vid första anblicken kan de verka ofarliga. I bästa fall minskar utbytet, och i värsta fall försvinner potatisen helt.

Vattna potatis

Vissa trädgårdsmästare applicerar gödselmedel på sängarna, men avkastningen ökar inte. Detta beror på vattning. Om knölarna vattnas inte mer än två gånger i veckan har ämnena i formuleringarna inte tid att lösa upp. Det finns en ansamling av gödselmedel, vilket snart leder till en hög koncentration av ämnen, varefter potatisbuskarna bränns ut.

den här vägen

Mittlider rekommenderar att du fyller på mycket vatten. Om det inte finns någon möjlighet vattna potatisen dagligen, som en sista utväg görs det varannan dag. Marken måste alltid vara fuktig. Vattennivån beror på nederbörd. När en stor mängd fukt faller ut vägrar de att vattna ett tag.

I inga fall ska du lossa potatisbäddar. Mittliderplantning placerar rötter nära marken. Om det lossnar kan rotsystemet skadas, vilket också påverkar avkastningen. Många glömmer det här och gör ett stort misstag.

Vattna potatis

Val av komposition för utfodring

Dolomitmjöl ska inte sättas till alkalisk jord. Således kan du bara skada henne, eftersom buskarna dör av detta. Vid beredning av en blandning enligt recept nr 1 används gips istället för denna komponent. Med sur jord på potatisbäddar är det tillåtet att använda krita, dolomitmjöl eller krossad kalksten som gödselmedel.

komposition för utfodring

Dålig blandning av gödselmedel

Det är viktigt att fördela gödningsmedel jämnt över hela markområdet. Oerfarna trädgårdsmästare sprider blandningen på marken och vänder den helt enkelt medan du gräver. Med detta tillvägagångssätt kan ämnena inte jämnt blandas med jorden. Gödselmedel kommer att samlas på vissa platser och detta påverkar potatisutbytet.

blandning av gödselmedel

Dålig sänginställning

Sängens lutning återspeglas negativt inte bara på tillväxten av buskar utan också på den framtida skörden. Å ena sidan kommer jorden konstant att torka ut, och i den andra änden av bäddarna finns det stagnation av fukt. I detta fall störs enhetlig befruktning. Användbara ämnen samlas i ett visst område, vilket är mycket dåligt.

För att jämna jorden, använd en byggnadsnivå och en bar. Med en stark lutning är sängen uppdelad i flera sektioner och först därefter bestäms lutningsvinkeln. Detta gör att du kan göra området under potatisarna jämnt.

åsinriktning

Användning av ytterligare element i komplexa gödselmedel

När man förbereder toppdressing görs också misstag. Många trädgårdsmästare köper läkemedlet Mag-Bor för att tillsätta magnesiumsulfat till blandningen. Samtidigt finns bor också i pulvret. Om bor tillsattes tidigare kan det finnas ett överskott av bor i jorden. Sådana punkter måste beaktas i förväg innan tillagningen. gödningsmedel för potatis.

Med beredning av en blandning för förband enligt recept nr 2 bör du inte köpa komplexa mineralgödselmedel. De innehåller inte bara grundelement utan också järn och andra spårelement. Det är bättre att köpa varje ämne separat. Och om detta inte är möjligt, studera noggrant blandningens sammansättning och ignorera inte förekomsten av någon komponent.

komplexa gödselmedel

Ändringar i versionen för Ryssland

På grundval av Mittlider-metoden, andra potatisplantningsplaner... I den ryska versionen ingår istället för de rekommenderade gödningsmedel användningen av en tinktur av krossade örter och vatten. Korrekt utvalda gödselmedel hjälper till att utveckla buskar. På grund av fotosyntesen rensar den själv.

Detta befruktade alternativ är lämpligt för områden med skuggade bäddar. Ört tinktur är en utmärkt lösning för bäddar med måttlig vattning. Dåliga förhållanden för potatis kan resultera i ansamling av nitrater i knölarna.I detta fall hjälper en gödselmedel som är baserad på greener.

Variantändringar

Metodens effektivitet

Trädgårdsmästare som använder Mittlider-metoden hävdar att potatisavkastningen har ökat med 20-25%. Knölarna har många stora rotgrödor. Samtidigt noteras rätt form och frånvaro av böjda potatis. Den täta skalen täcker den saftiga och fasta massan.

En regelbundenhet har noterats, om en person har provat Mittlider-tekniken, vill han inte återgå till odling av grönsaker på traditionellt sätt.

Mittlider sticker ut för den ursprungliga tekniken att forma sängar, förbereda hål och potatis. Trädgårdsmästare som bestämmer sig för att prova metoden för första gången måste prova först. Om det görs rätt kommer växande varje år att vara enkelt och det kommer inte att finnas några svårigheter. Den goda nyheten är att du inte behöver välja speciella potatisvarianter. Enligt Mittlider är det lika effektivt att plantera tidiga, mitten och sena.

Metodens effektivitet

recensioner
 1. Michael
  5.05.2019 17:09

  Att spara planteringsområdet är tveksamt. Ja, rotgrödor planteras närmare varandra, det är vanligtvis. Men det finns enorma luckor mellan sängarna. I Voronezh kommer sådana potatis helt enkelt att brinna. Här måste du plantera så att topparna överlappar varandra, och solens strålar inte faller på åsen, inte torkar marken.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa