Hur ökar potatisavkastningen från 1 hektar i trädgården?

Varje själv respekterande trädgårdsmästare anser målet med arbetet för att öka avkastningen. Arbetet med att ta hand om sängarna syftar till ett imponerande resultat och frågan är särskilt orolig: hur mycket potatisutbyte som kan erhållas från 1 hektar.

Potatisen är en rotgrönsak som alla har hört talas om, inte alla har hört. Lunch, middag och ibland frukost för en rysk familj är svårt att föreställa sig utan läckra och näringsrika potatisrätter. Den genomsnittliga potatisavkastningen i Vitryssland och Ryssland är 25 ton per hektar, men till och med en nybörjare arbetar med att det inte räcker! Om du tar hand om sängarna korrekt och observerar de förhållanden som är nödvändiga för att öka utbytet, kan siffran uppgå till 45 ton eller till och med två potatisgrödor per säsong.

Så hur många knölar kan du skörda, vad man ska göra och hur man odlar en bra potatisskörd?

Vilka faktorer påverkar potatisutbytet?

Det finns skäl som avgör hur man ska öka avkastningen på potatis som skördas per hektar. Det är viktigt att uppfylla ett antal nödvändiga villkor för att odla en gröda i en sommarstuga eller en personlig tomt. Först och främst behövs endast högkvalitativt plantmaterial.

Några av de underliggande faktorerna inkluderar också:

potatis skörd

  • om knölarna var ordentligt förberedda för plantering;
  • hur grundligt de tekniska kraven för processen uppfylldes;
  • när de placerades i marken;
  • region och väderförhållanden där utvecklingen av potatisknölar ägde rum.

För att samla utmärkta skördar är kvaliteten på jorden där de planterades också viktig. och regelbundet bevattning; och om den plats som väljs för den framtida grödan är bördig; och om plantningsstandarder följdes fullt ut.

vilka faktorer

Effektiviteten av förebyggande åtgärder för att bekämpa skadedjur och sjukdomar är det sista viktiga argumentet som påverkar ett högt eller lågt utbyte av potatis från hundra kvadratmeter eller från en hektar mark.

Naturligtvis måste trädgårdsmästaren också ta hänsyn till planteringsfrekvensen: om från år till år bara potatis visas på samma säng, hur kan du förvänta dig bättre avkastningsindikatorer från honom? Om du vill försena degenerationen av kulturen (och detta är absolut nödvändigt), är det absolut nödvändigt att alternera tilldelningar.

jordkvalitet

Sätt att öka potatisavkastningen

Om ett tydligt mål sätts - att uppnå ett visst avkastningssyfte från hundra kvadratmeter eller hektar, måste ett antal villkor uppfyllas utan fel:

en viss avkastning

  1. Det är nödvändigt att uppmärksamma sorten: potatis som ger goda utbyten på ett ställe, till exempel regioner i Vitryssland, kanske inte överensstämmer med villkoren för en annan.Därför måste du välja exakt den sort som uppföddes för specifika miljöförhållanden. Till exempel kommer en sort med ett genomsnittligt utbyte på 40 ton per hektar i mittbanan inte ens att ge 10 i söder, eftersom den inte har motstånd mot torra odlingsförhållanden.
  2. Så att sorten inte utartas, behöver du inte odla den på samma plats från år till år. Du kan ändra inte bara planteringsplatsen utan också plantmaterialet och byta till någon annan sort. Erfaren trädgårdsmästare vet att de flesta potatis kan skördas om jorden är lös. Det borde låta både luft och vatten passera: om plantmaterialet placeras i lerjord måste du, oavsett kvaliteten på en anständig skörd, inte vänta - hopp kommer fortfarande att vara förgäves. Bäst av allt - suspenderade jordblandningar, de är perfekta för denna gröda. Sådan jord ger syrecirkulation, innan den planteras måste den befruktas i stora mängder med organiska gödningsmedel.

God markgödsling är en annan nyckel till framgång och skörd av potatis per hundra kvadratmeter. Trots att detta verkar vara ett självklart ögonblick är det absolut nödvändigt att nämna det. Du kan mata marken med både fågelavfall, humus och kompost - gödselmedel av organiskt ursprung och deras mineralanaloger.

sorten degenererade inte

Öka avkastningen med tekniska metoder

När man tar hand om potatis är en integrerad strategi i denna fråga viktig. Obligatoriska stadier av vård av denna gröda måste vara involverade - det är ogräs och hälas, trädgårdsmästaren bekämpar skadedjur. I detta fall kan man med rätta förvänta sig att skörden blir rik och kvaliteten på knölarna blir hög.

Dessutom kan du uppnå en god skörd 2018 med hjälp av några små knep som bara kommer att vara användbara.

tekniska metoder

Gülich-metoden

Hur man ökar utbytet av potatis är att villkorligt dela trädgårdsområdet i torg, vars kant är en meter. En stor mängd humus appliceras på varje plats och en potatisknöl placeras i mitten: den måste vara stor.

När groddar uppträder täcks buskens centrum med jord, så att skotten växer i vinkel. Denna procedur upprepas flera gånger, resultatet är en buske som verkar växa i nivåer.

Gülich-metoden

Om du säkerställer tillräcklig vattning kommer en potatisskörd från en buske att ge upp till 15 kilo!

Meatlider-metod

Knölar som odlas på detta sätt ökar tillgängligheten för höga utbyten. Bottenlinjen är enkel: knölarna planteras i rader så att det är ett avstånd på en halv meter mellan dem. Avståndet mellan raderna är en meter. En lantlig vall görs runt sängarna, varför fukt bibehålls.

mitlider-metoden

Om en plantera potatis korrekt, då kommer hon att behöva täta vattning, samt hilling och till och med utfodring. Korrekt skötsel kommer att skörda upp till 50 ton per hektar, medan det inte längre är nödvändigt att avsätta ett stort område för kultur.

Resttiden reduceras också - främst skadedjursbekämpning.

hilling och utfodring

Holländsk teknologi

Det är särskilt populärt på grund av dess effektivitet. Denna metod gör det möjligt att få upp till två kilo högkvalitativa knölar från en buske.

Och för detta behöver du:

Holländsk teknologi

  1. Kalibrera plantmaterialet försiktigt. Alla potatis som går till trädgården bör vara cirka fem centimeter i diameter, och jag sprayar dem också med speciella preparat.
  2. Efter bearbetning planteras knölarna i bulkrader (höjd - en kvarts meter), radavståndet ska vara minst 65 centimeter.
  3. Under säsongen ska sängarna vattnas minst tre gånger, marken måste lossas regelbundet.
  4. Tio dagar innan skörden planeras måste du klippa topparna helt.Således kommer anläggningen att säkerställa maximal tillväxt: den kommer inte längre att spendera resurser på den gröna delen och släpper dem in i knölarna.

tack vare effektiviteten

Tips från värdefulla trädgårdsmästare

Ett av de enklaste sätten att odla goda potatis i landet, som villkorligen kan kallas "farfar", är att under blomningstiden tas blomstjälkar bort från topparna. Således kommer växten igen att växla en del av sin vitalitet till bildandet av knölar, istället för att värdelöst skicka dem till blommor. Så du kan öka avkastningen, oavsett odlingsplats och den valda sorten.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar också att desinficera planteringsmaterial: att utföra aerosolbehandling: strö eller blöta dem i en näringsdesinfektionslösning. I alla fall skadar det inte att tillsätta borsyra där, vilket kommer att stimulera tillväxten.

värdefulla trädgårdsmästare

Förbättrar och ökar utbytet av hempotatisen och ett stimulerande snitt, som görs över hälften av knölen: det är inte nödvändigt att skära den helt. Tack vare detta kommer alla ögon att gå in i knölarna och inte bara de som finns i den övre delen av potatisen.

Slutligen, genom observationer, konstaterades att om du ordnar potatisfårorna i området från norr till söder, så säkerställs en stor grödor.

förbättras och ökar

Det finns också ett litet trick som är lämpligt för att uppdatera en variation - spridning av groddar. En sådan skörd kommer inte att bli stor direkt, men den andra skörden kommer säkert att glädja nästa år, eftersom fröet kommer att vara friskt.

Det finns faktiskt inte så få sätt att få en bra skörd, både i Ryssland och i Vitryssland, potatis. För att hitta "din egen" är det bäst att prova var och en - denna metod för provtagning gör att du kan välja den bästa odlingsmetoden för en viss trädgårdsmästare. Det finns ingen enighet om hur man gör det rätt: du kan kombinera flera metoder, men kombinationen måste vara korrekt.

groning

Och ytterligare ett litet trick: denna rotgröda, som en annan växt, fångar känslan av trädgårdsmästaren. Själen och omsorgen som investeras i det kommer att betala sig med den största skörden som är behaglig för ögat och källaren.

denna rotgrönsak

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa