Tidpunkten för hur mycket potatis växer och mognar från plantering till skörd?

Potatis är en av de vanligaste grönsakerna, utan vilka det är svårt att föreställa sig en sommarstuga. Potatismognadstid beror på många faktorer. Först och främst är detta mångfalden av knölarna i sig, liksom klimatförhållandena. Om den första faktorn kan påverkas måste den andra helt enkelt läggas på. Om det är en kall sommar kan skörden vara dålig.

Efter hur många dagar att gräva ut potatis?

När man planterar potatis är det viktigt att ta hänsyn till bostadsområdet. I olika områden kan tiden från plantering till skörd av samma sort variera beroende på klimatskillnader.

gräva upp potatis

Tillväxtsäsongen av sorter av potatis:

 • Tidiga potatis, som mognar ungefär 50–61 dagar efter plantering av knölarna i jorden.
 • Den tidiga mogna sorten mognar 66–85 dagar efter plantering i marken.
 • Halvsäsongsorten mognar 86–95 dagar efter plantering.
 • Medium sent - från 96 till 115 dagar, efter plantering av knölarna i jorden.
 • Mognaddatum för sena potatisar börjar vid 115 dagar.

Tillväxtsäsongen kan variera upp eller ner. Återigen beror detta på vädret under säsongen. Det är omöjligt att påverka detta.

tidiga potatis

Vad bestämmer mognadshastigheten för knölar?

Men även efter att ha valt en sort enligt mognadstiden för knölarna, kan man efter plantering inte vara säker på att skörden kan erhållas exakt vid ett specifikt datum. Ett stort antal faktorer påverkar växtsäsongen.

Faktorer som påverkar tillväxttakten:

mognadstakten

 • I vilken region växer grönsaken.
 • Planterade potatis växer tidigare om knölar planteras i början av maj.
 • Väder.
 • Applicering av en stor mängd mineral- och organisk gödselmedel.
 • Potatisens växtsäsong minskas om de planteras i dålig jord på näringsämnen. På fruktbar jord påskyndas inte tillväxten, och skörden kan göras till sent på hösten.
 • Brist på fukt påverkar också hur snabbt knölarna växer. Om sommaren är torr och det fanns lite regn, minskar perioden för skörd av potatis.

Om växtsäsongen förkortas av de två senaste orsakerna, kommer sådana potatis inte att vara så välsmakande och kommer också att förvaras dåligt. Därför, om möjligt, är det lämpligt att regelbundet vattna potatisen (om det inte finns regn på sommaren) och applicera mineral- och organisk gödselmedel på marken innan du planterar potatisen på öppen mark. När knölarna mognar i tid blir de läckra och kan förvaras i mer än en månad.

växer grönsaker

Hur påskyndar man mogningen av potatis?

Du kan försöka påskynda mogningen av potatis efter blomningen för att nya potatis behövde inte gräva i slutet av hösten.Detta hjälper de sommarinvånare som har försenat planteringen av plantmaterial. Du kan också försöka öka potatisens tillväxt om det är en kall och regnig sommar.

Vad gör man om buskarna har vuxit starkt och inte kan försenas med skörden?

blommande period

 • Det enklaste sättet är att klippa de gröna topparna, när planteringsmaterialet nyligen har börjat spira och buskarna ännu inte börjat blomma.
 • För att potatisen ska mogna tidigare kan du spraya buskarna med en lösning av kopparsulfat 14 dagar före skörden. Produkten drar fukt ur bladen och knölarna mognar snabbare. Topparna börjar täckas med bruna fläckar i samma månad, krulla och torka ut.
 • Om du har en lång och kall sommar kan du påskynda mogningen av potatis med hjälp av magnesiumklorat. För 1 liter vatten måste du ta 25 gram, späda kloratet i vatten och spruta det på buskarna. Potatisens mognarstadier kommer då att reduceras och efter ett tag kan de grävas ut. Om vädret är torrt mognar potatisen efter sprutning i 6 dagar.
 • För att potatisen ska mogna tidigare än de borde, kan de behandlas med superfosfat. Spraya potatisar efter blomningen. För 1 liter varmt vatten 25 g superfosfat. Det är bättre att välja tid för proceduren på kvällen.
 • Knölarna mognar snabbare om de groddar innan de planteras i jorden. Detta är inte svårt att göra och det tar lite tid för groddning. Potatis gror i ett väl ventilerat område. Du kan lägga halm eller hö på golvet. Under dagen bör temperaturen inte vara mer än +15. På natten, för full spiring, måste den sänkas till +7. Grodd potatis bör vara inom 2-4 veckor. Efter att de första rötterna började växa på knölarna, vattnas de med en lösning av natriumklorid, ammoniumnitrat och superfosfat (15:15:55 per 10 liter vatten). Efter två dagar måste knölarna vattnas. Detta kommer att främja tillväxthastigheten när potatisarna planteras i jorden.
 • Wilting är ett annat sätt att växa snabbare. Potatisen måste läggas ut i ett lager (det är inte nödvändigt att lägga dem ut så att solen träffar knölarna). Efter en och en halv vecka ska ögonen dyka upp på den. Då kan du börja landa. Torkade potatis planteras på vanligt sätt.

vitriol-lösning

Efter dessa förfaranden kommer potatistillväxten att minska och sedan kan du säkert gräva upp unga potatisar utan att vara rädda för att skada den i marken. Denna fråga är särskilt relevant för de sommarinvånare vars tomt ligger i ett lågland, där vatten samlas eller när marken innehåller mycket torv och potatis växer långsamt.

När gräver jag upp potatis?

Som nämnts tidigare mognar potatisen på olika sätt. Med vilka tecken kan du bestämma att det är dags att gräva skörden?

De viktigaste tecknen på mogna potatis:

när man ska gräva

 • Det huvudsakliga tecknet för att bestämma att potatisen är mogna är torkade toppar. I tidiga mogna sorter kan detta börja i slutet av juli. När alla toppar på de odlade potatisen har torkat kan du börja skörda.
 • Den andra viktiga punkten att vara uppmärksam på är vädret. Det är bättre att gräva upp potatis i torrt och soligt väder. Som regel mognar potatisen i slutet av augusti. Därför är det bättre att inte försena till hösten och göra det innan regnet. Om skuggan av växters organiska organ (löv, stjälkar) är grön, bör du tänka på konstgjorda accelererande mogning.
 • Mognad beror också på sådd. Om potatisen planterades i slutet av maj, behöver de inte grävas ut förrän i september. Detta kan bestämmas av utvecklingsfaserna för buskarna. Om topparna fortfarande är gröna i augusti bör det ta flera veckor innan de torkar ut.

Gräv potatis skörd det är möjligt vid en temperatur som inte är lägre än +17 grader.Sedan, under lagring, blir potatisarna inte svarta och försämras inte. Den mest ogynnsamma tiden är morgontimmarna, när frost redan har kommit. Om du gräver upp potatis vid en sådan tidpunkt kommer de snabbt att torka ut och kan inte ätas.

torkade toppar

Efter skörd är det nödvändigt att samla alla toppar och ogräs. Om detta inte görs kan platsen på nästa mål vara fullvuxen med ogräs och sedan tar det lång tid att ta bort den från trädgården.

När du gräver upp potatis kan du omedelbart välja de bästa och största knölarna för vidare plantering. De måste lämnas i solen i flera dagar så att solanin börjar samlas i potatisen. Skallen ska ta en grönaktig nyans. Sådana knölar kommer att lagras längre och kommer inte att förstöra av gnagare. Och nästa år kan du växa en bra skörd från dem.

 vidare landning

Om utrymmet tillåter det, måste de förvaras i solen ett tag innan de lägger potatisen i källaren. På detta sätt kan du döda alla patogener, samt öka behålla kvaliteten.

Torkade potatis måste spridas i påsar efter att ha kastat bort de bortskämda och knugade knölarna. Det är lämpligt att förvara potatisen i direkt solljus så att de inte gror. Rummet ska vara väl ventilerat, fuktigheten i källaren ska vara hög. Genom att följa alla regler för plantering och lagring kan du äta potatis året runt.

 ta bort potatis

recensioner
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Det finns ett stort antal sorter, mognadstiden är helt annorlunda. Vilken typ av gödselmedel du använder spelar också roll. Jag rekommenderar att du är noga med att mata grödan med "BioGrow».

  Att svara
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  Och jag matar inte min trädgård med något kemiskt och allt växer bra.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa