Genomgång av de bästa potatisvarianterna med en beskrivning

De bästa potatisvarianterna kan skiljas från olika grupper som skiljer sig åt i vissa egenskaper. Du kan välja mellan fruktmognad, sjukdomsresistens, opretentiös odling, smak och yttre egenskaper. Alla väljer de nödvändiga egenskaperna för sig själv.

Beskrivning av grönsaksgrödan

Allas favoritgrönsak kallas vetenskapligt tuberous nighthade. Anläggningen i varje steg kännetecknas av vissa förändringar i utvecklingen.

Följande faser av potatisutveckling skiljer sig:

potatisvarianter

  1. Den första fasen börjar efter att knölen planterats i marken. Efter ett tag mjukas det och ögonen börjar spira.
  2. I detta skede bildas potatisens stam, löv och rotsystem. Roten består av tunna grenar på vilka knölar börjar bildas.
  3. Knoppar börjar bildas och växer aktivt på busken.
  4. I detta skede börjar blomning och tillväxt av knölar.
  5. I det sista steget visnar topparna och knölarna når sin slutliga mognad.

Varaktigheten för varje tillväxtfas beror på den valda sorten, väderförhållandena, egenskaperna hos jordbrukstekniken.

grönsaksgrödor

Potatistyper kännetecknas inte bara av mognadstiden utan också av andra egenskaper. Det finns sorter av foder, kantine, tekniska och universella arter.

Smak och utbyte beror inte bara på arten utan också på jordens sammansättning. Därför måste du veta vilken typ av jordpotatis som. Det bästa för potatistillväxt är sandslam, lös jord som låter luft passera bra. Grönsaken gillar svagt sur jord, i denna sammansättning kommer utbytet att vara högre. Sandig jord rekommenderas att befruktas under våren med organiska föreningar (gödsel, kompost, fågelavfall). I tung, tät mark bör ytterligare sand läggas till.

börja formas

För de som är intresserade av frågan om vilken mängd potatis som är bättre och längre lagras kan de bästa typerna noteras: Atlant, Gatchinsky, Zhuravinka, Impala, Nevsky Red, Scarlet.

Sibirien är inte de mest gynnsamma förhållandena för odling av grönsaker. Vintrarna är kalla och långa där, och somrarna är korta och regniga. Lämpliga potatisar för Sibirien, resistenta mot ogynnsamma förhållanden. Potatisvaror för Sibirien: Alena, Tuleevsky, Lyubava, Latona, Hostess, Baron.

fodersorter

Det rekommenderas att välja potatisvarianter för Ural som tål temperaturförändringar: Aspia, Bashkir, Snegir, Effect, Lugovskoy.

Potatisvaror för centrala Ryssland bör inte vara rädda för kraftigt regn, torka, korta frost och motstå sjukdomar väl. De typer av grönsaker som anges nedan med beskrivningen kommer bra ut i jorden från svart jord, kännetecknas av många skördar och långvarig lagring.

matsalar och tekniska

Uppfödare fortsätter ständigt sitt arbete, så nya potatisvarianter dyker upp. Nya arter som förekommer är lämpliga för centrala Ryssland: Adretta, Nakra, Nevsky, Gala. På senare tid har en ny flerfärgad typ av grönsak dykt upp, som bildar knölar av blått, lila, svart eller till och med rött.

Tidigare mogna gränser

Tidiga potatis inkluderar sorter i deras grupp, vars mognadstid inte överstiger 90 dagar. Indikatorerna kan variera från väderförhållanden, klimat, jordbruksteknik. Skörden kan användas för mat tidigare, redan i slutet av juli. Men oftast är en sådan grönsak inte lämplig för långvarig lagring, eftersom den snabbt börjar gro.

mogna gränser

En tidig potatisvariant för Moskva-regionen är Red Scarlet. Det odlas framgångsrikt i andra regioner i landet. Busken är liten, börjar blomma tidigt, blommorna är violetta. Avlånga röda potatisfrukter. Medelvikten är cirka 110 g. Den fortsätter att utvecklas i torka, tål många skadedjur.

Tidiga potatis Lycka kommer att glädja dig med en hög avkastning som kan lagras under lång tid. Buskar av medelhöjd med vita blommor. Knölar är stora med ljusgul hud, vitt kött. Det lämpar sig inte för virussjukdomar, det tolererar dåligt väder bra.

Röd Scarlet

Ultratida sorter av potatis kan ätas efter 50-60 dagar, sällan lämpliga för långvarig lagring.

Den tidigaste potatisorten, Impala, är mycket populär. Det tar bara 50 dagar från planteringstillfället till grävningen. En hög avkastning kan erhållas i både torra och regniga områden i landet. Motstår många sjukdomar. Buskarna är inte särskilt höga, blommorna är vita. Potatisknölen är avlång, gulbrun i färgen.

ultra tidiga sorter

Mycket tidiga potatis av sorten Zhukovsky. Grönsaken rotar väl under olika klimatförhållanden, är inte picky när det gäller jordens sammansättning, ger ett jämnt utbyte av hög kvalitet. Blommorna är lila-röda. Den rosa potatisen har en oval form.

Bellarosa-sorten har mycket tidig fruktmognad. Kan planteras i alla typer av jord, tolererar torrt väder. Hög buske med rödlila blommor under blomningen. Rosa knölar har en avlång rundad form, insidan är gul. Arten är mycket resistent mot många sjukdomar.

klimatförhållanden

Tidigt mognande Colombo potatis producerar konsekvent många välsmakande frukter. Grävningen kan startas efter två månader. Han blir sällan sjuk och tolererar dåliga väderförhållanden väl. Växten är medelstora med vita blommor. Hud och kött är gulaktiga.

Det finns potatisvarianter som inte blomstrar alls. Deras knöl börjar bildas innan växten går in i blomningsperioden. Mognad sker så tidigt som 37 dagar. Dessa potatisvarianter inkluderar: kejsarinnan, Timo, Rocco, Mariella.

colombo former

Mellersta och sena mogna gränser

Halvsäsongs potatisvarianter kännetecknas av en växtsäsong på upp till 100 dagar. Potatisvarianter med gult kött och medium mognad.

Romano ger en hög avkastning som kan lagras under lång tid. En blommande hög busk strö med rödlila blommor. Frukter bildas med en rosa hud, oval form och ljusgult kött. Visar måttlig resistens mot sjukdom.

kejsarinnan och timo

En populär variation i mitten av sena nattskydd är Nevsky. Växt av medelhöjd med vita blommor. Potatis har ovala knölar med en ljusgul yta och kött. Du måste lagra på ett svalt ställe, eftersom det kännetecknas av tidig spiring av skott.

Tuleyevsky-arten kännetecknas av genomsnittliga fruktmognadstider och ett mycket högt utbyte. Medelstora växt med stora snövitblommor. Knölarna är stora, ovala med en gul yta.

nattskugga är

Andra populära medel mogna grönsaker är Karat, Santa, Adretta.

Sent potatisvaror börjar mogna efter 110 dagar. Sen grönsak lagras bättre på vintern, ibland till och med sommaren.

Picasso anses vara en bra variation. Buskarna är stora, mycket krävande för jordens sammansättning, skötsel, det är viktigt att observera avståndet vid plantering. Knölar är långsträckta, gulbruna ytor med rosa fläckar. Fruktvikt cirka 120 g. Motstår dåligt sena kämpar.

knölar är

Knölar av sorten Zhuravinka börjar mogna på 110 dagar. Mycket högt avkastning i alla regioner. Den ljusröda potatisen väger cirka 100 g. Denna grönsak har mycket stärkelse. Knölarna förvaras väl under vintern.

De bästa potatisvarterna för mittbanan: Zarnitsa, Pobeda, Accent, Slavyanka. Sentmogen potatis kan förvaras till sommaren.

håll avstånd

Tysk kvalitet

Tyska potatisvaror väljs av många odlare för sin goda sjukdomsresistens, höga avkastning och ovanliga smak.

Tidiga mogna sorter av potatis i alfabetisk ordning, med höga grader av tysk kvalitet.

Tysk kvalitet

Den ultra-tidiga vegetabiliska Veneta har en hög immunitet, blir sällan sjuk och attackeras av skadedjur. Du kan skörda grödan efter 1,5 månader. Liten buske med snövitblommor. Den skördade grödan lagras under lång tid, den börjar spira sent. Knölarna är medelstora med gul hud.

Drygt två månader har gått sedan planteringen av den tidiga mogna galasorten. Medelstora buske, vita blommor. Vikten på runda knölar 115 g. Den kännetecknas av god sjukdomstolerans och opretentiöshet mot klimatförhållanden.

vegetabilisk veneta

Populär är en grönsak från Tyskland Colette. Knölbildningen börjar efter 75 dagar. Växten är medelstor med stora rödvioletta blommor. Frukter är långsträckta i gul färg både ute och inne. Hållbarheten för de skördade knölarna är lång.

Lauras potatismognadstid är medium tidigt. Du kan skörda grödan på 80 dagar. Buskar växer höga, blommor kan vara från vit till ljus lila. Röda potatisknölar, djupt gult kött. Det kännetecknas av god resistens mot virus och känner sig inte bra under torrt väder.

stora blommor

Rosara-sorten kan odlas i alla regioner i Ryssland. Den ovala potatisen har röd skal och gula insidor. Knölarna innehåller en liten nivå av stärkelse, de kokar inte under tillagningen.

Andra populära germanska varianter som börjat planteras i andra regioner är: Agave, Adretta, Bellarosa, Vitara, Karatop, Sprint.

Rosars potatis

Olika typer av grönsaksgrödor

Du kan föreställa dig ett bord som visar de mest produktiva potatisvarianterna.

produktiva sorter

ArternamnMognande gränserKarakteristisk
BryanskSuper tidigtKnölarna är beige, vikt ca 95 g, vitt kött. Skörden hålls väl.
BulletinMid-tidigtAvrundade grädde-färgade frukter, väger cirka 80 g. Vit massa mörknar inte när den kokas, den kokar bra.
ResursTidigtKnölens färg är ljusgul, massan är vit, vikten är 120 g. Växten tolererar kyla och torka väl.
AuroraTidigtOvalformade knölar med gul-rosa färg och gult kött, vikt 110 g. Jorden ska vara lös.
FeloxUltra tidigtGula knölar, ovala, väger cirka 105 g, gult kött.

Förutom avkastning måste du välja grönsaker som inte utsätts för skadedjur. Solanaceous grödor attackeras ofta av Colorado potatisbagge.

rundade frukter

Potatisvaror som är resistenta mot Colorado potatisbagge inkluderar: Zarevo, Kamensky, Nikulinsky, Temp, tidig morgon. Av flera tusen typer av grönsaksgrödor finns det bara några få sorter som skalbaggar inte äter.Potatis som inte äter Colorado potatisbagge har täta, tuffa och droppande löv.

Sorter som är resistenta mot Colorado potatisbagge: Bryansk, Lasunok, Kamensky, Morning. Alla sorter är stärkelsefulla, kännetecknas av ett stort utbyte och tillräckligt motståndskraft mot infektioner.

skalbaggar äter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa