Beskrivningar och egenskaper för de bästa potatisvarorna och klassificeringen av 2020

Potatis anses vara det andra brödet idag, de ingår i ett stort antal rätter. Men för inte så länge sedan i Ryssland visste de inte om potatis, de första växterna ansågs dekorativa. Först från 1839 i Ryssland började man massivt odla potatis och använda sina knölar för matlagning. Med hänsyn till regionens särdrag och valet av rätt potatis för plantering år 2020 kan du säkerställa dig själv en rik skörd.

Vilka sorter potatis ska planteras 2020

Trädgårdsmästare i Moskva-regionen bör uppmärksamma följande potatisvarianter:

 • Zhukovsky tidigt;
 • Priekulsky tidigt;
 • Early Rose;
 • Falensky;
 • Gala.

De listade sorterna ger en rik skörd, är frosthård, men samtidigt kan de utsättas för vissa sjukdomar. För att förhindra sjukdom måste utsädespotatis doppas i en manganlösning innan plantering.

Tidiga rotgrödor

Tidiga potatisgrödor är värdefulla eftersom skörden kan skördas i början av sommarsäsongen. Sådana potatis kan emellertid inte lagras under lång tid, knölarna kan snabbt försämras. Ändå är tidiga mogna sorter efterfrågade bland sommarinvånarna, eftersom de mognar snabbt och gör det möjligt att njuta av hemlagad potatis i juni.

Sandrine

Släthet av knölar, ytans ytlighet noteras. Knölformen är en lång oval. Skallen är gul, som köttet. Potatis är dåligt mottagliga för mekanisk skada och svart fläck.

sandrine potatis

Madison

En ny potatisvariant som uppföddes av tyska uppfödare och odlades i ett tempererat klimat. Har följande funktioner:

 • stora knölar, som väger 96-179 gram;
 • rundad form;
 • knölarna ser snygga ut, justerade i vikt och storlek;
 • skalet är gult;
 • ögonen kännetecknas av ytlighet, knapphet och osynlighet;
 • stärkelsekoncentration överstiger inte 17 procent;
 • knölar innehåller många proteinelement, mineralsalter, vitaminkomponenter, karoten.

Christel

En högavkastande sort som gör det möjligt för trädgårdsmästaren att samla upp till 2 kg rotgrödor från varje buske. Detta kräver dock användning av kvävetillskott. Rotgrönsaker innehåller 18 procent stärkelse. Fördelarna med denna sort är följande:

 • resistent mot sjukdomar som påverkar potatisfrukter;
 • kan lagras under lång tid jämfört med andra tidiga mogna sorter;
 • har utmärkt smak.

högavkastande kristel

Capri

En mängd olika tyska urval, rötter är ovala i form. Mognas på två månader. Innehåller 15 procent stärkelse. Rotvikt - 100 gram. Upp till tio potatis kan skördas från en buske. Produktivitet - 200 centner per hektar.

Gulliver

Rotskörden är jämn. Massan på en knöl är cirka 120 gram. Knölarna är ovala med små rundningar i ändarna. Skalet är gult, smidigt. Stärkelseinnehållet är 18 procent.

Gulliverpotatis kan lagras under lång tid, de är också resistenta mot sjukdomar. 30 dagar före skörden måste marken befruktas med fosfatföreningar.

Medium mogna sorter

Denna kategori inkluderar sorter som kan skördas inom 60-75 dagar. Potatis innehåller mycket stärkelse och är motståndskraftiga mot temperatursvingningar. Det kan också lagras och transporteras under lång tid.

låda med cigaretter

Granada

Potatis är av medelstor, avlång oval form. Massan för en knöl är cirka 95 gram. Ögonen är harmoniskt belägna i hela skalet. Skallen är gul, som köttet.

Mormor

En mitten av tidigt potatisform som är uppfödd i Penza Research Institute of Agriculture. Motståndskraftig mot värme och torka, sen blight. Skalet är rött med en lila färg. Massan för en rotskörd är 100-130 gram. Stärkelseinnehållet är 18 procent. Potatis är idealisk för både stekning och potatismos.

Arctic

Arktiska potatis är av mellansäsongstypen. Rotgrödor är beige, har formen av en rundad oval. Massan på en knöl är 90 gram. Ögonen är små, det finns cirka tio ögon på en knöl. Stärkelseinnehållet är 12 procent.

Elena

Inhemska potatis. Mognas på 75 dagar. Stärkelsekoncentrationen är 19 procent, vikten på rotskörden är 120 gram. Trädgårdsmästaren får upp till 12 potatis från en buske. Produktivitet - 220 centner per hektar. Skalet är rött, köttet är krämigt.

inhemsk frukt

Zlatka

Halvsäsongs potatisvariation, mognar på 70 dagar. Rötterna är stora, köttet är gult. Potatisen har en utmärkt smak, är spräcklig, motståndskraftig mot sen blight. Buskarna påverkas nästan inte av Colorado potatisbagge. Långvarig lagring är tillåten.

Varangian

Sorten föds upp på Lorkh Research Institute. Mognadstiden är genomsnittlig. Rotgrödorna bildas helt 100 dagar efter plantering. Spridande buskar, var och en av dem bildar fem stjälkar med stora blad. Buskarna blommar under en kort period.

Sorten kännetecknas av ökad produktivitet. Det är möjligt att få 7 knölar som väger 130 gram från en buske.

Epic of Sibirien

Sorten är av mogen mognad och kan producera en utmärkt skörd även i torkförhållanden. Skalan och köttet är gula. Rotgrönsaker kan användas för stekning, potatismos, soppa, pommes frites.

Alouet

Medium tidiga potatis, mogna 80 dagar. Innehåller 21 procent stärkelse. Skalet är rött i färgen. Innan plantering är det lämpligt att utsätta potatisen för en temperaturchock. Groddar ska inte brytas mer än en gång, annars kan utbytet minska.

ny skörd

Mitten av sent och sent mognad

Sådana potatisvarianter behåller användbara element under lång tid. De mognar 90-125 dagar efter plantering. De måste planteras i maj. Sen mogna sorter är fruktbara, innehåller mycket stärkelse.

Cerata KVS

Buskar växer raka, långsträckta, vita blommor. Rotgrödor är ovala, vikten överstiger inte 143 gram. Skalet är skarlakansrött, ögonen ligger på ett genomsnittligt djup.

Masai

Medium sent potatis med ovala rötter. Innehåller 16 procent stärkelse. Vikten på en knöl överstiger inte 140 gram. Upp till 13 knölar kan skördas från en buske. Den högsta avkastningen är 430 centner per hektar.

olika sorter

Kazachok

Detta är en inhemsk sort vars rötter är ovala. Potatis mognar på 105 dagar. Stärkelseinnehållet överstiger inte 14 procent. Vikten av en potatis är cirka 115 gram.Trädgårdsmästaren får cirka 8 knölar från en buske. Skallen är gul, massan är också. Denna sort rekommenderas för plantering på tomter i Fjärran Östern.

Kazachok-potatisen är mycket resistent mot cancer. Men det har inte skydd mot nematoder, sen blight. Det har en god smak och kan användas för att tillverka soppor, sallader, pommes frites.

De mest produktiva potatisvarianterna

De mest produktiva potatisvarterna:

 1. Idaho (upp till 550 centner per hektar).
 2. Bellarosa (upp till 350 centner per hektar).
 3. Rosara (upp till 530 centner per hektar).
 4. Gala (upp till 340 centner per hektar).
 5. Lycka till (upp till 960 centner per hektar).

potatisbuske

De mest utsökta sorterna

De mest utsökta potatisvarianterna:

 1. Picasso. Den har en hud med liten tjocklek, så du kan inte skala den utan tvätta den innan du lagar mat.
 2. Tuleyevsky. Det kokar snabbt, skalet är tunt.
 3. Dauphine. Potatis uppfödda i Nederländerna, exporterade till europeiska länder och Ryssland.
 4. Dela med sig. Det ger en god skörd och har samtidigt en utmärkt smak.

Elitknölar

Fördelarna med elitpotatisvariationer är följande:

 • få en bra skörd;
 • resistent mot sjukdom;
 • bra smak;
 • kan odlas även i hårda klimat.

elitutveckling

Elite potatisvarianter:

 1. Evolution. Det kännetecknas av stora rötter som växer snabbt. Upp till tolv knölar kan erhållas från en buske. Rotgrödor är ovala, huden är röd.
 2. Colombo. Den första skörden kan skördas ett par månader efter plantering. Trädgårdsmästaren får tretton knölar från en buske.
 3. Flamenco. 1: a potatis visas efter tre månader. Skalet är rosa, rötterna är ovala. En potatis medelmassa är 145 gram. Upp till fjorton knölar kan skördas från en buske. Fördelarna med sorten inkluderar ökad produktivitet, motståndskraft mot torra och högtemperaturförhållanden. Minus - en tendens till sen blight, nematode.
 4. Arizona. Mognas på 75 dagar. Rotgrödor är stora, ovala. Skalet är gult. Fördelen med denna sort är att rötterna växer under låga temperaturförhållanden. Skörden kan erhållas även om våren var kall.

Att välja sorter för olika regioner i Ryssland

När du väljer olika potatis för plantering måste du ta hänsyn till i vilken region landet ligger. Till exempel kanske en sort som ger en gröda i Fjärran Östern inte är lämplig för Altai-territoriet.

grönsaksfrukter

För mittfältet

Rysslands centrala zon inkluderar följande städer:

 • Bryansk;
 • vladimir;
 • Ivanovo;
 • kaluga;
 • Moskva;
 • Ryazan;
 • Smolensk;
 • Tula.

Trädgårdsmästare som bor i centrala zonen i Ryssland måste vara uppmärksamma på följande sorter av potatis:

 1. Isle of Jura. Genomsnittlig mognadstid. Från en hektar är det möjligt att få upp till 400 centners. En rotgrönsak har en vikt på 185 gram. Potatis har formen av en avlång oval, har små ögon. Skalet är gulaktigt, grovt, massan är lättare. Stärkelseinnehåll - 16 procent.
 2. Axon. Den högsta avkastningen är 410 centner per hektar. Rotskörden är 139 gram. Potatisens form är en långsträckt oval, ögonen är av medellängd.
 3. Almera. Den högsta avkastningen är 490 centner per hektar. Rotskörden är 142 gram. Skalet är gult, smidigt. Stärkelseinnehållet är 10 procent.

skär Isle of Jura

Ural och Sibirien

Uralregionen inkluderar:

 • mound;
 • Oren;
 • chelyabinsk;
 • Basjkirien.

Potatisvarianter för trädgårdsmästare i Ural:

 1. Bashkir. Svagt mottagliga för cancer och nematoder.
 2. Burnovsky. Stärkelseinnehållet är 15 procent.
 3. Volare. Den högsta avkastningen är 550 centner per hektar.

Sibirien inkluderar:

 • Transbajkalien;
 • krasnoyarsk;
 • irkutsk;
 • Burjatien;
 • Yakutia;
 • tyva;
 • Chakassien.

plastlåda

Potatisvaror lämpliga för sibirer:

 1. Aramis. Rotgrödor har formen av en rundad oval, medium ögon, gul skal.
 2. Borus 2.Det högsta utbytet är 240 centner per hektar, en potatis medelvikt är 130 gram.
 3. Vulkan. Stärkelseinnehållet är 14 procent. Potatis är resistenta mot cancer och andra vanliga sjukdomar.

För Moskva-regionen

Direkt för Moskva-regionen är de bästa potatisvarianterna:

 1. Lugovskoy. Det finns få ögon, skalet är rosa. Det är motståndskraftigt mot sen blight och cancer.
 2. Detskoselsky. Knölarna är ljusrosa och har god smak. Varje potatis väger 110 gram.
 3. Favorit. Skalet är lätt, potatisens vikt är 110 gram. Potatis gillar inte hög luftfuktighet, så de måste vattnas sparsamt.

smutsig lugovskoy

För Altai territorium

Altaier som äger en tomt och vill plantera potatis på den kan välja en av följande sorter:

 1. Baron. Den maximala avkastningen som en trädgårdsmästare kan få är 365 kvintaler per hektar. Medelvikten för en potatis är 185 gram. Potatisen är ovala, huden är gul. Stärkelseinnehållet är 14 procent.
 2. Bravo. Utbytet är 440 centner per hektar, rotvärdens medelvikt är 165 gram, stärkelseinnehållet är 14,5 procent.
 3. Irbitsky. Potatisen är runda, ögonen är små, skalet är rödaktigt, köttet är gult. Stärkelseinnehållet är 15 procent. Resistent mot viruset, som rullar bladplattorna, samt cancer och nematoder.

Glöm inte att använda blad och gödningsmedel när du odlar potatis. Först då kan du skörda en god skörd och njuta av hemlagad potatis från din egen trädgård, göra potatismos, pommes frites, sallad eller soppa från dem.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa