Beskrivning av potatissorten Natasha, dess egenskaper och utbyte

Potatis Natasha är en sort som är mycket produktiv och lovande. Jämfört med andra sorter avlades den nyligen, men detta förhindrade inte att det snabbt blev en favorit bland sommarboende och trädgårdsmästare. Varje år får den mer och mer popularitet. Genom att studera beskrivningen av kulturen kan man verifiera dess fördelar.

Mer om sorten

Potatisbuskar växer inte för högt. De har en upprätt mellanliggande typ. Stora blad har en liten vågighet. Topparna är ljusa eller mörkgröna i färgen. De vitaktiga blommorna är utrustade med en märkbar blåhet med ljusgul pistil.

potatis Natasha

Sortspotatis är av medelstor, oval. Rotgrödor i knölar är släta, täckta med jämn hud. I sällsynta fall uppstår klumpiga. Den ljusgul potatishuden täcks på platser med nästan osynliga ögon.

Vikten på en frukt varierar mellan 95–140 g. På snittplatsen kan du se den mjuka massan med en enhetlig mörkgul färg. Natasha potatis värderas för sitt höga stärkelseinnehåll. Som regel är andelen 11-13,6%.

en favorit bland sommarinvånarna

Växande

Webbplatsen på vilken potatisorten Natasha planteras förbereds på hösten. Jorden grävs djupt och mättas med mineral- och organisk gödselmedel. Organiskt material appliceras på följande sätt:

 • sandjord - torv, ruttad gödsel och lera (alla 10 kg vardera);
 • lerjord - 10 kg torv (humus);
 • torvjord - sand, lera, ruttad gödsel (1 hink av varje ämne).

sandig jord

Om det inte finns någon humus, ersätts den med fågeluttag. Späd 200 g i varmt vatten och vattna i marken. Oavsett ovanstående åtgärder är 200 g träaska, 20 g superfosfat och 10 g kaliumgödsel obligatoriskt. 1 m sur jord, där potatisen planteras, släck 200 g kalk.

På våren grävs marken för potatis igen. Ogräs tas bort. När man planterar en potatisvariant införs 5 matskedar träaska och 400 g humus i hålet. De strö den med jord så att den inte bränner rötter.

ruttna gödsel

Landning

Det utförs enligt principerna för plantering av tidiga grödor. Knölarna tas ut ur lagring i slutet av vintern för acklimatisering. Om det behövs sorteras de ut. Knölar av medelstor storlek utan skada utsätts för grodd.

För snabb och effektiv spiring av potatisvaror observeras tillräcklig belysning. Efter att groddarna har dykt upp behandlas potatisen med tillväxtstimulerande medel.Det kan vara Hercules eller någon annan produkt som köps från en specialaffär. För att bevara potatisplantningsmaterial sprutas det med ytterligare ett preparat - "Prestige".

ogräs

Allmänna landningsregler

För effektiv plantering av en grönsak följs enkla regler:

 1. På en liten tomt använder de en spade, på stora - en potatisplantare. I det första fallet är en vanlig bajonetspade lämplig, vilket är lätt att göra hål.
 2. Du behöver inte begrava potatisknölar, eftersom det skapar besvär vid grävning. Efter hålningen kommer en ås uppe på toppen.
 3. Avstånd mellan hål - 30–35 cm. Mellan rader - högst 70 cm.

Parametrarna för gapet säkerställer jämn uppvärmning av marken och närvaron av belysning, som potatisarna behöver. Sorten växer bra, vilket framgår av de stora buskarna. Detta avstånd gör det enkelt att ta bort ogräs och krama växten. Det helt planterade potatisområdet är jämnt med en rake eller harv.

tillräcklig belysning

Skötselfunktioner

Under växtsäsongen jämför potatis positivt med de flesta tidiga sorter i motstånd mot negativa miljömässiga manifestationer. Moderna jordbruksmetoder låter dig bilda en högkvalitativ potatisgröda. Bland det totala antalet är:

 1. Före uppkomsten av groddar rengörs markplottet från ogräs, vilket förhindrar bildandet av en jordskorpa på ytan. Annars stör det luftningen och blockerar tillgången på syre till växtrötterna.
 2. För att skydda plantor från sent frost, genomförs den första hålningen av potatisöverkanter. Genom att helt täcka groddarna med jord förhindrar det ogräs och behåller fukt i marken.
 3. Om under hösten marken berikas med gödselmedel och under plantering av potatis införs ytterligare en mängd av dem, under säsongen av tillväxt och utveckling kostar de bara två ytterligare förband. En av dem är blad.
 4. Skötselaktiviteter för potatissorten, inklusive bevattning, bidrar till full bildning av knölar. I detta avseende bör man vara försiktig, eftersom ett överskott av fukt får skörden att ruttna. Frågor om vattning behandlas noggrant.

 berikad med gödselmedel

Trots att reglerna för odling och skötsel följs är det nödvändigt att regelbundet inspektera potatisens toppar. Ett antal faktorer kan bidra till skadedjursattacker och sjukdomsutveckling hos potatis. Om de första tecknen på sjukdomen noterades måste ett antal skyddsåtgärder vidtas. Dessa inkluderar behandling av växter med insekticidala och fungicidala preparat.

Fördelar och nackdelar

Potatissorten används inte lika mycket som andra, eftersom den registrerades i landets register för inte så länge sedan. Beskrivningen av sorten indikerar ett betydande antal fördelar. Genom att plantera potatis får en agronom följande:

undersöka topparna

 • försäljningsbarhet för rotgrödor från 70 till 95%;
 • ett stort antal knölar i en buske;
 • tidig avkastning;
 • hög avkastningsprocent;
 • oklanderlig massa smak;
 • att hålla kvaliteten på knölarna under långvarig lagring.

Under lagring försämras 5 till 7% av potatismassan från den totala grödan. Frukterna av denna sort har hög smak och oklanderligt utseende. Sorten har inte uttalade nackdelar som bör uppmärksammas. Dessutom förlorar den inte sin form under kokning eller stekning.

var uppmärksam

Skadedjur och sjukdomar

Grönsakets kännetecken indikerar immunsystemets höga skyddsegenskaper. Detta gör potatisen immun mot skadedjur. Grönsaken är resistent mot många sjukdomar, inklusive potatiscancer, Y-virus, rhizoctonia, knölrot och gyllene cystenematat. Denna funktion tillhandahålls av immunsystemets skyddande egenskaper.

immunförsvar

Skörd och lagring

Erfarena trädgårdsmästare, innan de gräver upp rotgrödor, skär topparna för att förhindra att sjukdomen kommer in i knölarna. I detta fall blir potatisskinn grovare och köttet tätare. Du får inte i något fall försena insamlingen av knölar. Den bästa perioden är en solig dag.

Före långvarig vinterlagring förvaras grönsaker i ett mörkt och torrt rum. Potatisen sorteras efter frön och mat. Potatissorten Natasha förvaras i källaren eller källaren i trälådor eller nylonväskor. Om det här är lådor staplas de i staplar fyllda med potatismassa.

gräva upp rötter

Trädgårdsmästare om potatisorten

Om trädgårdsmästare tvivlar på om de vill försöka plantera en mängd tysk avel på deras webbplats, är det värt att kontakta erfarna sommarboende. Generellt sett är recensioner om Natasha potatis bara positiva.

En grönsak som ger ett stort antal knölar är lämplig för stekning, matlagning, stuvning och bakning. Många lockas av färgen på massan och den rika potatissmaken.

Den årliga planteringen påverkar inte utbytet av knölarna på något sätt. Det enda är att det är nödvändigt att byta landningsplats. Plantor groddar snabbt så att nya potatisar snart kan ätas. För att skörden alltid ska vara behaglig för ögat måste du följa reglerna för plantering, skötsel och skörd.

Tyska avel

recensioner
 1. Natalia
  5.05.2018 09:32

  Eftersom sorts namn är konsonant med mitt namn, planterade jag förra året den på hundra kvadratmeter. Vad jag ska säga? Jag är nöjd. Som med andra sorter använder jag en tillväxtpromotor BioGrow, så jag tvivlade inte ens på att det skulle bli en utmärkt skörd. Smakskvaliteter är också utmärkta. Potatisen förvarades perfekt hela vintern, men i mars var denna sort borta - de åt. 🙂

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa