Odla potatis från frön hemma, plantering och vård

Utbytet av en gröda som potatis minskar med tiden och kvaliteten på grönsaken blir inte den bästa på grund av förarmningen av jorden. Därför förlorar samma utsädespotatis som används för plantering sin smak utan förnyelse. För att uppnå en hög avkastning på en grönsak är det nödvändigt att byta planteringsmaterialet med hänsyn till reglerna för grödrotation och jordbruksteknik.

Hur odlar jag potatis från frön?

Växande från frön hjälper till att få elitpotatis, som kan producera friska knölar under flera år.

Odla potatis både plantor och icke-plantor metoder.

Plantera frön för plantor: villkor och regler

För plantor placeras frön i behållare under våren, slutet av mars eller början av april. Potatisbehållare väljs tio centimeter höga. De är fyllda med fördesinficerad jord som består av humus, trädgårdsjord, sand och humus. Avståndet mellan potatisfrön bör vara minst fem centimeter, och de är inbäddade till ett till en och en halv centimeter djup.

Före sådd måste frön från grönsaken vakna upp. För att göra detta värms de upp genom att placera dem i en fuktig kammare med en temperatur på 40 grader under femton till tjugo minuter. Sedan torkas utsädesmaterialet till ett tillstånd av flytbarhet. För att öka groddningen av frön, gror de i en fuktig trasa eller toalettpapper.

odling av potatis

För plantor behöver du en varm plats med bra belysning. Frö spiring kan påskyndas genom att täcka behållare med plastfolie för att skapa en växthuseffekt.

De växande plantorna vattnas sparsamt eftersom grönsaksplantorna är benägna att förfalla. På grund av grovheten hos groddarna är det dessutom bättre att spraya marken med vätska från en sprayflaska.

Glöm inte rätt skötsel av plantorna när du odlar potatis på ett plantplan.

hemma

 1. För bevattning, använd vatten vid rumstemperatur och försök att förhindra att fukt kommer på bladen.
 2. Potatisen matas med urea genom att ta tio gödningsmedel per tio liter vatten.
 3. Jorden lossas regelbundet efter vattning.
 4. När plantorna är förtjockade tas svaga och sjuka plantor bort.

Potatisplantor bör transplanteras i öppen mark i mitten av maj. Under proceduren försöker de att inte skada de resulterande plantorna, annars kommer plantorna att dö.

slå bladen

Såddfri potatissådd

Plantera potatis frön och omedelbart till en förberedd säng. Sådd börjar i början eller mitten av maj, när hotet om nattfrost försvinner, och jorden värms upp till plus fjorton grader. Sängen grävs upp i förväg och grävar sedan igenom marken.Rad och hål för sådd beskrivs med avståndet mellan femtio och sextio centimeter.

Istället för hål används spår som är fyra till fem centimeter djupa för sådd av potatis. Före plantering spills sängen med vatten och sprider frön i fuktig mark. Sedan placeras ett lager med en centimeter tjockt skikt ovanpå.

potatisplantor

Du kan täcka sängarna med täckmaterial så att fröna inte påverkas av låga temperaturer. Efter grodd, efter fem till tio dagar, ta hand om grönsaksväxten som vanligt. Plantor gräddas ut vid stark planteringstäthet när de har två riktiga blad.

Att odla potatis från frön är framgångsrik om jordbrukstekniken för att odla en vegetabilisk växt följs. Sedan på hösten får de knölar som hjälper till att förnya planteringsmaterialet under flera år.

håller regelbundet

Fördelar och nackdelar med förfarandet

Även erfarna grönsaksodlare vet inte alltid hur man får en högkvalitativ potatisprodukt. Vissa byter potatis genom att köpa färdiga knölar i butiken eller på marknaden. Men detta hjälper inte alltid att förnya potatisen i trädgården. När allt kommer omkring kan knölarna ruttna eller bära patogener i sig själva. Men från frön hemma kan du verkligen få elitesorter av potatis.

Fördelarna med denna metod är att de odlade potatisen:

sjuka plantor

 • kommer inte att skada;
 • kommer att förbättra sin smak;
 • ger höga utbyten under instabila klimatförhållanden;
 • kommer att ha stark immunitet mot många sjukdomar i grönsaksgrödan.

En annan nyans för att växa från frön. Knölar för plantering är dyra, och kostnaden för elitpotatisfrön är mycket lägre.

Den enda nackdelen med denna metod för att erhålla högkvalitativa knölar är odlingens metod. För att grönsaksplantorna ska överleva måste plantering och vård av dem vara kompetenta.

smakegenskaper

Hur samlar jag potatisfrön?

Potatisfrön köps i specialbutiker. Men du kan få frön själv som ger en högkvalitativ skörd av knölar. Och du behöver inte tänka på hur du kan uppdatera planteringen av en grönsak i trädgården.

potatisfrön

Bilden visar att potatisfrön finns i de gröna bär som bildas på plantans stjälkar. Vanligtvis är dessa omogna frukter, och frönen i dem är ännu inte klara för plantering. För att göra dem lämpliga för sådd skördas de när bären ligger en stund inomhus, idealt hängande i gasväskor. De behöver värme och ljus för att mogna snabbt.

När de gröna frukterna blir mjuka, pressas frön ur bären. De tvättas under rinnande vatten och läggs ut för att torka. Förvara frön till våren i papperspåsar. Groddningen av frö som samlats in från potatis är låg. Det bör förberedas mer än nödvändigt för plantering. Frön behåller sina egenskaper under två år.

knölskörd

Plantering av potatisplantor

Fröpotatis kräver specifika odlingsförhållanden. För aktiv tillväxt behöver han lerjord och sandig lerjord, försedd med en tillräcklig mängd användbara element.

Innan man planterar plantor införs humus i varje hål i en mängd av två hundra gram. Nödvändigt för potatis i jord och superfosfat (tio gram per brunn), och kaliumsalt (fem gram). Ingredienserna blandas noggrant med fuktig jord.

plantor vård

Det rekommenderas att placera två vegetabiliska plantor i ett hål. Efter vattning harvar raderna av unga plantor för att bli av med potatisen av ogräs.

Beskrivningen av vård av en vegetabilisk växt innehåller förfaranden:

 • fågbevattning en eller två gånger per säsong under torr sommar, när tuberiseringen börjar;
 • utfodring med träaska, mineralgödsel, mullein;
 • hilling, till följd av vilken ytterligare underjordiska stjälkar bildas;
 • lossa radavstånd till ett djup av fem till sju centimeter.

fågbevattning

Av de viktiga teknikerna för att öka utbytet av potatis, måste hilling särskiljas. Det utförs endast när jorden är fuktad. I torr mark bildas inte underjordiska stjälkar, stoloner. Första gången utsädespotatisen spudas åtta till tio centimeter, när växtstammen når en höjd av tjugo centimeter, sedan innan den blommar.

När det finns en kraftfull utveckling av toppar i en grönsak och utseendet på svaga äggstockar, kan man inte göra utan att tillsätta träaska och fosfor-kaliumgödselmedel i flytande form till gångarna. För proceduren löses trettio gram superfosfat och femton gram kaliumsalt i en hink med vatten.

viktiga tekniker

Potatis som odlas från frö producerar starka knölar. Under det första året kommer det bara att finnas några få av dem, och efter vikt kommer de inte att glädjas i storlek. Men i framtiden kommer dessa knölar att bli basen för höga utbyten av elitesorter.

Recensioner om metoden att odla knölar från frön är bara positiva. Den enda svårigheten är att det är svårt att förbereda plantorna. Du kan titta på videon hur man odlar potatisplantor, hur man transplanterar dem till sängarna på rätt sätt.

starka grönsaker

Hur skyddar plantor från sjukdomar och skadedjur?

Unga potatisskott känsliga för många sjukdomar, bland vilka är vanliga svampar: sen blight och ringrot.

Sen blight kan attackera vuxna växter vid en tidpunkt då fukten i jord och luft stiger. Bladen börjar täckas med bruna fläckar på toppen, och vit blommar nedan. Både stjälkar och knölar lider av potatisrötning. Hårda fläckar på rötterna indikerar utvecklingen av sjukdomen, sedan ruttnar de helt. För att bevara utsädespotatis, för att förhindra sjukdom, bör stjälkar av grönsaken vara spud hög. Och de sjuka topparna tas bort och förstörs innan du skördar knölarna. Påverkade växter behandlas med Bordeaux-vätska tre gånger under sommaren.

skydda plantor

Ringrot känns igen av sina rundade krämfärgade fläckar med glasartade fläckar. Om sjuka knölar förvaras kommer hela grödan att dö.

Bland kulturskadedjuren kommer Colorado potatisbagge och dess larver ut på toppen. Men för att skydda mot parasiten finns det många kemiska och folkliga botemedel som måste användas flera gånger under växtsäsongen för grönsaksväxten.

sjukdomar och skadedjur

Skörd och lagring av grödor

De börjar skörda potatisen när topparna är torra. De grävda knutarna lämnar allt, trots sin lilla storlek. Se till att torka potatisarna under en markis eller i en ladugård. Torkning bör ta minst tre till fem dagar.

Seed potatis bör hållas intakt tills våren, så de skapar ideala förhållanden:

grävde knölar

 1. Innan du lägger knölarna i grönsaken i källaren behandlas rummet med bordsalt (150 gram) utspädd i tio liter vatten, slakad kalk (två kilo), kopparsulfat (en kilo). Källaren är också ventilerad och sedan staplas knölar i lådor av träplankor. För att upprätthålla sina egenskaper behöver potatisen en temperatur på två till fyra grader över noll och en fuktighet mellan sjuttio till åttio procent.
 2. Du kan också placera potatis på en glaserad balkong eller loggia. Topplådor med knölar är täckta med en varm filt eller halm.
 3. Om det inte finns några villkor för lagring av rotgrödor, är kylskåp också lämpligt. Det är säkrare att placera knölarna på bottenhyllan i en papperspåse.

i källarrummet

Nya sorter av grönsaker odlade från frön kan lagras i lägenheten om lagringsförhållandena övervakas under vintern. Det är nödvändigt att ständigt inspektera frukterna för att ta bort skadade och ruttna i tid.

Nästa år kommer utsädespotatis att ge fler knölar och gradvis kommer grönsaksutbytet att växa.

utsädepotatis

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa