Beskrivning av Ryabinushka potatissort, odlingsegenskaper och avkastning

2007 uppfödde uppfödarna av Vsevolzhskaya station Ryabinushka-potatisen, som fick en välförtjänt popularitet. Den odlas i hela Ryssland och till och med i grannländerna. Denna sort har utmärkt smak, vilket bekräftas av många konsumentrecensioner. Vid matlagning förlorar potatisen inte sin integritet och krämig massa behåller sin färg.

Beskrivning av sorten

Stammarna i busken är upprätt, ibland halv-upprätt, vars höjd når medelstor. Blommorna är lila-blå och bladen är mörkgröna med vågiga kanter.

Rowanushki-knölar har en snygg, jämn oval form. Skalet har en behaglig rödaktig färg. Det finns små ögon på ytan. Om potatisen skadas under grävning eller förvaring, mörknar det krämiga köttet inte. I genomsnitt varierar massan på en knöl från 90 till 135 gram. Mer än 10 rotgrödor samlas in från en buske, som visar sig vara ungefär samma storlek.

Växande

Ryabinushka potatissorten är lämplig för plantering i mitten klimatzon. Trädgårdsmästarnas recensioner talar om den utmärkta tillväxten av grönsaken i de flesta ryska regioner. Agronomer rekommenderar inte invånarna i Lower Volga-regionen att odla denna gröda på grund av jordens natur.

odling av potatis

Förbered jorden för plantering sedan hösten, för en start är den rengjord för gräs. Om detta inte görs, utvecklas en gynnsam miljö i jorden för bakterier som kan skada den framtida skörden. Sedan appliceras gödningsmedel, varför jordens vintermånader återställs och berikas med användbara spårelement.

För att den framtida skörden ska bli rik och knölarna växa stora, öppna områden väljs för plantering utan skuggor. En tveklöst fördel kommer att vara om trädgårdsmästare förra året bedrev odling av fleråriga gräs, lin, baljväxter och lupin på denna jord.

Före plantering sorteras fröet ut. Det är inte tillåtet att lämna potatis även med de minsta tecknen på svamp eller infektionssjukdomar.

potatis variation Ryabinushka

Ögonen på knölarna är framtida skott. Därför, ju fler det finns, desto bättre kommer kulturen att växa. Provet från landningen ska känna sig något mjukt vid beröringen, men inte tomt.

I potatis kan du påskynda tillväxten och öka avkastningen. För att göra detta, råder agronomer spirande frön strax före plantering. Denna enkla procedur kan leda till fantastiska resultat. Först hälls 2-3 cm jord i lådan, som är förfuktad. Sedan läggs knölarna ut med ögonen uppåt, sedan sprids nästa jordlager i 2-3 cm och rötterna placeras igen. Högst 3 rader läggs ut.

Uppmärksamhet! Spirningsprocessen går snabbare om lådan med potatis utsätts för ljus, men det är viktigt att hålla temperaturen inom 15 grader Celsius.

Inom två veckor kommer groddar att växa från knölarna, vars höjd vid planteringstillfället inte bör vara mer än 1,5 cm.

Kopparsulfatlösning kan bidra till att öka spiringseffektiviteten. Det framställs baserat på förhållandet 5 liter vatten och 5 gram läkemedel.

För att plantera potatis är den bästa tiden 10 maj. Vid denna tid värmer jorden väl upp. Bergaska är planterad i en tidigare beredd, inte alltför våt mark till ett djup av 7 till 10 cm. Knölarna är ströade med träaska ovanpå, sedan fylls hålen med jord.

Skötselfunktioner

Denna sort är opretentiös och kräver inte stora fysiska kostnader för vård. För att växten ska utvecklas väl måste jorden periodvis lossas och befruktas. Det är också viktigt att skydda grödan från skadedjur och ogräs genom ogräs. Det rekommenderas att spruta buskarna två gånger.

potatisvård

Bergsaska tål inte torrt väder. I frånvaro av regn organiseras ytterligare vattning för växterna.

Fördelar och nackdelar

Ryabinushka potatis har följande positiva egenskaper:

  • Sorten är mitt i säsongen, vilket tillåter skörd tre månader efter plantering.
  • Produktivitet - 220-450 centner per hektar. Denna fördel används inte bara av amatörsträdgårdsmästare, utan också av stora jordbrukare.
  • Stor smak noterat av ett stort antal människor.
  • I potatis är stärkelseinnehållet 11–18%.
  • Bergaska är mycket resistent mot många sjukdomar. Andelen skador är extremt låg.
  • Grödan kan förvaras fram till våren utan stora förluster (upp till 10%), vilket indikerar att potatisen håller god kvalitet.
  • Knölarna lämpar sig inte för yttre skador och tolererar perfekt rörelse över något avstånd.

potatisknölar

Karakteristiken för denna typ av grönsaksgrödor kompletteras av vissa nackdelar, dessa inkluderar ett ökat behov av vattning i jämförelse med andra sorter och dålig växtutveckling i skuggade områden.

Skadedjur och sjukdomar

Bergaska har en utmärkt egenskap - motståndskraft mot många infektioner i potatisgrödor. Men om en växt infekterar en sjukdom är det inte svårt att upptäcka den. Bladen är täckta med bruna fläckar, en mörk blomma visas på stammen. Därefter blir topparna döda, och själva växten dör snabbt.

Uppmärksamhet! För att skydda potatis från sjukdomar bearbetas frönen genom plantering genom att blöta dem i lökbuljong i 7-9 timmar före grodd.

fältpotatis

Liksom alla andra potatisvaror har Ryabinushka också ett problem i form av Colorado potatisbagge.

För att snabbt förstöra dessa insekter rekommenderas det att använda Killer, Karate, Spark, Fastak, Prestige. Efter bearbetning av topparna dör skalbaggarna på två dagar.

Skörd och lagring

För långvarig lagring är det viktigt att följa några enkla regler:

  1. Efter att potatisen har skördats, läggs de ut på markytan i 10-12 dagar för att torka ordentligt.
  2. Efter utgången av terminen sorteras skörden ut för att snabbt upptäcka sjuka och skadade knölar.
  3. För att framgångsrikt plantera potatis för nästa år siktas fröet omedelbart ut. Vi rekommenderar att du väljer medelstora knölar och förvarar dem separat.

För att lagra sorterade potatis måste du förbereda en plats. Lufttemperaturen ska vara konstant inom 0 grader. För dessa ändamål är källare, källare, hangar, grönsaksgröna lämpliga.

Under tio år av växande Ryabinushki har trädgårdsmästare noterat stabiliteten hos en hög avkastning, resistens mot infektionsbeständighet och långvarig vinterlagring.Och de trädgårdsmästare som först försökte plantera potatis bestämt beslutade att välja den igen nästa år. Många positiva recensioner på Internet bekräftar den stora populariteten för denna sort.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa