Hur man gör en manuell potatisskiva med dina egna händer?

Det tar mycket tid och energi att odla en kvalitetspotatis. För att potatisknölarna ska vara starka måste du regelbundet lossa jorden när du odlar potatis. Detta kommer att förbättra flödet av syre och fukt till jorden. För att göra detta är det bättre att använda en manuell potatishiller, vilket gör att jorden lossnar flera gånger lättare.

Varför krama potatis?

Det är känt att under den aktiva tillväxten av potatisbuskar är det nödvändigt att lossa jorden. Men inte alla vet exakt vad marken lossnar för och potatishillaren används.

Lossning av marken med hjälp av specialutrustning utförs för att tillföra syre till marken och påskynda växten. Om frisk luft regelbundet kommer in i jorden fördubblas bildningen av nya rotgrödor. Tack vare detta kommer mängden av den totala skörden att öka med 50%.

När ska jag grilla potatis?

När du har bekantat dig med syftet att lossa marken måste du bestämma när det är bäst att göra detta.

hilling potatis

Hilling rekommenderas att utföras vid den lämpligaste tiden. För första gången utförs proceduren efter att de första skotten dyker upp. Dessutom bör deras höjd vara minst 5-7 cm så att plantorna kan ses tydligt ovanför marken.

Det är nödvändigt att lossa jorden med en potatishälle 2-3 gånger per säsong. Proceduren upprepas när buskarna växer upp till tjugo centimeter. Samtidigt rekommenderas det att öva i kväll eller i molnigt väder, så att det inte blir sol. Varma soliga dagar är inte lämpliga för en sådan procedur, eftersom i de stora oskuggade områdena kan de kylda delarna av växterna ovanför marken brinna ut.

lossna jorden

Det är också nödvändigt att lösgöra jorden efter regn och kvarvarande duschar. Efter utfällning täcks jordytan med en skorpa, vilket förhindrar att syre tränger in i jorden. Om du inte blir av med det i rätt tid kommer växterna att utvecklas sämre.

Designen och syftet med den manuella hilleren

Det finns två huvudtyper av hemlagad potatis ridger.

det rekommenderas att

Disk

Skivformen ser ut som en liten ram, på vilken flera metallskivor var upphängda. Sådana modeller är tillverkade av följande element:

 • två skruvlister, som ansvarar för att justera skivornas rotationshastighet;
 • T-formad koppel;
 • två skivblad;
 • två metallställningar.

skivtyp

Den huvudsakliga fördelen med den självgjorda manuella skivan för potatis är förmågan att justera racken mellan skivorna. Detta gör att du kan ställa in det mest lämpliga radavståndet själv. När du justerar, se till att racken är på samma avstånd från skivorna. Om avståndet är annorlunda, drar en av dem höjaren åt sidan.

metallhyllor

I form av en plog

Modellen, tillverkad i form av en plog, används också ofta för att odla marken för att odla potatis. En sådan produkt är mycket mer bekväm än en skivmodell och gör att du snabbt kan krama och till och med plöja områden med ett stort område. För att underlätta kullningen rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att använda enheten tillsammans med en bakomgående traktor. Detta kommer att lossa trädgården mycket snabbare.

i form av en plog

DIY manuell potatishiller

Vissa grönsaksodlare vill inte spendera pengar för att köpa en sådan enhet och försöker därför göra en manuell hiller på egen hand.

Innan du börjar arbetet måste du förbereda allt material och nödvändiga verktyg. För att skapa en struktur behöver du följande:

används för odling

 • ark dragkraft med en tjocklek av 2-3 mm, med hjälp av vilka dumparna kommer att göras;
 • ett ihåligt rör som är minst en meter långt för tillverkning av bakre och främre stavar;
 • meter vattenrör, som kommer att behövas när du skapar ett vertikalt rack;
 • stålplatta eller lanyard för anslutning av stående till främre länk;
 • gasbrännare för uppvärmning av metallprodukter på platserna för deras veck;
 • kvarn för arbete med fogar;
 • svetsmaskin.

För att skapa en hiller på egen hand behöver du en ritning där den rätta platsen för alla komponenter kommer att visas. Naturligtvis kan du skapa en produkt utan hjälp av en ritning. Det är emellertid mer troligt att en sådan hiller är av dålig kvalitet och snabbt går sönder.

arkutkast

Att göra ett vertikalt stativ

Det är nödvändigt att göra en potatishälle från ett vertikalt stativ, vilket anses vara grunden för hela strukturen. För detta förbereds ett rör som är ungefär en meter långt.

För att skapa en högkvalitativ rack måste röret böjas 10–20 grader framåt på ett avstånd av 300–400 mm från början av konstruktionen. En speciell anordning används för att böja metallrör - en rörbockare. Men inte alla har möjlighet att använda det och måste göra allt med sina egna händer. För att själv böja ett metallrör måste du:

hiller ritning

 • häll flodsand i rörkaviteten;
 • installera pluggar på kanterna på strukturen som håller sanden;
 • platsen där röret böjs bör värmas upp med en lödmaskin;
 • böj försiktigt röret vid värmepunkten.

Vissa människor försöker upprepa stegen ovan, men utan att använda sand. Men utan sand mellan väggarna i det vertikala röret deformeras dess form på grund av uppvärmning och därför kommer det inte att kunna behålla sin ursprungliga sektion.

upprätt rack

Vi tillverkar fram- och bakstänger

Du kommer att behöva ett rör i röret för att göra bak- och främre länkar. Det måste böjas på samma sätt som röret när du skapar upprättstående. När produkten är böjd, görs flera hål i den upp och ned, där pluggen kommer att installeras. De hål som skapas kommer att behövas i framtiden för att ändra rackets höjd.

flodsand

Vid framtagning av en framgaffel måste man ta hänsyn till höjden på en person som kommer att arbeta med en handgjord skivknapp för potatis som han själv har gjort. Därför är den främre länken utformad så att gafflarna är minst 60 cm långa. För att ansluta gaffeln till stående borras hål för stora skruvar.

böja röret

Dubbelformig plog

Att göra en manuell plog för att hylla potatis är ganska enkelt. För detta framställs två metallplattor med en tjocklek av minst 3-4 mm.De bör ha små halvcirkelformade krökningar för att göra det lättare att lossa marken. En självgjord plog är fäst vid ett vertikalt rack. För en mer pålitlig fästning av strukturen används en svetsmaskin.

bakre dragkraft

Underkniven kniv

I slutet skapas en beskärningskniv för den manuella potatisskivan. Denna del av strukturen är tillverkad av kolstål, från vilken en kniv med den erforderliga längden och diametern skärs. När du har klippt produkten måste den skärpa exakt i en vinkel på 40-45 grader för att skapa ett skarpt blad. När kniven är klar svetsas den till den övre halvan av det vertikala stället och svetsfogarna slipas med en kvarn.

beskärningskniv

Hillingteknologi

Innan du använder en potatishälle måste du bekanta dig med funktionerna i att lossa jorden.

Först måste du bryta igenom ogräset i området där potatisarna odlas. I detta fall kan det plockade gräset lämnas på platsen för att skydda potatisbuskarna från solens strålar.

kullteknologi

När allt ogräs plockas, kan du börja lossa jorden med en handgjord potatisstång. Detta görs på kvällen eller i molnigt väder. När man lossnar marken dras rorkulten två gånger mellan raderna med potatis. Om, efter att ha använt en manuell enhet, förblir en skorpa under buskarna i vissa områden, måste du bli av med den manuellt med en vanlig hack.

gör det själv

Slutsats

När du odlar potatis måste du noggrant ta hand om potatisbuskarna. För att få en god skörd rekommenderas det att jorden regelbundet lossnar. För att göra detta, använd en manuell rorkult, som snabbt kommer att bli av med den bildade skorpan på marken.

se efter

recensioner
 1. valentin47
  4.04.2019 09:55

  En gång försökte jag redan göra en hiller på egen hand, föll isär efter ett par användningar. Denna design verkar vara mer stabil. Jag måste försöka göra det.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa