Hur man gör potatis groddar snabbare innan plantering

Att odla grödor på en personlig tomt har ett stort antal nyanser som inte rekommenderas att glömmas. Spira potatis är en nödvändig åtgärd med vilken det kommer att vara möjligt att öka avkastningen flera gånger. Det finns många metoder för att spira potatisknölar. Var och en av dem har sina egna för- och nackdelar.

Varför behöver du spira potatis?

När potatis planteras växer de redan på denna punkt, oavsett om rotskörden finns i jorden. Potatisplantor växer snabbare efter grodd.

Under spiring kan också följande risker förhindras:

groddpotatis

 • Tillgänglighet i utsädepotatis ruttna, mögliga eller muggna rotgrödor. Innan processen inspekteras knölarna i förväg och kastas olämpliga för plantering.
 • Plantering av små knölar i jorden, vars massa inte överstiger 30 g.
 • Använd oregelbundet formade rötter. Sådana knölar producerar sällan en normal gröda, så det rekommenderas inte att använda dem för groddning.

Knölar som inte var förberedda för sommarstugans säsong spira inom 10-15 dagar, och groddarna uppträder efter ytterligare 12-20 dagar. Hela processen tar mer än en månad. För att minska det måste du spira potatis.

täckt med mögel

Grundläggande regler för groddning

Att plantera oförberedda potatis är möjligt även om jorden inte har värmts upp till +10 grader. I detta fall rekommenderas erfarna sommarinvånare att täcka planteringen med ovävt material på natten. Potatisrötterna börjar spira aktivt vid jordtemperaturer på +7 grader. Som många trädgårdsmästare noterar börjar groddar att dyka upp om temperaturen når +12 cirka 23 dagar efter plantering.

Om det finns få potatis, måste du ta bort alla svaga och svaga groddar innan du planterar och lämna 2-3 starka. Om knölarna är stora i storlek skärs de i flera delar så att var och en har en grodd.

Grundläggande regler

Groddarna ska inte vara för långa. Även om groddarna är friska, men för långa är de väldigt bräckliga och kan gå sönder under plantering. Groddarna ska vara korta och tjocka.Sedan överför de lugnt transporten och bryter den under landstigning.

När spetsarna på groddarna börjar bli mörkare, signalerar detta att rummet där frön groddar anses vara för kallt.

Klippta bitar planteras i jorden, på var och en av ögonen bör placeras. Konstigt nog bildas ett starkare rotsystem på små bitar och fler rotgrödor bildas. Du behöver inte lämna mer än två ögon. Stammar från sådana rotgrödor kommer att växa mer aktivt och det kommer att finnas fler av dem, men de saknar näringsämnen och sol, så utbytet av sådana buskar är lågt.

friska groddar

En dag före plantering är varje del täckt med träaska och lämnats torr.

Skörda fröknölar

Att skörda utsädesknölar för odling på en potatisplott är ett avgörande ögonblick som hela grödan beror på. I detta skede läggs grunden för avkastningen. Rotgrödor börjar förbereda sig för säsongen på hösten efter skörd från platsen. De största och hälsosammaste väljs ut och placeras separat från andra rotgrödor. På våren fortsätter beredningen och inkluderar valet av mögliga, muggade eller svärtade knölar. Sedan kommer spiror av groddar och själva planteringen.

låt torka

Vilka knölar ska du välja?

Potatisknölar för plantering bör endast vara friska. Det rekommenderas inte att använda potatis med mögel, svarta fläckar och andra skador för plantering. Välj inte heller för stora rotgrödor. Det är önskvärt att föredra medelstora potatis med tät hud och små ögon.

De valda potatisen placeras i en borsyralösning för desinfektion och förvaras separat från hela grödan. Det är användbart att placera frukt i gödsel under flera dagar.

Du bör inte välja för små frukter. Stammarna av dem växer lite, och de ger praktiskt taget ingen skörd. Nackdelen med stora rotgrödor är det faktum att den ovanjorda delen (löv och stjälkar) utvecklas mer aktivt än den underjordiska delen (knölar och rotsystem). Som ett resultat visar det sig att rhizomen inte kan ge en tillräcklig mängd näringsämnen till stjälkarna och från detta börjar de bli gula och visna.

bara friska

Det rekommenderas att plantera små, medelstora och stora potatisar separat från varandra och markera var det växer. Detta beror på att vården för dem kommer att vara annorlunda. En effektiv metod för att odla en rik gröda är att köpa utsäde på hösten. Men i det här fallet ska du noggrant granska dem innan du köper knölar. Elite potatisvarianter ger en god skörd i cirka tre år. Sådana sorter är praktiskt taget inte mottagliga för utveckling av sjukdomar. Att köpa en sort bör baseras på dina egna observationer av potatisen under växtsäsongen. Och det rekommenderas att endast köpa de sorter som växer bäst på webbplatsen.

grönare

Ett enkelt och populärt sätt att spira potatis är förgrönning. Fördelen med denna metod är också det faktum att gröna knölar inte lockar gnagare på grund av det höga innehållet av corned beef (ett giftigt ämne som kan orsaka förgiftning) i dem. Dessa knölar bör inte ätas, men de är fantastiska för plantering i marken. Denna metod kommer att lägga till ytterligare 20% till hela grödan.

potatis rekommenderas

Potatisknölar representerar en underjordisk del av stammen, som på grund av att den inte utsätts för solens strålar inte kunde producera corned beef. När potatisen är i solen börjar klorofyll att produceras aktivt och skalet med massa får en grön nyans.

Förutom corned beef samlas gröna potatisar nikotin och andra alkaloider som är farliga för människors liv. Men för att växa är det idealiskt.För att knölarna ska få gröna nyanser i solen måste de hållas i 8-12 dagar. Men för att få den rikaste skörden kombineras grönning med groddar. Det finns många metoder för att spira rotgrödor. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

underjordisk del

När ska jag få potatis för grodd och hur länge ska jag spira?

En av de viktiga punkterna i odlingen av en jordbruksgrödor är att bestämma tidpunkten för groddning. Du måste veta exakt när du ska få potatisarna så att de redan är förberedda för planteringssäsongen. Detta beror främst på tidpunkten för uppkomsten av groddar och mogningen av grödan.

30–35 dagar före plantering i marken tas potatisens utsädesknölar ut ur källaren och börjar groddar. Tidiga potatis erhålls i början av mars. För de viktigaste plantorna anses början av april vara optimal.

börja grodd

Vissa trädgårdsmästare anser att du behöver få frön 1,5-2 månader innan du planterar. När groddarna har nått en längd på 4–6 cm, skärs de försiktigt av i själva botten och placeras i en låda eller växthus med god jord.

Hur förbereder jag potatis för grodd?

Det är inte svårt att förbereda utsädespotatis för plantering, om du följer några regler. Till exempel kan du förbereda en infusion av tansy, som påskyndar uppkomsten av groddar. 60 g torr tårig ört hälls i 500 ml kokande vatten. Infusionen får svalna helt och hälls sedan i en lösning för blötläggning av potatis. Genom en hink med en sådan lösning, gå upp till en centre av inokulum.

få frön

Fukt och hög temperatur stimulerar ögonen.

Så att groddarna inte sträcker sig för mycket, efter 14 dagar placeras de på en sval plats vid en temperatur på 8-10 grader. Det viktigaste är att säkerställa att lådorna är samtidigt under öppet solljus.

häftigt ställe

Spirningsmetoder

Potatis kan spira snabbt med olika metoder. Det finns många sätt att gro på potatisögon.

olika metoder

Spira i ljuset

I motsats till vad som är vanligt, krävs det lite för plantor att dyka upp. Men det måste det vara. Med förbehåll för alla faktorer, men i frånvaro av ljus, kommer ingenting att fungera. Om det inte är möjligt att använda naturligt solljus, är konstgjord belysning i form av lampor lämplig.

Sprid potatisarna i ett tunt lager i trä- eller plastlådor. De kan staplas ovanpå varandra. Lådans väggar ska inte vara solida utan med stora hål. Den övre lådan är täckt med gasväv eller något annat tunt material.

Den optimala rumstemperaturen är 12-17 grader. Ljuset ska inte vara direkt utan diffus. För att förstå att rotgrödor kommer att ha tillräckligt med ljus i utseendet. Under normala ljusförhållanden är skotten tjocka och små. Om det saknas ljus, sträcker de sig och blir tunna.

det tar lite

I mörkret

När det inte är möjligt att spira plantmaterial inomhus i ljuset, gro i mörkret. Denna metod är mindre effektiv, eftersom solljus krävs för den normala utvecklingen av skotten. Men genom att noggrant följa de nödvändiga förhållandena kommer det att vara möjligt att få plantor i mörkret.

Det är särskilt nödvändigt att noggrant övervaka temperaturregimen, annars kommer groddarna att sträcka. Om detta redan har hänt sänks temperaturen till 4-6 grader över natten. Vid behov görs detta under dagen. Vid denna temperatur stannar inte stjälkarna. Att växa i mörkret är 15–29 dagar vid en fuktighet av 95%.

planteringsmaterial

Med matning i lådor

Stadier av spirande potatis med toppförband i en låda:

 • En cellofanpåse är fodrad längst ner i lådan. Sprid potatis i två lager och täck den med humus, torv eller sågspån. Flera lager behövs.
 • Häll vatten över potatisen. Groddar ska visas om några veckor. De vattnas med en mineralblandning för tillväxt.Eller träaska spädd i ett glas vatten.
 • Häll blandningen igen efter några dagar.
 • Efter en vecka planteras rötterna i öppen mark.

Spritningen av potatis och bildandet av knölar efter plantering efter denna metod växer ibland.

toppdressing i en låda

I plastfolie

Du kan gräva knölar hemma med plastpåsar. Flera hål tillverkas i påsen för luftcirkulation. Sedan lägger de potatis i dem och hänger dem i solen. Påsarna vänds regelbundet och plantmaterialet blandas i dem. Det viktigaste är att solens strålar inte är intensiva.

plastfolie

I ett vått underlag

Spira potatis i sågspån med tillsats av torv är följande:

 • Sågspån hälls i botten av lådan.
 • Dela utsädespotatisen i ett lager.
 • Täck den med sågspån med tillsats av torv och häll vatten över den.
 • Skiktet med sågspån och torv bör vara minst 3 cm.
 • Lådorna vattnas regelbundet och lufttemperaturen övervakas, den bör vara inom 15-17 grader.

Spirning används i ett vått underlag i händelse av att det krävs för att odla rötter.

vått underlag

Kombinera groddar med roddling

Den kombinerade metoden anses vara en av de mest effektiva. 40–45 dagar innan den förväntade planteringen av potatisar sorterar de ut och slänger ut de bortskämda knölarna. Sedan placeras de i lådor, lämnas inomhus.

Efter 25-30 tas rötterna ur lådorna, torvsmulan hälls på botten med ett skikt på 5 cm, och sedan läggs potatisarna ut igen i 1-2 lager. Ytterligare ett lager torvmumma hälls på toppen, cirka 5 cm. När fukten förångas, sprayas torvkrukan med vatten.

groddar av rötter

På friluft

Spira i friluft börjar när snön smälter och lufttemperaturen värms upp till +12 grader. Jorden är täckt med halm eller sågspån och potatiserna läggs ut. Täck det med plastfolie. Hela processen tar från sju dagar till en månad. Att lägga gödsel under halm kommer att förkorta spiringsperioden.

snö och temperatur

I krukor

Förknölarna placeras i lådor med våt sågspån i 7 dagar. Sedan transplanteras de i lerkrukor med en speciell jordblandning. På natten tas krukorna ut till balkongen så att frönen vänjer sig vid temperaturförändringar.

våt sågspån

Uppvärmnings- och torkningsmetod

Om du inte hade tid att gro på potatisen i tid, och planteringstiden rinner ut, är metoden för uppvärmning och vissnande effektiv. Potatisarna läggs ut i ett lager och lämnas vid en temperatur på + 25-30 grader. Grönsatshastigheten för ögonen är från 7 till 14 dagar.

värmer upp och torkar

Plantor potatis

Potatisplantor börjar växa några veckor innan de planteras i marken. Förberedda rotgrönsaker planteras i krukor eller lådor med jord. Sedan placeras de i ett växthus eller växthus. Det är nödvändigt att plantera plantor efter att jorden och luften har värmts upp fullständigt. Planteringsmetoden låter dig gräva upp tidiga unga potatisar.

planterade i krukor

Hur man bearbetar innan plantering?

Behandling av potatis före plantering minskar risken för sjukdom och insekter under potatisknölens tillväxt- och bildningsstadium.

Kemikalier

Ett stort antal svampar och bakterier finns på ytan av skalet. timing potatisbearbetning beror på droger:

förekomst av sjukdomar

 • Planriz används för sprayning 1 vecka innan man planterar frön i marken.
 • Albit bara en dag före plantering.
 • Fytosporin behandlas strax före plantering.

Bland de läkemedel som har fungerat bra är:

 • Commander (används för att skydda planteringar från insekter, till exempel Colorado potatisbagge. Kemikalien är giftig, så du måste använda den med extrem försiktighet).
 • Cruiser är en annan kemikalie som kan hjälpa till att förhindra insekter och potatisrotting. Används som en spray.
 • Ämnet Maxim syftar till att förhindra utveckling av många sjukdomar i jordbruksgrödor (skabb, phimosis, rhizoctoniae). De sprayas med sådd rötter innan de planteras i marken.

används för sprutning

Lösningen för bearbetning kan framställas oberoende baserat på kaliumpermanganat. 1 g kaliumpermanganat utspädes i 1 liter vatten och groda knölar hälls i det i 20-30 minuter. Därefter täcks de våta frönna med träaska.

Desinfektion med kopparsulfat hjälper till att förhindra uppkomsten av svampsjukdomar på planteringar. För att förbereda lösningen behöver du 10 liter vatten, en tändsticka vitriol och 2 g kaliumpermanganat. Alla ingredienser blandas i en icke-metallisk skål och plantmaterialet blötläggs i 1-3 minuter. Torka den innan du planterar.

laga själv

Folkrättsmedel

Folkläkemedel är mindre effektiva än kemikalier, men de är säkrare för människor. Under deras inflytande finns det ingen ansamling av ämnen som är farliga för människors hälsa. Och när du använder folkrecept krävs inte ytterligare skydd.

Potatis behandlas med träaska spädd i vatten. För att göra detta måste du ta 1 kg aska och späda den i 10 varmt vatten. Före plantering doppas fröet i lösningen. Och aska hälls i botten av hålen. Först efter det börjar de plantera.

minst effektiva

Behöver potatisen tvättas innan plantering?

Det är inte nödvändigt att skölja potatisen från marken med vatten innan du planterar. Det är bättre att behandla plantmaterialet med speciella desinfektionslösningar och tillväxtstimuleringsmedel. Du kan köpa ämnen för sprayning i specialbutiker för trädgårdsarbete eller förbereda dig själv.

speciallösningar

Hur planterar jag groddpotatis?

Spirade potatis planteras på samma sätt som oförberedda. Det viktigaste är att se till att groddarna inte skadas under transport och plantering av knölar i marken. Hålen är grävda till ett djup av 20 cm. Avståndet mellan hålen måste vara minst 25 cm.

grävde till djupet

Tips från sommarinvånarna

För att förbättra skörden måste du följa några tips från erfarna sommarinvånare:

erfarna sommarinvånare

 • Rotgrödor blötläggs i minerallösning i flera timmar. Förfarandet utförs flera timmar före landning.
 • Dagen före plantering behandlas plantmaterialet med tillväxtstimulerande medel. De tillåter dig att öka utbytet och påskynda groddar av skott.
 • Knölarna måste skäras i flera delar så att var och en av dem har ögon. I detta fall produceras tillväxthormon och bildningen av rötter är mer aktiv.
 • För att bibehålla fukt i jorden täcks planterna med bark.
 • Det rekommenderas inte att plantera små potatis för skörd. Det finns få ögon i små potatisar, och därför kommer det att finnas färre plantor.
 • Endast friskt plantmaterial används för odling. Bortskämda och mögliga rotgrönsaker bör kastas omedelbart.
 • Efter behandling med flytande ämnen måste potatisen torkas, annars börjar de ruttna.

Antag inte att du kommer att kunna odla en god skörd utan föregående förberedelse. Att förväxla och klädd knölarna hjälper till att öka utbytet.

minerallösning

recensioner
 1. anya
  8.08.2018 19:25

  Detta är mycket viktigt, grodda potatis växer mycket snabbare, är motståndskraftiga mot temperaturförändringar och olika sjukdomar. Jag använder en bioaktivator för att påskynda tillväxten "BioGrow».

  Att svara
 2. Leonid
  5.05.2020 12:20

  De största och hälsosammaste knölarna väljs under hösten, men det rekommenderas inte att plantera stora ... Klara situationen för en nybörjare ...

  Att svara
  • administration
   5.05.2020 12:15

   God dag!
   Fröet ska vara friskt, utan tecken på skador, sjukdomar. Därför försöker de välja större knölar. Att använda för stora potatisar skapar vårdproblem. Det är optimalt om de är genomsnittliga. Detta gör det lättare att hålla avstånd vid plantering, bearbetning och odling. Att undvika stora knölar till förmån för medelstora (inte små) knölar kommer att öka chansen att få en stabil skörd.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa