Hur man planterar och bearbetar potatis ordentligt med en bakomgående traktor

Odling av potatis anses vara en av de mest arbetskrävande typerna av jordbruksarbete, även när det gäller en liten trädgård på en personlig tomt. Och om potatisplantagernas storlek är 10-15 hektar, kan man inte göra utan småskalig mekanisering. Den mest populära enheten som kan underlätta arbetet med en potatisodlare är idag en bakomgående traktor. Vi kommer att överväga mer i detalj hur potatis planteras med en bakomgående traktor.

Vad är en bakomgående traktor?

En bakomgående traktor är en självgående mekanisk anordning som du kan automatisera hela processen för att odla potatis.

bearbeta potatis

Det är en enhet som består av följande huvudkomponenter:

 • förbränningsmotor;
 • transmissioner;
 • ett körredskap som består av en axel och två hjul;
 • handtag med vilket kontrollen utförs.

För att den bakomgående traktorn ska kunna utföra detta eller det här arbetet hängs ytterligare utrustning på den.

plantera korrekt

Hur planteras potatis med en bakomgående traktor?

För att plantera potatis med en bakomgående traktor måste marken först plöjas och härdas. För dessa arbeten används en plog eller en speciell skärare. Därefter utförs plantering, för vilken en potatisplantare används, och sedan kan den ersättas med en hiller, som täcker furen med jord.

Med efterföljande skötsel av grödorna används en hiller (hilling) och en platt skärare (ogräs mellan rader). Ytterligare ett fäste är avsett för skörd - en plower.

landning pågår

Fältplogningsutrustning

Den moderna parken med minitraktorer har ungefär två dussin enheter, inhemska och importerade, olika i funktionalitet, kraft, pris. Låt oss överväga de mest populära.

plöjer ett fält

Motoblock "Neva"

Inhemsk enhet från en välkänd tillverkare för sommarboende - Krasny Oktyabr-anläggningen. Det är en kraftfull enhet som kan fungera på valfri jord.

Bland fördelarna:

 • enkel användning;
 • pålitlig motor med hög verkningsgrad;
 • hållbar kropp, förhindrar skada på mekanismen;
 • förmågan att arbeta med bilagor utformade för ett brett spektrum av jobb.

inhemsk enhet

Dessutom ger denna typ av motorblock användaren stora möjligheter att välja optimal hastighet och bekväm handtagsposition. Samtidigt har "Neva", enligt trädgårdsarbetarnas recensioner, inte visat sig särskilt bra i arbetet med en plog (grunt plöjdjup).

Nackdelarna kan betraktas som hög vikt (mer än 90 kg), otillräcklig stabilitet på ojämn mark, hög kostnad.

typ av motoblocks

Motoblock "hälsning"

Författaren till denna enhet, Salut-föreningen (Moskva), gjorde allt för att göra det så bekvämt som möjligt under drift. Tyngdpunkten sänks och motorn flyttas framåt, vilket gör det enklare att styra än Neva och kan enkelt upprätthålla balans när plogen ansluts.

tyngdpunkten

En annan fördel är dess låga vikt och manövrerbarhet, vilket gör att Salyut kan användas i små områden. Det bör också noteras att handtagen på den bakomgående traktorn är smal och kan roteras 180 °, vilket gör det mycket bekvämt för skörd.

En betydande nackdel är bristen på en skillnad, vilket gör det svårt att vrida och gör det besvärligt att använda boggien. Dessutom kännetecknas vissa typer av "Salut" av höga ljudnivåer.

tillåter användning

Motoblock "MTZ"

Hjärnbarnet i Minsk Tractor Plant lockar sig med sin kompakthet och manövrerbarhet. Trots sin höga vikt är enheten perfekt balanserad och därför extremt stabil.

Den senaste modifieringen - MT3 09N kommer att bli en universell assistent för trädgårdsmästaren, och om du köper en extra adapter med en plats kan den bakomgående traktorn förvandlas till en minitraktor. Bland andra fördelar - bred funktionalitet, stor volym av bränsletanken, hög effekt.

Det bör komma ihåg att MTZ är mer avsedd för bearbetning av stora områden, och det är olönsamt att använda det i små områden. Dessutom är enheten picky när det gäller val av jord: det rekommenderas inte att använda det på tung jord.

traktoranläggning

Planteringsmetoder

Beroende på typ av infästning finns det tre sätt att plantera potatis med en bakomgående traktor. När du väljer en av dem tas storleken på webbplatsen, funktionaliteten för en eller annan enhet samt dess kostnad i beaktande. Låt oss överväga vart och ett av alternativen.

bilagor

Arbetar med en hiller

En hiller är ett jordbruksverktyg utformat för vidare bearbetning av redan grävt mark. I vårt fall används hälen för att fylla den fjäder som potatisarna redan ligger i.

I det första steget placeras metallhjul på den bakomgående traktorn, vilket skapar furer och en tratt med en fördelare, från vilken potatiserna, när de flyttar, faller in i fåran. I det andra steget ersätts metallhjulen med gummihjul, och en hiller placeras i stället för tratten, som täcker potatisen med jord och pressar den lätt. Överväg att arbeta med olika typer av backar.

skapa furer

Diskovym

Skivhöjaren, bestående av ett T-format stativ, på vilket två skivformade arbetselement är rörligt fästa, är mer bekvämt och lätt att använda. Eftersom det inte bara ändrar avståndet mellan arbetselementen, utan också lutningsvinkeln, är det möjligt att använda det för att få åsar av en given konfiguration.

rörligt fixerat

Fast arbetsbredd

Hillers med fast arbetsbredd kan inte självständigt justera avståndet mellan vingarna, eftersom arbetselementen är styvt fixerade på racket. De används vanligtvis för små, lätta motoblock vid bearbetning av smala radavstånd med samma bredd.

Det är viktigt att komma ihåg: denna typ av backar har otillräckligt starka ställningar, så de kan inte användas på hårda jordar.

justera avståndet

Med justerbar arbetsbredd

Hillers med justerbar arbetsbredd, där arbetselementen är fixerade rörliga, varför avståndet mellan dem kan ändras.Du kan använda denna typ av hiller på sängar med olika bredder, den är avsedd för bakomgående traktorer med en kapacitet på mer än 3,5 liter. från.

Nackdelen med denna typ av hiller är en stor mängd förbrukat bränsle.

arbetsbredd

Användning av en två-radig hiller

En två-radig hiller består av två backar belägna på ett stativ och gör att du kan bearbeta två rader på en gång, vilket avsevärt sparar tid och bränslereserver. Att arbeta med det är svårare och kräver mycket erfarenhet.

dubbel-rad hiller

Landning under plogen

En plog är en enkel anordning utformad för att plöja marken. När man planterar under en plog lossas jordens översta skikt preliminärt med en kvarn, varefter plogen, som är fixerad på den bakomgående traktorn, införs till spjällbajonettens djup i jorden. Varje rad korsas två gånger: i det första passet skapas en fåra där utsädespotatisen läggs, i det andra passet bildas en angränsande fåra och den första, redan sådd marken fylls upp med den utgrävda jorden.

Bland fördelarna med metoden är en hög landningshastighet. Av bristerna är det viktigaste svårigheten att arbeta med en plog och omöjligt att plantera potatis med långa (mer än 5 mm) skott.

enkel enhet

Plantera en monterad potatisplantare

Potatisplanteraren är en behållare utrustad med en bältesmekanism som reglerar utbudet av plantmaterial. Dess användning tillåter plantering på rekordtid, eftersom en fåra skapas i ett pass, för vilken enheten är utrustad med en plog, fylld med potatis med jämna mellanrum och fylld med en hiller som ligger bakom bunkeren.

Ändå har denna planteringsmetod också sina nackdelar: särskilt dessa är höga krav för att plantera potatis: de bör vara ungefär samma medelstora med små groddar.

De höga arbetskostnaderna kan också betraktas som en nackdel.

monterad potatisplantare

Arbetsprocessen

Innan hur man planterar potatis, det bör komma ihåg att det finns vissa regler för markering av grönsaksträdgården, förberedelse av jord och utrustning för arbete, klippning av fåror och bäddar. Utan att de följs kommer användningen av en bakomgående traktor att vara ineffektiv, så vi kommer att tänka mer på dessa frågor.

hög kostnad

Trädgårdslayout

Trädgårdens layout reduceras till att bestämma platsen för hålen för plantering. För att framgångsrik traktor ska kunna fungera måste furerna vara parallella och vara på 55–65 cm från varandra. Markeringen kan göras med hjälp av en hemmagjord T-formad markör med tre pinnar skruvade på den på ett avstånd av 65 cm.

Jordberedning för potatis

Jordberedning för potatis börjar med att välja en plats med sandig eller sandig lerjord och applicera gödningsmedel i förväg. Detta bör göras på hösten, efter skörden. På våren, innan sådd, plöjs jorden till djupet på spade bajonetten, för vilken du kan använda "fräs" -fästen.

trädgårdsmarkeringar

Skär furer

Fårning görs med någon form av hiller eller plog. För sort- och midsäsongsorter utförs plantering i steg om 35 cm, för tidiga sorter är denna parameter 50 cm. Radavståndet är 60 cm.

Skär i sängarna

Skärning av sängarna börjar med att bestämma den första läget. En hiller placeras på den bakomgående traktorn, dess arbetsytor ligger strikt i mitten. När den första bädden är kapad, ordnas om den bakomgående traktorn så att hjulet nu höger (vänster) hjul rör sig längs spåret som tidigare lämnats av det vänstra (höger) hjulet.

Skär furer

Planteringsdjup

Planteringsdjupet beror på markens egenskaper och fröets storlek. Plantering av medelstora potatis i sandig och sandig lerjordjord utförs i en fåra till ett djup av 10 cm.

För ler är djupet 5–6 cm. För andra jordtyper används djupplantning - över 10 cm. Ju finare plantmaterialet är, desto grundare är plantningsdjupet.

loamdjup

Korrekt såddmönster

Rätt såmönster vid användning av en bakomgående traktor antar att radavståndet är 60 cm, avståndet mellan hålen är 35 cm (när sena och midsäsongsorter planteras).

med en bakomgående traktor

Hur kontrollerar beredskapen?

Förberedelse av utrustning och kontroll av prestandan hos den bakomgående traktorn reduceras till följande åtgärder:

 1. Kontrollera oljenivån och bränslenivån i systemet.
 2. Låsa upp spakarna som styr hjuldrivarna.
 3. Öppna bränsletillförselventilen.
 4. Slå på tändningen.

följande åtgärder

Slutförandet av arbetet

Efter att ha kontrollerat den bakomgående traktorn återstår det bara att starta motorn. För att göra detta, dra startrutan kraftigt.

starta motorn

Skörda vård

Motoblock och olika bilagor kommer att underlätta ytterligare potatisplantage vård.

bilagor

Bearbetning efter grodd

Tiden från plantering till de första potatisskotten är den viktigaste för bildandet av fulla och friska knölar. Spirning börjar från de övre ögonen. Det viktigaste som inte bör tillåtas är att bryta av de groda grenarna. Detta kommer att påverka tillväxten och utvecklingen av potatisfrukter negativt.

efter grodd

Plogens roll

Efter uppkomsten av de första skotten används en ogräsningsmaskin för att ogräsa och lossa jorden i gångarna. Den utför uppgifterna för en konventionell plog.

först skjuter

Hilling

Påskyndar utvecklingen av stjälkar, förstör ogräs och skyddar växten mot eventuell frost. Det utförs 2-3 veckor efter grodd. En hiller används för arbete.

stamutveckling

Sprejning med en bakomgående traktor

Det kan göras med en speciell spruta som är utrustad med en pump.

specialspruta

Ogräsharv

För att ta bort ogräs efter sådd, men innan de första skotten dyker upp, används en maskharv för ogräs, som är fixerad på ramen på den bakomgående traktorn och dras över fältet.

harv

Rengöring av potatis med en bakomgående traktor

Skörden är ännu mer besvärlig än att plantera potatis. Men också här kommer en bakomgående traktor att rädda trädgårdsmästaren: du behöver bara komplettera den med en anordning som kallas en potatisgrävare.

Det finns både enkla och komplexa modeller utrustade med en skärm eller transportband som används på traktorer med hög effekt. När du väljer en potatisgrävare bör du ta hänsyn till kapaciteten hos din bakomgående traktor och belastningen på den.

Inköp och underhåll av en bakomgående traktor med redskap kräver vissa kostnader, men det underlättar odlingen av potatis, förenklar alla nödvändiga operationer, från markberedning till skörd. Ska du köpa det? Valet är ditt!

mer arbetsintensiv

recensioner
 1. julia
  10.10.2018 03:05

  Det finns liten regel om hur man planterar, det är nödvändigt att jorden fortfarande är bra, det är önskvärt att gödsla den, och om du också vattnar det ordentligt, då kommer resultatet på hösten i allmänhet mycket att glädja, detta är ett faktum, baserat på detta rekommenderar jag en bioaktivering av växttillväxt BioGrow.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa