Tidpunkten för när man ska vattna potatis så att det blir en god skörd

Att plantera potatis i marken är halva striden, då bör du ta hand om dem ordentligt. Vad är tidpunkten för vattning av potatis, hur man gör det korrekt, vilka metoder man ska använda - varje nybörjare som planterar grönsaker ställer dessa frågor. Det finns ett dilemma mellan sommarbefolkningen, vissa hävdar att grödan inte behöver vattnas, andra föredrar att fukta planteringarna. Hur är det, alla bestämmer sig individuellt, och experter rekommenderar att vattna sängarna med potatis.

Behöver jag vattna

Det är nödvändigt att vattna potatisen. Växter tar fukt från marken under utvecklingen. I avsaknad av naturlig nederbörd måste du vattna kulturen själv.

Förutom den gröna massan bildar potatis knölar. Det speciella med deras odling kräver vattning i rätt tid. Det bör utföras inte bara i tid, utan också i viss utsträckning. Det är omöjligt att hälla rotgrödor, men de bör inte torka ut heller.

Om nödvändiga förhållanden skapas ger grödan det deklarerade utbytet.

Tecken på överskott och brist på fukt

För att odla knölar ordentligt måste du noga övervaka deras tillstånd. I utseende är det inte svårt att bestämma överskottet eller bristen på fukt. Bevattning av potatis utförs efter en noggrann undersökning av växternas utseende.

Om anläggningen saknar vatten:

 • blad på buskarna tappar och börjar bli gula;
 • stjälkar växer inte, knoppar öppnas inte;
 • de minsta stjälkarna torkar ut.

stjälkarna torkar upp

En brist på eller överskott av fukt under spirande perioden leder till en förlust på 20% av utbytet.

När växter har överskottsvatten:

 • bladen tappar, men deras färg är mättad, mörk och strukturen är vattnig;
 • på den nedre delen av stammen bildas våta fläckar, täckta med en vit eller grå blom;
 • knölarna börjar ruttna.

Vid låg luftfuktighet reagerar potatis dåligt på gödsling, eftersom de inte når målet.

Det är nödvändigt att noggrant övervaka växternas utseende för att identifiera avvikelser i tid. Med 4 liter fukt växer växten och utvecklas normalt.

Hur bäst att vattna, alla sätt

De olika metoderna för att bevattna potatis ger möjlighet att välja en lämplig metod av sommarinvånare. Alla väljer det bekvämaste för sig själv och tillämpar det på sin webbplats. För rotsystemet, som utvecklas under hela växtsäsongen, krävs en konstant men uppmätt applicering av fukt. I detta fall bör växternas rötter få högst 4 liter vatten. Metoderna är indelade i två typer: manuella och mekaniserade.

vattna potatis

Vattna för hand

För att vattna potatis i det öppna fältet används denna metod om plantorna är små. Manuell vattning utförs med slangar, vattenburkar, hinkar och andra improviserade medel.Sommarbeboaren beräknar exakt hastigheten, förutsatt att alla medel används för bevattning, utom slangen.

Fördelarna med denna metod är att vatten hälls direkt under rötterna. Således kommer du att hälla mer exakt än med den mekaniska metoden. Och det finns inget behov av att fylla hela området. Vatten ca 1 liter per 1 tillvägagångssätt. Upprepa sedan och fyll upp till önskat belopp.

vattna potatis

Om du använder en bevattningsslang är det bättre att ha ett munstycke, en spray. Det eroderar inte marken vid rötter. Bättre att vattna ett område, flytta sedan till det andra och sedan återgå till det första igen.

Nackdelen med slangbevattningsmetoden är att det är omöjligt att bestämma den exakta mängden vattenförbrukning per anläggning.

Inte alla sommarinvånare har möjlighet att använda den här metoden, eftersom det är svårt att bära hinkar och vattenburkar. För enkelhets skull har en andra typ av bevattningsmetoder skapats.

Mekaniserad vattning

Det utförs med iskallt vatten eller värms upp i solen från speciella behållare med sprinklers.

De klassificeras i två typer:

 • dropp;
 • sprinkler.

Mekaniserad vattning

Var och en har sina egna fördelar och nackdelar. Nackdelen med båda mekaniska bevattningskonstruktioner är de höga kostnaderna för installation och inköp av utrustning. Vilka metoder för bevattning sommarinvånaren ska använda bestämmer han själv. Droppbevattning ger vatten direkt till växternas rötter, medan fukten inte förångas och inte pressar marken. Detta är dess fördel jämfört med sprinklerbevattare.

Om du använder sprinklerbevattning måste du välja rätt droppstorlek.

Stora droppar pressar marken starkt, vilket kategoriskt är oacceptabelt för plantering med potatis, och mycket små droppar sätter sig på bladen och förångas helt enkelt på dem. Sommarbeboare prövar fördelarna med droppbevattning. Dess plus är att du kan vattna det när som helst. Droppar faller inte på växter och orsakar inte brännskador.

"Torrvattning"

Om vädret är regnigt, behöver potatisplantningar inte bevattning med vatten utan lossna. Med andra ord, torrvattning. Denna metod hjälper inte bara att bibehålla fukten för växterna, utan ger också syreåtkomst till rotsystemet. Potatis tål inte tät jord.

regn i trädgården

Mullning med olika improviserade material - skuren gröngödsel, sågspån eller ogräs hjälper till att spara fukt.

Bevattningsregler

Bevattna potatis bör göras korrekt. För att göra detta är det nödvändigt att följa de krav och regler som de deklarerade avkastningsindikatorerna uppnås.

 • Det rekommenderas att använda varmt vatten uppvärmt i solen. Kallt vatten minskar utbytet.
 • Bevattning genom mekanisk bevattning med regnpannor utförs på kvällen efter solnedgången. Detta för att undvika solbränna på bladen.
 • Vattenvolymen är från 3 liter för varje anläggning och över. För korrekt bevattning beror bevattningsgraden på jordens sammansättning, klimat och nederbörd.
 • Kulturen kräver mer fukt under spirande perioden. För en anläggning är vattenförbrukningstakten 5-6 liter.
 • Den första vattningen utförs när groddarna når en storlek på 10 cm från marken. Bevattning rekommenderas inte av skälet att moderknöljen börjar ruttna och inte kommer att gro.
 • Tidiga potatisvarianter vattnas mindre än senare.

vattna potatis

För att behålla mer fukt i jorden lossas jorden efter vattning..

När du ska vatten

Tidpunkten för vattning av potatis beror på medföljande faktorer. Därför är det svårt att besvara denna fråga i allmänna termer. Det finns inget behov av att rusa till den första vattningen. Tills det finns groddar som når en storlek på 10-15 cm är det i allmänhet inte värt att bevattna marken. Hastigheten är 3 liter vatten per växt i icke-torrt väder. Ungefärlig tid är 2 veckor efter kläckning.

När växterna växer, vattnas rikligt.Om sommaren är regnig, sedan 3-4 liter för varje buske. Annars 6-12 liter. Vid svår torka, vattnas två gånger i veckan.

Om sommaren är sval, vattnas sedan var tionde dag. Potatis kräver särskild uppmärksamhet när de blommar. Sedan ökas antalet bevattningar och vattenvolymen flera gånger. Vattningens början signaleras av den första blommans utseende. Just nu börjar kulturen bilda knölar. Planteringar fortsätter att bevattnas rikligt under hela perioden tills knopparna börjar falla av.

Att vattna potatisen korrekt är halva striden. En sommarinvånare som strävar efter att få så mycket som möjligt av att plantera en gröda måste följa reglerna, normerna och bevattningsvillkoren, samtidigt som man inte glömmer bort de vanliga jordbruksmetoderna för odling.

recensioner
 1. Olya
  8.08.2018 09:06

  För att potatisen ska växa bra måste du gödsla den, använda tillväxtaktivatorer, vattning ensam räcker inte. Som tillväxtaktivator använder jag bara produkten "BioGrow", rekommenderar.

  Att svara
 2. Lera
  8.08.2018 11:22

  Vattning är mycket viktigt. Det är bättre att följa de angivna datumen, då kommer skörden definitivt inte att göra dig besviken. Glöm inte att gödsla marken med bioaktiverare, jag köper "BioGrow", Han passar mig helt.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa