Hur man använder organiska gödningsmedel från fisk och benmjöl i trädgården

Organiska gödningsmedel från benmjöl används i jordbruket där ytterligare kalcium behövs för att minska surheten. Lämplig för alla trädgårds- och inomhusgrödor. Det är ett miljövänligt, ofarligt långvarigt gödningsmedel som förvandlas till jorden under perioden från 6 till 8 månader.

Benmål - Organisk fosfatgödselmedel

Fosfoazotin eller benmjöl tillverkas av skelett från nötkreatur; det är en så värdefull gödningsmedel för jordbruksindustrin.

Benämnets sammansättning innehåller de viktigaste näringsämnen som krävs för växter i olika stadier av växtsäsongen:

benmjöl

 • fosfor;
 • kalium;
 • kväve;
 • kalcium.

Fosfoazotin innehåller också spårämnen. De flesta av dem har en betydande effekt på tillståndet hos den gröna massan och rötter.

Det huvudsakliga näringsämnet för växter är fosfor. Det finns tre typer av ämnen, mängden fosfor som skiljer sig i procent:

 organiska gödningsmedel

 • utan fettföroreningar - 35%;
 • en avskalad - 25%;
 • mark - 15%.

Det finns mindre kalium i mjöl, men det räcker för att mata grönsaksgrödor under lång tid. Minst av allt kväve - cirka 4%. Därför är det nödvändigt att samtidigt använda kväveinnehållande gödselmedel - urea, nitrat eller ammoniumsulfat vid applicering av fosfoazotin i jorden.

fettföroreningar

När det gäller näringsinnehåll är fosfoazotin mer lämpad för kaktusplantor, eftersom suckulenter kräver stora mängder kalcium för tillväxt och utveckling.

Det är nödvändigt att använda kött- och benavfall på torviga jordar. Växter på sådan jord saknar alltid koppar, och benmjöl innehåller 18%. På lätta sandiga jordar tvättas näringsämnen snabbt i de nedre skikten och blir oåtkomliga för växter. På grund av den långa sönderfallet av djurskräp får växterna näring, växer bra och bär frukt.

näringsämnen

Fördelar med att använda benmåltid

Kött- och benmjöl används för alla växter:

 • i trädgårdsskötsel, grönsaksträdgård;
 • för inomhus dekorativa blommor.

Ett ämne används för framställning av kompost, vars nackdel är frånvaron av fosfor. I detta fall skapas ett bra näringsförhållande. Gödsel eller kycklinggödsel är en rik källa till kväve och kalium. Benblandningen innehåller fosfor och spårelement, vars huvudsakliga är kalcium, det behövs för att förbättra metabolismen i frukt och öka smaken.

fördelarna med att använda

Närvaron av både fosfor och kalcium bidrar till utvecklingen av rotsystemet och hälla frukt.

När du använder markben ökar växter immuniteten mot svampinfektioner, bakterieinfektioner och skadedjur.

Fosfatgödselmedel har höga pH-värden, därför kan de minska jordens surhet. För vissa trädgårdsväxter är sura jordar inte lämpliga. Benavfall kommer att normalisera surhetsgraden och säkerställa upptag av näringsämnen och växttillväxt.

växter ökar

Gödningsmedlet är helt naturligt och orsakar inte ansamling av kemikalier i vävnader och frukt från grödor.

Benmåltid för växter: hur man applicerar

Bengödsel appliceras på jorden under hösten. Perioden för dess nedbrytning är från 6 till 8 månader, och när våren börjar har näringsämnena tid att passera till en form som är bekväm för assimilering. Det räcker med att använda det en gång om året så att växterna inte upplever en brist på näring under hela växtsäsongen. Men erfarna trädgårdsmästare säger att en gång om året är mycket, och det räcker med att använda det en gång var tredje år för att upprätthålla jordens fertilitet.

införs i jorden

Som fodertillsats är det nödvändigt att ansöka om grävning från 100 till 200 g per m².

För tomater och andra vegetabiliska växter

Mer kött- och benavfall som används som gödningsmedel behövs för grönsaksgrödor. I detta fall blir grönsaker mycket smakligare på grund av kalcium och kalium. Ämnet introduceras antingen på hösten eller på våren vid plantering, tillsätt 50 g benmjöl till varje hål.

Tomater, aubergine svarar bäst på utfodring med kött- och benavfall. Tomater har tätt kött utan vita ränder och tätningar. De har en enhetlig färg och bra frömaterial. Ämnet används för att förbereda jorden för tomatplantor. Det påverkar rotsystemets tillväxt och full assimilering av andra näringsämnen - kväve, kalium och kalcium av unga plantor. Som ett resultat kan växter bättre tolerera transplantation i öppen mark, vårens temperatur sjunker och börjar blomma och bära frukt tidigare.

grönsaksväxter

Tomater, zucchini, gurkor, kål förbättrar blommande prestanda, fruktperioden och näringsegenskaperna.

För potatis

Kött- och benmjöl placeras på potatisfält eller bakgårdsbäddar från 300 till 500 g ämne per m². Det är bättre att applicera på hösten för grävning, eftersom det tar lång tid att lägga till denna gödningsmedel i varje hål. Fosfoazotin främjar ansamling av stärkelse och socker i knölar, vilket ökar deras storlek och kvantitet. Kan skörda 40% mer med benavfall.

Fiskmjöl är lämplig för potatis i sin sammansättning, där det finns mer kväve för att bygga upp luftdelen - skott och blad.

blommande priser

För rosor

Rosor behöver kalium och kalcium för blomning. Lämplig inte bara benmjöl utan också fiskmjöl som gödselmedel. Fördelen med fiskavfall med högre kvävehalt - upp till 10%. Fiskmjöl innehåller också mycket kalcium och fosfor, men det blir billigare att använda fiskavfall i regioner som ligger närmare havet. Kostnaden för mjöl är mycket lägre.

För järnbrist mark används blodmjöl - torkat blod från nötkreatur. Det blandas med kött och ben och läggs till jorden för växtnäring.

kalium och kalcium

För jordgubbar

Användningen av mjöl mättar marken med användbara element för utfodring av jordgubbar. Ämnet introduceras under blomningen för att stärka rotsystemet och öka antalet äggstockar.

mjöl applikation

För bulbous växter

Kött- och benmjöl för bulbous grödor appliceras på hösten eller våren torr. Dekorativa bulbous växter befruktas i spåren runt roten. Efter läggningen täcks furorna med jord.

bulbous växter

För bärbuskar och fruktträd

När man planterar bärgrödor - jordgubbar, hallon, vinbär, krusbär, införs ämnet i hålet. Oroa dig inte för att ämnet kommer att skada rotsystemet. Det är ofarligt och kommer att befria trädgårdsmästaren från behovet av utfodring under lång tid. Det enda som måste göras är bladsprutning med urea för att fylla på kvävereserver. Det andra alternativet är att strö ammoniumnitrat mellan raderna.

bärbuskar

För inomhusväxter

För blommor som odlas i krukor räcker 1 del mjöl per 100 delar jord. I en medelstor kruka kan du blanda 2-3 matskedar benmjöl. Produkten sönderdelas under lång tid, så under de kommande sex månaderna kan du inte oroa dig för att växterna kommer att sakna näring. Om det förekommer klorotiska fläckar på bladen, använd kvävesprutning eller gödsling med saltpeter. Kaliumsulfat är lämpligt för inomhusväxter för att stimulera blomningen.

inomhusväxter

Benmål för flytande gödningsmedel

Bengödsel kan användas lika bra i torr form eller i flytande lösningar. För att förbereda en mjöllösning behöver du:

 • ta 1 kg fosfoazotin;
 • häll en hink med kokande vatten;
 • insistera en vecka, rör om ibland;
 • sil och tillsätt ytterligare 10 liter vatten.

en hink med kokande vatten

Det resulterande koncentratet späds till 400 liter och vattnas med plantor, bärbuskar, potatis. Det är tillrådligt att fukta jorden före befruktningen så att växterna absorberar näringsämnen bättre.

I trädgårdsskötsel används ofta grön gödselmedel - en infusion av ogräs eller nässlor, där det finns mycket kväve, men lite fosfor. Du kan lägga till benprodukter till den gröna infusionen och berika den med spårämnen och fosfor.

företrädesvis fuktighet

Vad händer om du övermatar?

Det är nästan omöjligt att överfoder växter med bentillskott. Men det finns risk för att störa jordens kemiska och bakteriella sammansättning under följande förhållanden:

 • om det blandas med mineralkomplex kan för mycket fosforgödselmedel appliceras, vilket kommer att leda till brott mot kväveupptagningen.
 • användning av inaktuella produkter med närvaro av mögel kan provocera ett svampinfektionsutbrott och grödans död;
 • överskridande av dosen hotar med en ökning av alkaliinnehållet, vilket kommer att leda till en tillväxtsuspension på grund av dålig absorption av näringsämnen från växter;
 • applicering på neutrala eller alkaliska jordar kommer inte att vara fördelaktigt, i bästa fall kommer inte att skada, eftersom näring kommer att bli otillgänglig för rotsystemet för de flesta grödor, med undantag för de som jordar med högt pH är lämpliga för.

bentillskott

För fullständig upplösning av fosfor i benblandningen krävs en svagt sur jordreaktion. För balans bör vi blanda avfallet med torv med låg pH-nivå.

Slutsatser

Fosfoazotin kommer att vara mer fördelaktigt i sura eller svagt sura jordar. På neutralt och alkaliskt material bör ämnet användas försiktigt för att inte störa balansen mellan näringsämnen i växtvävnader.

något sura jordar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa