Typer av potatishöjare för en bakomgående traktor: hur man gör och anpassar med egna händer?

Det är inte svårt att skapa en skiva för en bakomgående traktor med egna händer. Det är en multifunktionell anordning som hjälper till att förändra markförhållandena, göra fåror och bilda åsar när man grillar potatis eller andra grönsaksgrödor.

Olika val

En bakomgående traktor eller kultivator hjälper till att underlätta plantering och skötsel av potatis. I arbetet i trädgården eller trädgården betraktas de som nödvändiga hjälpare. Plogen är en integrerad del av den bakomgående traktorn. Det kan vara omvänd och disk. En ytterligare anpassning till tekniken är en hiller, som kan vara av flera typer.

Det kommer inte att vara möjligt att omedelbart avgöra vilken hiller som är bättre. Valet av jordbearbetning påverkas av många faktorer, inklusive markens egenskaper, storleken på markområdet, den ekonomiska delen av frågan spelar en viktig roll. Därför måste du bekanta dig med beskrivningen av de vanligaste backarna för en bakomgående traktor för att göra rätt val:

  • Hillers som inte involverar självjustering av bredden mellan metallvingarna. Fåran för alla grödor kommer att vara på samma avstånd, vilket inte är särskilt bekvämt. Det är bekvämt att använda sådana strukturer för en motorodlare som väger högst 30 kg. Dessutom är anordningens tänder tunna och inte lämpliga för att odla hård jord.
  • Utrustning som innebär att man ändrar bredden mellan vingarna så att avståndet mellan fårorna kan göras annorlunda. Du kan också använda två enheter på en och samma gång. Det rekommenderas att installera det på en bakomgående traktor som väger mer än 30 kg.
  • Den mest populära typen är en-rads hiller. Enheten är utformad för att arbeta med lätt jord, tidigare behandlad med en kultivator. Om en plog med en rad används, är flikarna installerade nära varandra. Detta är nödvändigt eftersom hålningen utförs en rad i taget. Det finns en mer modern två-radig hiller för en bakomgående traktor.
  • En annan anordning för att gräva grönsaksgrödor är den holländska hilleren. Det gör att du kan justera vingarna inte bara horisontellt utan också vertikalt.
  • Propellerversionens aktiva hiller (roterande) är bekväm att använda. Han har en helt annan arbetsprincip. Den roterande höjaren istället för hjulen har rotorer med parallella tänder. Enheten kan installeras på en bakomgående traktor och en kultivator med två växlar framåt. Propeller monterade på tvärstången är praktiska för att hugga och lossa jorden, ta bort ogräs från rötterna och hilla växter.
  • Det bästa, enligt bedömningen av ägarna av bakomgående traktorer med en extra anordning, anses vara en skiva för en bakomgående traktor. Den består av en T-formad koppel, skruvjusterare, två stolpar och två skivor.Arbetsföremål ser inte ut som vingar, utan skivor. Du kan inte bara ändra bredden utan också lutningsvinkeln. Resultatet är åsar i arbetsområdet med önskad höjd och bredd.

potatis hiller

Innan du börjar arbeta på ditt land måste du veta om inställningarna för den valda bilagan. Felaktig användning eller installation av utrustning kan leda till skörden och andra negativa resultat.

Det förberedande stadiet är odlingen av det önskade området, det är bättre att lossa marken. Samtidigt kan organiska eller mineralgödselmedel appliceras. Ju lösare jorden, desto lättare blir det att göra furer.

skapa och anpassa

Innan du planterar potatis med en bakomgående traktor, måste du sätta märken på ett avstånd av cirka 65 cm. Därefter görs furer med en bakomgående traktor med en hiller och planteringsmaterialet läggs ut. Därefter byts hjulen till gummierade, och potatishönsens vingar till den bakomgående traktorn är inställd på maximal bredd. Rorkulan är installerad i gången och plogen körs längs furen och fyller de planterade potatisarna.

Hur man gör en hiller?

En gör-det-själv-potatishälare för en bakomgående traktor skiljer sig inte i funktionalitet från en enhet som släpps i produktion. Det är lätt att göra. För arbete behöver du en svetsmaskin, en kvarn och en metallplåt som inte är mer än 3 mm tjock. Det är viktigt att överväga redskap för en bakomgående traktor eller kultivator. Kultivatorn har mindre kraft än den bakomgående traktorn.

gör det själv

För hiller i listerversionen krävs en 2 mm tjock metall på kultivatorn, från vilken arbetsmaterialet kommer att skäras - halva vingar. När delarna har klippts ut måste de böjas i önskad radie. I framtiden svetsas delarna vid fixeringspunkterna. Kanterna bearbetas med en kvarn.

Avståndet mellan de två halva vingarna är fixerat med en stålstång. På insidan av enheten svetsas ett metallrör med flera hål, vilket gör att du kan installera den nödvändiga fördjupningen i jorden. Ett annat rör är bultat på racket, som går till den bakomgående traktorn.

lister alternativ

Du kan också skapa skivbackar för en bakomgående traktor med dina egna händer. De är lite svårare att göra än Lister-vyn, men med ritningarna som är praktiska kan du prova.

För att skapa en hemmagjord skivhiller måste du köpa två konkava skivor (skivor från en gammal seeder kommer att göra). Du kan klippa 2 mm breda metallplattor själv. Diametern på skivhalscirklarna måste vara minst 40 cm. Du behöver också två rack och lanyards, en koppel i form av bokstaven "T".

skiva backar

På önskat avstånd lutas skivorna till stativet med justerbara adaptrar med svetsning eller bultar. Lanyards gör det möjligt att justera skivorna vertikalt. När du gör en hiller på egen hand måste du se till att skivorna installeras symmetriskt. Annars kommer den bakomgående traktorn att rida åt sidan. Skivornas kanter bearbetas med en kvarn och skärps väl. Den färdiga plogen är fäst vid balken, och sedan, med hjälp av en T-formad anordning, är den fäst vid bakomgående traktorn.

En självgjord skivhiller har många fördelar. Varje person kan göra det, det räcker bara med att hitta tillgängliga ritningar och diagram (du kan hitta dem i speciella tidskrifter om trädgården, grönsaksträdgården eller på internet). Gör det själv potatisfällare kräver lite kostnad, och effektiviteten skiljer sig inte från den färdiga apparaten.

installeras symmetriskt

Hur ställer jag in en diskhiller?

Justering av utrustningen förutsätter korrekt riktning i förhållande till furen. Det bör vara parallellt med bäddarna på marken med en viss lutningsvinkel och fågbredd.En bra teknikinställning gör att du kan undvika misstag och uppnå goda resultat under arbetet.

För att ställa in vinkeln har enheten en speciell skruvjustering som lutar hela enheten relativt den bakomgående traktorn. Fårgens djup beror på vilken del som ska justeras. Dessutom utförs justeringen vid montering av höjaren på bakomgående traktor. Detta görs med hål gjorda i stativet för fästelement. Om rörliga backar är installerade kan bredden och höjden på den producerade åsen justeras.

justering av utrustning

Skivhilleren har en högre kvalitet än plogen trots att det tar mer tid att odla marken. Arbetet utförs inte på två furer, som är fallet med en två-radig hiller, utan med en.

Det är enkelt att ställa in skivavsugningsmaskinen De nedre punkterna på skivorna är spridda med cirka 40–70 cm (det beror på avståndet mellan raderna, den rekommenderade bredden mellan potten för potatis är 60–65 cm). När man installerar utrustningen får man inte glömma lutningsvinkeln och se till att skivorna är symmetriska för varandra.

hög kvalitet

Rorkulan placeras i fårorna så att den odlade furen ligger mellan arbetsskivorna. Bly exakt längs gångarna utan att påverka grönsaksgrödan. Skivorna plockar upp jorden, bildar en ås, samtidigt lossar och slipar man stora klodsar.

Under hela perioden med odling av potatis görs tre potatishällningar. Första gången arbetet utförs när höjden på buskarna är cirka 16 cm, andra gången när deras höjd är cirka 23 cm och den sista gången efter blommans slut.

lägg i furer

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa