Hur man spudar potatis ordentligt med en bakomgående traktor och en kultivator

Varje trädgårdsmästare och trädgårdsmästare vill få den maximala mängden skörd när man odlar potatis. För att göra detta rekommenderas att du bekanta dig med funktionerna i att hyra potatis med en bakomgående traktor. Korrekt genomförd hilling av buskar kommer att förbättra deras tillväxt och öka produktiviteten flera gånger.

Grundläggande regler

Innan du börjar arbeta bör du bekanta dig med de grundläggande reglerna för kullning. Bestäm först varför denna procedur utförs vid odling av potatis. De odlade växterna behöver hilling, för tack vare denna behandling:

 • Knölarna har mycket mer utrymme som de behöver för ytterligare utveckling och tillväxt. Tack vare detta blir rötterna större och mognar snabbare.
 • Hålade buskar skyddar sig bättre mot eventuella nattfrostar.
 • Jorden är mättad med syre, vilket krävs av potatisrötterna. Om hilling inte utförs kommer det inte att finnas tillräckligt med syre i jorden, på grund av vilken rötterna slutar utvecklas och dör.
 • Jorden rensas helt från farliga ogräs, som aktivt absorberar användbara komponenter från jorden.

Efter att ha hanterat huvudmålen med att hylla potatis med en kultivator, bestämma hur många gånger du ska utföra förfarandet. Varje odlare bestämmer oberoende den optimala mängden procedur.

Dock rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att göra detta minst tre gånger per säsong:

 • första gången - efter att de första skotten dyker upp på webbplatsen;
 • andra gången - när höjden på buskarna når 25 cm;
 • tredje gången - 2-3 veckor efter föregående ogräsning av sajten.

typer av motoblock

Ibland är det inte nödvändigt att lossa jorden tre gånger. På heta sommardagar kan du till exempel vägra den andra kullen. I det här fallet räcker det att helt enkelt lossa marken mellan raderna.

Typer av backar

Att lossa marken anses vara en lång och mödosam process som vissa odlare tillbringar hela dagen på. Oftast spenderas så mycket tid på att bearbeta webbplatsen med en vanlig sko. För att påskynda processen med att hylla potatis, använd en bakomgående traktor. Det tar 2-3 timmar att bearbeta trädgården.

Innan du börjar välja en lämplig lösgöringsenhet bör du bekanta dig mer med deras sorter. Det finns två huvudtyper av backar som grönsaksodlare använder oftast vid bearbetning av en webbplats.

Disk

Ofta, när de kullar med en bakomgående traktor, använder de skivmodeller eftersom de är de mest prisvärda.Utåt ser sådana anordningar ut som en liten ram till vilken två skivor och två hjul är anslutna. Dessutom innehåller enheten:

skivor bakom traktorer

 • T-formad koppel;
 • ställningar,
 • två lanyards.

Rackarna från vilka skivmodellerna är gjorda används för att ändra avståndet mellan skivorna. Detta hjälper dig att självständigt justera bredden på höjaren. Lanyards ansvarar för lutnings- och rotationsvinkeln på skivorna, vilket gör att du kan justera djupet för att lossa marken.

Plogformade

Den näst populäraste hälen är den plogformade modellen, som ofta används för att lossa områden med potatis. Innan du hyllar potatis med en bakomgående traktor bör du bekanta dig med de viktigaste typerna av plogliknande backar:

 • Dubbel rad. Denna sort gör att du omedelbart kan bearbeta jorden i två rader samtidigt. När du använder en tvåradersmodell ska du vara uppmärksam på plogen eftersom den måste hälften komma in i jorden.
 • En rad. Enheten skiljer sig praktiskt taget inte från tvåradersmodellen. Den största skillnaden är att den här modellen endast behandlar en rad.

hilling potatis

En del människor försöker göra en plogformad hiller för att hylla potatis med sina egna händer. En hemmagjord produkt lossnar dock inte alltid jorden väl och därför är det bättre att använda färdiga apparater.

Hur man spudar?

Innan du spilla potatis med en bakomgående traktor, bör du förstå de speciella egenskaperna med att arbeta med varje hiller. Naturligtvis är den allmänna driftsprincipen för var och en av dem mycket lik och skiljer sig praktiskt taget inte i någonting. Men ändå, när du hyllar potatis med en kultivator med olika enheter, finns det nyanser som du måste bekanta dig med i förväg.

Disk

För att använda en skiva av skivan är den fäst på baksidan av den bakomgående traktorn. För detta är enheten ansluten till kopplingsfästarna och bultarna. När man lossnar marken med en bakomgående traktor reduceras framhastigheten för att öka dragkraften. Därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att lossa platsen endast i första växeln.

lossnar jorden

Innan den första och andra hålningen av potatis utförs med en bakomgående traktor uppmärksammas dess plats i sängarna. Räcken är placerad så att dess hjul ligger mellan raderna och inte vidrör potatisbuskar.

Plog med dubbel rad

Modeller med dubbel rad är mycket svårare att använda eftersom de är svåra att hantera. Innan man bearbetar området med en dubbelradig höjare placeras flikarna som är anslutna till den bakomgående traktorn på speciella förlängningssladdar. I detta fall rekommenderas det att använda flikar med stor diameter, eftersom de är bättre lämpade för dubbelradiga backar.

Vid den första och andra hålningen placeras den bakomgående traktorn med hälen så att potatisbuskarna är belägna under dem och angränsande rader är belägna på båda sidor. Om du använder en tvåradersmodell kommer raden under den bakomgående traktorn att krama helt. Intilliggande rader är halvarbetade.

enkelrackad bakom traktor

Plog med en rad

Om potatisen spills med en bakomgående traktor med en enraderad hälare, är det inte nödvändigt att använda flikar. Många använder i stället små gummihjul. Innan du använder gummihjul måste du själv ställa ett litet avstånd mellan dem. När du justerar avståndet ska du ta hänsyn till radens bredd så att hjulen inte rör vid bussningarna när de borras.

När du använder en plogformad hylsa med en rad, måste du gå längs varje gång för att försiktigt strö buskarna med jord.

fördelar

Hilling är populärt bland många trädgårdsmästare och det är inte förvånande, eftersom detta förfarande har många fördelar. De viktigaste fördelarna med att hyra potatisbäddar med en bakomgående traktor inkluderar:

 • snabb rengöring av trädgården från ogräs som försämrar tillväxten och utvecklingen av potatisbuskar;
 • enkel procedur, så du behöver inte spendera mycket energi;
 • förbättra tillväxten av potatisbuskar och dess rötter;
 • markanrikning med fukt och näringsämnen;
 • skydd av unga knölar från farliga parasiter;
 • minskar sannolikheten för skador på mogna knölar av solljus.

Efter att ha bekantat dig med de viktigaste fördelarna med att lossa marken kan vi dra slutsatsen att det är nödvändigt att strö potatis med en bakomgående traktor regelbundet under hela säsongen.

Slutsats

Nästan varje trädgårdsmästare som älskar att odla grönsaker i trädgården driver med odling av potatis. Innan du planterar potatis rekommenderas det att du bekantar dig med det speciella när det gäller att hälla jorden. Korrekt utförd lossning av marken kommer inte bara att berika den med användbara komponenter, utan också förbättra utbytet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa