Hur man hanterar en potatisnematod, dess tecken, beskrivning och behandling

Innan vi börjar beskrivningen av en sådan skadedjur som den gyllene potatisnematoden, låt oss göra en liten introduktion. Det är inte för inget som potatis kallas "andra bröd" i vårt område. Det är svårt att föreställa sig en inhemsk fest utan kokta, stekt eller bakade potatis. På samma sätt är det inte lätt att hitta en grönsaksträdgård, varhelst potatisbuskar växer. Ibland planteras de i litet antal, även i ett trångt utrymme. Och det största problemet för alla trädgårdsmästare är när praktiskt taget huvudskörden inte riktigt är född. Anledningar till låg potatisutbyte det kan finnas flera:

 • dåliga väderförhållanden;
 • felaktig eller otidig vård av växter;
 • skador orsakade av skadedjur.

Förutom de lumska Colorado-skalbaggarna, attackeras planteringarna i nattskuggfamiljen av den gyllene nematoden. Detta är en mask som lever i marken och påverkar potatisens rötter, vilket kan bromsa rotskördenas utveckling.

Lägga märke till! Skadedjuren utför sina lumska planer på rotsystemet och inte på knölen!

Innan vi räknar ut hur man effektivt kan hantera potatisnematoden, låt oss titta närmare på den.  

nematodpotatis

Pesten och hans bioporträtt

Nematoda är inte bara någon typ av mask, utan en hel grupp av hundratusentals arter. Enligt denna indikator är de bara andra mot insekter. En stor procentandel är växtätande parasiter. Det farligaste för potatis är nämnda gyllene nematod. Det följs av stam och gallic. Låt oss tänka på var och en av de presenterade typerna.

stjälk och gallisk

Gyllene nematoden

Skadedjuren är ett fan av bara denna kultur för nattskadafamiljen. Nematoden lever i jorden, påverkar potatisens rötter, vilket är dåligt för deras tillväxt. Distribueras i 40 länder i världen, inklusive länderna i Europa och Ryssland. Importerades från Sydamerika.

Nematodens längd når från 0,3 till 1,3 millimeter. På grund av en sådan miniatyrstorlek är det orealistiskt att se en mask utan förstoringsglas på en potatis. Larverna är vita och i utvecklingsprocessen blir den vuxna gyllene, varför den har ett sådant ädel namn. Djurets mun är genomträngande och sugande. Med denna spjutformade apparat fastnar skadedjuret på rötter, genomborrar dem och äter näringsämnen.

gyllene nematoden

På vintern lägger kvinnor ägg, som alla kan innehålla upp till två hundra embryon. Under potatisens blomningstid kläcks larverna, fäster vid sina rötter och absorberar aktivt juicen, vilket provocerar en växtsjukdom.

Könsförhållandet i nematoder beror på vädret och tillgången på mat. Kvinnor behöver mer mat än män.I allmänhet har maskliknande män ett svårt öde - de lever bara 10 dagar, parar sig med partner och dör. Närmare höstsäsongen sväller honan och "föder". I de södra regionerna stöter potatisnematoden oftare på - den lyckas ge ut två generationer.

Lägg ägg

Viktig! Den gyllene potatisnematodens vitalitet förklaras av dess höga anpassningsförmåga till regionens klimatfunktioner - den bryr sig inte om frost, värme och torka och översvämningar och till och med många bekämpningsmedel. Skadedjuren kan helt enkelt gömma sig i jorden i ett decennium och överleva perfekt samtidigt.

En gyllene potatisnematod detekteras enligt följande:

många bekämpningsmedel

 • växter växer långsamt;
 • de nedre bladen dör av;
 • greener visnar i förväg;
 • stjälkarna är böjda;
 • potatisblomningen är svag eller helt frånvarande;
 • buskar dör, och knölar visar sig vara små;
 • gulaktiga bollar syns på rötterna.

På potatisland är tecken på nematodos slumpmässighet i områden med underutvecklade växter, med andra ord grödor med kala fläckar. De visas efter en och en halv månad efter plantering.

nedre blad

Potatisnematoden utgör inte en direkt fara för människor, men en dålig potatisskörd kan orsaka allvarlig ekonomisk skada.

Nematodägg sprids av vindar, förankringsverktyg, regn och plantmaterial. Skadedjursområdet påverkas av att ägaren av tomten planterar potatis på samma plats. Vi bekämpar skadedjuret genom att kontrollera befolkningens spridning:

potatisnematod

 • Efter skörden grävs jorden upp tillsammans med kalk.
 • När man planterar potatis, doppas en handfull ask, en nypa fågeluttap och tre handfull ko- eller hästgödsel i varje hål.
 • De försöker förstöra larverna i nematoderna efter att de planterat potatis, och behandlade jorden med kycklingdroppar i ett förhållande av 1:20 till vatten. Från 5 till 10 liter färdiglösning förbrukas per kvadratmeter.
 • På våren genomförs kampen mot larver med ett bete - en tinktur av potatisroddar. Ett kilo organiskt material krossas, hälls i 10 liter vatten och denna gris insisteras i exakt en dag. Den färdiga lösningen införs i jorden efter införandet av urea.
 • Gödslar med mineralpreparat vid hålning.

För förhindrande följer avlägsna ägare reglerna för grödrotation, när lupin, bönor eller råg sås efter potatis. Vi får inte glömma de främsta kampmetoderna: att rengöra trädgårdsredskapen från jordkloddar och desinficera. Det är också tillrådligt att vända sig till användningen av de potatisvarianter som är resistenta mot nematodattacker, till exempel:

grävt tillsammans

 • "Aspia".
 • Lukyanovsky.
 • "Picasso".
 • "Kristall".
 • "Belorussky" och några andra.

rena verktyg

Stam nematod

Denna art verkar på knölar under deras odlingsperiod, liksom vid förvaring av grödan. Potatis är inte den enda grödan som attackeras av skadedjur. Potatisstammens nematod, som den gyllene, kännetecknas av små dimensioner från 0,7 till 1,4 millimeter, en tunn och något krökt kropp av en svagt mjölkig nyans.

Skadedjuren invaderar knölarna under jord och börjar sitt smutsiga arbete. Det är möjligt att masken förblir i marken från tidigare planteringar. Ägg av stam nematoder tolererar stoiskt frost och dör praktiskt taget inte ens i en hård förkylning.

stam nematode

När larverna växer upp kan honan lägga upp till två och ett halvt hundra ägg i en knöl. Vid normala normala temperaturer på sommaren (plus 20–25 grader) varar utvecklingen av generationen nästan en månad, oftare 25 dagar. Temperaturintervallet som inte påverkar reproduktionen av skadedjur kan variera från +3 till +37. Fuktighet är gynnsam för utvecklingen av stam nematoder.

Tecken på skadedjurens närvaro är växtens frodiga buske och stamens förtjockning. Infektion med maskar upptäcks efter skörd:

larver växer

 • vita fläckar märks under potatisskalan - områden med ansamling av skadedjur;
 • skalet torkar ut och separerar fritt från rotskörden;
 • svarta fläckar visas på knölarna, som ökar med tiden.

Hur kan man förhindra sjukdom hos din favoritpotatis? För att göra detta måste du vidta åtgärder för att förstöra larver och infekterade rotgrödor. Verken utförs enligt följande:

 • lägga friska knölar för vintern;
 • skapa optimala förutsättningar för att hålla potatis i grönsaksaffärer;
 • uteslutning av nematodinfekterade prover från beståndet.

skalade potatis

Grundligt ogräs, applicering av mineralgödsel, gräva upp marken i slutet av skörden - detta är den gyllene uppsättningen av regler som hjälper till att avvisa attackerna från potatisinträdaren. Ägarna rekommenderas att växla potatisar på samma plats, eftersom nematoden förblir livskraftig under lång tid.

Viktig! Sena potatisvarianter mindre drabbade av skadedjur än tidiga.

förebygga sjukdom

Gallnematod

Denna art kan lika bekvämt bosätta sig både på potatisrötterna och tränga in i en knöl. Men nematoden lägger bara ägg på rötter. Mycket fruktbarare än alla naturligt förekommande nematoder - upp till två tusen ägg. I detta fall sväller rötterna, och svullningarna på dem kallas gnagor. Ibland uppstår bulor på rotgrödor. Ojämna formationer blockerar flödet av vatten och näringsämnen till växten, vilket leder till problem med potatisutbytet.

Parasitkontrollåtgärder:

rotormnematod

 • skicklig grödrotation;
 • markbehandling med ånga eller kemikalier;
 • desinfektion av potatisfrön och verktyg.

Fuktbrist leder till reproduktion av rotknut nematoder, och därför ökas deras ökade distribution i torka.

desinfektion av frön

Aggressiv kamp

Om du inte är imponerad av den tidigare beskrivningen, och behandlingen av potatis med folkrättsmedel inte sparar dig, behöver du bara fylla på så radikala kemikalier som:

aggressiv kamp

 • "Nematicid".
 • "Nemabakt".
 • BI-58.

Och agera beslutsamt!

Uppmärksamhet! Nematoda är ett farligt och motståndskraftigt mot olika skadegörare, därför är det med betydande skador på potatisfältet nödvändigt att stoppa amatöraktiviteter och bjuda in en fytosanitär tjänst till din webbplats.

farligt och ihållande

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa