Fördelarna med och skadorna på unga potatisar, hur man kan spira och när man planterar

På sommaren förlorar förra årets potatis lagrade i källare sina fördelaktiga egenskaper. Och för att tillfredsställa de kulinariska beroenden av grönsaksälskare odlas unga potatisar, som grävs upp i mitten av slutet av juni. Två veckor efter trädgårdsskördens blommande uppträder gulaktiga knölar med en tunn hud på marknaderna. Det är omöjligt att vägra kokta unga potatisar med dill eller grön lök. Men under sommaren kan du växa knölarna själv två gånger.

Varför är unga potatisar användbara?

Fördelar och skador på människokroppen är dolda i knölarna med unga potatisar. Men det finns mer användbara egenskaper:

skada unga

 1. Vitaminer och mikroelement i unga knölar mättar vävnaderna i hjärtat och organen i matsmältningskanalen. Den dagliga konsumtionen av potatis i mängden femhundra gram leder till en daglig dos askorbinsyra.
 2. För att hjärtat ska fungera smidigt krävs kalium, som finns rikligt i knölarna. Elementet tar bort överflödigt vatten från kroppen, vilket leder till att extra kilo tappas ut. Potatis är användbart för personer med ödem, droppig, som uppstår genom dålig njurfunktion.
 3. Tarmens arbete, dess slemhinnor normaliseras med daglig konsumtion av kokta potatis i en skal.
 4. När han sitter på en sommarkpotatisdiet, kommer en person att förbättra sitt humör, förbättra hjärnfunktionen. Det finns inga fetter i frukt av en grönsak, men mycket proteiner och enkla kolhydrater.

I knölarna, konsumerade tillsammans med skalet, i den bakade och kokta formen, bevaras alla ämnen som är användbara för kroppen. Och mängden stärkelse är mycket mindre än i gamla frukter. Unga potatisar är användbara för feta människor. Den har tio till trettio procent färre kalorier än den gamla: från 75 till 90 kcal per hundra gram produkt.

ung potatis

Vem är grönsaken kontraindicerad för?

Det finns inga absoluta kontraindikationer för att äta unga potatis. Det är nödvändigt att ordentligt förbereda produkten och använda den med mått för dem som lider av diabetes. Kolhydraterna i knölarna kommer att få ditt blodsocker att stiga.

Stekt unga potatisar som älskas av många är förbjudna att inkluderas i menyn för överviktiga människor. En metabolisk störning efter stekt potatis med daglig användning garanteras.

grönsak är kontraindicerat

Potatismos betraktas också som tung mat på grund av det höga stärkelseinnehållet i skålen. Det är särskilt värt att ge upp potatismos för äldre med tarmdysfunktion.

Om de förvaras felaktigt potatisknölar de ackumulerar skadliga ämnen. Grönaktiga frukter kan inte ätas, annars förgiftas kroppen.

potatismos

Kan du få två potatisgrödor på en sommar?

I tempererade regioner odlas unga potatis två gånger per säsong. Först skördas knölar som planterats på våren på mitten av sommaren. Sedan planteras de en andra gång och skördas i september-oktober.

Till stöd för grönsakstillverkare - potatisälskare, kom uppfödare och uppfödde olika grönsaksvarianter som ger två skördar per sommar.

felaktig lagring

Ultra tidiga mogna sorter

För att potatisen ska nå teknisk mognad används grönsakssorter som är redo för skörd på fyrtio till femtio dagar:

De rödaktiga knölarna i sorten Alena grävs upp efter 45 dagar. Potatis kännetecknas av utmärkt smak och långsiktig lagringskapacitet. Grönsaksväxten är resistent mot sjukdomar.

ultra tidig mognad

Ljusgul Ariels knölar når en vikt på hundra gram. Potatisen är designad för återplantering och producerar 2 grödor per säsong.

Sorten Bellarosa är lämplig för både sommarbruk och vinterlagring. Den grova, täta skalet skyddar knölarna från mekaniska skador. Och fruktens massa når två hundra gram.

Ariels knölar

De tidiga sorterna inkluderar Impala med gulaktiga knölar på 100-150 gram. Ett särdrag hos sorten är det låga kaloriinnehållet i grönsaken: den innehåller endast femton procent stärkelse.

För återplantering väljs också Zhukovsky tidiga potatis med rosa skal och vitt kött. Den är klar att användas på femtio dagar.

Bellarosa variation

Fördelarna med tidiga typer av grönsaker är deras förmåga att mogna snabbt och ge höga utbyten två gånger.

Hur kan man spira och när man planterar en grönsak?

Framförallt odling av potatis inkluderar vernalisering av plantmaterial. Det består i den preliminära groddningen av knölar.

En månad före plantering läggs friska knölar ut på hyllorna i ett lager av 2-3 rader. Lufttemperaturen hålls på cirka 12-15 grader Celsius, då grönsaken gror snabbare.

plantera en grönsak

Våtvård utförs i tio till femton dagar. Knölarna placeras i lådor eller korgar och täcks med våt sågspån. Sågspån kan ersättas med torv eller humus spillt med vatten. Villkoren för att hålla containrar med plantmaterial - lufttemperaturen är 14-18 grader över noll. Det är bättre att fukta mediet som innehåller knölarna med en lösning av mineralsalter. Det framställs av trettio gram superfosfat och tjugo gram kaliumsalt per tio liter vatten.

Från det groda materialet erhålls ett fyrtio procent mer utbyte.

våt vernalisering

Knöl skördas för återplantering potatisar under blomningen... Sjuk och infekterad frukt avvisas.

Knölar med en tunn hud är fysiologiskt ännu inte redo för en andra plantering, så skärs på dem med en vass kniv. För att undvika förorening av plantmaterialet behandlas verktyget med en lösning av kaliumpermanganat. Sedan doppas knölarna i en vätska som stimulerar frötillväxt. Av läkemedlen är det bättre att välja Fumar tillsammans med hormonmedlet Gibberellin. Tillväxtstimuleringsmedel späds ut i en hink med vatten enligt instruktionerna. Knölarna bearbetas på tre minuter. Bearbetade potatis ska omedelbart planteras i marken.

re-landning

För att få friska knölar kan du plantera dem på samma plats, men efter att ha grävt upp området och befruktat det med urea eller ammoniumnitrat.

Planterade potatis bearbetas som vanligt, inte glömmer att ogräs, krama.

friska knölar

Andra gången planteras de i spår på ett avstånd av sjuttio centimeter och till ett djup av tio. Planteringsdatum - under de första dagarna av juli, senast 5-7 dagar.

skörd

Potatisarna skördas igen, beroende på datumet för plantering. Skördeperioden faller i mitten av september - första halvan av oktober.

åter samla

Innan du gräver ur knölarna, klipps topparna. Efter skörd torkas potatisen på ett torrt och mörkt ställe och tar bort skadade och sjuka frukter.

Efter att ha gått igenom en två veckors karantän täcks potatisen med en tät hud. Hon skickas till förvaring i en källare eller skjul.Potatis förvaras i rum med ventilation vid en temperatur på 3-5 grader och en fuktighet mellan sextio till sjuttio procent.

 klippa topparna

recensioner
 1. Daniel
  3.03.2018 13:53

  En av de billigaste och bästa kolhydratmatarna, vilken skada kan det vara av det, du behöver äta allt med mått och det kommer bara att vara fördelar. Och jag planterar potatis bara enligt månkalendern, varje år gör jag detta och får en utmärkt skörd.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa