Typer och egenskaper hos mineral-, organiska, fosfor-, kalium- och kvävegödselmedel

Användningen av mineralgödselmedel från trädgårdsmästare upplevde, under utvecklingen av jordbruksteknik, både en topp i popularitet och en nedgång, upp till ett fullständigt avslag på oorganiska föreningar. Både en överdriven entusiasm för kväve-, fosfor- och kaliumkompositioner och att ignorera dessa element ledde dock inte till något gott. För många faktorer beror på riktigheten i deras införande i jorden: jordens sammansättning, typ av frukt och grönsaksgrödor, klimat och odlingsförhållanden.

Behovet av strikt efterlevnad av reglerna för införande av mineraltillsatser gav upphov till myten om komplexiteten i deras användning, men detta är inte fallet. För att förstå funktionerna i användningen av oorganiska föreningar, deras typer och distinkta egenskaper, hjälper dagens artikel.

Vad är mineralgödselmedel och varför behövs de?

Organiska gödningsmedel, till skillnad från mineralgödselmedel, har ett bredare spektrum av verkan och innehåller alla föreningar som är nödvändiga för växter i full komposition. Oorganiska kompositioner kännetecknas av en riktningseffekt, de måste kompensera för specifika brister i jordens sammansättning eller korrigera grödans utveckling (tillväxt, vegetation, fruktning).

Mineralgödselmedel är indelade i två huvudgrupper. Dessa är enkla gödningsmedel (enkomponent) och komplexa (som innehåller två eller flera element). Oftast är erfarna agronomer benägna att använda den andra typen av mineralföreningar, eftersom detta gör det möjligt att lösa flera uppgifter samtidigt för att fylla på bristen på näringsämnen i jorden och reglera dess surhet.

Typer av mineralgödselmedel

Mineralgödselmedel, oavsett komplex sammansättning de anses, baseras alltid på en eller flera ledande komponenter:

 • kalium;
 • kväve;
 • fosfor.

Det är dessa ämnen, som stöds av mikro- och makroelement som kompletterar dem i varje typ av tillägg, ansvarar för den sunda utvecklingen, blomningen och produktiviteten i trädgårdsgrödor.

Mineralgödselmedel i handen

Kväve

Gödselmedel som innehåller kväve organiserar byggandet av växtens cellstruktur, det vill säga de är en källa till växtprotein, utan vilken tillväxt av grön massa är omöjlig.

Minerala kvävekompositioner delas in i fem grupper:

 • Nitrat. Dessa inkluderar kalium, kalcium och natriumnitrat. Nitratkvävegödselmedel undertrycker sura jordförhållanden och är lämpliga för alla växter.Nitratgödselmedel kan appliceras under alla perioder av grödan, men särskild uppmärksamhet ägnas åt en tillräcklig mängd kväve i jorden när gröna äggstockar bildas.

 • Ammonium. De kompletterar kvävebristen i jorden helt, men de kan bidra till att surgöra marken, därför införs de tillsammans med krita eller kalk.
 • Ammoniumnitrat. En universell toppdressing, perfekt accepterad av alla trädgårds- och trädgårdsodlingar. Det introduceras när platsen förbereds under höstgrävningsperioden eller direkt under roten till varje plantorbuske vid plantering.

befruktning med mineralgödselmedel

 • Amid. Dessa inkluderar karbamid och karbamid. De kan användas för bladgödsling, medan de uppfattas väl av både jordens botten och underjordiska delar.
 • Flytande form. Detta är ammoniakvatten, olika ammoniak, vattenfri ammoniak. De har en långvarig effekt, därför kräver de mindre applicering. Alternativt är de att föredra för användning i sommarstugor, där ofta besök inte är möjliga.

Det mesta kvävet krävs för jord av sandig och sandig ler. Växter som planteras i sådana markar utan korrekt förmatning kan lätt identifieras av deras små, tråkiga blad, frånvaron eller låg intensitet av sidoskott och långsam tillväxt.

Fosfor

Fosformineraltillskott ansvarar för syreutbyte, det vill säga processen för fotosyntes av plantor. Utan att detta element deltar, förändrar den gröna massan, och först av allt den lövfällande delen av grödan, färg till en mörkare och börjar sedan dö av och stoppar tillväxten och utvecklingen av hela växten.

Gödselmedel som innehåller stora mängder fosfor appliceras under höstgrävningen. Nedan finns en lista över de mest populära mineraliska fosforgödselmedel som används för de flesta typer av grönsaker, blommor och bär:

 • "Superfosfat".
 • Ammofos.
 • Diammophos.

gödselmedel Superfosfat

 • Kaliummetafosfat.
 • "Fosfatmjöl".
 • "Nitroammofoska".

Det vanligaste bland fosformineralgödselmedel är blandade typer av förband som innehåller minst tre komponenter. Ett exempel på en sådan komplexblandad komposition är "Nitroammofoska", som perfekt absorberas av en växts rotsystem under alla utvecklingsperioder.

Kali

Kaliumköttgödsel används i torra somrar eller när det är omöjligt att vanliga plantorna. Det bästa exemplet på kaliumgödselmedel är kaliumsulfat-sulfat, som i agrotekniska anvisningar används för att odla potatis och andra rotgrödor som behöver fukthållning i jorden, men dåligt tolererar klor. Exempel på potash-formuleringar utan klor: kaliumnitrat, kalium, kalium-magnesiumsulfat.

Kaliumklorid, den andra typen av dessa mineralgödselmedel, accepteras entusiastiskt av trädgårdsodlingar, men på ett tillstånd - om marken i det odlade området är tillräckligt lätt och utfodring utförs inte före planteringen, utan på vintern.

Komplex

Komplexa gödningsmedel innehåller vanligtvis alla tre grundläggande näringsämnen, plus flera ytterligare spårämnen som ökar beredskapens mångsidighet och funktionalitet. Innan mineralgödselmedel med en komplex sammansättning införs i jorden krävs det att man bedömer jordens natur - komplex gödsling införs i sandig och sandig lerjord på våren och i tung ler under hösten.

gödselmedel

De enklaste komplexa mineralgödselarna är två- och trekomponentuppsättningar. Dessa är kväve-fosfor, fosfor-kalium och kväve-fosfor-kalium gödningsmedel.

Komplex-blandade

För de trädgårdsmästare som inte vågar helt flytta sig från organisk gödselmedel, men som redan har uppskattat fördelen med mineraltillskott finns det speciella organominerala gödningsmedel som innehåller humater till försäljning. Denna typ av komplexblandad förband, producerad i granulat, upprätthåller den optimala kemiska balansen i jorden och bevarar den aktiva mikrofloraen i jorden.

Rena mineralkompositioner av komplexblandade tillsatser kombinerar alla samma tre ledande komponenter - kväve, kalium och fosfor, i formlerna för olika förhållanden för var och en av elementen i förhållande till andra. Moderna tillverkare, som strävar efter att bevara kompositionens renhet och mångsidighet, försöker utesluta klorkomponenter och andra biprodukter från kemiska reaktioner från kombinerade förband.

Exempel på mineralgödselmedel med komplex sammansatt sammansättning:

 • Ammofoska.
 • "Nitrofoska".
 • Diammofoska.

Trots kompositionens uppenbara likhet representeras blandningarna av olika formler och har rekommendationer för användning under specifika externa och interna faktorer.

Mikro

Mikrogödselmedel är nödvändiga för att upprätthålla ett hälsosamt tillstånd för alla trädgårds- och trädgårdsodlingar utan undantag, särskilt under växtsäsongen, vilket bestämmer frukt och kvalitet.

borsyrapulver

Mineraliska gödselmedel används mindre vanligt än gödselmedel som innehåller organiska derivat. De flesta av dem är inte lämpliga för att spruta växter och appliceras endast på jorden i flytande form.

Populära mineraler med mikronäringsämnen:

 • borsyra;
 • magnesiumborat;
 • ferrosulfat;
 • ammoniumnatriummolybdat;
 • kaliumpermanganat;
 • zinksulfat.

För varje kulturtyp rekommenderas det att välja en viss komposition av ett multikomponentadditiv mättat med mikroelement, men användningen av relativt universella blandningar är tillåten. I detta fall är den enda nyansen av utfodring för olika växtgrupper att uppfylla individuella doser.

Användning av mineralgödselmedel: allmän råd

Alla typer och kompositioner av mineralgödselmedel rekommenderas att införas i jorden när plantorna återhämtar sig efter transplantation och aktivt går in i grönska, vilket kommer att indikera en god förankring av växten. Med tanke på tid kommer detta att vara minst 20 dagar av väntetiden och tillämpas endast om alla buskar i trädgården är friska och aktiva i utveckling.

Tidigare, innan mineralgödselmedel appliceras, fuktas jorden ordentligt. Om det efter processen att införa gödselmedel har bildats en film på jordytan, lossnar jorden efter några timmar. Det är mycket viktigt att observera doseringen av oorganiska tillsatser, eftersom ett överskott av en lösning eller en överskattad koncentration av en utspädd substans kan leda till motsatt effekt.

gödningsmedel i en påse

Det bör inte tillåtas att, med rotmetoden för applicering av förband, faller mineralblandningen på växternas gröna toppar - bladen, vid kontakt med sådana lösningar, täcks med nekrotiska sår, och blommorna faller av.

"För" och "mot" användning av gödselmedel i trädgården och grönsaksträdgården

Organisk gödningsmedel är mindre kontroversiella när det gäller agroteknisk användning, även om deras överskott och otillbörlig användning, närmare undersökning, med hänsyn till jordens och klimatets natur, medför lika katastrofala konsekvenser för grödan. Nackdelen med mineraltillsatser relativt organiska ämnen är bara att när de avviker från appliceringshastigheterna i riktning mot ökad koncentration tenderar de att samlas i jorden och ändra dess kemiska sammansättning.

Dessutom blockerar mikroelement, i sammansättningen av komplexa mineralgödselgödsel, med en analfabetisk kombination fullständigt möjligheten för grödor och kan till och med förnedras marken under lång tid.

Å andra sidan, med ett rationellt tillvägagångssätt för mineralgödsling, ökar utbytet av befruktade grödor flera gånger, skörden av frukter förekommer tidigare än standardbetingelserna, och fruktens utseende och smak kännetecknas av den maximala korrespondensen med indikatorerna för grödans variation.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa