Hur man gräver och skördar potatis med en bakomgående traktor

Potatis anses vara en av de vanligaste grönsaker som odlas av trädgårdsmästare i sina sommarstugor. Att odla en stor potatisskörd är bara halva striden. Efter odling är det också nödvändigt att korrekt samla de mogna rötter. Det är svårt att gräva manuellt, och det är därför många föredrar att gräva potatis med en bakomgående traktor. Denna metod är mycket enklare än att använda en bajonetspade eftersom du helt enkelt måste använda kultivatorn för att skörda grödan.

Innan du börjar skörda på detta sätt bör du bekanta dig med funktionerna i att använda bakgående traktor.

Fördelar med att gräva potatis med en bakomgående traktor

Vissa grönsaksodlare vägrar att gräva ut potatis med en bakomgående traktor, eftersom de är rädda för att förstöra potatisskörden. Sådan rädsla är inte förgäves, eftersom om kultivatoren används fel kan knölar verkligen skadas. Felaktig inställning av minitraktorn resulterar ofta i bortskämda knölar i bitar.

Trots detta har användningen av en bakomgående traktor fördelar, tack vare vilken insamlingen av rotgrödor förenklas kraftigt. Vanliga plussmål inkluderar:

 • Enkel design. Utrustningen har en enkel struktur, vars funktioner är lätta att förstå. Huvudelementet i kultivatoren är en potatisgrävare, som består av en övre fläkt och en metallplog.
 • Enkel installation som en oerfaren person kan hantera utan problem. Även trädgårdsmästare som aldrig har varit intresserade av teknik kan hantera en potatisplockmaskin. För att inte skada rotgrödorna under skörden räcker det att justera plöjt djupet, som ansvarar för att gräva ur knölarna.
 • Minska fysisk aktivitet. Motoblock-tåget gräver potatis av sig själv, på grund av vilken fysisk aktivitet minskar avsevärt.
 • Snabb skörd av mogna grödor. Att skörda knölar med en kultivator tar mindre tid än att skörda för hand.

Hur ställer jag in tekniken korrekt?

Innan skörden påbörjas med en kultivator är den förkonfigurerad. Vid installation av utrustning för skörd av potatisrotgrödor ägnas särskild uppmärksamhet åt att justera plogen, som ansvarar för att gräva ut potatis.

teknikens attityd

Först justerar du avståndet som plogen går i jorden när du gräver. Det räcker med att ställa in djupet lika med storleken på en spade bajonett. Om du ställer in ett mindre avstånd, kommer du att skada rötter när du gräver potatis ur marken med en motoriserad kultivator.

De bultar som finns mellan låset och plogtangen ansvarar för att justera djupet.När du har lossat bultarna kan du flytta plogen självständigt upp eller ner.

Efter justering av djupet justeras fältbrädans lutningsvinkel relativt markytan. För att justera vinkeln måste du använda skruvhandtaget. Vid justering skruvas handtaget bort tills kortet är helt plant på marken. Därefter vrids handtaget i motsatt riktning så att den bakre delen stiger 2–5 cm över marken.

Gräva potatisar med en bakomgående traktor

Nybörjare som inte tidigare varit med på att skörda potatis med en bakomgående traktor har ofta problem när de använder en sådan kultivator. Därför rekommenderas att du bekanta dig med funktionerna i att använda sådan utrustning i praktiken i förväg.

gräva med en bakomgående traktor

Först måste du rensa området med odlade potatis från skräp, löv och ogräs. Du kan också använda en kultivator när du rensar ogräs. För att göra detta placeras en speciell hiller och två rippor på utrustningen, varefter du kan lossa jorden mellan raderna. Det är nödvändigt att lossa jorden med en bakomgående traktor i gångarna för att inte skada potatisen.

När raderna är klara kan du börja skörda. Vid grävning av potatis med en kultivator skördas grödan genom en rad. Därför, efter att ha samlat knölarna i den första raden, börjar de omedelbart gräva upp den tredje. Detta görs för att:

 • skada inte oavsiktligt den grävade grödan med hjul, som ofta hamnar mellan raderna efter grävningen;
 • Den bakomgående traktorn var lättare att kontrollera och ledde inte till sidan.

skörd

Om du följer detta enkla schema kan du samla potatis från fem tunnland på 35-40 minuter.

Variationer av potatisgrävare

För att gräva potatis med en bakomgående traktor används olika typer av potatisgrävare. Vid skörd används enkla hemmagjorda modeller och fabriksodlare som oberoende gräver, samlar och transporterar den skördade grödan.

Fabrik

Ofta används fabriksmodeller för att gräva upp potatisrotgrödor, eftersom de är av bättre kvalitet. Enkla modeller tillverkas som ser ut som en vanlig spade med vassa tänder och utan handtag. När man gräver potatisknölar med en bakomgående traktor går tänderna djupare ned i marken och höjer rotgrödorna. Sedan faller alla potatis i marken på tändernas yta och utförs. Modeller med tänder måste finjusteras för att undvika att potatisen skadas vid grävning.

Det finns också mer sofistikerade modeller, tester har visat att de är mer effektiva än enkla modeller utrustade med tänder. Sådana potatisgrävare är utrustade med speciella bälten för att transportera redan grävda potatis till platsen för deras ytterligare lagring.

potatisgrävare på marken

Hemlagad

Ibland har människor helt enkelt inte pengar för en superpotatisgrävare att samla in potatis, och därför försöker vissa göra en sådan produkt på egen hand. Denna typ av arbete verkar svårt för många människor, men i verkligheten är tillverkningsprocessen inte så komplicerad. Personer som tidigare arbetat med svetsmaskiner och metallprodukter kan enkelt göra en hemmagjord grävare med hjälp av ritningar från Internet. För att självständigt skapa en struktur för att skörda potatis behöver du följande verktyg och material:

 • en hammare;
 • svetsning;
 • puncher för att arbeta med metallplåtar;
 • förbrukningsbara material;
 • saxar för metall;
 • skiftnycklar.

Val av rekommendationer

För att effektivt gräva potatis med en bakomgående traktor bör du välja en högkvalitetsgrävare.

Vid valet beaktas typen av bakomgående traktor som grävaren är vald för. Till exempel är potatisgrävare av modellerna "Agro" eller "Zubr" bättre lämpade för lätta motoblock.

Alla andra sorter är inte kompatibla med sådana kultivatorer.

För motoblock är följande modeller mer kraftfulla:

 • KVM-3. Enheten fördjupas till ett djup av 25 cm, vilket gör att du kan dra ut potatisknölar från jorden. Modellen låter dig installera ytterligare knivar för att samla frukt i hård mark.
 • KVM-1. Det används för användning med kultivatorer från företaget "Neva". Liksom KVM-3-modellen är den utrustad med ytterligare fack för knivar.

Slutsats

Att gräva upp potatisrötter är ett mödosamt jobb som alla trädgårdsmästare möter. För att på något sätt förenkla denna process rekommenderas det att använda speciella bakomgående traktorer för skörd.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa