Hur använder man hästgödsel, kumgödsel och fjäderfägödsel som gödningsmedel?

Gödsel från gödsel används ofta när man odlar olika grödor i trädgården och grönsaksträdgården. Det förbättrar den sunda utvecklingen av växten, förbättrar immuniteten och berikar jorden med viktiga spårelement. Hästgödsel anses vara bland de effektiva och användbara typerna av gödsel.

Varför är denna växtmat bra?

Många trädgårdsmästare föredrar hästgödsel. Det är av högre kvalitet än ko, kanin, getgödsel.

Detta förklaras av följande positiva egenskaper:

 • Den innehåller många näringsämnen, särskilt kväve, kalium, fosfor, kalcium. Allt detta komplex av näringsämnen har en gynnsam effekt på utveckling och produktivitet av grödor.
 • Denna typ av organisk förband är lättare, lös, torr och sönderdelas snabbt.
 • Ökar resistensen mot olika infektioner såväl som andra ogynnsamma faktorer.
 • Hästavföring värms upp snabbare och svalnar långsamt (de kan hålla värmen i marken i upp till 2 månader).
 • Bidrar inte till utvecklingen av patogen mikroflora.

Hästgödsel i en skottkärra

Efter införandet av den organiska komponenten mättas jorden med koldioxid, jorden lossas och de saknade mikroelementen fylls på. Samtidigt förändrar det inte jordens surhet, påverkar inte luftens passage och upprätthåller vattenbalansen på rätt nivå.

Humus är ett underlag som tar 3-4 år att sönderdelas. Det är den mest användbara och effektiva gödningsformen. Det har den högsta koncentrationen av näringsämnen som lätt absorberas av jorden. Hästhumus innehåller färre parasiter och skadedjur, sammansättningen kvarstår längre i jorden. Det ser ut som en homogen, smulig brun massa. En annan fördel är bristen på lukt.

Hur man använder det?

Hemma, på basis av hästgödsel, kan du förbereda kompost, såväl som toppföring i form av en flytande lösning.

Hästmungrecepter som hjälper dig att laga ordentligt flytande gödningsmedel:

 • Kompositionen kommer att kräva färska nässlor, som finhackas och fylls med vatten under tre dagar. Hästavföring tillsätts till den resulterande jäsna blandningen i ett förhållande av 1:10. Alla komponenter blandas och lämnas för att infusera ytterligare två dagar. Den resulterande lösningen används för rot- och bladbehandling av växter.
 • För att förbereda nästa gödningsmedel behöver du uppslamning, som späds ut med vatten 1: 6.

En infusion görs ofta av kycklingdroppningar.För 5 liter vatten måste du ta en hink med gödsel. Insistera i två veckor. Träaska, trädblad eller hö kan läggas till lösningen för att öka effektiviteten. Innan vattning rekommenderas att späda det färdiga koncentratet med vatten 1:10.

Följande recept är särskilt lämpligt för bär. Du måste ta en halv hink med gödsel och kycklingdroppar. Komponenterna hälls med en hink med vatten och lämnas för att infusera i två veckor. Innan plantorna planteras grävs jorden, vattnas väl och befruktas. Det färdiga koncentratet späds med vatten i ett förhållande av 1:20.

Det rekommenderas att hälla 1 liter lösning under varje bärbuske. Uppifrån täcks jorden med halm så att kvävet inte förångas och absorberas maximalt.

Färsk

Färsk hästgödsel bör användas för att mata landet, eftersom det i detta tillstånd avger mer värme och näringsämnen. Men färsk gödsel är farligt för den underjordiska delen av växterna på grund av risken för brännskador. Därför är det nödvändigt att applicera gödningsmedel i denna form under höstförberedelserna för nästa år. Om du lägger till gödsel på hösten, kommer det under vintern att ha tid att sönderdelas och förutom fördelar kommer det inte att få med sig något annat.

Att urskilja färsk gödsel från mogen gödsel är lätt i utseende. I en ung sammansättning är ljusa livsmedelsprodukter, såsom halm, sågspån, tydligt åtskilda. Mogen gödsel är mörk i färgen och homogen.

Vid utfodring kan färsk gödsel kombineras med andra komponenter. Från detta ökar fördelarna bara. Det kan kombineras med torv, halm, klippt gräs, fallna löv.

häst i ängen

Semi-mogna

Gödsel anses halvruttna om den har lagrats under rätt förhållanden under cirka 6 månader. I gödsel av denna typ är organiska rester nästan osynliga, gödselens färg är mörkbrun. De matas grönsaker, bär och blommor. Det rekommenderas att införa halvruttna avföring i jorden i halvflytande form under grävningen. De kan bära det översta lagret på jorden.

Väl ruttna

Denna typ av gödsel är en homogen massa, mörk färg. Det är mycket lättare än färskt. Det är användbart för gödsling av marken och som grund för plantering av plantor. Idealisk för många grönsaker, fruktträd och trädgårdsblommor.

Humus

Välruttad gödsel (som har lagrats i minst 3 år) passerar in i slutfasen av nedbrytning - humus. Detta tillstånd av organiska ämnen är det mest användbara för alla växtarter. Kompositionen ser ut som en smulig konsistens, en brun nyans med små fasta partiklar. Om humus lagras i mer än fem år förlorar det alla dess värdefulla egenskaper.

Det är bättre att lägga ruttad gödsel i marken under höstbearbetningen, men den kan användas som underlag för ett plantorunderlag. Ett välruttat underlag späds med vanlig jord 1: 2.

Gödselkomposition i granuler

Det är enkelt och enkelt att bearbeta sängarna med hästgödsel som produceras i granulat. I den här formen kan du köpa gödselmedel i en specialaffär.

Gödseln förvandlas till granuler med en speciell teknik. Den krossade, homogena massan med avföring upphettas till 70-75 grader. Sedan blandas det med hackat halm och torkas. Sedan leds den genom en apparat som bildar granuler och fortsätter till slutlig torkning. 100 kvm m. Ta vanligtvis 15 kg gödselmedel.

Som ett resultat innehåller bearbetade granuler endast naturliga ingredienser såsom vatten, kväve, fosfor, kalium, kalcium och organiskt material.

hästgödsel i granulat

Vad skriver trädgårdsmästare i recensioner om det färdiga granulära gödningsmedlet?

Du kan hitta många recensioner om hästgödsel, gödsling och hur man applicerar den. De är alla mestadels positiva. Många noterar att den inte har en skarp, obehaglig lukt och är bekväm att förvara.Nackdelen är det pris som är högre än normalt gödsel.

Från recensionerna: ”Eftersom gödningsmedlet är torrt räcker det ett stort antal gånger. Torra granuler måste fyllas med vatten under en dag. Därefter blandas och kan appliceras på sängarna. Jag märkte att växternas tillväxt förbättras avsevärt, de blir stora och kraftfulla. Frukterna är stora, saftiga och välsmakande. "

”Jag tar bara hästgödsel för mina grönsaker i trädgården och blommor i trädgården. Mycket bekvämt att använda. På kvällen fyller jag granulerna och på morgonen är lösningen klar. Jag märkte att jag särskilt gillar gödsling av jordgubbar, gurkor och rosor. På de bäddar där rosor växer läggs granulerna ut direkt under mulchskiktet. Blommhattarna är enorma och doftande. "

”Det är bättre att inte använda färsk hästgödsel. Han måste värma upp i minst två år. Och även efter det är det bättre att späda med vatten och låta det vandra under en tid. Nyligen brukade jag använda gödningsmedel i granulär form. Det är väldigt lätt att laga, ta in och det finns inget behov att vara rädd för att rötter kommer att skadas. Paketet innehåller detaljerade instruktioner om hur man avlar granuler för en viss växt. "

Hur använder man det på rätt sätt?

För alla grödor och eventuell jordkomposition är appliceringsgraden nästan densamma - per 1 kvm. m. ta högst 6 kg gödsel. Det finns vissa regler för hur och när man ska gödsla en planterad växt. Tips hjälper dig att få ut mesta möjliga av formuleringarna utan att orsaka skada.

Om hästavföring ska föras in under hösten, så läggs den färsk ut på platsen efter att ha samlat hela grödan. Skikttjockleken bör vara cirka 48 cm. Överst ska täckas med ett skikt av halm och täckas med jord, med ett skikt på cirka 33 cm. Gödningsmedel är 700 g per 100 kvm. m.

För markgödsling under våren kan färsk gödsel endast användas för grödor som har en lång odlingsperiod, till exempel potatis eller kål. I andra fall används en flytande formulering.

Du kan lösa upp 2 kg gödsel, 1 kg sågspån i en hink med vatten och låta infunderas i 2 veckor. Innan applicering på bäddarna späds den resulterande lösningen med vatten i förhållandet 1: 6.

hästgödsel i en påse

För potatis

Örtgrönsaker, inklusive potatis, svarar bra på hästgödsel. Den färska sammansättningen föras in på hösten till platsen där den ska plantera potatis på våren. Du kan använda en semi-rutten komposition. Eftersom knölarna utvecklas långsamt kan det läggas till på våren. Konsumtionshastigheten är 5 kg per 1 kvm. meter. Du kan hälla gödningsmedel direkt i hålet där knölen planteras.

För bär

Hästgödsel är idealisk för utfodring av bär. För detta hälls gödseln med vatten och lämnas för att infusera en dag. Sedan måste du späda den färdiga lösningen med vatten i förhållandet 1:10.

Den första utfodringen av bär bör utföras på våren under bildandet av äggstockar på buskarna. Andra gången rekommenderas att lägga till kompositionen efter skörden så att buskarna fylls med näringsämnen. Strax före frost sprids hästgödsel mellan rader och lämnas i detta tillstånd fram till våren. Under denna tid har färsk gödsel tid att överhettas och den kan återanvändas.

Torra hästgödsel kan också användas när man planterar bär. De somnar bara på den förberedda webbplatsen. Med hjälp av kompost kan du mulcha inte bara bär, utan också andra trädgårdsväxter mellan raderna. Mjölkens tjocklek bör vara 8 cm.

För rosor

Rosor är favoritträdgårdsblommor som kompletterar landskapsdesignen på sajten. Under deras tillväxt på våren behöver de mycket kväve, som är rikt på hästgödsel. Införandet av färsk gödsel genomförs under hösten samtidigt som hilling. Och på våren får busken alla nödvändiga näringsämnen i sin helhet. Återgödsling är tillåten under den aktiva blomningperioden.

Hur sparar jag?

För att alla värdefulla komponenter och egenskaper ska bevaras i gödseln måste du veta hur du lagrar den korrekt. Det finns två huvudsakliga sätt att lagra hästgödsel.

Det är bättre att använda en kalllagringsmetod. I detta fall förlorar underlaget mindre näringsämnen och överhettas inte. Det är nödvändigt att förbereda ett djupt hål, där botten, där halm, torv, hö, sågspån är cirka 25 cm tjockt läggs ut. Sedan finns det ett gödselslag, torv placeras ovanpå och täckt med jord. Sådana lager kan växlas tills gropen är fylld. Uppifrån täcks alla komponenter med folie.

Det finns ett annat sätt - varm lagring. Gödseln lagras löst i en hög. På grund av luftinträngning utvecklas mikroflora aktivt. Dessutom förångas de flesta näringsämnen efter 5–6 månader av sådan lagring.

Gödningsmedel appliceras ofta på jorden under hösten, när hela skörden skördas. Höstfodring är mycket mer användbart än vårfoder eftersom alla näringsämnen har tid att blanda med jordkomponenter.

färsk hästgödsel

När kan inte användas?

Utifrån recensioner från erfarna trädgårdsmästare finns det fall då hästgödsel inte rekommenderas att användas:

 • Om en svamp blomstrar på gödningsmedlet ökar risken för reproduktion av patogener. Dessutom förlorar den sina uppvärmningsegenskaper.
 • Det rekommenderas inte att använda det i fallet när jorden är tät på platsen. Gödseln sönderdelas långsamt och skadliga ämnen kan frigöras som skadar rotens utveckling.
 • Kan inte appliceras på jorden senare än två veckor före skörden. Om denna regel inte följs, kommer ett stort antal nitrater att samlas i frukterna.
 • Endast högkvalitativ, beprövad gödsel eller granulär gödsel ska införas i hålet för att plantera potatisknölar, annars ökar risken för överföring av skorper.
 • Applicera inte färsk gödsel under växternas rötter.

Vid användning av hästavföring är det nödvändigt att observera förbrukningsgraden och frekvensen av att införa den organiska komponenten i jorden. En överdos kommer inte bara att vara gynnsam utan kan också skada växten.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa