När kan du gräva unga potatisar efter blomningen?

För en nybörjare arbetar potatisbäddar i nästan varje grannlott en illusion att odling av grödor är en uppgift för varje nybörjare. En sådan bedrägeri varar dock exakt tills tiden kommer när du behöver gräva potatis och faktiskt ta reda på alla de ansträngningar som spenderats.

Erfarenheterna från erfarna ägare av personliga tomter visar - även efterlevnad av alla regler jordbruksmetoder för att odla potatis, utesluter inte förlusten av en gröda endast på grund av bristande överensstämmelse med tidpunkten för skörden och felaktig förberedelse för detta sista skede av alla manipulationer.

Faktorer som påverkar mogningen av potatis

Handböckerna för jordbrukstekniker visar genomsnittsdata för tidpunkten för grävning av potatis, vilket motsvarar klimatfunktionerna i centrala Ryssland - det är ungefär 17-20 augusti till 10-15 september. Det är emellertid nödvändigt att hålla sig till dessa termer med ett öga på ett tillräckligt stort antal ytterligare faktorer som avsevärt kan förflytta perioden för potatisberedskap för grävning i en eller annan riktning.

Potatismognadstid beror på följande villkor:

ung potatis

 • utvecklingsfunktionerna hos en viss potatissort - för att ta reda på detaljerna om planteringsdatum och perioden när du behöver gräva potatis måste du kontakta säljaren av utsädesmaterial;
 • den tid fröet planterades i marken - än tidigare utsädepotatis sänktes ner i hålen, desto tidigare och gräv;
 • graden av vård, närvaro eller frånvaro av gödsling - applicering av gödselmedel som överstiger normen medför en kraftig ökning av toppens gröna massa till skörden, men fullständig frånvaro av ytterligare gödsling kommer att påverka skörden negativt, för då kommer det nästan ingenting att gräva;
 • jordens kvalitativa sammansättning under potatisen - ju fattigare jorden, desto snabbare är knölarna redo för grävning, men desto sämre skörden;
 • mängden fukt som bibehålls i jorden - i övertorkad jord kommer knölarna att mogna en eller en halv vecka tidigare än förfallodagen, men de kommer att vara små och sällsynta.

Det är viktigt att komma ihåg att till och med den samtidiga planteringen av flera potatisvarianter som liknar mognad inte betyder att skörden kommer att äga rum samtidigt.

mogna potatis

Tecken på mogna potatis

Det är inget fel med att gräva upp några kilo potatis till middagen några dagar innan den når full mognad - det finns älskare av en så mycket ung och lite omogen rotskörd. En annan sak är att gräva potatis för framtida lagring.Här är det viktigt att definiera specifikt "den dagen", som av alla indikationer kommer att indikera kulturens optimala mognad.

Potetmognadstecken gäller för alla grödor:

frömaterial

 • Utseendet på den gröna massan (toppar) av potatis. Du kan titta noga på tillståndet för den lövfällande delen av busken med början från 65 dagar från uppkomsten av skott - under denna period visar topparna de första tecknen på vissnande. På 85–95 dagar, när topparna blir gula, kan du redan planera att skörda.
 • Typ av potatis. För att bedöma denna faktor måste du gräva 2-3 potatisbuskar i olika änder av trädgården och ta bort ett par rotgrödor från varje växt. Det är enkelt att bestämma knölens tillstånd - du måste gnida potatisen med fingret med ansträngning, och om skalet inte når fingret är det dags att gräva grödan.
 • Egenskaper på markytan runt buskarna. När de mogna potatisarna kommer att expandera jorden runt rotsystemet kommer marken under busken att spricka och höjas till en hög.

För att förstå om du redan kan gräva potatis, bör du använda andra trick. Du måste släppa lite jodalkohollösning på knölskäret - det ska bli blekt lila. Ett annat säkert tecken på en grödes beredskap att skörda är att gräva upp en buske och hålla den i topparna med ena handen, med den andra riva av knölens botten från rotsystemet. För potatis som har uppnått mognad kommer de att tas bort utan ansträngning.

tecken på åldrande

Väderprognos och skörd

Potatis mognar snabbast under perioden med stark sommarvärme, och om vi tillfogar tillfällig vattning till faktorn för långvarig värme förskjuts skördetiden vanligtvis till det första augusti-decenniet. När väderprognoserna indikerar närvaron av långvariga regn är det bättre att påskynda mogningen av potatis med någon av de tillgängliga metoderna och ha tid att gräva upp rötter innan vattnet rinner på marken.

De mest gynnsamma förhållandena för grävning av potatis kommer när lufttemperaturen inte är lägre än 13 och inte högre än 18 C, och vädret är soligt. Således blir skörden av potatis smidigt till en snabb torkning av knölarna.

skörd

Hur påverkar sorten modningsperioden?

Det är mycket viktigt att välja rätt potatissort för plantering, inte så mycket fokuserat på det utlovade utbytet, utan på graden av anpassning av sorten till de specifika klimat- och väderförhållandena i regionen. Det är känt att dela in alla kultursorter i fem kategorier:

 • En tidig mogen art som låter dig skörda så tidigt som 60 dagar från plantningsdagen.
 • Medium tidiga arter, mognar ungefär 70 dagar.
 • En mitt i säsongen som låter dig gräva potatis 90 dagar från plantering.
 • Medium sena arter, mognar på dag 100.
 • En senmogen art som förbereder sig för skörd efter 100 dagar från plantering.

tidigt mognad

Det är tydligt att det i centrala Ryssland är orimligt att välja sorter som tillhör de två sista mognadskategorierna - de är mer lämpade för den södra regionen. Också för våra landsmän i den tempererade klimatzonen är det irrationellt att sluta välja super tidiga sorter av potatis - knölarna har helt enkelt inte tid att få tillräckligt med solvärme och kommer att vara dåliga i vitaminsammansättningen.

Skörden för skörd

Det enklaste sättet att samla potatis är att använda en speciell teknik - en bakomgående traktor, men inte alla har råd med sådan utrustning, och den är främst tillämplig i förhållande till stora områden och inte flera bäddar inom en personlig tomt. I vanliga dachor skördas knölar manuellt med hjälp av en pitchfork eller en bajonetspade.

sen mogen utsikt

Med hjälp av vilken mekanisk metod som helst, bör man ta itu med en viss procentandel av "avvisningar" - skadade potatis, varav de mest intakta omedelbart ska återvinnas och kraftigt skurna sådana - kastas i en kompostgrop för att ruttna.Minsta mängd avfall erhålls när potatisen skördas på lätt jord. I detta fall avlägsnas rotsystemet helt från marken med ett tryck på en gaffel eller en spade och kräver inte upprepad nedsänkning av ett skarpt verktyg i marken.

Regler för drift av bakomgående traktor

Om hela grönsaksträdgården, som ges för odling, tar 1-3 väv, köp en enhet med en kapacitet på mer än 3 liter. med., irrationell. Det är inte svårt att gräva potatis med en sådan anordning - du måste fördjupa det spetsiga elementet i mekanismen i marken och följa apparaten, hålla den på trädgårdslinjen.

mekanisk metod

Bör vara i förväg, redan innan plantera potatis, för att bestämma metoden för att samla in en bra skörd, eftersom för manuell grävning av knölar avståndet mellan raderna med buskar inte spelar någon roll, men för rörelsen av den bakomgående traktorn bör den vara minst en och en halv av apparatens kropp. I alla fall bör avståndet mellan raderna inte vara mindre än 45 cm, och fördjupningen av de nedre knölarna tillåts med 20-25 cm.

Att gräva potatis med hjälp av en bakomgående traktor med medelkraft kräver flera gånger mindre tid uteslutande på manuellt arbete. När man arbetar på en tomt tillsammans (den andra personen följer mekanismen och plockar potatis från marken) tar det i genomsnitt 10 minuter per hundra kvadratmeter trädgården.

gräva potatis

Gräva för hand

Det är bäst att gräva potatis för hand med en hallon, men om marken inte är för viskös och tung, kommer en bajonetspade också att göra ett bra jobb, men det rekommenderas strängt att inte bryta jordklodorna där rötterna gömmer sig med den. Grävningstekniken är extremt enkel:

 • på ett avstånd av 15–20 cm från busken, verktyget i en vinkel på 30 kastar sig ner i jorden, följt av pressning på spade- eller höjdfiskens eftergivningar och höja klossen något över marknivån;
 • därefter bör busken fast greppas av topparna och dras upp, tills den är helt avlägsnad från marken;
 • om topparna är torra och lätt går sönder eller marken är för snäv och inte släpper ner rhizomen prickad med knölar, måste du noggrant gräva i busken på andra sidan och vända ut jordskorpan tillsammans med rotgrödorna.

gräva för hand

Vid bra torrt väder är det nödvändigt att omedelbart sortera potatisen i ätliga knölar och fröknölar som är för små för mat. För att göra detta måste du sprida två fyrkanter av polyeten nära trädgårdsbädden och släppa stora rotgrödor på en av dem, och små på den andra. Potatis skurna eller skadade av insekter tas bort i en separat hink.

Varför behöver du gräva upp potatis i tid?

Det finns många skäl att vara försiktiga med planterings- och skörddatum, och det handlar inte bara om den utmärkta smaken av väl mogna potatis. Fortsätter att odla växter efter början av regnperioden för att "föra" knölarna till en större storlek, riskerar trädgårdsmästaren att förlora hela grödan, för vid temperaturer över 10 Med de oavbrutna regnen, visnade det, var det, topparna på potatisbusken grönar igen, och rötterna börjar spira.

stor storlek

En annan fara för överexponering av potatis i jorden ligger i de tidiga höstfrostarna. En eller två frostiga nätter som täckte marken med rimfrost minskar risken för skördsäkerhet på vintern med 70%. Sådana knölar, efter att de tagits bort från jorden, börjar snabbt ruttna och när de kokas ger en obehaglig sötaktig smak.

Uppskjutningen av skördetiden till en tid tidigare än den borde vara enligt potatissorten innebär inte något gott.

Omogna knölar har en lägre smak, vattnig massakonstruktion. Innehållet i vitaminer och mikroelement i dem är mycket lägre än i en mogen kultur, vilket avsevärt minskar produktens näringsvärde. Dessutom, i omogna rotgrödor, är skalet för tunt och lätt skadat, därför kan potatis som grävs ut utan att ta hänsyn till tecken på mognad inte lagras och lämpar sig endast för konsumtion under den första veckan eller två efter att ha grävts upp.

potatisvarianter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa