Hur man gör en potatisgrävare för en bakomgående traktor med egna händer?

Människor som bor på landsbygden och sommarinvånare skördar potatis varje år. Denna process är ganska tidskrävande, särskilt om du gör manuell rengöring. För att förenkla insamlingen av potatis köper många specialpotatisgrävare för bakomgående traktorer. Vissa ägare vägrar emellertid ett sådant köp och försöker göra en sådan design på egen hand. Innan den gör-det-själv-potatisgrävaren är gjord, är det dock nödvändigt att bekanta dig med typerna av grävare och särdragen vid deras tillverkning.

Utnämning

Innan du skapar en potatisgrävare måste du studera mer i detalj, det här verktyget används för det. Denna redskap bör användas tillsammans med en bakomgående traktor. Det används för att gräva upp potatis och gräva mark i åkrar och hushålls tomter.

Potatisgrävarens huvudfunktion är att separera knölarna från jorden och lägga dem på marken. Det är därför många grönsakstillverkare och jordbrukare köper eller tillverkar egna sådana apparater innan skörden.

Olika sorter

Varje potatisgrävare för en minytraktor är gjord för att lossa jorden och gräva potatisknölar på ytan. Trots det faktum att alla potatisgrävare för en bakomgående traktor har samma funktion kan sådana konstruktioner fortfarande skilja sig åt. Det finns flera typer av grävare som du kan göra själv eller köpa i en butik.

gör en potatisgrävare

Vibrerande eller rumlande

Den smulande potatisgrävaren är gjord av en vibrerande sil och en ploughshare. Den vibrerande produkten har en ganska enkel funktionsprincip. Under drift placeras grävaren i jorden och tar gradvis bort de mogna knölarna därifrån. Tillsammans med jorden faller de på en sil för att skaka av onödig jord. En sådan potatisgrävare har en allvarlig nackdel - det är mycket svårt att göra det själv.

potatisgrävare för bakomgående traktor

Enkel eller fan

En sådan fläktpotatisgrävare för en minitraktor har den enklaste designen. Den är gjord av en plog som du behöver fästa flera pilar på. Vid skörd med en motorodlare med en enkel grävare installerad kommer plogen att gå djupt ned i marken och de grävda knölarna börjar höja sig längs sina stavar. Fördelarna med denna grävare inkluderar dess mångsidighet. Det kan installeras på alla modeller av motoblock och minitraktorer.

gör det själv

Transport

Potatisgrävare av transporttyp är perfekt för motoblock av en sådan modell som "Neva" och därför är det nödvändigt att använda den med dem. Utformningen av en sådan grävare är mycket enkel och består endast av en mobil transportör och en andel. Transportören har en speciell krok som håller fast knölarna och hjälper till att skilja dem från marken. Transportgrävaren för potatis bör endast användas i områden med tung jord, eftersom denna modell inte gräver ut knölar väl från jord med låg densitet.

transport typ

Hur man gör en potatisgrävare med dina egna händer

Innan du gör en potatisgrävare för en bakomgående traktor med dina egna händer, måste du läsa instruktionerna för att tillverka sådana produkter. Först bör du bekanta dig med listan över verktyg som kommer att vara praktiska för att skapa en manuell potatisgrävare. För att göra en hemgjord potatisgrävare behöver du:

  • muttrar med bultar;
  • förstärkta stavar;
  • järnplatta;
  • gravör;
  • svetsning;
  • bulgarian;
  • metallhörn.

muttrar med bultar

Ramskapning

Grunden för den hemlagade produkten för en bakomgående traktor eller en traktor är ramen för en potatisgrävare. För att skapa en kvalitetsram måste du bekanta dig med de grundläggande stegen i skapandet.

metallhörn

Fäst rektangelsvetsning

Fixeringsrektangeln bildar hela enhetens ram och måste därför göras mycket noggrant. För att göra ramen behöver du ett fyrkantigt järnrör som är minst fyra meter långt och cirka 50 cm brett. Det är skäret i fyra olika delar, varav två ska vara 100–120 cm långa, och resten 80–90 cm. Alla skurna rör är svetsade på detta sätt för att skapa en rektangulär design. Efter svetsning bör handslipning av kanterna göras för att ta bort vassa hörn.

hemlagad

Jumperfäste

Potatisgrävaren för den bakomgående traktorn måste justera lutningsnivån och det är för detta en jumper installeras för att montera specialstänger. Den är monterad i mitten av en rektangulär ram. På motsatt sida installeras två små rör med en längd av högst 10 cm och en diameter på 25 mm. Rören är monterade på ramen så att hjul kan fästas i dem i framtiden. De installeras från utsidan av ramen i ett av dess hörn. Efter montering av rören görs små hål med en diameter på 10-15 mm i var och en av dem med en borr.

monteringsrektangel

Installation av vertikala rack

För att en gör-det-själv-potatisgrävare för en bakomgående traktor ska ha en mer pålitlig ram, måste flera vertikala ställningar fästas på ramen. Först måste du dra tillbaka från överkroppen 5-10 cm längs ramen och svetsa en liten metallfyrkant 35x35 cm vinkelrätt mot den. Sedan måste du dra tillbaka 15 cm från den och fästa järnhyllor 30-35 cm långa. Som ett resultat ska den färdiga strukturen se ut som en inverterad trappa.

överliggande fixering

Rackanslutning

Det sista steget i att skapa den ram som potatisgrävaren för traktorn består av är att ansluta stolparnas kanter. För detta rekommenderas det att använda 0,5 mm metallremsor. Var och en av dessa remsor är svetsade till stolparna i en vinkel på 45 grader, varefter deras kanter binds samman. Den färdiga strukturen kommer att ha formen av en triangel.

anslutning av stativer

Ralo och tonad bräda

När du är klar med ramen kan du börja skapa det tonade brädet och samlingen. Dessa tillverkade delar av potatisgrävaren för den bakomgående traktorn används för att gräva ut knölar från jorden och rensa dem från marken. För en oerfaren traktorförare och trädgårdsmästare kan det vara mycket svårt att skapa sådana element. Därför måste du bekanta dig med särdragen vid deras tillverkning innan du börjar arbeta.

tonade ombord

Rala svetsning

För att skapa detta element med dina egna händer måste du göra två små hål i en liten järnplåt med måtten 30x30 cm för installation av M12-bultar. De måste också göras i vart och ett av racken på ett avstånd av cirka 45 cm från botten. När alla hål är förberedda kan du skruva fast metallplåten.

Sedan, på motsatt sida, placera en annan järnplåt. I detta fall används metall med måtten 60x30 cm och en tjocklek på 0,5 mm. I mitten av det bifogade arket måste du slå den väl med en pulka 2-3 gånger för att bilda en kon.

svetsral

Pitched board svetsning

En anordning för grävning av potatis måste nödvändigtvis ha en lutad bräda och därför är det nödvändigt att börja göra det efter svetsning av ral. För att skapa en tonad skiva måste du förbereda en kvist med en diameter på 10-15 mm och en längd på cirka en meter. Den ena kanten av den är svetsad till den nyligen skapade ral, och den andra borde gå längre än basen på potatisgrävaren för den bakomgående traktorn.

Det finns tillfällen då den svetsade kvisten börjar vingla starkt och du måste skapa ytterligare stöd för det. För att göra detta svetsas en stigare 25-30 cm lång i slutet av ramen och sedan fästes ett fyrkantigt rör på stigaren, till vilken tre stavar måste svetsas för att säkerställa ytterligare stabilitet i strukturen.

grävningsanordning

Installation av justeringsstavar

En hemmagjord potatisgrävare för en bakomgående traktor måste vara utrustad med justeringsstavar. De är installerade så att du i framtiden självständigt kan justera lutningen för varje installerad stång. De måste monteras på det första tvärelementet på produktramen. För att minska lutningsvinkeln måste den installerade stången lossas så att stavarna börjar skjuta ut. För att öka vinkeln måste du skruva tillbaka stavarna.

justeringsstavar

Hjulmontering

För att potatisgrävaren som är fäst vid bakomgående traktor ska röra sig bättre på platsen är det nödvändigt att installera flera hjul på den. För att göra detta kan du använda valfritt hjul från skottkärra, vars bärförmåga inte bör överstiga hundra kilo. Ett fästelement måste svetsas på varje hjul och installeras i potatisgrävaren.

hjulmontering

Slutsats

Gräva potatis varje trädgårdsmästare är engagerad i att odla grönsaker på sin webbplats. Det är ganska svårt att göra detta manuellt, och därför använder många speciella potatisgrävare för bakomgående traktorer. För att skapa en sådan struktur själv måste du bekanta dig med steg-för-steg-anvisningarna för att göra grävare.

självständigt skapa

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa