Hur kan man spara och odla potatis om trädgården översvämmas i en regnig sommar?

Hur man odlar potatis under en regnig sommar och får en bra skörd? Vad måste göras för att bevara växter och knölar? Potatisälskare har tänkt på detta länge. Det finns vissa tips för att hjälpa till med dessa problem.

Fukt och potatis

Växten i sig är mycket fuktälskande. Men överskottsfuktighet kan leda till massiv grödaförlust. Kraftig nederbörd skadar potatisen så mycket som torka. En sommarinvånare bör beväpna sig med kunskapen om hur man kan hjälpa växter, ta hand om dem och bevara produktiviteten.

Den första vattningen utförs först efter att plantorna förekommer ovanför marken; tidigare bör detta inte göras. Groddarna får allt de behöver av knölen som används vid plantering.

ruttna i potatis

Med brist på fukt slutar rötterna växa, stjälkarna börjar torka. Därför bör vattningen inte ske enligt schemat, utan baseras på väderförhållandena.

Bestäm om du behöver vattna potatis just nu hjälper en enkel kontroll av jordfuktighetens djup. Om det är 6–7 cm, sedan vattna växterna.

markfuktighet

Det är vettigt att vattna omedelbart efter de senaste regnen, det är inte tillrådligt. Det är nödvändigt att säkerställa en riklig mängd fukt under inställningen av knopparna och blomningen. Det är nödvändigt att bibehålla fukt även efter att växten har bleknat. Det bör komma ihåg att minskningen av fukt har en skadlig effekt på rotgrödorna hos vissa sorter, de spricker.

regnen strömmar in

Hur man sparar en potatisskörd under en regnig sommar

Bevarande av skörden i olika perioder av växtsäsongen:

  • Hur odlar du knölar om regnet har förvandlat trädgården till ett fast träsk? Rotgrödor har ännu inte grodd och platsen är översvämmad. Vilka åtgärder måste vidtas? Troligen har de flesta knölarna ruttnat i marken, lukten kommer att locka skadedjur, då allt annat som kan överleva efter översvämningar hotas. Ruttna grönsaker måste tas bort efter att området har torkat lite. Nya rötter planteras i stället för det saknade fröet.

skörd bevarande

Potatis har en negativ inställning till förekomsten av en skal som bildas efter regn. Otillräcklig lufttillförsel till knölen kommer att leda till ruttn och efterföljande försämring.

  • Ytterligare omsorg är att kontrollera fukt under tillväxt. Om det regnar efter att växten blommat (efter 3-4 veckor) kan du ta bort topparna. Många sommarinvånare säger att fruktens hud inte mognar och förblir mjuk och att du inte kan äta sådana frukter. Detta är en felbedömning. Detta kommer inte bara att påverka växten och rotgrödorna, utan kommer också att hjälpa till att rädda skotten från utvecklingen av sen blight efter långvariga regn.

negativ attityd

I händelse av att stjälkarna är kvar kommer de säkert att påverkas av sjukdomen och regnet kommer att tvätta bort alla djurparker i trädgården, de kommer att falla på knölarna. Sådana potatis kan inte kallas friska längre. De klippta topparna, under regnet, tillåter inte växten att smittas, och det kommer inte att vara möjligt att bränna den utan att använda den för något syfte. Täck till exempel de växter som finns kvar på vintern på platsen. Och rotgrödorna själva kommer att växa en normal tjock hud i marken inom 1-2 veckor och är redo för skörd.

  • Lagring. En grönsak som skördas i regnigt väder, detta gäller också potatis som odlas under en regnig sommar, behöver inte tas omedelbart till förråd. Det ska torkas noggrant i ungefär en månad.

slagen av sjukdom

Det är möjligt att rädda grödan om översvämningar inträffar, men det är en komplex och svår process. Det beror allt på sommarinvånarnas flit och hårda arbete.

Förebyggande åtgärder

Sommarbor har kämpat med den här svampen länge. De kom med metoder för att plantera potatissom kan minska effekten av överskottsfuktighet:

  1. Plantering i höga sängar. Potatis som odlas under sådana förhållanden blir inte så mycket våt. Ett dräneringsskikt appliceras vid kanten av åsarna, dess sammansättning bestäms av jordens egenskaper.
  2. Potatisarna planteras i dubbelsängar, som rakas mycket högt. Planteringsdjupet är bara 6–8 cm, radavståndet är stort. Gradvis, under säsongen, är bäddarna trasslade, vilket gör det möjligt för knölarna att utvecklas normalt. Potatiserna själva förblir över marknivån och överskottsfuktighet flödar ner.

höga sängar

Genom att plantera potatis i trädgården på sådana sätt kan du förbättra situationen och spara skörden.

Tips från erfarna sommarinvånare för att lösa problemet

Trädgårdsmästare rekommenderar förebyggande arbete, eftersom det är omöjligt att återuppliva ruttna frukter.

erfarna sommarinvånare

  • Chimär. När potatisvård förebyggande är viktigt. För att få en stor skörd utförs följande arbete. Råg sås på hösten på tomten avsatt för odling. På våren grävs allt upp. Frömaterial, även från hösten, sorteras ut, sorteras noga och revideras flera gånger under vintern. Det skulle vara bättre att plantera knölarna i en hög säng. Mer luft strömmar till rötter och växten blir inte sjuk.
  • Ekaterina. Vi odlade grödor under en regnig period, allt tvättades bort och översvämmades, praktiskt taget reanimerade ingenting. Nu planterar jag allt i höga sängar, så det är säkrare. Den skördade grödan måste noggrant sorteras ut och avvisa alla misstänkta grönsaker. Innan du sätter knölarna i lager kan du damma dem med krita eller träaska. Ingenting kommer att hända med potatisarna, detta kommer att förhindra utvecklingen av råtta och olika skadedjur. Alla rotgrödor bör läggas ut i flera lådor, annars kommer alla angränsande knölar bredvid den som förstör först börjar ruttna. Under vintern kan du sortera potatisen flera gånger, bara göra det mycket noggrant.
  • Svetlana. Potatisbäddar i regniga somrar bör följas mycket noggrant. Det är nödvändigt att ventilera jorden, för detta är ogräs ogräs ogräs, de kramar jorden eller lossnar helt enkelt. Två veckor före skörden, klipps topparna och torkar därigenom jorden och leder alla krafter till knölarna.

översvämmade grönsaksträdgårdar

Skötsel, förebyggande, vård av sommaren bosatt i växterna, detta kommer att hjälpa till att rädda potatisgrödan på regniga sommardagar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa