Hur och var man ska förvara potatisen hemma i en lägenhet

Potatis anses vara en unik trädgårdskultur, det finns hundratals rätter och folkrecept med dess användning. Det största problemet efter skörd är frågan om att säkerställa säkerheten. Trots den långa lagringsperioden förlorar knölarna för vissa sommarinvånare inte sina kvalitetsegenskaper, smak och yttre egenskaper. För att få resultatet är det viktigt att veta hur man lagrar potatis korrekt i en lägenhet.

Hur man förbereder potatis för lagring

För att lagra potatis hemma, måste du förbereda knölarna väl för övervintring. För insamling välj soligt väder utan nederbörd. Hälften av lagringsframgången beror på kvaliteten på torkning och val, vilket tar bort skadade och defekta knölar. För att minska fuktnivån efter återfyllningen, ströas potatisen på toppen med ett litet askskikt.

lagra potatis

5 otrygga sätt att hålla potatisskörden i din lägenhet

Potatis lagras inte bara i en källare, utan också i en lägenhet, som inte kräver tid på vägen till garaget. Idag finns det flera alternativ, som var och en gör att du kan spara skörden till nästa skördsäsong.

sätt att spara

Förvaring av potatis i källaren

Förvaring av skördade potatis i en källare är vanligast för ryska medborgare. Fördelen med metoden är förmågan att tillhandahålla en konstant temperaturregim i rummet i området 2-4 C. Denna temperatur i förrådet anses vara optimal för knölarna. Fuktigheten i källaren bör variera från 70% till 85%.

Det är nödvändigt att utesluta inbrott av lätt, i annat fall corned beef, skadligt för människor, kommer att produceras.

Innan du lägger knölarna, rekommenderas det att behandla rummet två gånger med ett intervall på 1 vecka med en lösning av salt eller kalk. Köpta plastlådor används för förvaring, eller potatis läggs med sina egna händer i en låda tillverkad av sig själva. Vid behållarens botten är det nödvändigt att tillhandahålla små slitsar som sträcker sig från 4 till 6 cm för att underlätta bättre ventilation. Innan återanvändning måste lådorna behandlas med en manganlösning och torkas ordentligt.

Ryska medborgare

En utbredd variant av att placera knölar i lådor utan lock. I det här fallet är det nödvändigt att fylla knölarna till ett djup på högst 1,5 m. Vid problem med hög luftfuktighet rekommenderas att lägga golvet i källaren med sågspån, om så önskas, täck det med balkar eller golvplatta.

I korridoren eller ingången

Skörden som lagras på detta sätt tar inte plats i lägenheten och befinner sig alltid i tillgänglighetszonen. För detta görs en låda i vilken potatisen hälls. Temperaturen vid ingången är alltid svalare än huset och varmare jämfört med utetemperaturen, vilket förbättrar knölarnas kvalitet och hur länge de används.

plats i lägenheten

Nackdelarna med denna metod är följande punkter:

 • temperaturbrist, som periodvis stiger och sjunker;
 • kort tid;
 • sannolikheten för stöld;
 • möjliga konflikter med grannarna.

Den här metoden används om du behöver lämna grödan till tidig vår. Utseende och smak förblir oförändrade fram till slutet av februari eller mitten av mars. Optimal för trädgårdsmästare som inte har en källare och överväger möjligheten att organisera en plats för potatis i ingången som ett alternativ.

följande punkter

I en låda på balkongen

En låda för att förvara potatis på balkongen med dina egna händer kan tillverkas av vanliga brädor, som är fästa nära. Två föremål "matryoshka" är gjorda, med en skillnad i avståndet på väggarna på cirka 5 cm. Det resulterande hålrummet är isolerat med skum, sågspån eller annat material med liknande egenskaper. Locket för behållaren är också gjord dubbel och isolerad.

Denna metod är lämplig för förvaring i en glaserad loggia och gör att du inte kan tappa den skördade grödan även i kalla vintrar.

Ofta använder de en speciell hushållskällare som köps i butik. Det är en termisk behållare tillverkad av moderna material och har en elektrisk uppvärmning. Vilken temperatur potatisen tål beror på modell och tillverkare, det finns alternativ för omgivningstemperaturer upp till -40 C. Butiker säljer källare med en volym på 100, 180 och 300 liter, vilket motsvarar antalet 1 till 3 påsar.

gör det själv

Litet lager i kylen

Förvaring av potatis hemma i kylen är lämplig för ett litet antal knölar, och rätt lagringstemperatur bör vara mellan 3 och 5 C. Bekvämlighet och enkelhet i metoden förknippas med flera fallgropar. Följande faktorer anses vara huvudpunkterna:

 • det är inte tydligt i vilken behållare det är bättre att välja lagring: i en plastpåse ger det inte syreåtkomst till knölarna, de börjar dimma och ruttna och smuts spill ut i nätet;
 • det är omöjligt att lagra en stor volym potatis;
 • med långvarig förvaring i kylen börjar processen att omvandla stärkelse till socker, vilket negativt påverkar potatisens smak och utseende.

lager i kylen

På grund av dessa funktioner kan flera kilo potatis förvaras i kylen. Vi rekommenderar att du lager ett lager i högst en vecka, och under denna period måste du äta det.

Förvara potatis i en lägenhet

Husen lagrar leveranser som planeras konsumeras inom en snar framtid. Medeltemperaturen i en standardlägenhet varierar från 20 till 25 C, vilket inte är lämpligt för förvaring av potatis. Det är viktigt att placera det på ett väl ventilerat ställe, annars ruttnar det och får fluor att dyka upp. De vanligaste alternativen är:

 • skafferi;
 • kökselement, möbler;
 • inbyggda garderober.

ventilerad plats

Ofta strävar människor efter att utveckla hallens inredning på ett sådant sätt att det ger lagringsutrymme för grödor och andra föremål i vardagen.

Vilka sorter potatis lagras bäst

Tidiga mogna potatis förstörs snabbt, så dessa sorter används inte för långvarig lagring. För dessa ändamål används arter med medelhög eller sen skörd.

Potatisvarans beskrivning och egenskaper:

långvarig lagring

 • Asterix är en förstklassig europeisk sort, har en mitten sen mognadstid och tillhör kategorin bord, har en röd hud och gul massa, den genomsnittliga vikten av knölar varierar från 65 till 110 g;
 • Atlant är en senmogen sort, har en grov gul hud och ljusgul massa, den genomsnittliga knölvikten är 90 till 199 g;
 • Scarb är en mängd vitryska potatis, har en gul hud och massa, medelvikt från 150 till 200 g.

Potatisens lagringstid beror på många faktorer, och samma potatisvariant kan känna sig bra på balkongen och försämras inte hemma. Det rekommenderas att du provar olika alternativ och experimenterar med olika metoder, temperaturer och den mest optimala metoden.

olika sätt

Vanliga misstag

Förvaring av potatis kräver att ett antal regler följs, där okunnighet kommer att upphäva alla ansträngningar för att odla grödan till ingenting. Att välja rätt potatissort är grundläggande för en framgångsrik lagring. Knölar med en tidig mogningsperiod kan inte väljas för långvarig lagring, även om alla regler följs och "ideala" förhållanden skapas, kommer skörden att vara som störst fram till november, vilket betydligt förlorar sina ursprungliga kvaliteter.

Några av de vanligaste misstagen när man arbetar med potatis inkluderar:

Vanliga misstag

 • urval av råvaror av låg kvalitet - endast friska och utvalda potatis har en chans att överleva under lång tid;
 • placering separat från andra grönsaker - under lagring med rödbetor absorberas fukt naturligt och förebyggande av ruttning av knölar, vilket har en positiv effekt på resultatet;
 • användning av naturliga förhållanden - potatis kräver en speciell temperaturregim och fuktighet, så villkoren i lägenheten passar inte honom;
 • försummelse av skottproceduren - som ett resultat av lagring, knölarna ruttnar, manifestationerna av infektionssjukdomar är möjliga, vilket i slutändan ökar risken för förorening av friska potatis, endast mekanisk överdödning kan eliminera ett sådant problem;
 • innehåll i påsar - metoden tillåter inte att sortera knölarna kvalitativt och innebär inte luftåtkomst, vilket oundvikligen leder till deras förstörelse.

temperaturregim

Vid kontrollsortering tas inte bara infekterade knölar bort från lagringsområdet, utan också de som är i kontakt med dem. Utseendet på en otydlig lukt och små flugor indikerar början av ruttn och behovet av att sortera grödan.

Potatis placeras alltid på ett svalt ställe, annars kommer de att spira snabbt. Miljöns tillstånd är av stor vikt. Hög luftfuktighet och lufttemperatur är det största hotet eftersom frukterna börjar försämras, groddar eller ruttnar.

infekterade knölar

recensioner
 1. Tatyana
  8.08.2018 13:21

  Förra året - förmodligen på grund av användningen av produkten BioGrow - skörden av potatis visade sig vara dubbelt så stor som vanligt, och vi var tvungna att komma med ytterligare alternativ för att placera dem i lägenheten. Jag demonterade skafferi, utrustade det med lådor med luftåtkomst. Det var väl bevarat fram till sommaren.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa