Beskrivning av potatisvaror Ivan da Marya och Ivan da Shura, odling och avkastning

Uppfödare från olika länder har länge arbetat med att utveckla nya typer av grönsaksgrödor och sammanställt en detaljerad beskrivning av den sort som erhållits genom korsning. Potatis Ivan da Marya började planteras i Ryssland redan på 80-talet av förra seklet. I många regioner fick denna sort sina egna namn - Ryabukha, Matryoshka, Little Red Riding Hood, Lisa. Rotskörden fördes till Sovjetunionen under Gorbatsjovs perestroika och ingick i det ryska registret över urvalsresultat som Picasso.

Beskrivning av sorten

Ivan da Marya växer på vilket land som helst men föredrar ljus jord med låg syrahalt. Potatisarna är skyldiga sina vackra ryska namn till deras yttre egenskaper. En sena mogna sort har höga upprätta buskar, under vilka var och en är knuten till 20 knölar:

potatis Ivan da Marya

 • långsträckt form;
 • med gul hud;
 • med fläckar i rosa färg;
 • med små ögon.

En potatis väger cirka 100 gram, det finns nästan 16 procent stärkelse i massan. Den innehåller många vitaminer, spårämnen i form av järn, kalcium, magnesium, selen, kalium. Knölen innehåller lite mindre än 80 kcal. Rotgrönsaken har en behaglig smak, den kokas under värmebehandling.

Växten påverkas inte:

 • potatis kräftor;
 • nematoder;
 • verticillary vissnande.

avlång

Mer än 300 centners potatis grävs från en hektar i olika regioner i Ryssland. Rotgrödorna mognar, 110–135 dagar efter groddarna. Mognadstiden påverkas av:

 • markfunktioner;
 • väder;
 • jordbruksteknik.

Som följer av beskrivningen tolererar Ivan da Marya potatis torka normalt, knölarna lagras perfekt tills nästa skörd, används stekt, kokt, bakad, gå till beredning av soppor, borscht, grytor.

olika områden

Blommor av sorten Ivan da Marya samlas inte i en borste, har en vit nyans och skimmer med en lila färg. Smala, attraktiva knölar säljs snabbt ut på marknaden, de ligger i källaren fram till våren.

Trädgårdsmästare och jordbrukare är glada att odla Ivan da Shura, en sort som uppföddes av Kaluga-uppfödare. Rotgrödor av denna sort mognar tidigare än fyra månader efter groddarna. Från 15 till 20 grävs även ovala knölar från busken. Vitt kött innehåller upp till 17% stärkelse, aminosyror och vitaminer.

följer av beskrivningen

Fördelarna med sorten inkluderar:

 • utbyte över 750 kg ha;
 • snabb mognad;
 • delikat smak.

Kokta potatis används för att laga olika rätter. Kulturen är motståndskraftig mot nattskyddens huvudsjukdomar, inte rädd för torka, men kräver jordens fertilitet.

snabb mognad

Växande

Jordbrukarna planterar potatis för Ivan da Marya för att tjäna på försäljningen, sommarinvånarna förbereder olika rätter från den. Iakttagande av reglerna för jordbruksteknik, noggrann vård av grödan hjälper till att skörda en utmärkt skörd.

vinst från försäljning

Förbereda en plats för en trädgård

Potatis odlas både på leror och på sandjord och på bördiga kärnozemer och på podzoliska jordar. De bästa föregångarna för kultur är:

 • baljväxter;
 • vete och råg;
 • beta.

Sedan hösten, efter att ha skördats, avlägsnas topparna och ogräset på platsen för potatis. Gödsel och humus sprids jämnt över marken. På våren gräver de upp jorden, bryter klumparna med en kratta. Knölar planteras från slutet av april, när jorden värms upp. Platsen för sorten Ivan da Marya måste ändras regelbundet.

potatis och ler

Spira frön

Från rotgrödor som grävts på hösten, välj potatis av samma storlek utan fläckar och skada upp till 5 cm i diameter. För att förbereda för landning:

 1. Knölar är placerade i 2 veckor på en varm veranda eller i ett rum.
 2. Rotgrönsaker kan vikas in i en korg med ögonen uppåt, strö med våt torv eller sågspån och lämnas i en behållare i 15 dagar.
 3. Potatisarna skickas till ett rum där det är torrt och temperaturen är minst 15.

 grävde på hösten

Det färdiga fröet behandlas med kaliumpermanganat eller genom att blanda ett kvarter glas borsyra och 10 g kopparsulfat i en hink med vatten. Ask hjälper till att skydda knölar mot sjukdomar. Ett kilogram av detta ämne löses i 10 liter vätska och potatisar placeras i det i en halvtimme.

Nu producerar många företag specialläkemedel som förhindrar utveckling av skadedjur - Prestige, Force, Cruiser.

behandlad med kaliumpermanganat

Planteringsmetoder

De flesta sommarinvånare och trädgårdsmästare gräver hål och lämnar 30 cm mellan dem. Lite ask och humus placeras i varje hål, sedan placeras en grodd rotskörd och jord hälls.

Ägarna till förortsområden där det finns oregelbundenheter i lättnaden byter till en planlösningsmetod som inte är till. Sängen är uppdelad i breda remsor, tvärgående linjer är markerade på ett meters avstånd. Knölar placeras var 20 cm, hålen täcks med jord från raderna.

Gräva hål

Vissa trädgårdsmästare hävdar att de får ett högre utbyte när potatis odlas under halm, eftersom när det börjar ruttna krymper mejmask in, vilket bidrar till bildandet av vermicompost. Planteringsprocessen inkluderar:

 1. Lossning av marken, borttagning av klumpar, riklig vattning.
 2. Placera knölar i diken varje 30 cm.
 3. Täck hålen med ett halvt meter halm.

Med denna metod för jordbruksteknik behöver buskarna inte hålning och fuktning. Det finns inget behov av att gödsla marken.

odlas under halm

Skötselfunktioner

Trots det faktum att båda potatisvarianterna inte kräver marken krävs luft för utveckling av knölar. En vecka efter plantering av fröet börjar jorden att lossna och ogräs från ogräs. När stjälkarna stiger 20 cm börjar de bäla sängarna. Gör detta arbete efter regn eller vattning.

Om det finns en risk för frostskydd täcks groddarna omedelbart med jord från raderna och bildar en liten hög nära dem. Även vid en temperatur på minus 1 ° blir bladen svarta och dör. Potatisutbyte minskar kraftigt. Hilling startas igen efter 3 veckor.

täckt med jord

Toppdressing och vattning

För att rotgrödorna ska bli bättre, appliceras en komplex gödningsmedel en månad efter groddarna, som erhålls genom att blanda en halv liter mullein- eller fågeluttap och 2 matskedar urea i en hink med vatten. När knopparna visas börjar de mata rötter med aska och kaliumsulfat.

Under och efter blomningen appliceras en lösning tillverkad av nitrofoska och superfosfat under varje potatisbuske.

Med brist på fukt visnar topparna, bladen torkar och knölarna blir mindre. Sängarna vattnas rikligt i frånvaro av regn under lång tid, vilket nyligen har blivit ofta förekommande.Vatten kan hällas i spåren mellan raderna, eller ett droppbevattningssystem kan installeras. I den mittersta körfältet räcker vanligtvis med 3 vattningar, detta görs nödvändigtvis under blomningen.

lösningen införs

Fördelar och nackdelar

Potatis av sorten Ivan da Marya är inte rädda för torka, påverkas sällan av virus och är resistenta mot nematoder. Jordbrukarna uppskattar det för sin utmärkta transportabilitet, höga försäljningsbarhet och avkastning. Vackra avlånga knölar kokar mjukt, har en delikat smak, lämplig för matlagning och stekning, för att göra soppor och sallader. En allvarlig nackdel med sorten är att den regenererar snabbt.

Ivan da Shura potatis mognar tidigare, så att bladen inte lider av fusarium. Dess fördelar inkluderar:

påverkas av virus

 • motståndskraft mot torka och höga temperaturer;
 • långvarig lagring;
 • stabilt utbyte;
 • ett kraftfullt rotsystem.

Cirka 20 näringsrika knölar med behaglig smak med högt stärkelseinnehåll grävas från busken. Till skillnad från Ivan da Marya, degenereras inte potatisen. På en plats planteras den i flera år och samlar stora rötter.

höga temperaturer

Skadedjur och sjukdomar

Ivan da Shura lider inte av Alternaria, som bärs av olika insekter, påverkas inte av virus och potatiscancer. Sorten utvecklar motståndskraft mot sen blight om knölar sprayas med preparat som innehåller koppar före plantering.

För att förhindra utveckling av rotrot hjälper:

 • måttlig vattning;
 • hålande buskar;
 • aska introduktion.

aska introduktion

Unga potatisblad lämpar sig för spindelkvalster, bladlus. Colorado potatisbagge älskar dem, från vilka de räddas av biologiska medel och insektsmedel.

Sorten Ivan da Marya påverkas sällan av virus, potatiscancer, men fuktigt och kallt väder bidrar till utvecklingen av svampsjukdomar. Med sen blight är topparna täckta med bruna fläckar som överförs till rotgrödor.

Potatis Ivan da Marya lider av silver och vanliga bladlöss, från rullande löv. För att eliminera faran för skador på växten tillåter förebyggande, vilket inkluderar:

potatis kräftor

 • plantering av friska knölar;
 • fröbehandling;
 • ogräsavlägsnande.

Du kan inte odla denna sort på ett ställe i flera år i rad. När det finns tecken på sen blight på potatis, löstes 25 g Agat-25 i en hink med vatten och bäddarna sprayas minst två gånger. Förhindrar rullning av blad genom gödning med gödselmedel som innehåller kalium.

För att bekämpa skabb behandlas buskarna med insektsmedel som Antrakol, Champion. För att förhindra sjukdomen placeras knölarna i en lösning av kopparsulfat eller borsyra före plantering.

Tecken på

Så att nematoder inte tycker om trädgården, är Bazamid spridd på marken. En oskadlig randig insekt påverkar potatisen stor skada. För att förstöra Colorado potatisbagge görs många förberedelser som måste ändras ständigt eftersom leddjur snabbt vänjer sig vid den. De mest effektiva insekticiderna inkluderar Intavir, Karate, Arrivo, Mospilan, Regent.

Vissa sommarinvånare kämpar mot den formidabla potatisen med biologiska metoder. För att göra detta, plantera vitlök mellan raderna, så ringblommor och kalendula, spraya löven med en infusion av malör.

valde nematoder

Skörd och lagring

Potatisen Ivan da Marya börjar gräva upp, 4 månader efter groddarna uppstår, när topparna torkar. Knölar med bucklor, skär används omedelbart och placeras inte i källaren.

Rotgrödor kan sprayas med kopparsulfat innan de läggs för långvarig lagring. Potatis ruttnar inte, tappar inte sin smak vid 2-4 grader värme. Knölarna kommer att ligga till nästa skörd om de placeras i lådor och skiftar med torra löv av malör eller fläderbär.

Ivan da Shura gräver upp potatisrötterna ett par veckor tidigare. De har utmärkt hållkvalitet och lagras fram till början av sommaren.

knölar med bucklor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa