Beskrivning av potetsorten Värdinna, funktioner för odling och avkastning

Värdinna potatisar är resultatet av urval av högavkastande sorter för odling under svåra klimatförhållanden. Odlingen av en sådan kultur i vårt land är en traditionell ockupation för majoriteten av befolkningen. Varje år dyker upp nya produkter på marknaden. potatisvarianter, så det är ofta svårt att göra rätt val. Experter rekommenderar, i händelse av svårigheter, att uppmärksamma hostessorten, som har ett antal obestridliga fördelar jämfört med andra sorter.

Beskrivning av sorten

Sorten dök upp som ett resultat av många års arbete av ryska uppfödare som arbetade med att skapa högavkastande grödor. Arten tillhör sorter med en genomsnittlig sen skördstid. En utmärkande kvalitet hos värdinnan anses vara hög avkastningsgrad och med korrekt skötsel kan en växtbuske ge från 12 till 18 knölar.

urval resultat

Beskrivning av potatisorten:

 • knölar med oval regelbunden form;
 • tunn skal av en rosa färg;
 • rötternas ögon är små, ljusa;
 • i samband med grönsaker har en krämig nyans, mörknar inte under värmebehandling;
 • Medelvikten för en rotgrönsak är från 100 till 200 gram;
 • den genomsnittliga stärkelsen i potatisknölar är 20%.

Växtens buskar har en genomsnittlig höjd, vars höjd når i genomsnitt 50 cm. De upprättstående topparna kännetecknas av en genomsnittlig mängd grön massa, bladplattorna har en mörkgrön färg och en traditionell form med vågiga kanter.

rätt form

Växande

En viktig roll för att uppnå goda utbyten spelas av valet av högkvalitativt planteringsmaterial och dess preliminära beredning. Det bör inte finnas några tecken på råtta eller andra synliga defekter på knölarna. 1,5-2 veckor före plantering tas potatiserna ut till ett mörkare rum för groddning; om möjligt rekommenderas att behandla knölarna med läkemedel för att minska risken för sjukdomar och bättre bilda rotgrödor.

Planteringen utförs efter hotet om frost har passerat. Jorden lossas väl och gödningsmedel appliceras innan knölen placeras i hålet. Följande recept rekommenderas:

bra prestanda

 • humus 1 kg;
 • 1 sked ask;
 • 2 matskedar nitrofosfat.

Ett lager gödningsmedel i hålet täcks med jord 2 cm uppifrån, varefter potatisar placeras i det. Avståndet mellan frön bör vara minst 35 cm, mellan raderna - 0,5 meter. Ett sådant planteringssystem i framtiden kommer att säkerställa bekvämligheten med ogräs, hilling och bidrar till en ökning av avkastningsindikatorerna. Det genomsnittliga planteringsdjupet för knölar är från 7 till 10 cm, förutsatt att de odlas i jord med lera, potatisar begravs högst 3 cm.

somna med jord

Skötselfunktioner

Potatissorten kräver standardunderhållstekniker och har inga särdrag. I de första stadierna behöver växten ogräs, eftersom toppar och rotsystem blir äldre, de blir starka och ogräset "överlever" på egen hand. Det första arbetet utförs när buskarna växer från 13 till 18 cm, efter 2 veckor upprepas ogräsförfarandet.

Vattenfrekvensen beror på klimatförhållandena för odling. Det är nödvändigt att förse växten med vatten i frånvaro av naturlig nederbörd. En signal på brist på fukt är löjningen och lövets torrhet. I detta fall utförs riklig vattning så att vattnet når ett djup på en halv meter.

standardteknik

Innan hilling matas skotten två gånger. Den första är att lägga ask eller en liten mängd droppningar under varje buske, som är förblandad med marken. För andra gången bereder du en lösning av 5 liter vatten, 2 matskedar superfosfat och 1 nitrofosfat. Efter blomningen kan potatis inte befruktas, eftersom i detta fall nitrater kommer att finnas i knölarna. Hilling utförs före blomningen. För att göra detta höjs marknivån med i genomsnitt 5 cm genom att lossna.

Fördelar eller nackdelar

Potatissorten är en av få arter som tål låga och höga temperaturer. Frukten har goda smakegenskaper som inte går förlorade även efter långvarig lagring. Karakteristiken för sorten indikerar följande fördelar med kulturen:

få arter

 • mångsidighet, förmågan att använda frukterna för att göra potatismos, soppor eller matlagning i hel form;
 • förmågan att tolerera temperaturförändringar väl;
 • höga avkastningsgrader;
 • att hålla kvaliteten på frukt utan förlust av yttre och smakegenskaper upp till 90%, förmågan att lagras oförändrad under sex månader;
 • förmåga att motstå svåra transportförhållanden.

Potatis är inte benägna att mörkna efter skärning, så de fungerar bra för potatismos och chips. I industriell skala tillverkas mjöl och stärkelse av den. Nackdelen med sorten anses vara otillräcklig motståndskraft mot vissa typer av potatissjukdomar och frost. När de odlas under ogynnsamma förhållanden noterar trädgårdsarbetarnas recension en tendens till sprickor och en ökad bildning av små knölar.

avkastningsindikatorer

Skadedjur och sjukdomar

Sorten har god motståndskraft mot många potatissjukdomar. Sorten tolererar nematodvirus, cancer och andra sjukdomar väl, men tål inte sådana skabb. Detta problem uppstår i knölar vid odling vid höga temperaturer.

På grund av det faktum att på den största delen av ryska regioner på sommaren är det ett sällsynt fenomen, minimeras utseendet på denna typ av fara.

Om scab upptäcks, bör fungicider användas. Det är värt att tänka på att sporer kan överleva på ett ställe i tre år. I detta avseende rekommenderas det att ändra planteringsområdet. Den genomsnittliga motståndskraften hos sorten noteras för sjukdomar som senblight och rhizoctonia.

hållbarhetsindikatorer

Skörd och lagring

I genomsnitt, från planteringstillfället till mottagandet av färdiga knölar, tar det från 80 till 90 dagar, i de norra regionerna med ett kallt klimat - 100 dagar. I de centrala regionerna är skördetiden september.

För skörd potatis Välj varmt soligt väder. Efter att knölarna har samlats upp, ventileras rötterna noggrant, för vilka de placeras i ett öppet utrymme under flera timmar. Förvara grönsaker på en sval och torr plats.

färdiga knölar

Trädgårdsmästare recensioner

Olga, Moskva:

”Vi har odlat sorten i två år, vi är nöjda med allt. Nöjer ett stort antal knölar på en buske, vilket gör att du kan få en stor mängd potatis även från ett litet område.Sorten kommer att gillaas av älskare av puré, eftersom det visar sig vara ömt och luftigt från denna sort. ”

Mikhail, Chelyabinsk-regionen:

”De experimenterade med en mängd olika sorter i trädgården. Av de som var planterade stannade kvar värdinna. Potatis är opretentiös och ger ett bra utbyte i alla väder. En av de viktigaste fördelarna är långsiktig lagring av frukt och ett litet antal knölar som förstörs under vinterperioden.

litet territorium

recensioner
 1. Katerina
  7.07.2018 10:29

  Dessa potatis växer mycket bra om de odlas med en produkt BioGrow... Sedan börjar potatiserna växa snabbare och bli större. Detta verktyg ger ingen skada.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa