Beskrivning av potatisorten Gala, funktioner för odling och vård

På våren, innan du planterar en grönsaksträdgård, bör du vara uppmärksam på galapotatisen, som har många fördelar. Presentationen av knölar, deras utmärkta smak i alla rätter, gör att du kan välja denna variation av vegetabiliska växter. Dessutom är det bättre för regioner med kallt klimat att välja super-tidiga grödor för att samla helt mogna knölar. Galapotatis, dess beskrivning gör att potatisälskare inte kan räkna ut och plantera denna opretentiösa grönsakssort.

Beskrivning av galasorten

I beskrivningen av Gala potatisvariet spelas en viktig roll av vad som hänför sig till:

 • avkastningsindikatorer;
 • en grönsaks exakthet till odlingsförhållanden och vård
 • sortsegenskaper;
 • motståndskraft mot väderanomalier, sjukdomar och skadedjur;
 • förmåga att lagras under lång tid.

Galapotatis har följande externa beskrivning:

 1. Buskar är upprätt med stammar av medelhöjd.
 2. Vegetationen är medium.
 3. De mörkgröna bladplattorna är vågiga i kanterna, vilket hjälper dem att anpassa sig till värmen.
 4. Blomställningens korolla är stor, vit.

potatisgalla

Knölar bildas på medelstora buskar med en massa från 100 till 120 gram. Fruktens rundade och långsträckta form med fint åtskilda ögon kännetecknas av en utmärkt försäljningsbar potatisprodukt. Uppifrån är knölarna täckta med en gulaktig hud, under vilken köttet i samma färg är dold. Matsal potatisvariation skiljer sig i ett lågt stärkelsinnehåll, inte mer än 14 procent. Därför rekommenderas det att du använder produkten i diet- och barnmat. Och knölens gulaktiga färg indikerar en hög karotenhalt. Vid kokning kokas inte potatisens frukter över och mörknar inte.

Gala, bland andra mitten av tidiga sorter av potatis, kännetecknas av opretentiöshet, förmågan att lagras under lång tid.

Växande regioner

Galasorten föds upp av tyska uppfödare och har sedan 2008 inkluderats i statsregistret för potatisvaror av medelhög typ. På grund av det höga potatisutbytet, när upp till 400-600 kg knölar grävs från hundra kvadratmeter, har det gjort det möjligt för sorten att bli den ledande sorten bland bönder och sommarinvånare.

mycket potatis

Grönsaker odlas i områden med instabilt väder och kallt klimat. Grönsaken värderas för sin tidiga mognadstid 75 dagar efter plantering. Galapotatis representerar de finaste bordsgrönsakerna i jordbrukarnas fält.

Växternas opretentiöshet gentemot marken bidrar till valet av en sort för odling på tunga sandig lerjordar med låg humushalt.Grönsaken är lämplig för klimatet i Volga-Vyatka, centrala och nordvästra regioner.

Håller potatiskvaliteten i våra sängar i Sibirien och Fjärran Östern. 2 månader efter plantering kan du äta på färska potatisar och 3-4 veckor senare - knölar helt redo för lagring.

Fördelar och nackdelar

Karaktären hos Gala potatisvarianter är fylld med endast de positiva egenskaperna i kulturen:

sortens värdighet

 1. En gröda från en sorteringsgrönsak kan erhållas på valfri jord. Regionerna i centrala Ryssland har optimala förutsättningar för odling av potatis med tyskt urval.
 2. Upp till 20-30 medelstora knölar insticks från en buske.
 3. Med hänsyn till den tidiga mogningen av grönsaken är det möjligt att variera planteringstiden, att skifta skörden med 1-2 veckor.
 4. De noterar potatisens motståndskraft mot sjukdomar: bakteriecancer, skabb.
 5. Med korrekt organiserad lagring kommer potatisfrukter att bevaras utan att ruttna i upp till 6-7 månader.
 6. Sorten kännetecknas av god smak. Knölar är lämpliga för att förbereda huvudrätter, sallader, chips. Det är användbart att inkludera potatis i menyn för dem som följer figuren och vill tappa överskott. Förutom karoten har knölar mycket C-vitamin och protein, vilket gör att du kan hålla dig full utan att få massa.

Bland nackdelarna med en vegetabilisk växt är att sorten föredrar hög markfuktighet. Och om potatis odlas på platser med ett torrt klimat, måste planteringarna vattnas oftare.

potatis i marken

Det finns en möjlighet att skada knölarna och den luftiga delen av växten av en svamp, särskilt rhizoctonia. Sedan börjar buskarna släpa efter i utvecklingen och kan dö, vilket kommer att ha en dålig effekt på skörden.

Växande funktioner

Granskningarna av dem som planterade galapotatis och odlar dem i deras trädgårdar säger att för att få en skörd måste du följa jordbrukstekniken för grönsaksgrödor. För dem som planterade en sorterad potatis är det viktigt att bestämma en plats för en gröda i enlighet med reglerna för grödrotation. Rätt plantering och grödavård kommer att leda till att familjen får potatis under hela vintern, och jordbrukaren kommer att kunna sälja knölarna med stora vinster.

Landningsplats

För att Gala potatissorten ska visa sina bästa egenskaper, uppmärksammar de valet av en plats för en grönsakskörd.

Det rekommenderas inte att lämna sluttningar eller lågliggande platser för potatis. Tomten för grönsaken ska vara platt med grundvatten på 1,5 meters djup. Det rekommenderas inte att plantera potatis i skuggan, annars kommer buskarna inte att nå en genomsnittlig höjd och knölarna blir små. Endast i direkt solljus utvecklas växten fullständigt med snabb mogning av frukterna.

Höga utbyten erhålls på lätta, näringsrika jordar om somrarna är våta och svala. Utarmade marker berikas med näringsämnen i förväg. Värst av allt potatis växer på koksalt och när lufttemperaturen är hög hela sommaren utan regn.

Vad kan planteras före och efter galan?

Grödrotningsregler, deras iakttagande är nödvändig så att grönsaker inte behöver extra vård, och deras resistens mot sjukdomar förblir tillförlitliga.

potatis för plantering

För galapotatis är gurkor, rödbetor och morötter de bästa föregångarna. Efter dessa grönsaker kan du vara säker på jordens näringsvärde.

Nära väl jorden med att plantera baljväxter - ärtor, bönor. Inte konstigt att bönorna planteras bredvid potatishålen. Deras stadsdel är gynnsam.

Efter den tidiga mogna galan planteras kål och gurkor. För att genomföra plantering av potatis med fördel sås sidorater i förväg på platsen före vintern: råg, alfalfa, raps, senap. Växter mättar marken med kväve, gör marken lös, genomsläpplig för luft och vatten.

Gräva och gödsla

Även om galasorten anpassar sig till vilken jord som helst, kommer det att vara svårt för knölarna att utvecklas i tät och tung jord.

gräva potatis

På hösten förbereds en tomt genom att gräva eller plöja marken. I tung mark införs flodsand och humus innan man gräver. Fältet behandlas med en bakomgående traktor, en handkultivator. Det mest pålitliga gräverktyget är en spade. Plogdjupet får inte överstiga 30 centimeter.

Tillsätt 20 gram ammoniumnitrat till en kvadratmeter fältet. Lera kan läggas till för att göra sandjord tyngre.

Om arbetet med att gräva marken utfördes korrekt, på sommaren hilling potatis kommer att passera utan mycket ansträngning.

Jordens surhet

Liksom andra potatisvaror föredrar Gala neutrala eller svagt sura jordar. Bestäm surheten i jordbrukarna och sommarboarna på olika sätt:

potatisgallaplantning

 • använda ett lakmustest;
 • infusion av fågelkörsbär;
 • övervägande av växtarter på platsen;
 • blommar på markytan.

En grönaktig färg på lakmuspapper indikerar en neutral surhet och gul - ungefär ett pH på 5,6-6,0.

Efter att ha sänkt en bit jord i en infusion av fågelkörsbärsblad, bestäms det av vätskans röda färg att jorden är sur. En neutral förening kommer att visa blått, och en svagt surt kommer att visa grönt.

galasort

På sura jordar växer björnsörat, mariannik, pepparmynta, hästsvans, plantain bra. Lite surt - de känner igen det genom såtistel, krypande vetegräs, mor och styvmor. Rostiga avlagringar på marken är resultatet av ökad surhet i jorden.

Den ständiga introduktionen av dolomitmjöl vart femte år bibehåller den normala surheten i jorden.

Wells

Under en månad förbereder de material för att plantera potatis. Detta inkluderar utrullning av knölar, vilket endast lämnar friska som väger 50–70 gram. Frön som är större än 100 gram skärs bäst i två delar när de planteras 2-3 veckor före plantering. Halvorna placeras i källaren, spridda ut i ett lager av 10 centimeter.

Spirning av utsädespotatis utförs i förväg i 40 dagar. För att göra detta läggs knölar i 2 eller 3 lager i ett ljust rum vid en temperatur på 12-15 grader Celsius. För våt vernalisering ströks frukterna i lådor med fuktig jord. Och de håller i 10-15 dagar vid en temperatur på 14-18 grader... Det färdiga plantmaterialet ska vara något grönt med kraftfulla skott 1 centimeter långa.

Så snart marken i trädgården värms upp till 6-8 grader kan du förbereda hål och placera 1-2 knölar i dem.

Metoden för att plantera galapotatis är kvadratisk kapslad enligt schemat på 70x70 centimeter. Inbäddningsdjupet för fröknölar är 8-10 centimeter, beroende på markstrukturen.

Skötselfunktioner

Planteringen av utsäde avslutar inte arbetet i potatisfältet. Skörden av en sortskörd beror på kompetent vård. Genom att vattna hjälper de knölarna att nå mognad i tid.

En viktig roll spelas av ogräs, utfodring av planteringar av en vegetabilisk växt, och hilling leder till bildning av ytterligare underjordiska stjälkar och en ökning av antalet knölar från en buske.

potatis i en påse

Vattning

Gala potatisens hygrofilitet är känd, därför kommer det att behöva vattna planteringen av grönsaken, särskilt under torr sommar. Potatisbäddar får inte tillåtas torka ut, och fuktar marken rikligt. Vattning påbörjas när buskarna når en höjd av 4-5 centimeter. 3 liter vatten räcker till växten, som hälls i mitten av busken.

Det är viktigt att du inte glömmer att fukta potatisen under och efter blomningen. Mängden vatten ökar för närvarande till 8-10 liter per buske. Det är bäst att vattna växterna på kvällen. De använder olika sätt att vattna: genom att strö, och med spår och under roten.

ogräsrensning

För full utveckling av busken kräver potatis ogräs och lossning. Eftersom planteringarna av grönsaken förekommer senare än ogräset, kommer harvningen på platsen på en varm dag att utrota det lilla gräset tillsammans med rötter.

plantera potatis

När potatisskott dyker upp, passerar de genom fältet med en rake, harvingande. När gångarna är stängda av växternas stängda toppar tas bort ogräset för hand.Under sommaren är det nödvändigt att lossa gångarna tre gånger i två inbördes vinkelräta riktningar. Det lossnande djupet är 6–8 centimeter.

Hilling

Öka utbytet av galapotatis genom att hälas. Första gången proceduren utförs när höjden på grönsaksbuskar är 15–20 centimeter. De krattar i jorden med 8-10 centimeter. Den andra hilling görs bäst innan galapotatiserna börjar blomma. Det är för sent att krama med blommor, eftersom växternas toppar kommer att stängas. Andra gången krattar de i marken med 15-18 centimeter. De kramar bara i våt mark, då kommer ytterligare stjälkar under marken att utvecklas framgångsrikt. Torra väderbehandlingar minskar utbytet.

Top dressing av potatis

Potatisfältet matas med flytande gödningsmedel med användning av upp till 15 gram ammoniumnitrat och kaliumsalt, 30 gram superfosfat per hink vatten. Mullein kan matas, iakttagande av koncentrationen av lösningen 1: 5, fågelavfall - 1:12.

Gödselmedel appliceras tillsammans med hilling. Det finns situationer då äggstockarna är dåligt bildade med en kraftfull utveckling av grön massa. Det är känt varför galapotatis inte blommar. Plantningarna är övermättade med kväve och fukt. Det är värt att lägga till fosfor-kaliumgödselmedel i spåren mellan raderna av träaska, eftersom problemet med blomningen kommer att lösas.

Skadedjur och sjukdomar

Gala variant potatis attackeras sällan av sjukdomar och skadedjur, men om detta händer, är ett brådskande behov att vidta kontrollåtgärder:

 1. FRÅN potatisskopa, skadar i larvstadiet, bekämpas genom sprutning med insektsmedel. Förebyggandet består av att gräva platsen under hösten, bränna växtavfall efter skörd.
 2. När en björn attackerar, kommer behandling av växter med en lösning av Karbofos att hjälpa.
 3. Från wirewormen kommer larverna av klickbaggen, betet från kakan, kli, klippta potatis som är förgiftade med insektsmedel att rädda.

potatis i en låda

För att befria grönsaken från skadedjur, när potatisarna skördades, behandlas knölarna med läkemedel som syftar till att förstöra insekter och deras larver.

Från svampsjukdomar är galasorten känslig för sen blight och rhizoctonia. För att undvika förorening måste svampdödande medel användas. Knölar behöver bearbetas i lösningar av Maxim, Prestige-preparat på hösten innan skörden läggs i källaren och före plantering. För 10 kilogram plantmaterial behövs 10 milliliter Maxim. Lägg till 2 gram ammoniumnitrat och superfosfat till lösningen för att öka växternas immunitet.

Rhizoctonia som en svamp

Rhizoctonia, eller svart scab, klassificeras som en farlig svampsjukdom. Mer än 30 procent av din potatisskörd kan gå förlorad på grund av sjukdom.

familjen planterar potatis

Svampen påverkar de flesta av växten: blad och stjälkar är täckta med nätnekros, knölar med svarta fläckar eller utväxtar ser sjuka ut. Symtom på infektion inkluderar vridning av löv på toppen av stammen, vilket hindrar busken från att växa. Svampen utvecklas på tidiga potatisvarianter. Sannolikheten för infektion ökar när knölar planteras i kall, fuktig jord.

Rhizoctoniasis-förebyggande åtgärder är:

 • förvärv av friskt frö;
 • introduktion av mineral- och organiska komplex;
 • behandling av källaren innan potatiser läggs med en blekmedelslösning och knölar med Maxim.

Frömaterial lider ofta av sjukdomen. Genom att tillämpa åtgärder för att bekämpa sjukdomen kan du bli helt av med den.

potatis växer

Sen kärlek

Potatisrötning, eller sen klyftning, bestäms av bruna fläckar på bladen. Vit blomma syns på botten av plattorna. Så snart bladen torkar sprids sjukdomen till stjälkar och knölar. Grönsaksfrukterna blir bruna, ruttnar och blir mjuka. Plantering av potatis behandlas med Arcerid tre gånger med en paus på 7-14 dagar. För att förebygga befruktning rekommenderas det att använda den regelbundet och torka utsädespotatis noggrant innan plantering.

Virussjukdomar

Av virala infektioner i varmt, torrt väder, kan curling av löv i botten av potatis stjälkar. För att bevara buskarna utförs behandlingar med intervaller på 10 dagar. För sprayning, ta Baktofit-produkten, som används enligt instruktionerna. Det är omöjligt att ta knölar för plantering från buskar infekterade med viruset.

Skörd och lagring

De tidiga galapotatiserna skördas före andra grönsakssorter. Redan i augusti förbereds en grönsakshandel i förväg för att lägga de grävda knölarna.

skörd

En vecka före skörden måste du klippa topparna på potatisen. Sedan bildas en tät hud på knölarna och skyddar frukterna från skador.

Skörden utförs när knölarna har nått en diameter på 4 centimeter och är täckta med hud. Trots det höga potatisutbytet är det inte alltid möjligt att bevara grönsaken under vintern. Detta händer eftersom skadade, sjuka frukter placeras i källaren.

Efter att potatisskörden har torkat lagras den i rum med en lufttemperatur på 2–5 grader Celsius och en luftfuktighet på 80 procent.

Luftventilation är nödvändig för knölar, annars kan rådröja uppstå. Det bästa stället att förvara potatis är trälådor, påsar.

Trädgårdsmästare recensioner

I recensionerna av galapotatis kan du höra många positiva svar.

Tatiana, Novosibirsk:

”Trots vårt oförutsägbara klimat odlar vi galapotatis ganska framgångsrikt. Vår familj älskar medelstora knölar. Potatisen smakar fantastiskt i varje maträtt. "

Ivan, Irkutsk:

”Min fru och jag älskar Gala potatisvariet eftersom det är lätt att ta hand om. Vi har ingen tid att ta hand om trädgården. Men potatis växte alltid bra. I augusti gräver vi redan knölar, torkar dem och förvarar dem. Skörden skördas, du kan ägna tid åt dig själv. "

recensioner
 1. Nikolay
  9.09.2018 14:17

  Prova BioGrow, när du planterar nästa gång, kommer denna bioaktivering av växttillväxt grundligt att glädja dig med skörden, den har personligen testats mer än en gång, det är ett extremt bra botemedel och utan biverkningar.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa