Hur man hanterar sena kämpar på potatis, beskrivning och behandling av sjukdomen

Phytophthora på potatis är ett ganska farligt fenomen som avsevärt kan minska mängden av grödan. I vissa fall leder sena potatis till fullständig död av alla planterade buskar. När de första tecknen på sjukdomen visas på potatisen är det nödvändigt att omedelbart börja behandla växterna. Men innan detta bör du bekanta dig med hur du hanterar sena kämpar.

Orsaker till infektion

Beskrivningen och behandlingen av många sjukdomar av grönsaker är inbördes inbördes och därför är det innan sprutning av potatis nödvändigt att studera mer detaljerade egenskaper hos senblight.

Det finns flera vanliga orsaker till följd av vilka sena potatis kan förekomma. Det rekommenderas att du bekanta dig med dem i förväg för att undvika återkommande problem i framtiden. De vanligaste sätten att förorena grönsaker inkluderar:

kämpa för sent

  • Dålig desinfektion av knölar före plantering. Om potatisen inte behandlas före plantering kommer de att innehålla farliga svampar som kan infektera potatisen under odlingen.
  • Kontakt med förorenade toppar. I detta fall blir redan skördade knölar som har kommit i kontakt med infekterade buskar under skörden sjuka. För att skydda dem från sjukdom är det bättre att ta bort alla toppar från trädgården innan skörden.
  • Hög luftfuktighet. Ganska ofta utförs spridningen av sjukdomen från löv till rotgrödor på grund av kraftigt regn. De kan överföra svampen med sena blight från den jordade delen av buskarna in i jorden.
  • Stark vind. Ibland sprids sjukdomen till angränsande växter med luftburna droppar under starka vindbyar. I sådant väder överförs sporer från infekterade grönsaker till friska buskar som växer i närheten. Därför är det nödvändigt att se till att inga infekterade grönsaker odlas i närheten för att rädda potatis från sen blight.

infekterade toppar

skyltar

Innan du bearbetar potatis från sen blight, måste du bekanta dig med funktionerna i dess manifestation. Detta kommer att hjälpa till att förstå hur de infekterade växterna ser ut och i rätt tid bekräfta förekomsten av skadliga svampmikroorganismer i buskarna.

bearbeta potatis

Det faktum att en svamp har dykt upp på buskarna bevisas av en mörk blom på potatislöv. Detta är huvudtecknet som bekräftar att busken är sjuk. Med tiden, under tillväxten av grönsaker, börjar en vit blom blomma på baksidan av bladen. Till en början blir den inte för stor, men sedan börjar storleken på plaketten öka. Den vanligaste månaden för att dessa symptom dyker upp är juli. Men under de senaste åren har svampar börjat dyka upp på potatis mycket tidigare - i maj och juni.

När ovanstående tecken visas, måste du omedelbart bli av med sen blight på alla möjliga sätt.

svamp dök upp

Hur kan du hantera sena kämpar på potatis

För närvarande finns det olika åtgärder för att bekämpa sen blight med potatis. Det är viktigt att bekanta dig med dem för att välja de mest effektiva metoderna för kamp.

olika åtgärder

Hur man hanterar sen blight på potatis med kemikalier

Vissa odlare är inte säkra på om potatis kan behandlas kemiskt. Det är definitivt möjligt, eftersom en sådan behandling av potatis från sen blight hjälper till att snabbt bli av med denna sjukdom. Innan du behandlar buskarna måste du bekanta dig med de mest effektiva åtgärderna mot svampsjukdomar.

EPIN

För att stärka växts immunsystem rekommenderas det att spruta de infekterade potatisen med Epin. Detta läkemedel är en biologisk stimulant som har en anti-stress effekt. Om du regelbundet använder detta verktyg kommer plantorna att förbättra immuniteten mot vanliga sjukdomar och extrema temperaturer. Vissa rekommenderar också att du använder Epin för att öka avkastningen.

kemiska preparat

Innan du skyddar en potatis med Epin, måste du bekanta dig med funktionerna i dess användning. Läkemedlet produceras i form av ampuller, som var och en innehåller 0,3 ml vätska. Två timmar före behandlingen måste en ampull spädas i fem liter vatten. När lösningen är klar måste du inspektera buskarna och bli av med torkade löv eller stjälkar. Vid användning av Epin konsumeras 100 ml lösning för varje buske.

Hom

Ett ganska effektivt botemedel mot senblight är läkemedlet Hom. Det har ett brett spektrum av åtgärder och därför kan du med sin hjälp spara inte bara potatis utan också andra växter. Med hjälp av Hom kämpar de mot svampsjukdomar, lockiga löv, skorpa på päron och peronosporos i gurkor. Läkemedlet används först efter blomningen och därför är det bättre att vägra att använda Homa under blomningen.

Drog från hem

Om du kämpar med sena kämpar med hjälp av Homa, måste du tänka på försiktighetsåtgärder. Under skapandet av arbetsvätskan och sprutning av buskarna måste personen ha personlig skyddsutrustning. Hans ögon och hud måste skyddas på ett tillförlitligt sätt mot att vätska kommer på dem. Förbered gummihandskar, andningsskydd och speciella skyddsglasögon i förväg för att skydda dina ögon.

När du har helt säkrat dig själv kan du börja förbereda arbetslösningen. För detta tillsätts 40 gram läkemedel till 10 liter vatten. Därefter blandas vätskan noggrant och ytterligare 2-4 liter vatten tillsättes. Använd inte för mycket blandning under sprutning. Cirka en liter av den beredda lösningen konsumeras per 10 kvadratmeter.

arbetslösning

Trichopolus

Ibland genomförs kampen mot sena blåsor av potatis med Trichopol-tabletter. Innan du använder blandningen rekommenderas det att bestämma behandlingstiden. Det rekommenderas att använda det före blomningen eller efter det.

För att oberoende förbereda en vätska för bearbetning av potatisbuskar måste du späda 15-20 tabletter av medicinen i 10 liter vatten. Den skapade blandningen lagras inte under lång tid och därför måste den konsumeras omedelbart efter beredningen. För sprayning är det bättre att välja soliga dagar, eftersom i regnigt väder blandningen tvättar bort bladen. Det är nödvändigt att hantera behandlingen av buskar regelbundet, var tionde dag.

Trichopol tabletter

Hur man hanterar sen blight på potatis med folkrättsmedel

Ibland hjälper kemiska preparat inte bli av med fytophthora och du måste kämpa mot det med folkläkemedel.

folkrättsmedel

Vitlök med mangan

Ett ganska effektivt folkmedicin för senblight på potatis är en tinktur tillverkad av kaliumpermanganat och vanlig vitlök. Under många år blev trädgårdsmästare av med sen blight med sin hjälp.

För att förbereda en medicinsk tinktur måste du slipa 100-150 gram vitlök med en köttkvarn och tillsätt dem i ett glas kallt vatten. Den resulterande blandningen infunderas i två dagar, varefter den filtreras och ett gram kaliumpermanganat sättes till den. Vätskan med vitlök blandas och hälls i en tio liters burk med vatten. Om du redan har besprutat buskarna den här veckan, bör nästa gång proceduren upprepas efter 15 dagar.

vitlök med mangan

tinder

Läkemedel som är gjorda av trädvattensvampar är också bra för att behandla sjukdomen. För att skapa effektiva folkrättsmedel för sen blight från det, bör du torka de insamlade svamparna lite. Sedan hackas de fint med en kniv och hackas i en köttkvarn. Därefter hälls svampmassan i en liten kastrull och hälls med 10 liter varmt kokt vatten.

Behållaren med blandningen täcks tätt med ett lock och infunderas i cirka 5 timmar. Sedan filtreras lösningen och används för att bearbeta potatisbuskar.

Förebyggande av sjukdomen med vätska från tinder-svampen utförs under bildandet av frukten. Infekterade växter ska sprayas en gång i veckan.

trädfärgsvamp

Kopparsulfat

Den framväxande sjukdomen kan elimineras med kopparsulfat. Innan man använder kopparsulfat bör man emellertid bekanta sig med särdragen vid beredningen av en arbetslösning. För att göra detta, tillsätt 100-120 gram av ämnet till fem liter kallt vatten och rör om allt väl. Därefter tillsättes 150 gram slakad kalk till blandningen.

Lösningen har inte lång hållbarhet och måste användas inom fem timmar efter beredning. Cirka 200 ml lösning bör konsumeras för varje buske. Efter 2-3 behandlingar på potatisblad en film börjar dyka upp, vilket ytterligare skyddar dem mot sjukdomar.

uppkommande sjukdom

Slutsats

Ganska ofta förekommer sen blight på potatis och många vet inte hur de ska skydda den mot detta och vad de ska göra när denna sjukdom uppträder. För att göra detta rekommenderas det att du bekanta dig med fotot av sena potatis för att veta hur det ser ut och snabbt identifiera sjukdomen. Du bör också bekanta dig med de vanligaste metoderna för att hantera sen blight.

foto av sen blight

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa