Hur hanterar man svart på potatis?

Att plantera knölar i marken är bara halva striden, du måste också ta hand om dem för att få en utmärkt skörd. Blackleg potatis är en vanlig sjukdom i denna gröda. Många sommarinvånare har mött detta problem och letar efter sätt att lösa det. Detta beror på att du kan förlora det mesta av skörden.

Hur vet du om en växt är infekterad?

Att observera växtens utseende hjälper till att identifiera i rätt tid potatissjukdom och vidta åtgärder för att förstöra den. Ett karakteristiskt tecken på sjukdomen är förekomsten av svärtande baser på stjälkarna cirka 10 cm upp. Därför namnet.

De viktigaste symtomen på sjukdomens början:

 • Det första tecknet är gulning av bladen, curling och torkning. Avslöts under perioden 3-4 veckor efter grodd.
 • Växternas stjälkar och rötter börjar bli mörkare. Och lätt komma av på platsen för nederlag.
 • Under blomningen ligger sjuka buskar efter andra när det gäller utveckling. Den aktiva utvecklingen av sjukdomen sker just under denna period.
 • Om sjukdomen är i ett avancerat skede, flyttar bakterierna från stam till knölar.
 • Fogarna på stoloner med rotgrödor blir ruttna och avger en obehaglig lukt.
 • På en regnig sommar börjar stammen av en bleknad växt försämras, färgen blir mörkgrön. Om du klämmer på det finns det en tomhet här.
 • Bulba kan smittas från jorden eller från en infekterad frukt i närheten. Först täcks potatisen med bruna fläckar, sedan blir knölvävnaden svart och börjar ruttna.
 • Om förhållandena är ogynnsamma för utvecklingen av sjukdomen, utvecklas den fortfarande, men i långsam form. Det börjar utvecklas först nästa år.

växten är infekterad

En noggrann undersökning av potatisbuskar hjälper till att identifiera sjukdomar i tid och vidta nödvändiga förebyggande åtgärder. De buskar som slogs av ett svart ben bildar ju inte knölar.

Vilka villkor är nödvändiga för att ett virus kan utvecklas positivt?

Ingen sjukdom kommer att börja utvecklas aktivt om miljön motsätter sig den. Förhållanden som bakterier behöver för sin aktiva reproduktion och progression:

första tecknet

 1. Förekomsten av ett virus i jorden. Hitta resterna av infekterade växter i den.
 2. Plantering av förorenat frö.
 3. Potatiserna skadades under skörden.
 4. Villkoren för korrekt transport och konservering av grönsaken var inte uppfyllda.
 5. Sjukdomen överförs av skadedjur.
 6. Brist på näringsämnen i jorden.

närvaro av ett virus

Sjukdomen utvecklas bäst i regnigt väder och fuktiga somrar.

Uppfödarna har inte utvecklat en sortbeständig potatissort. Men det finns arter som är mer resistenta mot denna sjukdom.

näringsämnen

Vad är sjukdomen orsakande?

Det är en typ av bakterier som är stickformade. Om förhållandena passar dem multiplicerar de mycket snabbt. Förenar sig i kolonier och börjar infektera växter. Många kulturer är mottagliga för denna sjukdom, så den upplever inte brist på näring.

Bakterierna kan inte övervintra i marken på egen hand, så det letar efter växtrester, knölar. Kommer att överleva vintern i stam eller rot av ogräs. När värmen börjar fortsätter den att reproducera sig. Det är därför det rekommenderas att ta bort alla växtrester från åkrarna.

orsakssubstans

Hur hanterar man svart på potatis?

Det finns många år med beprövade sjukdomskontrollåtgärder. Den utvecklas mycket snabbt och förblir på allt växtskräp. Effektiva behandlingsmetoder är kompetent förebyggande:

potatisarna skadades

 • Kvalitetsfrön. Det är tillrådligt att plantera knölar som har sanitetsdokument om överensstämmelse med kvalitetsstandarder.
 • Oförorenad jord. Det är absolut nödvändigt att utföra grödrotation. Om platsen redan är infekterad är det bäst att avstå från att odla potatis på den under de kommande 3-4 åren.
 • Bördig mark. Den bästa miljön för sjukdomsutveckling är fuktig lerjord. Syran i dess sammansättning kan neutraliseras med dolomitmjöl. Det förstör också bakterier.
 • Toppdressing. Mikroorganismer tål inte svavel. Om den nedre delen av växten blir svart, har infektionen börjat. Du kan behandla dem med ammoniumsulfat.
 • Läkemedlet "Effecton". Ta 3 msk. skedar per 10 liter varmt vatten, bearbetningen utförs före den första hålningen.

mikroorganismer kan inte stå

 • Borttagning av infekterade buskar. Efter upptäckten av fokus på sjukdomen dras de drabbade växterna ut och bränns eller begravs till ett djup av minst 1 m. Samtidigt strö av blekmedel. Du måste ta bort buskarna flera gånger innan blomsterperiodens slut. Platsen där de sjuka växterna växte strö med en blandning av träaska (literburk) med kopparsulfat (1 tesked).
 • Före skörd förebyggande. Klipp topparna ungefär en vecka innan du gräver. Delar av växten som påverkas av råtta bränns i ett område som inte tillhör jordbruksgrödor.
 • Samla endast på torra dagar. Se till att ta bort vidhäftande smutspartiklar. Om knölarna från den infekterade busken ser friska ut, är det bättre att ta bort dem separat. Genom att vara i närheten av en frisk rotgrönsak kan de smitta den. Och så längs kedjan sprids sjukdomen genom friska grönsaker.
 • Förebyggande före lagring. Torkning av den skördade grödan utförs i solen eller på speciellt utsedda platser. Frömaterial kan till och med grönas lite.
 • Läkemedlet "Maxim". De besprutas med potatis innan de förvaras. 100 ml läkemedel per 1 liter vatten.

bördig mark

 • Torkning av lokaler. Några månader innan skörden fortsätter lagring av potatis alla lager och källare ventilera. Och de behandlas med desinfektionsmedel, kalk och vitriol.
 • Utrusta rum med ventilation och skapa en optimal temperatur. Ventilationen är mekanisk, och temperaturen är cirka +3–3 ⁰С.
 • Förebyggande av sjukdom efter blomning. För att bromsa utvecklingen av sjukdomen kan du strö de infekterade buskarna med aska eller behandla med en lösning av kaliumpermanganat (3 g per 10 liter vatten).
 • Bearbetning av plantmaterial. Detta görs på hösten eller på våren. Speciella preparat, fytosporinkonsumtion, bactofit och andra köps.
 • Desinfektion av instrument, förutsatt att fröet skärs. För att förhindra att bakterier sprider sig till friska knölar, rekommenderas att doppa kniven i en lösning av kaliumpermanganat.

torkar lokalerna

En förebyggande åtgärd är förstörelse av skadedjur, de är bärare av sjukdomen.

Det är nödvändigt att behandla växter omedelbart efter detekteringen av en sjukdom. Så du kan rädda angränsande växter från att sprida sjukdomen på hela webbplatsen.

insektsskadegörare

Sommarbor råd

Svartbensjukdom är mycket progressiv. För att inte låta de flesta av de skördade grödorna ruttna rekommenderas sommarinvånarna att vara mer uppmärksamma på förebyggandet av sjukdomen. Eftersom behandling är en mödosam process. Förekomsten av svärtande stjälkar indikerar den aktiva utvecklingen av sjukdomen. Att förhindra utveckling kommer att hjälpa:

UPPTAGITS

 • Ogras tre gånger. Ta bort sjuka växter minst tre gånger. Med efterföljande desinfektion av grobarnsplatser.
 • Behandling med preparat av frö och själva stället efter grodd.
 • Regelbunden inspektion av buskarna, minst en gång i veckan.

Det är viktigt att komma ihåg att alla företag tas på allvar. Genom att observera åtgärder, regler och krav får de en utmärkt skörd. Allt är i trädgårdsmästarnas händer.

ogräs tre gånger

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa