Orsaker till potatissjukdomar, deras beskrivning och behandling, kontrollåtgärder

Potatis är en av de vanligaste grödorna som odlas i förortsområdena för trädgårdsmästare. Grönsakstillverkare för nybörjare tror att det räcker med att plantera den här växten och glömma bort den fram till skörden. Utan ordentlig vård kan emellertid allvarliga potatissjukdomar dyka upp, vilket ibland leder till död av växten.

För att bota potatissjukdomar måste du läsa beskrivningen av några av dem och välja det mest effektiva läkemedlet för behandling.

Svampsjukdomar

Denna typ av potatisbladssjukdom är mycket farlig eftersom den kan sprida skadliga sporer. På grund av detta kan patogener inte bara hittas på potatis utan också på plantmaterial och till och med inventarier. Svampsjukdomar börjar utvecklas aktivt under förhållanden med hög temperatur och för fuktig luft. Det finns flera av de vanligaste svampsjukdomarna som kan visas på potatis.

potatissjukdomar

Sen blight

Denna sjukdom anses vara den farligaste och vanligaste. Efter infektion av plantor med sen blight visas små fläckar på stjälkarna och på toppen av potatis. Oftast förekommer denna potatissjukdom under växtsäsongen, när alla buskar börjar blomma. De vanligaste tecknen på sjukdom inkluderar:

 • bruna fläckar på potatisblad som kan bli mörkare i framtiden;
 • utseendet på en liten vit blom på insidan av bladen;
 • potatisknölar börjar gradvis täckas med grå fläckar.

svampsjukdomar

För att förhindra uppkomsten av en sådan potatissjukdom kan du använda en uppsättning speciella åtgärder. De hjälper inte bara att bli av med svampkällan utan också förbättra plantornas immunitet. För att förhindra sena kämpar bör du:

 • använd regelbundet kaliumködselgödselmedel;
 • gödslar växter regelbundet med lösningar gjorda av koppar, mangan och brom;
 • en gång i veckan spruta potatisstjälkar en svag lösning av kopparsulfat.

bruna fläckar

Om ovanstående åtgärder inte hjälpte till att förhindra uppkomsten av potatissjukdomar, måste du ta itu med dess behandling. Du kan behandla potatisbuskar med följande verktyg:

 • Bordeaux vätska. För att bekämpa sjukdomen rekommenderas det att använda en koncentration på 1% av lösningen. För att bereda vätskan måste du blanda samma mängd snabbkalk och kopparsulfat. För att behandla mörka fläckar är det nödvändigt att bearbeta plantor var tionde dag.
 • Oxyhom. Denna kemiska lösning hjälper dig snabbt att hantera sen blight. För att skapa en arbetslösning måste tio liter vatten blandas med 50 gram ämne. Det är nödvändigt att bearbeta buskarna med den resulterande vätskan två gånger i veckan.

behandla henne

Sårskorpa

En annan potatissjukdom som trädgårdsmästare ofta stöter på är svart scab. Det är ganska svårt att inte märka denna sjukdom, eftersom den har uttalade symtom. Nästan omedelbart efter infektion av växter bildas svarta fläckar på sina knölar. Ett särdrag hos svart scab är att det skadar knölarna som valts för plantering.

Mörka fläckar visas vid låga temperaturer och hög luftfuktighet. Därför utvecklas svart scab aktivt under första hälften av våren. På grund av skabbet växer knölarna långsammare och sår visas gradvis på dem. Om du inte vidtar några åtgärder, så ruttnar de med tiden. Samtidigt ruttnar inte bara de planterade knölarna utan också rotsystemet för unga buskar.

svart scab

Det är inte så lätt att skydda plantor från potatisknölens sjukdom. För att göra detta måste du regelbundet ändra platsen för plantering av växten. För att förhindra uppkomsten av svart skorpa är det också nödvändigt att plantera knölarna ordentligt. Plantering bör göras först efter att jorden har värmts upp. Skörden måste också göras på soliga dagar så att det inte finns någon hög luftfuktighet.

Vissa vet inte vad de ska göra om små mörka fläckar redan har dykt upp. I det här fallet måste du använda sådana medel:

 • Borsyra. En svag 1% -lösning bör användas för att spraya buskarna. Du måste hantera plantor två gånger i månaden.
 • Ditan M-45. Läkemedlet är avsett för bearbetning av knölar före plantering. Tillsätt 300 gram av ämnet under skopan med vatten under beredningen av blandningen. Sedan blöts knölarna i cirka 10 minuter i den beredda vätskan.

skydda plantor

Torröta

I de östra och södra delarna av landet är en sjukdom som torr råta av potatis vanlig. Om ingenting görs för att behandla det, kan hälften av grödan dö på grund av detta. Sjukdomen börjar utvecklas efter uppkomsten av en svamp på knölarna, som ursprungligen är i marken. Sjukdomen börjar spridas underifrån och rör sig gradvis uppåt. Först ruttnar rotskörden vid basen, och sedan ruttnar upp på toppen av plantorna. Sjukdomen kan förekomma i valfritt stadium av potatistillväxt, men oftast ruttnar utvecklas under växtsäsongen.

De vanligaste tecknen på råtta inkluderar:

potatisrot

 • gradvis vissnande av buskens övre del;
 • försvagning av den nedre halvan av stammen;
 • vid förhållanden med hög luftfuktighet bildas en blomning med en orange nyans på buskarna;
 • anläggningens fartyg börjar dyka upp på stjälkarna.

Ibland visas små gråaktiga fläckar på ytan på potatisens blad med torr råta. I de sista stadierna av utvecklingen av sjukdomen bildas håligheter i knölarna där myceliet är beläget.

gradvis vissnande

Det är omöjligt att bota buskarna helt från torrrötning, och därför är det bättre att tänka i förväg om deras skydd mot denna sjukdom. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att alla knölar sprayas med Fitosporin före plantering. De kan också blötläggas i en lösning framställd av Maxim KS-beredningen. Detta hjälper till att stoppa spridningen av sjukdomen.

helt bota

Fusarium

Fusarium är en av de snabbast utvecklande sjukdomarna. Fusarium potatis visnar kan leda till fullständig död av buskarna fem dagar efter sjukdomens början. Först börjar svampen skada rotsystemet och visas så småningom på stjälkarna. När potatisen är sjuka av fusarium börjar deras blad att krulla och blir gula. Efter några dagar torkar de helt ut och faller av. Parallellt med detta visas svarta prickar på stjälkarna, vilket indikerar spridningen av råtta.

Det är omöjligt att bli helt av med Fusarium och därför måste allt göras för att skydda växter från det.För att göra detta, bör potatiserna grönas, under vilka knölarna måste hållas i ljuset i cirka 15 dagar. De kan också behandlas med borsyra eller kopparsulfat.

utveckla sjukdomar

Verticillosis

Under växtsäsongen utvecklar potatis ofta vertikillär vissnande. Att urskilja vissna från andra sjukdomar är ganska enkelt. Efter infektion börjar några av bladskivorna underifrån gradvis bli gula. Med tiden täcks deras yta med ljusa fläckar. På sommaren, på grund av verticillos, kan en rosa blomma uppträda på bladen. Inom en vecka täcker potatisens stjälkar med mörka små fläckar och växten börjar torka ut gradvis.

För att förhindra att verticillary vissnar, måste du mata växterna med kalium och fosfor. Dessutom rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att gödsling av jorden regelbundet med träaska för att öka plantornas immunitet.

verticillary vissnande

anthracnos

Potatisantraknos är en allvarlig svampsjukdom som snabbt sprider sig till närliggande växter. Detta underlättas av regn, vind och till och med insekter. Oftast lider buskar som tidigare har drabbats av mekanisk skada av antraknos. De viktigaste källorna till sjukdomen är resterna av infekterade plantor och infekterade frön.

Sätten att bekämpa sjukdomen är mycket enkla. Eftersom det är omöjligt att bota en redan infekterad växt, måste du ta hand om att skydda friska buskar. För att göra detta måste du bli av med alla plantor med antraknos så att de inte flyttar till angränsande buskar. Därefter sprayas alla potatisar med en kopparlösning tillverkad av 10 liter vatten och 50 gram av ämnet.

potatisantracnos

Virussjukdomar

Potatisvirussjukdomar är vanligare än svampsjukdomar. Efter uppkomsten av sådana sjukdomar börjar topparna att deformeras och ändra färg. Dessutom bromsar uppkomsten av virala sjukdomar hos potatis betydligt tillväxten av odlade plantor. Sjukdomar av denna typ är farliga eftersom de inte kommer till uttryck i de första utvecklingsstadierna. För att skydda potatis från virusinfektioner måste du bekanta dig med de mest kända av dem i förväg.

virussjukdomar

Randig mosaik

Växter som lider av bandad stammosaik är lätta att skilja från friska buskar. Små bruna fläckar eller ränder kan ses på bladen hos infekterade plantor. Sådana ränder visas också på baksidan av arken. På grund av detta blir bladen spröda och faller snabbt av. I det sista stadiet av utvecklingen av den bandade mosaiken kan mörka ringar gradvis ses på knölarna.

Utseendet på denna sjukdom kan orsaka bladlöss och därför är det nödvändigt att skydda växter från dessa skadedjur. För skydd kan du använda en tvållösning, som är beredd av 10 liter vatten och 250 gram tvätt tvål.

randig mosaik

Vridning

Potatis med framväxande vridning av bladen måste behandlas så att de inte dör. Det främsta skälet till att denna sjukdom förekommer är ett virus i plantmaterialet. Ibland orsakar skadedjur som vägglöss eller bladlus bladblad. Sjukdomen sprider sig snabbt vid höga mark- och lufttemperaturer. Dess utveckling kan också påskyndas i frånvaro av bevattning under perioder med uttorkning av marken. Om du inte vidtar några åtgärder för att bekämpa problemet kan vissa av buskarna ruttna och på grund av detta kommer utbytet att försämras allvarligt.

Innan du handlar med ruttna och tvinnade blad måste du bekanta dig med de viktigaste tecknen på sjukdomens manifestation. Dessa inkluderar:

den resulterande vridningen

 • vitblomning på de flesta övre blad;
 • vridning av de nedre bladen i det första stadiet av utvecklingen av sjukdomen och gradvis deformation av bladen ovanifrån;
 • topparna börjar bli gula, och ryggen är täckt med en blomma med en rosa färgton;
 • arkplattan blir mer ömtålig och bryts även med den minsta kontakten.

Växter smittas av curling ganska långsamt.Ibland försenas denna process med flera månader. Om potatisbuskarna är infekterade med denna infektion kommer de inte att botas. Det enda som kan göras med dem är att ta bort dem helt från webbplatsen och bränna dem.

vit blom

Phytoplasmosis

Fytoplasmos eller stolbur infekterar ofta grönsaker som aubergine, potatis, tomater och paprika. Efter att potatispelaren har uppträtt, saktar tillväxten av buskar flera gånger, bladen blir mindre och gradvis torr. Med tiden visas svartgrå prickar på bladen. Två veckor efter infektion samlas mycket antocyanin i bladen och på grund av detta blir de lila. Alla dessa förändringar kan ses i bilder som visar växter med fytoplasmos.

För att bli av med fytoplasmos rekommenderar många omedelbart att bränna alla infekterade växter. Men innan detta bör du försöka bota dem med en lösning som är framställd av karbofos. För att skapa det måste du röra om 40 gram av ämnet i en tio liters behållare med vatten. Det är nödvändigt att spraya buskarna två gånger i veckan.

tomater och paprika

gotik

Gotiska knölar, som många andra sjukdomar orsakade av en viral infektion, åtföljs av deformation av bladen och förfalla rötter. Infekterade potatisknölar sträcker sig gradvis ut och blir cylindriska. De viktigaste bärarna av denna infektion är gräshoppor, Colorado potatisbagge och vägglöss.

Gotiskt verkar i alla stadier av växtutvecklingen. Med tiden sprids det från knölarna till resten av buskarna. Följande tecken visas på plantorna:

gotiska knölar

 • topparna blir gulaktiga efter blomningen;
 • antalet ögon på potatisknölar ökar snabbt;
 • infekterade växter har praktiskt taget inga blommor.
 • på sommaren blir rötterna fläckiga och börjar spricka.

För att förhindra uppkomsten av denna sjukdom är det nödvändigt:

 • vattna växterna regelbundet under bildandet av rotgrödor;
 • regelbundet behandla buskarna med insekticider;
 • Se till att fröet inte är infekterat med virusinfektioner före plantering.

vatten regelbundet

Slutsats

Ganska ofta börjar virala eller svampsjukdomar börja dyka upp på potatis. Att bekämpa dem är av intresse för många trädgårdsmästare som nyligen har börjat odla potatis. För att snabbt bli av med olika sjukdomar bör du studera deras beskrivning och metoder för deras behandling mer detaljerat.

viral eller svamp

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa