Beskrivning av sötpotatis Batat, dess fördelar och skador, odling och vård

Sötpotatis är det andra vanliga namnet på Batata. En årlig klättringsväxt från Sydamerika, populär i Indonesien, den odlas i Indien, och i Kina anses den vara livslängdens frukt.

Beskrivning

Stammen upp till 17 cm hög täckt med hjärtformade blad. Växten är flerårig hemma, vi odlar den som en årlig, den blommar med lila eller vita blommor. Blommornas form är trattformad. Bildningen av knölar i en växt sker i gafflarna i sidorötter.

Sötpotatisknölar kan nå stora storlekar som väger mer än 3 kg. Formen på frukten kan vara annorlunda (rund, avlång, ribbad), beroende på sort. Färgen på massan och skalet på knölar beror på sorter och arter. Det finns sorter med knölar i orange, lila, röda, gula och vita färger. Köttens söta smak är söt på grund av glukosen som den innehåller.

Du kan köpa Batata-sortimentet till salu:

 • akter;
 • vegetabiliska;
 • efterrätt.

potatis sötpotatis

Det finns mindre glukos i fodersorter, de används som en ersättning för potatis. Grönsaksarter äts också i stället för potatis, men dessertsorter har en smak närmare morot, pumpa, banan och massan är ljus, orange.

Populära dessertvarianter inkluderar Batatov-sorter:

fodersorter

 • Georgia röd;
 • Beauregard.

Så planterar du en mängd olika potatis:

 • Lila;
 • japanska;
 • Vit.

potatisersättare

Hur är Batat användbart?

Sötpotatis Sötpotatis är inte så populär i vårt land. En sådan växt är termofil, och vårt klimat kan inte kallas milt. Intresset för tropisk kultur växer tack vare populariseringen av de nya sorterna, anpassade till vår sommars förhållanden, och information om nyttan av dess frukter.

Smaken på Batata-knölen liknar vagt på smaken av frysta potatis. Denna likhet förklarar växtens andra namn. Det är de ämnen som finns i roten som förklarar fördelarna och skadan med Batata. Massans sammansättning, dess fördelar beror till stor del på variationen såväl som på odlingsförhållandena.

Georgien röd

Kärnorna rekommenderas att använda varianter där knölarna i lådorna är lila. De fann ett högt innehåll av antocyaniner, de förbättrar hjärtfunktionen, deras användning i mat minskar risken för ögon- och kärlsjukdomar.

Orange Knöl Sötpotatis förbättrar synen, håller ögonen ungdomliga tack vare vitamin A, det finns mer av den i massan jämfört med andra grönsaker. Orange knölskålar är särskilt användbara för äldre och personer med viktproblem.

användbar sötpotatis

För kvinnor som har gått in i menopausen (klimakteriet) hjälper frukterna av Batata att bibehålla nivån av kvinnliga hormoner i kroppen. Hos unga kvinnor ökar det libido. Människor som regelbundet äter knölar är mindre benägna att få cancer och nervstörningar.

Det finns kontraindikationer bredvid Batatas fördelaktiga egenskaper. Inte alla drar nytta av sötpotatis. Personer med olika patologier i mag-tarmkanalen kan känna skada på hälsan. Det rekommenderas inte att inkludera det i kosten för gravida och ammande kvinnor.

period av klimakteriet

Hur man planterar och sprider sig?

För att få tid att växa Batat i vårt klimat på sommaren, måste du lära dig hur man odlar sina plantor. Att plantera knölar direkt i trädgården kommer inte att ge framgång. För bildandet av fullfjädrade frukter i det öppna fältet kommer vår korta sommar inte att räcka. Först måste du studera de sorter som finns till försäljning. Välj den sort vars beskrivning är mer lämpad för ett specifikt område.

För att få plantor behöver du mogna sötpotatisknölar. Stora knölprover kan delas upp i flera delar med en ren och vass kniv. De resulterande delarna måste halvt nedsänkas i behållare med vatten. Spira knölar på en solig fönsterbräda eller under en fytolamp. De första groddarna på knölarna kläcks om 2-3 veckor.

plantera och sprida

När Batata-knölen är täckt med skott, separera dem (skära av) försiktigt och lägg dem i vatten tills rötter visas. En 10 centimeter utväxt anses vara bra. Upp till 7 massor av groddar kan erhållas från ett stycke. Det tar cirka tio dagar innan groddar bildas. Rötterna visas på tre dagar. När höjden på groddar med rötter är cirka 20 cm kan de planteras i jorden.

sötpotatisknöl

Platsval och markberedning

Tänk på följande krav när du väljer en plats:

 • väl upplyst under dagsljuset;
 • ligger bakom vinden;
 • grundvattnet är inte närmare än 2 m.

Att förbereda en säng för Batata på hösten. Bestäm jordens surhet, om den är sur, avfyras sedan med kalk. På hösten, applicera mest av gödselmedel. Sprid 3 kg humus för varje kvadratmeter mark, spridning av gödselmedel: superfosfat (20 g) och kaliumsulfat (15 g). På våren, 5 dagar innan du planterar plantor, gräva upp jorden för sista gången och tillsätt 80 g / kvm. m. ammoniumnitrat.

väl upplyst

För att bilda hål för plantor enligt schemat 30 * 50 cm, 15 cm djupt. Plantera sötpotatisen i den uppvärmda marken, lämna de flesta internoderna på toppen. Tre Batata-planteringsmönster är vanliga:

 • vertikal;
 • horisontell;
 • V-formad.

Kross försiktigt marken runt plantorna, vattna hålen. När växterna planteras, täck dem med täckmaterial för att skydda dem från solen och nattkylan.

ligger bakom vinden

Landningsdatum

Vädret i olika regioner i landet kan variera mycket, så tidpunkten för att tvinga plantor och transplantera dem i jorden är annorlunda. Till exempel i Krasnodar-territoriet börjar kraft av groddar under de första tio dagarna av april, och plantorna planteras i trädgården när blommor blommar på akacian.

Batat är inte en mycket bekant kultur för Vitryssland, men dess älskare har också dykt upp där. Växten odlas i plantor som planteras under en film under det andra och tredje decenniet av maj. Varmt väder i Vitryssland är redan i början av juni, så efter den 10: e tas filmen bort från åsarna. I mitten av september skördas knölar.

värme jorden

I Moskva-regionen väntar de på stabilt varmt väder från 15 ° C och högre. Potatisplantor planteras under en film, täcker material eller skurna plastflaskor. Odling av sötpotatis i mittbanan skiljer sig inte från att odla en växt i andra regioner i Ryssland.

Du kan odla en termofil kultur i Sibirien. För att få fullständiga knölar räcker det med två sommarmånader med en dagstemperatur på minst 20 ° C. Vissa sibirska grönsakstillverkare föredrar att odla friska knölar i ett växthus.

plantor och transplantationer

Hur man odlar en sötpotatis

Att odla en sötpotatis tar lite ansträngning, särskilt under den första månaden. Växter kräver mycket fukt och måste vattnas dagligen. En månad senare, om plantorna ser friska ut, kan vattningen gradvis minskas - först deras frekvens och sedan volymen.

För att bilda stora knölar behöver Batat mycket näringsämnen, den växande växten absorberar dem intensivt från jorden under hela säsongen, särskilt kalium. Gödsla marken runt växterna i augusti, applicera kaliumköttgödsel eller ask. En infusion bereds från asken. Motstå infusionen i minst två veckor. Gödsling för växter utförs minst en gång i veckan.

värmeälskande kultur

Växtvattnet slutar två veckor före skörd. För att hålla frukterna bättre måste de vara torra under grävningen. Ett tecken på mognad, beredskap av frukten för att skörda är växtens torra löv. Avsluta skörden av knölar före den första frosten. Det bör inte vara regn på skördedagen. De skördade knölarna förvaras vid positiv temperatur (10 ° C). Innan de lägger frukterna för lagring torkas de i solen.

Tips från erfarna trädgårdsmästare

De som bestämmer sig för att bemästra en ny kultur kommer att få hjälp av amatörernas råd, i vars trädgårdar Batat har vuxit länge:

vatten dagligen

 1. Efter att du planterat söta potatisplantor i marken, glöm bort hönor och krattar, deras användning är förbjuden. Dra ogräset ur marken för hand för att undvika skador på växternas svaga rötter. Jordunderhåll är minimalt.
 2. Torka den utgrävda Batata i solen i minst 7 dagar. Ju längre växtens knölar solar sig, desto bättre blir deras smak.
 3. Huden på knölarna är tunn, så släng inte bort dem under skörd och lagring.

Att odla en ny kultur kan vara ett favorit tidsfördriv. En hälsosam grönsak kommer att ge variationen i kosten och öka dess näringsvärde.

växtrötter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa