Beskrivning av kålsorten Övervintra, funktioner i odling och vård

Uppfödare avlar ständigt nya sorter och hybrider av kål... De som är engagerade i kultur måste ta hänsyn till många aspekter när de växer: mognadens varaktighet, lagringsförhållanden, smakegenskaper. En av de sorters vita grönsaker som efterfrågas bland trädgårdsmästare är Zimovka kål.

Beskrivning av sorten

Den halvsprutande kålhuvudet är av medel till stor storlek med en diameter på över 70 centimeter. Rundade ark med grågrön färg har en uttalad vaxartad blomma, inte styva vener och vågiga kanter.

Dessa egenskaper hos grönsaken möjliggör långvarig lagring. En bladplattans genomsnittliga längd är 40–50 cm, bredden 32–45 cm. Bladen fästs mycket tätt vid varandra och det finns minimala mellanrum trots de tunna inre strukturerna. En mogen övervintrande kålhuvud väger i intervallet 2 till 3,5 kg, men med korrekt skötsel kan den nå en större massa utan att förlora smak.

Växande

Grönsaksplantor kan växa och behålla användbara egenskaper endast när de befinner sig i växthusförhållanden. Den slutliga kvaliteten på kålhuvudena beror på såddfonden. Därför är det viktigt att när man väljer frön överväga målen för odling av grödan. I de flesta fall sås övervintringen i början av april, varefter det tar upp till 50 dagar att bilda plantor.

plantering av kål

Det är bäst att lämna plantorna i ett ventilerat rum vid en temperatur på cirka 10 grader. I mörkret bör en ytterligare belysningskälla ordnas. Jorden ska vara måttligt fuktig, torkning ur jorden är inte tillåten. De första skotten börjar dyka upp fem dagar efter plantering. En vecka efter groddning rekommenderas att jorden behandlas med en svagt koncentrerad lösning av kaliumpermanganat.

Det är viktigt att välja rätt plats för trädgårdsbädden där Wintering planteras, vars beskrivning förutsätter varma klimatförhållanden.

Kulturen behöver mycket naturligt ljus, och i skuggan börjar skotten snabbt sträcka sig och blomma utan att bilda ett kålhuvud. Även om kålhuvudet mognar på ett mörkt ställe, kan det vara råttent och löst.

Skötselfunktioner

Sorten Zimovka är ganska opretentiös i vård och även under förutsättning av dålig jordfruktbarhet kan trädgårdsmästare uppnå en god skörd. För att göra detta måste du följa flera regler för vård:

kålvård

 1. När plantorna från kulturen stiger och blir starkare kan de dykas, vilket kommer att öka utrymmet för näring.
 2. När du tar bort plantor måste du vattna marken så att en jordklump finns kvar på dem.
 3. När man planterar växter i en annan behållare eller på en säng förkortas roten med en tredjedel.
 4. Växten ska vattnas högst 1-2 gånger i veckan, med hänsyn tagen till atmosfäriska förhållanden. Med överflödigt fukt kan sprickor och rutt uppträda på ytan på kålhuvudena. Skadade frukter kan inte förvaras.

För korrekt och stabil tillväxt av grödan behövs lämplig utfodring under hela mognaden. Den första delen av gödningsmedel läggs till jorden även innan man sådd frön. Träaska, sågspån och ruttna mullein läggs i såhålen.

kåltillväxt

Vid stadiet att bilda det tredje bladet kommer tiden för nästa utfodring. Två veckor före detta ögonblick måste du blötlägga fågelskränken i vatten, vänta på att jäsningsprocessen ska stanna, tillsätt vatten och försiktigt vattna varje plantor med en lösning. Först bör bäddarna vattnas rikligt med vanligt vatten. Efter att gafflarna har bildats, vattnas buskarna med en lösning av 10 liter vatten med 30 gram superfosfat.

Ett antal andra normala markgödselmedel kan användas efter behov beroende på mognadsstadierna och förekomsten av sjukdomar i växterna.

Fördelar och nackdelar

Den stora efterfrågan på vinterkål bland sommarboende och trädgårdsmästare förklaras av förekomsten av ett antal jämförande fördelar. Dessa inkluderar:

sortens värdighet

 • Utbytestabilitet. Upp till 7 kilogram mogna kålhuvuden kan skördas från en kvadratmeter plantering.
 • Frostmotstånd. Frukterna kan genomgå svag frost inom -5 grader i varje skeden av mognad, utan att förlora användbara egenskaper.
 • Variabilitet i användning. Kålsorten Zimovka har ett universellt syfte och kan användas för betning, betning eller långvarig vinterlagring.
 • Försäljningsbart skick. Kålhuvarna bleknar inte och exfolierar inte i sängarna under påverkan av solen och olika utfällningar, liksom under lång lagring.
 • Flyttbarhet. När grödor transporteras knäcker eller ruttnar kålhuvudena inte om standardförhållandena beaktas.
 • Bra immunitet. Den vita huvudet grönsaken är känd för sitt motstånd mot grå råta och punkt nekros, vilket har en positiv effekt på dess säkerhet.
 • Vitaminkomposition. Övervintring innehåller en stor mängd mineraler och vitaminer, inklusive askorbinsyra och socker.

odling av kål

Den negativa kvaliteten kan tillskrivas endast en liten bitterhet i grönsaken omedelbart efter skörden och under de första 2-3 månaderna av lagring. Det rekommenderas att äta övervintringskål efter denna period, när smaksegenskaperna har förbättrats och utvecklats helt. Från andra hälften av vintern är det bäst att använda kål till sallader, soppor och även färskt.

Skadedjur och sjukdomar

Till skillnad från moderna hybridsorter får Zimovka oftast sjukdomar som olika former av bakterios, dimmig mögel och svart ben. För att förhindra spridning av dessa sjukdomar bör kulturen sprayas med Fitosporin innan gafflarna ställs in.

Om kålhuvudena planteras på en mörk eller mycket fuktig plats, kan de påverkas av en korsfärgad lopp. Insektet lämnar hål på bladens växt, vilket förstör grödans utseende och påverkar dess smak negativt. För att bekämpa loppan kan du regelbundet strö växterna med en blandning av träaska med röd paprika pulver.

Vita fjärilar, som lägger larverna i bladen på det växande kålhuvudet, orsakar också kolossala skador på kålen. De kläckande larverna börjar aktivt äta frukten från insidan. För att eliminera skadedjur kan du använda tvålvatten eller speciella bekämpningsmedel.

Om sniglar och druvsniglar hittas i sängarna kan skadedjur tas bort för hand. Trädgårdsmästare använder ofta bete i form av skurna gurkor eller zucchini för att skrämma bort insekter.

Skörd och lagring

Övervintring, som beskrivningen av sorten säger, är föremål för långvarig lagring och jäsning. Grönsaken måste tas bort från trädgården i mitten av oktober, med torrt väder. Om du vill lämna kålhuvudet för vinterlagring behöver du inte ta bort den yttre stubben, eftersom grönsaken är upphängd från den.

kål i trädgården

Den optimala temperaturen vid lagring av vitkultur är 0-2 grader. Under dessa förhållanden kan du lämna kålen i hyllor eller i speciallådor.

För bättre konservering kan gafflarna strös med krossad krita. Detta kommer inte bara att bevara smaken av grönsaken utan också ha en gynnsam effekt på dess presentation.

Trädgårdsmästare recensioner

Alena, Stavropol: ”Jag har odlat den här sorten för tredje året. Varje gång jag har en stabil skörd och möter praktiskt taget inte skadedjur. Konserveringen är mycket bra och det finns alltid färsk kål i källaren. Perfekt för olika pickles och när färskt är mycket smakligare än andra sorter. "

Maria, Belgorod: ”Jag planterade Zimovka för första gången och förvånansvärt är det en mycket produktiv sort. Samlade mer än 100 kg, lämnade det mesta av lagrat för vintern. Med tiden utvecklas smaken bara och blir mycket bättre. "

recensioner
 1. Olya
  5.05.2018 02:37

  Denna sort har många fördelar; den kan odlas inte bara i växthusförhållanden utan också utomhus. Jag använder en bioaktivator varje år BioGrow, nöjd med skörden.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa