Växande och vårdande japansk kål Little Mermaid, Mizuna och Cyclops f1

Fler och fler vegetabiliska grödor dyker upp på frömarknaden, vars namn orsakar förvirring. Detta hände också med japansk kål. Så på paketet med kålfrön "Cyclops f1" skrivs - japansk linje, som faktiskt inte indikerar vilken typ av kål, men författarskapet till det japanska företaget "Sakata". Så vitkål av japansk urval är förknippad med köpare med en av sorter av kål, kallad "japansk", har ingenting att göra med det.

Vi känner till de flesta kålvarianter som ingår i den medelhavs-europeiska gruppen: vitkål, kålrabi, Savoy, rosenkål, blomkål, broccoli. Men grönsaker från den östasiatiska gruppen är sällsynta gäster. För en oerfaren köpare skiljer sig ofta inte namnen på Peking, kinesisk, japansk kål. Därför kallas de grönkål eller sallad, grön senap eller grön japansk sallad. Även om det inte finns några stora problem i detta, eftersom alla dessa växter tillhör korsfamiljen eller kålfamiljen.

Men för trädgårdsmästare som bestämmer sig för att plantera en nyfikenhet på deras webbplats är det bättre att omedelbart förstå funktionerna i en salladgrönsakskultur. Valet är inte stort. I butikens hyllor finns det bara japansk kål Mizuna, med olika färger på blad och sorter "Little Mermaid", "Dude" och "Emerald Pattern".

Japansk kål har en unik uppsättning vitaminer och mineraler, går bra med fisk, kött, kompletterar grönsaksrätter.

"Japansk kvinna" - en slags collardgröna

Japansk kål är en grönsakskörd av korsfamiljen. I tillväxtprocessen bildar den en spridande bladrosett. Det finns två former av japansk kål: "Mibuna", med smala smala lansformade blad och "Mizuna", vars blad skärs i flikar och har en ojämn kant.

Växten odlas som en årlig gröda, men i en tvåårig tillväxtcykel bildar kål en konisk rotskörd med en diameter på upp till 7 cm, som smakar som rutabagor. Bladen används för mat som växer under hela växtsäsongen, även efter skärning.

Japansk kålfrön

Japansk kvinna smakar som kinesiska och Peking-sorter, men innehåller färre senapsoljor. På grund av bladets ovanliga form ser det väldigt imponerande ut på sängarna, enligt den östra traditionen används det som prydnadsväxt. För ryska odlingsförhållanden anpassas variationen av japansk kål "sjöjungfru".

Japansk kål tål vårfrost ner till -4 ° C, är opretentiös och mycket produktiv.

Japansk kål "Little Mermaid"

Mångfalden av japansk kål Little Mermaid är kallbeständig, kan odlas utomhus utan problem.

Beskrivning av sorten

Så här ser de viktigaste egenskaperna ut:

 • sorten är mitt i säsongen, med en tillväxtperiod på 55-70 dagar före den första grönsamlingen;
 • på grund av det stora antalet väckta apikala knoppar, bildar det en spridande bladrosett på 45-60 blad;
 • bladen är släta eller något skrynkliga, gröna med en vit tunn petiole, dissekerade i flikar, lyrpinnat med en skuggad kant;
 • bladrosett horisontellt eller något höjt cirka 40 cm högt, upp till 75 cm i diameter;
 • bladens smak är behaglig, delikat, med en liten senaps accent för salladändamål;
 • växtvikt 1-1,7 kg, per kvadratmeter planteringar, du kan få 5-6,5 kg grönska under tillväxtperioden;
 • sorten tolererar värme väl, är motståndskraftig mot blomning.

Meriterna med "Little Mermaid" inkluderar högt utbyte. Efter att ha klippt bladen växer färskt lövverk från de nyligen uppvaknade knopparna. Detta gör att du får greener från vår till sen höst. Sorten är opretentiös, resistent mot ogynnsamma miljöförhållanden, kallbeständig, värmebeständig.

Japansk kål används som prydnadsväxt för att dekorera blomsterbäddar, alpina kullar, som gränser.

Funktioner av olika vård

Växten är extremt opretentiös, växer och tar hand om den tar inte mycket tid.

 1. Sorten kan odlas både av plantor och genom sådd i öppen mark.
 2. Frön gror vid 3-5 grader. Plantorna är resistenta mot korta vårfrostar. Växten utvecklas bäst vid temperaturer på 18-20 grader.
 3. För att få tidigt grönska utförs planteringen flera gånger, börjar tidigt på våren, från 20 april till 1 september. I skyddad mark planteras växter enligt 20 x 15 x 20 mönster, eller med band som en tätning till huvudgrödorna.
 4. I öppen mark planteras växter på vanliga åsar enligt ett 25 x 1 cm mönster eller med små band, men lämnar ett avstånd på 40 cm mellan linjerna och upp till 60 cm mellan banden.
 5. Väl uppvärmda områden med lite skuggning är lämpliga för kulturen. Jordar är att föredra fruktbart, väl fuktat med ett högt innehåll av organiska och mineraliska gödselmedel.
 6. Det är inte tillrådligt att plantera anläggningen i områden där företrädare för korsfamiljen tidigare växte. De bästa föregångarna: baljväxter, nattskydd, fleråriga örter, gurkor, lök.
 7. Frö spiring förväntas inom 3-4 dagar. När det växer, med utseendet på 3-4 riktiga löv, uttunnas de förtjockade områdena av grödor.
 8. Ytterligare vård kommer till måttlig vattning, lossning av jorden och ogräs. Liksom alla typer av korsfångare älskar "japanska" fukt, men är rädd för för mycket vattendrag.
 9. Du bör inte överanvända dressingar heller. Det räcker med att det fördes in för grävning före plantering. Vid behov, utför inte mer än två stödförband. Växten är benägen att ansamlas nitrater, därför är det nödvändigt att begränsa halten kvävegödselmedel i jorden.
 10. Det är viktigt att klippa bladen i tid, så att unga skott kan växa. Växten har faktiskt en enorm potential i form av 18-40 knoppar av återupptagande av tillväxt.

Japanska kålbuskar

Japansk kål med en behaglig uppfriskande smak är lämplig för säsongens allra första vitaminsallad, eftersom det är ett riktigt lager med användbara ämnen. Det kompletterar kött- och fiskrätter, passar bra med vissa typer av ost.

På grund av sin lätta peppiga doft läggs den till för att ge en smakfull smak till grytor, soppor, marinader och pickles.

En ovanlig vegetabilisk gröda kännetecknas också av sitt dekorativa tilltal. Den kan odlas som en trottoarkant längs en trädgårdsväg. Med sin eleganta grönska kommer växten att betona enklare och högre grödor. Kål "Little Mermaid" kommer perfekt att komplettera uppsättningen kryddig växter och vitamin sallader på alla platser, dekorera den med sitt vackra bladverk.

mizunakål i trädgården

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa