Hur man växer ordentligt och tar hand om vitkål i det öppna fältet

Att odla vitkål är en mödosam process för en nybörjare, eftersom det finns många förhållanden under vilka utvecklingen av en växt stannar, och den dör utan att ens formas till en blomblomma av frukt. Till få en bra skörd av kål, det är nödvändigt att ha ett rymligt soligt område i trädgården, inte skuggad av högväxande grödor och med den erforderliga surhetsnivån, vilket inte alltid kan uppnås i landet.

Den största svårigheten att ta hand om kål ligger i intoleransen mot värmekulturen, som i mittbanan i Moskva-regionen eller Moskva-regionen hålls på nivån 25-35 hela mitten av sommaren. Vid denna temperatur stoppar tillväxten av kål och ytterligare mognad av äggstocken blir omöjlig.

Hur man odlar kål ordentligt? Det är möjligt att underlätta för dig själv i frånvaro av en stor trädgårdsupplevelse genom att förvärva moderna avelsorter av grönsaker som ger höga utbyten även med vissa avvikelser i vården. Vitkål sprider sig av frön som testats för groddar hemma.

Plantering och skötsel utomhus, och allt annat om odling av en grumlig grönsak - i detalj nedan.

Förbereda jorden för plantering

Hur får man en bra skörd med hög täthet och tillräckligt med blommor? Hur odlar du vitkål korrekt? Du bör börja med att förbereda platsen, som inte ska vara i ett lågland, för att inte tjäna som avlopp för regnvatten eller på en höjd där solen slår hela dagen. På mer än två år i rad har kål inte planterats på samma omkrets. För plantor är de tidigare potatis-, tomat- eller gurkabädden med väl lossad jord, med rester av ruttna löv behandlade från insekter, idealiska.

När det gäller surhet är en neutral jord lämplig för kål, eller en som har minimala indikatorer på sura ämnen. Dessa värden reduceras med hjälp av dolomitmjöl eller kalk omedelbart efter skörd av den tidigare skörden från denna plats, det vill säga i augusti-oktober.

Luftighet och syremättnad hos den fattiga, komprimerade marken ökar införandet av sand och kompost i jorden med en hastighet av 7-liters kapacitet för blandningen per 1 m2 landningsområde.

Jorden befruktas igen tidigt på våren, strax efter att snön smälter. En stor volym av massan framställs, vars bildning sker utan att upprätthålla strikta proportioner, från superfosfat och träaska. Sedan kombineras blandningen med gödsel innan grävningen och platsen är rikligt smaksatt. Om det inte finns något sätt att få en stor mängd gödselmedel kan du förbereda 1-2 hinkar av blandningen och applicera gödselmedel direkt på varje hål när du planterar.

man planterar vitkål

Plantera plantor i öppen mark

Hur man odlar vitkål? I mitten av säsongen kålvarianter kan planteras i öppen mark redan i slutet av april - början av maj. Sena sorter håller sig vid början av juni, när marken är väl värmd upp. Tidpunkten för landstigning väljs på sen eftermiddag, med fokus på väderprognosen för de kommande dagarna, lovande molnigt väder eller regniga regn.

Tomten med beredd mark måste grävas upp igen, stora kloddar bryts och grunt hål görs, med halvmeteravvikelser i rad och med ett avstånd på 50-60 cm mellan raderna. De flesta av frågorna varför kål inte knytas kan därefter tillskrivas just denna period:

 • hålen är placerade för ofta;
 • landet lossnar inte väl;
 • groddens centrala knopp visar sig vara nedsänkt i marken. Detta gäller också löv på plantor - de bör inte begravas.

Varje hål, innan plantorna är i det, fylls med vatten, och när växten redan är planterad hälls den med torr jord till de lägsta bladen. I stabilt soligt väder, när det inte längre är möjligt att fördröja landningen, installeras en skuggmarkis över sängen eller någon form av gardin, som avlägsnas först efter 4-6 dagar.

Det är också möjligt att odla vitkål i det öppna fältet genom att direkt sådd frön i jorden. För detta tillverkas kontinuerliga spår i bädden som är 1-1,5 cm djupa, de kastas med en svag koncentration av mangan och frömaterial införs i spåren i en tunn ström. Ett flyttbart växthus måste installeras över en sådan grönsaksträdgård, och omsorg för plantor består först i vattning.

Frön för förökning bör kontrolleras före plantering. Vad ska göras för att bedöma spiring så att kålen växer och utvecklas fullt ut och binds i tid? Välj först intakt frön, 5-7 gånger mer än den mängd plantor du behöver få. Sedan knyts frönna i en bomullsduk och fuktas rikligt i en tefat.

Efter 5 dagars ständig vistelse i en fuktig miljö, fröer friska frön, vilket innebär att de multiplicerar med framgång. Vi väljer dem för plantering och odlar kål.

Rätt vattning

Att ta hand om vitkål i det öppna fältet med 70% består i korrekt planering av vattning, vilket motsvarar utvecklingsfaserna för kålblomställningen. Tills plantorna utgör ett fullständigt rotsystem görs vattning dagligen med en förbrukning av 100-150 ml vatten per brunn. Glöm inte rätt skuggning av området så att vätskan inte förångas för snabbt.

Mellan bildandet av en full rosett av blad och bildandet av en kålhuvud, i ett blomningstillstånd av plantor, kräver vård av växten regelbundet vattning medan bibehållen jordfuktighet 80%. När kålhuvudena har bundits och kålhuvudets tillväxtprocess har börjat reduceras vattningsfrekvensen något till 70%. I mitten av juni (12-15 dagar före skörden) stoppas alla konstgjorda vattningar.

vattenkanna och kål

Ett stort misstag under den tid då kålen blommar och kålhuvudet just börjar ställa in, sluta regelbundet bevattna och organisera vård med en sällsynt men riklig översvämning av trädgården på sällsynta dagar i landet. En sådan irrationell fördelning av fukt ses som orsaken till den snabba tillväxten av rotsystemet, till nackdel för utvecklingen av blomstern. Vi får inte glömma att kål älskar fukt, så länge den fritt absorberas i jorden. Kål växer i stillastående vatten under en kort tid och ruttnar snart.

Lossa och hål

Agroteknologi för odling av vitkål fäster stor vikt vid kullning av växter och i rätt tid lossande av gången. Den första lossningen utförs två veckor efter plantering av plantorna, vidare - efter behov, så att en grov skorpa inte bildas mellan växterna.

Den första hålningen utförs ungefär samma period eller tidigare.Detta görs för att skydda de tunna stjälkarna från höga plantor.

Hur man spudar plantor korrekt? Vid varmt väder, utan vind och nederbörd, lossnar jorden något och krossas för hand på ett avstånd av 20 cm från varje enskild grodd. Sedan, med små krattar eller också, med dina händer, samlas den krossade jorden runt stamplanten av plantan och bildar en kulle till de lägsta bladen. Du kan hjälpa växten att lättare uthärda förstärkning genom kullning, två dagar före proceduren genom att införa någon form av skonsam förband.

Hur man matar groddarna? Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar organiska gödningsmedel med en kraftigt reducerad koncentration så att vård av vitkål inte resulterar i brännskador på plantorna och nedre löv.

Det rekommenderas att strö kål för andra gången 3 veckor efter den första. Den omhyllade busken förstärks i rotsystemet och lider inte av överflödigt fukt.

Hur många förfaranden krävs totalt? Under perioden med grönsaksutveckling måste du krama det tre gånger - tritiumtiderna måste vara 45-47 dagar från planteringsögonblicket, när den odlade kålen hälls med juice.

Matande bas

Hur man odlar vitkål utan användning av nitrater och tillväxtacceleratorer? Parallellt med den första lossningen och hålningen matas plantor med organisk gödningsmedel. Kycklingdroppningar används, utspädda med vatten i en koncentration av 1 torr substans, 15 glas vatten. Vätska hälls i en liten vattenkanna med diffusorn avlägsnad och försiktigt, lyfter bladen, gödsel införs i varje brunn. Det är lämpligt att göra detta omedelbart efter vattning, så att lösningen "sprids" i det övre jordlagret och inte suger ner i djupet.

Efter 14 dagar matas plantorna med 10% mulleininfusion, som utspäddes och inställdes för att infusera 10 dagar före användning. De vattnar också groddarna när frukterna redan börjar ställa in.

infusion av mullein för kål

För anhängare av mineralgödselmedel är systemet för matning av kål annorlunda. Den 14: e dagen från landning i marken görs en lösning av följande komponenter:

 • 10 g urea;
 • 20 g superfosfat;
 • 15 g kaliumklorid.

Denna torra blandning upplöses i en hink med vatten och hälls i ett spår som är speciellt grävt exakt mellan raderna, som sedan fylls. 21 dagar efter den första proceduren, när kålhuvudena redan har ställts, bereds en liknande del av ovanstående element och hela processen reproduceras exakt.

20-30 dagar innan kålhuvudena skärs, stoppas kvävebefruktningen och vattningen är begränsad eller helt stoppad.

Bladförband används för sena plantor, om groddarna är svaga, har slutat växa eller blivit gula. Lösningen tillverkas med en hastighet av fyra liter vatten (eller en halv hink) och tar det:

 • 1 kg kaliumklorid;
 • 70 g dubbel superfosfat;
 • 10 g molybden.

Kompositionen för bladfoder infunderas i 24 timmar och används sedan för bevattning från en hushållsspruta.

Sjukdomar i kål

Vad är det mer att odla och ta hand om vitkål? Naturligtvis för att skydda växten mot olika sjukdomar och vidtagande åtgärder vid behov när de upptäcks. I centrala Ryssland är följande patologiska tillstånd hos denna grönsak vanligast:

 1. Keela är en svamp som utvecklas i rotsystemet med överflödigt fukt. Kännetecknas av tillväxter och svullnad av enskilda rhizomer. Det finns fortfarande inga åtgärder mot kölen, så du behöver bara hitta en sjuk planta och ta bort den från trädgården och behandla jorden med formalin;
 2. Vit rutt uttrycks av en gråtande vit blom som beror på brist på fosfor och kaliumgödsel. För att förhindra sjukdomen räcker det att följa utfodringssystemet;
 3. Fusarium - hittas av ett brunt ringformat mönster på ett snitt av en lövskålkål. Fusarium kan inte botas - växten grävs och planteringssprutan sprayas med furacilin.

kålsjukdomar

Hur man hanterar de nedre bladen på kål

Huruvida man ska klippa av eller lämna kålens bottenblad anges inte i trädgårdsmanualerna, varför varje ägare fortsätter från det beslut som är till nytta för honom i fråga om resultatet. För dem som vill odla ett stort kålhuvud är argumentet för att ta bort de "extra" bladen att dra ut en stor mängd juice i dem, vilket kan gå direkt till kålhuvudet.

Förteckningen över fördelar, när man beslutar om man ska plocka bort bladen, innehåller också teorin om bättre luftväxling mellan växter och det faktum att det är mycket lättare att ta hand om - att lossa och krama raderna - för kål.

Nackdelar med den angivna uppgiften - huruvida man ska plocka bort de stora nedre bladen:

 • för att minska graden av mognad av kål. Konventionellt - ett avlägsnat blad ger en dag till mognadstiden;
 • att minska användbarheten hos det bildade kålhuvudet, eftersom C-vitamin, som produceras exakt i det undre bladet, inte har tid att förvandlas till en grönsak;
 • i förlusten av juice av växten och locka skadedjur till denna juice - bladlöss och kålmöl. Det sistnämnda är en plåga för kål i Vitryssland och tar gradvis samma ställning i Ryssland.

Slutsats - det är mest rationellt att bli av med de nedre bladen när vård utförs under de senaste 2-3 veckorna före skörden. Det är bäst att ta bort gulnade och bleknade löv, och huruvida man ska ta bort de gröna och starka är det upp till ägaren att bestämma.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa