Vilka sorter är kål med namn och beskrivningar

Kål är en av de mer populära grönsakerna. Många använder den för betning och gör pickles med sallader från den. Det finns olika sorter av kål som du kan odla på din webbplats.

Det innehåller en enorm mängd vitaminer och andra användbara ämnen som deltar i metaboliska processer och förbättrar människans immunitet. Det är låg i kalorier, varför det ofta används för att behandla mag-tarmkanalen och under dieter.

Huvudsorter

För att ta reda på vilka typer av kål som är, måste du bekanta dig med deras huvudsakliga sorter och namn. Kåltyper och deras egenskaper hjälper människor utan erfarenhet att studera mer detaljerna i dessa grönsaker. Det finns tre huvudtyper som inkluderar:

 1. Häftig. Det kännetecknas av en mycket växtvuxen och utvecklad knopp, baserad på ett litet kålhuvud. Det är från honom som fostret börjar bildas. Denna art är mycket populär bland grönsaksodlare och odlas mycket oftare än alla andra sorter. För matlagning kan du använda hela frukten, utom kålhuvudet.
 2. Färgad. Bildandet av huvudet utförs med hjälp av växtväxta skott, som inkluderar ett stort antal formationer som utåt liknar en luftsoufflé. Blomkål har en ojämn yta och utmärkt smak.
 3. Lummig. Huvudfrukten bildas av blad som börjar växa från själva stammen. En särskiljande egenskap hos grönkål är att den inte har någon kärnbas alls. Denna grönsak äts hel.

sorter av kål

White-headed

Skillnaden i sin motståndskraft mot låga temperaturer och kärlek till ljus och fukt. För att odla vitkål måste du välja en plats med mest fruktbar jord. Anläggningens huvuden kan ha olika storlekar och former. De är avsmalnande, platta och runda. Vikten på kålhuvudena beror på variationen och odlingsegenskaperna. Det kan variera från 0,5 kg till 10 kg.

Det rekommenderas att odla vitkål vid en temperatur på 20 grader. Unga plantor kan tåla frost på kort sikt, men det rekommenderas inte att odla kål under låga temperaturförhållanden.

Nyplanterade plantor kan motstå frost runt -5 grader. Den odlade växten klarar temperaturer på minst -8 grader.

Denna typ av kål klarar inte så bra med höga temperaturer. Om temperaturen överstiger 30 grader, kommer bildningen av nya kålhuvuden att stoppa helt. Att vattna växten regelbundet är avgörande för att stimulera fruktproduktionen. Bevattningen bör vara måttlig de första veckorna efter plantering. Med tiden måste emellertid fuktintaget öka.

Ett särdrag hos den vita växten är ljuskrav. Om kålen planteras i skuggan, kan den dö över tiden. Därför bör du inte odla det nära höga fruktträd som kan kasta skuggor.

Unga plantor suger aktivt ut näringsämnen som fosfor, kväve och kalium från jorden. Efter transplantation av plantor i öppen mark förbrukar den endast kväve och under bildandet av kålhuvud - fosfor och kalium.

Du måste mata buskarna om de odlas i torv eller sandjord. Om den planterades i lamjord, behövs ingen toppförband.

vitkål

Rödhårig

Om vi ​​jämför den med vithuvudarter, kännetecknas den av dess resistens mot skadedjur, sjukdomar och svår förkylning. Rödkål är inte så populär i vårt land. Oftast odlas det i icke-svarta jordzoner.

Den har täta och små kålhuvuden med lila löv. Ibland finns det sorter med blå eller lila färgade blad. Skärmen på bladen beror på färgämnet som finns i dem - antocyanin. Förutom färg påverkar det också växtens smak.

rödkål

Om buskarna odlas i sur jord blir bladen röda. I alkaliska jordar blir de blå. På bilder med kål odlad i olika jordar kan du se dessa skillnader.

Olika sorter av rödkål kan mogna vid olika tidpunkter. I genomsnitt mognar frukterna i cirka 150 dagar. Tidiga sorter kan dock mogna mycket tidigare. Det planteras på samma sätt som mellanlåtsorter av vitkål.

Det används främst i matlagning under beredningen av sallader och andra hälsosamma rätter. Frukten är lite tuff och därför konsumerar många människor bara råa. För att göra kålen mindre tuff kan du hälla kokt vatten över den.

Färgad

Innehåller en enorm mängd biologiska ämnen och vitaminer. Den innehåller också lite fiber, så det rekommenderas för personer med lever- och mag-tarmkanalen. Blomkål absorberas av människokroppen mycket bättre än andra typer av grönsaker.

Växtens buskar har en cylindrisk stjälk, som växer upp till 70 cm. Bladen har en grönaktig nyans och långsträckta bladblommor, på deras yta finns en vaxaktig blomma. Under tillväxt visas också små gula blommor på buskarna. Blomkålfrukter presenteras i form av en cylindrisk skida med svarta eller bruna frön. Mogna blomkålbuskar ser väldigt fina ut. För att bli övertygad om detta, titta bara på deras foton.

blomkål

Det rekommenderas att odla buskar vid en temperatur på cirka 20 grader. Om det sjunker under 10 kommer de att utvecklas långsammare. Under odlingen av denna växt måste du ta hand om den noggrant. Kål älskar fuktig jord, så du måste vattna den några få dagar. Om det inte finns tillräckligt med fukt i jorden under tre dagar börjar kålhuvudena att smulas. Varje kvadratmeter av en tomt med buskar måste fyllas med 20 liter vatten.

Det rekommenderas att mata plantan regelbundet. För första gången måste du gödsla marken en vecka efter plantering av plantor. För detta används mullein, nitrophoska och andra mineralgödselmedel. Nästa utfodring utförs 2-3 veckor efter den första.

Broccoli

Det har mycket gemensamt med blomkål när det gäller utseende och smak. De viktigaste skillnaderna inkluderar mängden näringsämnen, som är flera gånger mer än i andra arter.

Spetsskålens huvud är lila, grön, vit och ibland blå. Det största huvudet ligger i mitten av stammen. Om du tar bort den, börjar sidokålar av kål börja växa från lövhårssinus.Denna teknik används för att öka utbytet och förlänga tidpunkten för fruktning.

De främsta fördelarna med broccoli är motståndskraft mot extrema temperaturer och låga krav på markprestanda. Den enda mark som inte passar sparris kaputa är sur.

Vid plantering av plantor måste vissa krav följas. Ett avstånd på 50-60 cm bör göras mellan raderna och 30 cm mellan varje buske. Du måste också ta hand om kålen ordentligt. Hon behöver regelbundet vattna, mata och lossna marken.

broccoli

Bland grönsaksodlare är midsäsongsorter särskilt populära. Dessa inkluderar Atlanten och Greenia med en mognadstid på cirka 115 dagar.

Savojen

Denna växt är en typ av kål. Under det första året bildar plantor en liten stam som kan vara cylindrisk eller spindelformad. Det är på det som de första huvuden på växten bildas. Bladen är färgade gröna, ibland visas en svag blom på dem, varför ytan blir bubblande. Med tiden visas gula blommor och frukter på buskarna.

Smaken och utseendet påminner om vitkål. De enda stora skillnaderna är korrugerade blad utan vener och lösa huvudkål.

Det finns olika Savoy kål sorter, som skiljer sig från mognad. Tidiga sorter mognar inom tre månader efter plantering. Innan du går ombord måste du studera deras foton och namn noggrant. Dessa inkluderar:

 • Guld - stora kålhuvuden som väger mer än ett kilo bildas på den;
 • Jubileum - kål med det här namnet har frukt som är benägna att spricka och väger cirka 750 gram;
 • Julius - hybriden tillhör de ultra-tidiga mogna sorter, mognar inom 80-90 dagar.

Midsäsongsorter kan ta mer än 120 dagar att mogna. Det rekommenderas att växa:

 • Melissa - har ett högt utbyte och stora kålhuvuden som väger cirka tre kilo;
 • Sfär - frukterna av denna sort knäcker inte med tiden och väger 1-2 kg.

Sena sorter mognar under ganska lång tid - cirka 150 dagar. Varje älskare av sena sorter bör studera dessa typer av kål med ett foto. Bland dem är de vanligaste:

 • Verosa - en hybrid känd för sin motståndskraft mot låga temperaturer;
 • Vertu är en sort med mycket stora frukter som väger mer än tre kilo;
 • Morama - buskar kännetecknas av deras stora kålhuvud och perfekt släta blad.

savoykål

Peking

Det är den äldsta typen av kål, som är mycket populär på grund av dess enkla odling. Även när du odlar en växt på ett fröfritt sätt kan du få en bra skörd.

Buskarna är täckta med hela stilla löv, vars höjd når 30 cm. Med deras hjälp bildas en rosett, som har saftiga och tjocka bladblommor.

Den har god motståndskraft mot ganska låga temperaturer. Hon klarar utan problem med små frost ner till -5 grader. Men under sådana förhållanden kommer buskarna inte att kunna utvecklas normalt, därför måste du hålla temperaturen inom 15-20 grader för att odla dem. Om den överskrider denna indikator kommer brännskador att visas på bladen.

Kinesisk kål i trädgården

När du tar hand om Pekinkål är det nödvändigt att behandla buskarna regelbundet, lossa och vattna marken. Du bör också regelbundet bortskaffa jorden för att minska ogräs.

Slutsats

Det finns ett stort antal sorter kål som du kan växa på egen hand i din sommarstuga. Innan du börjar plantera rekommenderas att du studerar kålvarianterna med foton och beskrivningar i förväg för att välja den mest lämpliga växten för dig själv.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa