Instruktioner för användning av gödningsmedel "Fitosporin" i trädgården

Fler och fler nya produkter dyker upp på skadedjursmarknaden varje år. Ett av de senaste generationens läkemedel är Fitosporin; fördelen med gödningsmedel är användarvänligheten och effektiviteten i kampen mot ett stort antal skadedjur. Innan användning rekommenderas att du läser instruktionerna för beredningen och de befintliga säkerhetsreglerna.

Släpp formulär

Grunden för den senaste generationen läkemedel består av levande sporer och celler. Verktyget ingår i gruppen av fungicider, vilket garanterar långsiktigt bevarande av egenskaper. Gödselstillverkaren är BashInkom, som producerar läkemedlet i tre former:

gödningstillämpning

 • pasta - är en platt kaka som väger 200 g, säljs i ett litet paket;
 • pulver - säljs i påsar som väger 10 och 30 g;
 • droppar - är en vattenhaltig suspension.

Den största skillnaden ligger i antalet sporer och celler i 1 g av produkten. Det största antalet av dem innehåller ett preparat producerat i pulverform. Alla former av "Fitosporin" har en viktig kvalitet i form av en omedelbar början av verkan efter växtbehandling. Varje paket innehåller korta instruktioner med information om funktioner för utspädning och regler för användning, som måste läsas innan arbetet påbörjas.

antal tvister

Vilka sjukdomar hjälper det

Fördelen med läkemedlet är dess effektivitet i kampen mot olika sjukdomar och möjligheten att använda det för olika typer av trädgårdsodlingar. Samtidigt tillåter dess användning kompost att snabbt nedbrytas, förbättra jordkvaliteten och göra plantmaterial mer motståndskraftigt mot ett betydande antal sjukdomar, vilket Fitosporin är utformat för att bekämpa.

Sårskorpa

Det är en vanlig typ av sjukdomar i trädgårdsgrödor som ofta påverkar fruktbärande träd och potatis. Ett karakteristiskt symptom på sjukdomen är utseendet på den yttre ytan av blommor, bladplattor, skott eller knölar med oregelbundna fläckar, sår och vårtor. Om åtgärder inte vidtas i tid blir trädens löv täckta med bruna och svarta fläckar, torka ut och falla av med tiden. Det finns flera typer av skurv, men alla leder till förlust av avkastning.

olika sjukdomar

"Fitosporin" används för förebyggande syften och vid behov för att bekämpa de första manifestationerna av skabb. Sprejnings- eller blötläggningsmetoden kan användas, den senare metoden används ofta för att behandla utsädesmaterial, inklusive potatisknölar.För att bli av med fruktträd från skabb används sprutning eftersom bevattningsmetoden inte är motiverat på grund av lösningens höga konsumtion.

För att bearbeta kronan bereds ett arbetsmedel genom att späda 5 g per 10 liter vatten. I detta fall utförs den första proceduren när de första bladen visas, den andra upprepas i närvaro av äggstockar.

Rotrot

Avser en mängd svampsjukdomar, det kallas ofta "svart ben" i vardagen. De vanligaste orsakerna till dess uppträdande är vattendragning av marken, användning av förorenad jord eller verktyg. Det är nästan omöjligt att bota den drabbade växten, därför är de viktigaste ansträngningarna riktade mot förebyggande. När en sjukdom uppträder börjar växten i den nedre delen att bleka, mörkna och så småningom dör. I detta fall används "Fitosporin" för att bereda en lösning för utsädesbehandling.

närvaron av äggstockar

Förtvining

Sjukdomen tillhör gruppen av svampar som kan smitta en växt oavsett ålder. Källan finns i jorden och leder, när den utsätts för trädgårdsodlingen, till rötterna, tunnare stam och gradvis gulning av bladen. "Fitosporin" rekommenderas för profylax som används vid sådd av frö i jorden.

kan slå

Fröform

Sjukdomen uppstår som ett resultat av svampens vitala aktivitet, vars mycelium under gynnsamma förhållanden börjar föröka sig snabbt. Symtom på en onormal situation är närvaron av en film av mögel på jordytan. De kan inte orsaka allvarliga skador på vuxna växter, och de utgör ett allvarligt hot mot frön och unga plantor. Mikroorganismer kommer in i och förstör vävnader, växter dör. "Fitosporin" används i form av en lösning som jord och unga skott behandlas med.

växter dör

Pulveraktig mögel

En svampsjukdom kan påverka trädgårds- och hemmagröd. De första symptomen är utseendet på en vit dammliknande beläggning på växten. Gradvis ökar det drabbade området och kan täcka hela anläggningen. Med tiden blir bladen gula och torkar ut, nya bildas praktiskt taget inte eller blir fula. De viktigaste metoderna för kamp är att utesluta orsakerna, vattna och spruta med läkemedel, för vilka "Fitosporin" ofta används.

hemmakulturer

Brun rost

Sjukdomen är förknippad med uppkomsten av små kuddar på bladens växt, som ofta kallas pustler. Formationerna kan ha olika former, men när de berör eller spricker, hälls ett ämne ut i form av ett mörkt pulver, som är en spår av svampar. Frukt, grönsaker, blomstergrödor kan påverka sjukdomen, den farligaste för korngrödor.

ring pustlar

Septoria

Sjukdomen är förknippad med utseendet på mörka fläckar med en gul kant på växternas löv. Med tiden växer de och kan täcka hela bladplattans område. Med sjukdomen finns det ett för tidigt fall av grön massa. Förebyggande är iakttagande av reglerna för grödrotation och användning av sprutning vid det första tecknet på skada.

gul kant

Andra sjukdomar

Tillämpningsområdet för läkemedlet är tillräckligt stort och det kan användas för att bekämpa dussintals typer av sjukdomar, främst av svamphinnor. Med sin hjälp bearbetas frömaterialet, vattnar förorenad jord och sprutar sjuka växter. Läkemedlet kämpar perfekt mot sjukdomar i frukt- och bärgrödor, blommor och grönsaksgrödor.

Medlet är effektivt mot monoliala brännskador, rhizoctoniasis, cercospora, bakteriecancer. Statistiska uppgifter visar att effektiviteten för den senaste generationen innebär från 65% till 95%, vilket beror på applikationsmetoden och typen av sjukdom.

typer av sjukdomar

Användningsinstruktioner

Läkemedlet används i någon av de perioder och stadier av växttillväxt.Koncentratet späds ut enligt tillverkarens instruktioner, proportionerna bestäms av formen för frisättning och användningsändamål. Aktivering av bakterier sker endast i vatten, därför är det inte tillrådligt att strö jorden med pulver. Det rekommenderas inte att använda kranvatten för matlagning, eftersom klor som ingår i vätskan leder till döden av aktiva mikroorganismer.

Ta vatten efter kokning, regn eller från en brunn för att förbereda lösningen.

Det finns begränsningar för miljöförhållandena under vilka läkemedlet inte kan användas. I starkt solljus dör bakterier, så de väljer väder utan sol eller kvällstid för arbete. Om det finns ett hot om regn är det bättre att skjuta upp sprutproceduren, eftersom den skyddande filmen som bildas på växten just då det aktiva ämnet träffar det lätt tvättas av nederbörd och processen måste upprepas.

perioder och stadier

Frekvensen för spraybehandlingar varierar från 7 till 14 dagar. Vid vattning av jorden är tiden mellan upprepade procedurer:

 • grönsaker - 1 månad;
 • fruktträd, buskar - 2 månader;
 • inomhustyper - en gång i månaden.

Klistra

En lösning framställs av 100 g pasta och 200 ml vatten. Vid beredning av någon vätskevolym bör man ledas av regeln i form av att använda proportionerna 1 till 2. Sedan späds vätskan ut med vatten, mängden tillsatt volym beror på syftet med ytterligare användning:

procedurer är

 • knölar och bulbous material för sprutning - 3 msk. l. stamlösning för 200 ml vatten;
 • blötläggning av utsäde - 2 droppar av stamlösningen per 0,5 koppar vatten, hålla tiden 2 timmar.
 • sprutning av grönsaksgrödor - 3 tsk. koncentrat i 10 liter.

Pulver

Lösningen bereds före användning på högst 2 timmar. För matlagning måste du ledas av följande regler:

håller tid

 • blötläggning av lökar och knölar - 10 g läkemedel per 0,5 l vatten för bearbetning av 20 kg plantmaterial;
 • blötläggande frön - 0,5 tsk. per 100 ml vatten är proceduren 2 timmar;
 • för behandling av rotsystemet för att bekämpa ruttning - 10 g läkemedel per 5 liter vatten blötläggs rötter i den beredda lösningen i 2 timmar, vid planteringstillfället vattnas de med jorden.

För att förhindra trädgårdsgrödor sprutas växter med en fungerande lösning. Koncentrationen av läkemedlet beror på växttypen och området för det behandlade området. Innan plantor planteras i växthuset behandlas jorden med "Fitosporin" genom att spruta strukturen och vattna marken 7 dagar innan plantorna planteras med en lösning av 5 g av beredningen och 10 liter vatten.

planteringsmaterial

droppar

Denna form används oftare för att spruta lövverk av vegetativa trädgårds- och inomhusväxter. Kan användas för bearbetning av grönsaker innan de förvaras. För beredning, använd proportioner i form av 10 droppar av läkemedlet per 200 ml vatten. En liknande framställd lösning används, om det är nödvändigt, för att rota sticklingar och utföra sådd av fröbehandling.

inomhusväxter

Andelar för bearbetning av olika grönsaker

Potatisar

Läkemedlet används för att bearbeta rotgrödor före plantering och mark, vilket fungerar som ett sätt att förebygga sjukdomar. Under växtsäsongen är sprutning av växtskott tillåten. Efter skörden sprayas potatisen för bättre lagring. Behandlas inte bara utsäde, men också potatis för mat.

För sprutning av knölar vid användning styrs de av följande rekommendationer:

 • höst - 5 g pulver per 250 ml vatten;
 • jord - 5 g pulver per 10 liter vatten;
 • planteringsmaterial - för 10 kg 5 g pulver för 250 ml vatten;
 • grön massa - för varje hundra kvadratmeter 5 g pulver per 10 liter vatten.

För att förebygga sjukdomar rekommenderas det att spruta topparna två gånger. Den andra proceduren utförs efter den första, 10-15 dagar senare.

olika grönsaker

Kål

Fitosporin används som ett profylaktiskt och terapeutiskt medel. För blötläggning av frömaterial 0,5 tsk. pulver upplöses i 1 liter vatten. För sprayning använd 2 tsk. betyder för 10 liter vatten. Upprepa vid behov proceduren efter 2 veckor.

terapeutiskt medel

Tomat

"Fitosporin" används i alla faser av tomatodlingen. För att blöta frön, förbered en lösning med beräkningen 0,5 tsk. pulver i 1 liter vatten eller 2 droppar i 200 ml vatten. Planteringsmaterialet hålls i 2 till 3 timmar. Samma lösning kan användas för att behandla rotsystemet för plantor före plantering.

För jordbehandling använd 1,5 msk. l. 10 liter vatten. Under växtsäsongen används en spraylösning, som bereds från 2 tsk. pulver per 10 liter vatten. För att förbättra klibbigheten rekommenderas att du tillsätter lite flytande tvål till lösningen. Proceduren upprepas var 14: e dag. Innan användning bör lösningen förvaras i 2 timmar för att aktivera bakterierna. Vid temperaturer under 15 C-sprutning är ineffektiv, eftersom mikroorganismer blir inaktiva och kan gå i viloläge.

odling av tomater

gurkor

Behandling av gurkor med läkemedlet används i varje odlingsstadium. Följande proportioner används:

 • fröbehandling - 0,5 tsk. pulver per 100 ml vatten;
 • sprutning av hemplantor - 1,5 g pulver och 3 liter vatten;
 • behandling av buskar - 10 g för öppen mark, 5 g för växthus för 10 liter vatten.

Under växtsäsongen rekommenderas att utföra 3 sprayer, brytningstiden mellan var och en av dem är 15 dagar. När du använder en pasta, gör en lösning av 10 ml av läkemedlet per 10 liter vatten, denna mängd är tillräckligt för 1 m2... Resten av lösningen kan användas för att vattna marken.

följande proportioner

Blommor

För sprayning av blommor och jordbehandling, använd 200 g pasta, löst i 400 ml vatten. En liknande lösning kan behandla frön och blomsterlökor. Späd 2 droppar i 200 ml vatten när du använder en flytande lösning. För att förebygga sjukdomar utförs sprutning var tredje vecka; för att behandla växten upprepas proceduren var sjunde dag.

sprutsjukdomar

Säkerhetsåtgärder vid arbete med verktyget

Läkemedlet kan orsaka lätt irritation av slemhinnor vid kontakt med dem. Beredningen är säker för trädgårdsodlingar och de flesta insekter. För binens säkerhet bör de närmaste bikuporna ligga inom ett område på mer än 5 km.

Bär och frukt kan ätas omedelbart efter bearbetningen av anläggningen, men innan detta måste frukterna sköljas väl med vatten. När man arbetar med läkemedlet måste man följa de accepterade säkerhetsreglerna. Bearbetning utförs i speciella kläder, handskar och glasögon, rökning eller ät är inte tillåtet. Vid kontakt med slemhinnor tvättas produkten av med en stor volym vatten. Om medlet är i magen, måste du dricka 4 glas vatten, framkalla kräkning och ta aktivt kol.

arbeta med verktyget

Lagringsförhållanden och hållbarhet

Fördelen med läkemedlet är förmågan att lagra i ett brett temperaturområde, från -50 C och slutar upp till +40 C. Vid låga temperaturer avbryts bakterieaktiviteten och återupptas när förhållandena återgår till det normala. Det rekommenderade intervallet för att bibehålla egenskaper anses vara ett intervall på +20 C till +25 C. Förvaring sker på en torr plats, begränsad för barn.

hållbarhetstid

recensioner
 1. anya
  8.08.2018 16:49

  Glöm inte att detta läkemedel gör liten skada på jorden, därför måste gödselmedel användas tillsammans med den.Efter behandling använder jag en bioaktivator "BioGrow».

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa