Hur man odlar och tar hand om blomkålen utomhus

Det finns flera hemligheter och jordbruksmetoder för hur man odlar blomkål på det fria fältet. Du bör börja med att välja en planteringsplats, lämplig gödningsmedel och välja rätt sort. Det finns ett alternativ att förbereda plantor i förväg eller att så frön direkt på sängarna.

Förberedande arbete på webbplatsen

Idag finns det många rekommendationer från agronomer och amatörsträdgårdsmästare om hur man odlar blomkål i trädgården. De börjar förbereda sig genom att odla marken i trädgården, där det beslutades att odla växten.

För odling av blomkål i det öppna fältet är det viktigt att välja och bearbeta rätt tomt. I mitten av oktober väljer de en plats där kålen ska planteras nästa år, gräver den upp, ogräs ogräset och bli av med skadedjurslarverna. Ett par veckor efter dessa manipulationer rekommenderas att applicera gödselmedel. En blandning av superfosfat och en kaliumkomponent är användbar, eller träaska kan tillsättas.

På våren lossnar jorden något, men grävs inte upp, eftersom blomkålen föredrar en fast bas. För närvarande är det användbart att lägga till urea samtidigt.

Funktioner av växande blomkål inkluderar ett fördelaktigt mulkningsförfarande (som täcker marken där växten planteras med en organisk eller oorganisk substans) Mölning hjälper till att hålla plantorna friska och förbättrar jordens egenskaper.

Lämplig mulch för blomkål är:

 • halm - skyddar jorden från överhettning, behåller fukt och minskar uppkomsten av ogräs;
 • med kompost och humus växer kål snabbare, dessutom berikar komponenterna jorden med näringsämnen och förhindrar utvecklingen av många sjukdomar;
 • hackat gräs - bibehåller fukt, påskyndar tillväxten och ökar avkastningen;
 • fallna löv - hjälper till att hålla varmen och innehåller välgörande bakterier som ger näring till jorden och skyddar mot patogener;
 • nässlor - i sin sammansättning finns det många användbara spårelement som, genom att komma in i jorden, mättar växten.

blomkål i trädgården

Om tidsfristerna missades med förberedelsen av landet, görs alla samma åtgärder med marken på våren. Det rekommenderas att tillsätta humus, urea, superfosfat, magnesiumsulfat, kaliumsalt, borsyra och träaska. Innan plantering kompakteras och pressas jorden. Om denna regel följs kommer huvuden att vara täta och saftiga.

Fröval

De börjar ta hand från det ögonblick då de köper frön. Sorten väljs utifrån klimategenskaperna och odlingsförhållandena. Endast stora, täta frön väljs. Efter det måste du väcka dem.Kornen läggs ut i en tygpåse och placeras först i varmt och sedan i kallt vatten.

Frövård inkluderar ett desinficeringsförfarande. Det rekommenderas att blötlägga frön i 25 minuter i en svag lösning av kaliumpermanganat. Tack vare detta dör svamparna och bakterierna på fröens skal. Efter frön har tvättats med rent vatten och lämnat på tyget tills det är helt torrt.

Med hänsyn till särdragen i klimatet i en viss region bör sorter planteras vid en viss tidpunkt. Till exempel i Moskva-regionen är den bästa tiden för att plantera tidiga arter i öppen mark i början av maj (Snow Globe, Movir, Express). Från mitten av maj till början av april kan du plantera medelstora sorter (Pioneer, Bravo, Belaya Krasavitsa). I slutet av juni eller början av juli bör sena arter finnas kvar (Cortes, Amerigo). På internet finns ett foto av varje sort.

Hur lång tid väntar på att en mogen gröda ska dyka upp? Mognadstiden för färgen beror på vilken sort som valdes. Tidiga mognande arter mognar i tre månader. Det tar fyra månader för en blomkål i midsäsongen att mogna. Mognad av sena arter varar i 5 månader.

Fröplanta problem

En god skörd kommer att glädjas om du odlar plantorna själv. Det är lämpligt att plantera frön i marken från torv och humus. Jorden ska desinficeras för att bli av med patogena bakterier och svampar eller skadedjurslarver. Du kan värma marken eller hälla den med en lösning av kaliumpermanganat. Det är användbart att gödsla jorden med superfosfat och kaliumsulfat.

Hål tillverkas i plantan behållare för att förhindra att jorden tappas ut. Sedan fylls behållarna med jord, och når inte kanten på 1 cm. I något fuktad och komprimerad jord görs spår 0,5 cm djupa, mellan vilka utrymmet ska vara 3 cm.

Fröerna bör planteras i spåren gjorda på 1,5 cm avstånd. Så snart frönen planteras täcks behållaren med folie.

På dag 4-5 bör de första skotten kläckas, förutsatt att lufttemperaturen är cirka 20 grader. I detta skede är det viktigt att du inte missar att stjälkarna dras. Därför flyttas plantorna till en sval plats där lufttemperaturen inte är mer än 6 grader. Efter några dagar kan du lägga till lufttemperaturen till 16 grader. Detta, utöver allt, kommer att hjälpa växterna att anpassa sig till extrema temperaturer.

blomkålplantor

Växande plantor behöver konstant fukt. Till att börja med rekommenderas att man vattnar med en vattenkanna utan tryck för att inte lossa överjordan. Det rekommenderas att lägga till läkemedel i vattnet som förhindrar utveckling av sjukdomar. Du kan använda Fitosporin eller Fundazol. Du kan lätt strö marken med träaska.

Två veckor efter uppkomsten av groddar är det nödvändigt att plocka. Endast långa rötter är klämda, utan att påverka de svaga och korta grenarna. Efter proceduren är det bättre att plantera varje grodd i ett separat glas, jorden fuktas och matas. Videon hjälper dig att bättre förstå hur proceduren sker.

Efter uppträdandet av 4-5 blad blir växten klar för transplantation under öppen himmel. Ett härdningsförfarande utförs 12 dagar före transplantationen. Det rekommenderas att ta plantorna utanför.

Släpp tid

Utomhusodling börjar så snart blomkålen ökar och två lövpar har utvecklats. Från och med nu kan du starta transplantationen. Det kan planteras längs en linjal eller i ett avvecklat arrangemang på 70 cm avstånd.

Det finns hemligheter att växa blomkål, veta om vilken du kan få en rik och högkvalitativ skörd. Planteras bättre på kvällen eller tidigt på morgonen. Det är tillrådligt att vädret är molnigt, eftersom kål inte rotar bra i varmt väder. Om vädret är så här länge, bör du tänka på skuggning.

Avståndet mellan plantorna i trädgården beror på variationen.De tidiga sorterna kan planteras nära varandra, medan de senare bör vara på stort avstånd, eftersom de sprids mer.

Under odling och skötsel av blomkål utomhus måste ett antal regler följas. Efter plantering är marken runt busken tampad, fuktad och ett litet jordlager placeras ovanpå så att en hård skorpa inte bildas. Det rekommenderas att vattna växten en gång var 6-7 dag.

Det är möjligt att föda upp kål och frön, men den här metoden är bäst lämpad för regioner där vädret hänger av regn.

ung blomkål

Fåror görs på tomten förberedd för sängarna. För att plantorna ska växa utan problem bör avståndet vara ungefär 55 cm. Efter att groddarna med ett par löv dyker upp rinnas de ut. Lämna avståndet mellan plantorna minst 18 cm. Så snart tre löparpar upprepas upprepas tunnningen. På videon kan du se reglerna för gallring.

Agroteknologi för blomkål är inte fullständig utan näringsrik utfodring. Den första utfodringen bör sammanfalla med den första gallring. Komponenter som ammoniumnitrat, mullein, superfosfat bidrar till den snabbare utvecklingen av anläggningen i detta skede.

Efter 12 dagar rekommenderas det att upprepa utfodringen. Den här gången kan du använda en infusion av mullein och fågeluttag. Näringsämnen ger växten styrka och styrka.

Du kan fortsätta odla blomkålen i växthuset. När du planterar plantor måste du vara försiktig med rötter och det är bättre att lämna en lerklump. De tidiga typerna av kål i växthuset börjar planteras från slutet av april.

Växthusblomkål måste också skötas ordentligt. Vatten, foder, ta bort ogräs i tid, samt förebygga sjukdomar och reproduktion av skadedjur.

Hålningsförfarande

Hilling är en annan hemlighet för att odla blomkål utomhus. För dem som tvivlar på om det är nödvändigt att krama anläggningen är svaret ja.

Att växa och ta hand om blomkål med denna procedur hjälper till att minska risken för att utveckla sjukdomar som är vanliga bland kål, såväl som de bildade kålhuvudena inte ligger på marken och lagras därför under lång tid.

När föredrar det att krama blomkål? Proceduren utförs två gånger på våren. Första gången spudde plantor buskar 7-8 dagar efter plantering. Detta skyddar svaga stammar från negativa faktorer.

blomkål på bordet

Den andra kullningen rekommenderas under perioden med aktiv tillväxt av kål och början av huvudbildning. En kyld stam kommer att sitta mer fast i marken och inte böjas under huvudets vikt.

Hur genomförs kullproceduren korrekt? Hilling görs bäst på kvällen, när det är torrt och det inte finns vind. Höjden på vallen runt stammen är cirka 30 cm.

Många grönsakstillverkare börjar bli av med bladen som ligger närmare marken när de tar hand om kål i det öppna fältet. Ska du plocka bladen? Agronomer anser att detta steg är värdelöst och till och med skadligt för kålhuvudet. Fördelarna med de nedre bladen är enorma. De skyddar hela växten mot sjukdomar och skadedjur, närar växten och främjar en sund tillväxt.

På platsen för pausen visas juice, som lockar uppmärksamhet med sin lukt av insektsskadegörare och varje infektion tränger lätt in. Endast under alltför regnig tid, för att undvika ruttning av hela växten, är det tillåtet att ta bort bladen nära marken från blomkålen. Efter detta är det absolut nödvändigt att desinficera växten. Du kan använda träaska.

skörd

Färska och täta kålhuvuden kan skördas fram till vintern, men bara om tekniken för odling av blomkål har följts.

När ska jag skörda? Kålhuvudena skördas i torrt, soligt väder när de mognar. Mognad av vissa sorter av kål kommer vid olika tidpunkter.

Om tidiga blomkålsorter planterades i marken, kommer mognadstiden att falla i slutet av juni, början av juli. För närvarande kan du ta bort det bildade kålhuvudet. Sena sorter mognar oftast i september.

Hur bestämmer jag när det är dags att skörda ett kålhuvud? Mognad bestäms av storleken och färgen på kålhuvudet. Så snart huvudet blir vitt kan du klippa av det. På bilden kan du se det slutligen bildade kålhuvudet.

huvud av formad blomkål

Om bladen är starka och rosetterna är starka, finns det en chans att skörda en andra skörd av blomkål. För detta ändamål avskärs skotten vid basen av stubben, vilket lämnar två starka. I framtiden åtföljs vård också av vattning, utfodring.

Du kan sådd jorden med frön. I juli, så snart skörden skördas, sås bäddarna igen med blomkålfrön. I början av hösten kommer buskarna redan att få styrka och börja bilda kålhuvud. Innan frosten börjar väljs de kålhuvud som har lyckats växa upp och få styrka för odlingsproceduren.

Några dagar före transplantation vattnas sängen noggrant. Två dagar senare väljs växter med starka löv och en formad äggstock på minst 3 cm, de måste grävas ut tillsammans med en jordskorpa. Det bästa alternativet skulle vara att odla kål i ett växthus av polykarbonat.

ett blomkålhuvud

Fördjupningar görs i marken inte långt från varandra. Det bör fördjupas till de nedre bladen. Mognad bör ske utan ljus. Därför måste du skapa en struktur som inte släpper igenom ljuset.

Om växthuset är cirka 11 grader Celsius, kommer mognad att ske i en månad. Under denna tid fortsätter vården för blomkålen. Jorden ska regelbundet vattnas, ventileras och dåliga löv ska plockas ut från växten.

recensioner
 1. Anna
  10.10.2017 15:11

  Alla tips är korrekta, men jag rekommenderar att du använder BioGrow tillväxtaktivator - med den växer växten inte bara snabbare utan blir också mindre sjuk, jag försökte det i år, kålen växte utmärkt! Jag köpte den i den här butiken.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa