Beskrivning av kålsorten Centurion f1, funktioner för odling och vård

Sommarbeboare som odlar grödor på deras webbplats letar ständigt efter den bästa sorten eller hybrid. Alla vill få en trovärdig gröda med ett minimum av kostnader. Centurion F1, den rekordbrytande kålen. Det är en mycket produktiv och opretentiös art.

De viktigaste kriterierna för sorten

För att förstå vad som står på spel är det nödvändigt att studera de detaljerade egenskaperna kålvarianter.

Beskrivning av anläggningen:

 • Mognadstid: 110-130 dagar.
 • Arkstorleken är genomsnittlig. Har en vaxartad beläggning.
 • Stubbarna är korta.
 • Densiteten är hög.
 • Kålens vikt: 3-3,5 kg.
 • Smak: utmärkt.
 • Den lagras till februari, men med förbehåll för enkla lagringsregler ökar perioden till maj.

Den opretentiösa sorten Centurion, på grund av närvaron av ett stort antal positiva egenskaper, blir mer och mer populär bland sommarinvånare varje år.

Växande funktioner

För att odla kål på sajten behöver du inte göra något speciellt. För de trädgårdsmästare som vill få en skörd tidigare, rekommenderar producenterna att använda plantorns odlingsmetod.

kål i trädgården

Frön sås i förväg, 35-45 dagar i förväg. Sedan täcker de det med polyeten eller glas och lägger det på ett varmt ställe. Planterad i en stor behållare. Sedan när de växer dyker växterna så att de är starka och ger stora kålhuvuden. Detta görs 15 dagar efter grodd. Eller planteras i separata krukor med flera frön. Därefter avlägsnas de svaga skotten, vilket gör att en växt kan bilda ett kraftfullt rotsystem och stam.

Att ta bort 1/3 av växternas rötter ökar vikten på det framtida kålhuvudet.

För att öka andelen överlevnad och motstånd mot stressiga situationer matas kål minst två gånger under odlingen av plantor. Bevattning är begränsad, eftersom överflödigt fukt orsakar rotrot.

odling av kål

Kål, som har utvecklats 5-6 löv, transplanteras till en permanent plats. 1 m2 har 3-4 växter.

Direkt sådd i marken. Det används av trädgårdsmästare i varma regioner där snön smälter snabbt och tidigt. Centurion är inte rädd för kylan. Frön planteras i beredda hål. Distribuerar också grödor så att 1 m2 stod för 3-4 växter. 3 frön planteras i varje hål. Därefter avlägsnas de svaga och lämnar de starkaste.

Vård

Varje kultur behöver vård. Överensstämmelse med enkla krav jordbruksmetoder för odling av kål kommer att bidra till att öka produktivitetsindikatorerna:

kålvård

 • Måttlig vattning. Jorden får inte hällas eller får torka ut.
 • Lossa, efter nederbörd och varje vattning, rekommenderas det att lossa jorden nära stammen.
 • Avlägsnande av ogräs är förebyggande mot sjukdomar och skadedjur. Dessutom lider unga växter ofta av brist på näringsämnen som ogräs tar bort.
 • Toppdressing. De introduceras till det ögonblick då kålhuvudet börjar tjockna. För detta är mullein, kycklingdroppar, mineralgödselmedel lämpliga.

Växtimmunitet. Grönsaksutbyte och användning

Känsligheten för sjukdomar i Centurion-kål är genomsnittlig. Växten är resistent mot fusarium. Alla andra sjukdomar kräver snabb förebyggande. Förutom kemikalier används tobaksdamm, träaska, tvållösning och andra folkliga medel.

växtimmunitet

Förebyggandet av utvecklingen av sjukdomar i kål är tunnningen av planteringar och måttlig vattning. För att skrämma bort skadedjur från grödbäddar rekommenderas att plantera ringblommor. Detta kommer att rädda dig från attacker av fjärilar och bladlöss.

Om alla krav för skötsel och odling är uppfyllda erhålls 6-6,5 kg. från 1 m2... Applikationen är mycket bred, används för saltning, jäsning och andra preparat för vintern. Perfekt för att laga färska sallader.

Lagringsfunktioner

Tillverkarna varnar för att kål inte lagras på länge. Under vanliga hemförhållanden lagras den fram till februari. Men om du skapar de nödvändiga villkoren förlängs perioden betydligt.

odling av kål

Skörden placeras i ett rum som inte tränger igenom ljus, den optimala temperaturen är +1 ⁰С med en luftfuktighet på 95%.

Om kål odlas industriellt, i stor skala, organiseras följande gaskomposition i lagringsanläggningar: 3% koldioxid, 6% syre.

När de lagras i vanliga källare i hus ger de god ventilation, grödan lagras i trälådor.

Fördelar med sorten

Fördelarna med Centurion-kål är många, speciellt sommarinvånare avger ett högt utbyte av hybrid och resistens mot sjukdomar. Men förutom detta skiljer de:

sortens värdighet

 • Opretentiöshet och krävande omsorg.
 • Resistent mot temperaturförändringar.
 • Enkel transplantationstolerans.
 • Utmärkt smak och mångsidighet.
 • Liten inre stubbe.

Efter att ha odlat kål på egen hand på sommaren belyser sommarinvånarna sina fördelar. Som verkar helt obetydlig för andra.

Sommarnas åsikter om Centurion-kålvariet

Trädgårdsmästare är vana att lita på inte bara producenter utan också åsikter från grönsaksodlare som dem. Genom att läsa recensioner och dra slutsatser för sig själva får de den mest användbara informationen.

kålhuvud

Ekaterina: ”Jag älskar det väldigt mycket, och jag har odlat den här sorten länge. Det finns inga problem med det och skörden är giltig. Kålen smakar söt och saftig. Det hålls väl i en vanlig källare. "

Raisa: ”Jag rekommenderar denna hybrid till alla mina vänner. Alla var nöjda. Jag kan inte göra det utan någonstans. Jag använder det i matlagning och vinterförberedelser. "

Alexandra: ”Jag odlar Centurion-kål i ett växthus. Jag är nöjd med allt, i synnerhet sorts opretentiöshet. Kräver ingen särskild vård, men behag med skörden.

För många är positiva egenskaper basen för att välja en variation, men vissa trädgårdsmästare styrs av recensioner. Det finns inga negativa kommentarer, så hybriden får snabbt popularitet.

recensioner
 1. Anna
  8.08.2018 14:42

  En riktigt opretentiös sort - i år kunde jag inte bevattna den på nästan två veckor (jag var sjuk), men skörden är underbar.Takfiltar i sorten är frågan, eller är att jag också använde en tillväxtaktivator, BioGrow heter ...

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa